Skocz do zawartości

Wyroby parzone Efffy


Gość Efffa

Rekomendowane odpowiedzi

W tej pierwszej  wersji dla mnie zdecydowanie wszystkiego za dużo, no ale to kwesta gustu i smaku. 

Najważniejsze że mąż zadowolony  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-616332
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Proponuję raz zrobić wg podstawowego przepisu na białą, z wołowiną, z I klasą, II klasą.
z pewnością zrobię :) 
[Dodano: 09 gru 2018 - 15:12]

 

 

W tej pierwszej  wersji dla mnie zdecydowanie wszystkiego za dużo, no ale to kwesta gustu i smaku. 
też tak zawsze mówiłam ilekroć widziałam Adama wyrób i zawsze tego się obawiałam, a tu proszę niespodzianka - bardzo smaczna :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-616335
Udostępnij na innych stronach

 

 

18 g soli

Ewciu,

spróbuj zasolić solą kłodawską do przetworów, nie-jodowaną i bez antyzbrylacza.

Przygotuj całość z dnia na dzień (temp. 4-6 st.C) i dopiero parz.

Będziesz zaskoczona przekrojem. 

Pierwsza wersja jest dla mnie za słona, chociaż słoność złagodzona jest cukrem.

 

 

obawiałam się ilości przypraw oraz proporcji mięsa 50/50

Efekt zależy od tłustości boczku.

Ale nawet przy takim 50/50 to te 25% tłuszczu dla mnie jest O.K.

A przyprawy? Chyba to wypróbuję :D 

Pozdrawiam serdecznie 

P.S.

Chyba ciupiesz te mięsa na domowej maszynce  :(  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-616354
Udostępnij na innych stronach

 

 

spróbuj zasolić solą kłodawską do przetworów

 

Aniu ta sól zawiera trochę zanieczyszczeń.Moim zdaniem nie nadaje się do kiełbasy.Piasek może trzeszczeć między zębami  :D .Jeśli już to może morską, żeby to zaskoczenie zachować. :)  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-616368
Udostępnij na innych stronach

 

 

solą kłodawską do przetworów, nie-jodowaną i bez antyzbrylacza
już ktoś niżej pisał o tym, jak kiedyś zrobiłam to mi pomiędzy zębami strzelało :P na codzień używam soli morskiej lub zwykłej ale właśnie bez antyzbrylacza 
[Dodano: 09 gru 2018 - 20:08]

 

 

Przygotuj całość z dnia na dzień (temp. 4-6 st.C) i dopiero parz
zawsze kiełba idzie do mrożenia, i rzeczywiście też surową zostawiam na drugi dzień na ranne śniadanko, kilka sztuk. Ale sępy stoją nade mną i wołają, że wodę nastawiają zanim skręcę do końca 
[Dodano: 09 gru 2018 - 20:09]

 

 

Chyba ciupiesz te mięsa na domowej maszynce
taaaaaaa, na domowej od robota planetarnego. A co więcej, męczę się z nadziewaniem też na takiej. Ale już list do Mikołaja napisany o nadziewarkę, na maszynkę na razie jeszcze nie mam parcia, jeszcze nie ... :)
[Dodano: 09 gru 2018 - 20:11]

 

 

Pierwsza wersja jest dla mnie za słona, chociaż słoność złagodzona jest cukrem.
ja zawsze w swoich kiełbasach stosuję 18 g/kg ale mówili rób wg przepisu Adama, będziesz zadowolona - no i jestem :D jednakże słoność rzecz, którą można śmiało zmienić, zresztą jak inne przyprawy 
[Dodano: 09 gru 2018 - 20:13]

 

 

Jeśli już to może morską, żeby to zaskoczenie zachować.   
to zaskoczenie widziałam dziś rano, po pozostawieniu kiełbasek na ranne śniadanie. Lecz jak pisałam wyżej, sępy zawsze domagają troszkę kiełby tak na świeżo - co im będę bronić :D
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-616446
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Biała Halusi 

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page-21?do=findComment&comment=589966

 

 


[Dodano: 01 maj 2019 - 19:38]

Pierś z indyka z pieprzem, czosnkiem, kolendrą - z szynkowara

 

I wyprzedzając pytania, drób z szynkowara lub praski również robię z peklosolą

 

Składniki:
1 kg piersi z indyka
18 g peklosoli
 
Dodatkowo:
3 g pieprzu czarnego (można i biały, wtedy daję 3.5 g)
1 g kolendry ziarnistej
2 ząbki czosnku
100 ml zimnej wody
 
Mięso krojone w kostkę 3x3 cm, peklowane 24 h. Uplastycznione tłuczkiem, wyrobione do kleistości. Do szynkowara, 12 h w lodówce w szynkowarze. Parzone w wodzie temp 75-80 st, do 72 st wewnątrz.

post-93537-0-85670200-1556731248_thumb.jpeg

post-93537-0-21333700-1556731261_thumb.jpeg

post-93537-0-93738400-1556731276_thumb.jpeg

post-93537-0-74027100-1556731313_thumb.jpeg

post-93537-0-17628700-1556732256_thumb.jpeg

post-93537-0-92328900-1556732264_thumb.jpeg

post-93537-0-44330200-1556732274_thumb.jpeg

post-93537-0-96803500-1556732287_thumb.jpeg

Edytowane przez Efffa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-630390
Udostępnij na innych stronach

Z tym pieprzem to nie jest przypadkiem pomyłka?.Jeśli dajesz 3 g/ kg czarnego to czemu dajesz mniej białego jeśli jest to pieprz o słabszej mocy.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-630393
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-630400
Udostępnij na innych stronach

Co do wyrobów drobiowych, zdecydowanie wole używać pieprz biały, nie mniej jednak to jest rzecz gustu.

Oba wyroby w moim guście  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-630406
Udostępnij na innych stronach

I wyprzedzając pytania, drób z szynkowara lub praski również robię z peklosolą

 

 

Mam pytanie co do tego. W wielu tematach na forum pojawia się to stwierdzenie. Czy o czymś nie wiem i drobiu z szynkowara się nie pekluje?

 

Pytam bo od początku peklowałem drób który szedł do szynkowara.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-630466
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...
Schab faszerowany mięsem mielonym, z ostrą papryczką i kolendrą, z szynkowara
 
Składniki na małą praskę, taką 600-700 g
kawałek schabu - długości i szerokości Waszej praski + 18g peklosoli/kg
250 g mięsa wieprzowego + 18g peklosoli/kg (wyliczcie sobie do swoich porcji) u mnie 100 g boczku i 150 g łopatki
Dodatkowo:
 
woda 15 ml (50 ml/kg)
papryczka ostra drobno posiekana (dałam 1/2 chili)
kolendra suszona 0,5 łyżeczki (2 łyżeczki/kg) - łyżeczka miarka 5 ml
płatki chili do posypania na wierzchu (mam w młynku)
 
 
Schab umyć, osuszyć i rozciąć wszerz na dwa kawałki. Ponakłuwać siekaczem zapeklować - 3 dni.
 
Mięso pokroić w kostkę 3x3 cm, każdy rodzaj mięsa odpowiednio obsypać odpowiednią proporcją peklosoli (18g/kg) - 3 dni.
 
Zapeklowane mięso zmielić (u mnie na sitku 4 mm), dodać kolendrę, wodę i wyrobić do kleistości. Na końcu wsypać papryczkę chili i wymieszać.
 
Szynkowar wyścielić woreczkiem lub pominąć ten krok jeśli macie ze stali nierdzewnej. Na dno ułożyć jeden płat polędwicy, rozłożyć mielone mięso, przykryć drugim płatem, oprószyć płatkami chili. Założyć zacisk, sprężynę i schować do lodówki na 12h.
 
Parzenie w wodzie 75 st do 68 st.
 
 

[Dodano: 02 cze 2019 - 16:09]
Rolada schabowa z suszonymi pomidorami, z szynkowara
 
Składniki:
schab długości praski lub szynkowara + 18 g peklosoli/kg
mięso wieprzowe 500 g (u mnie 150 g boczku i 350 g łopatki) + 18g peklosoli/kg
 
Dodatkowo na ilość podaną powyżej
 
10 g przyprawy "czosnek, bazylia, suszone pomidory"
30 ml wody
suszone pomidory
odrobina przyprawy "czosnek, bazylia, suszone pomidory" do obsypania na wierzchu
 
Przygotowanie:
Schab umyć, osuszyć i rozciąć na płat. Ponakłuwać siekaczem/widelcem/patyczkiem do szaszłyków, zapeklować  3 dni.
 
 
 
Mięso pokroić w kostkę 3x3 cm, każdy rodzaj mięsa odpowiednio obsypać odpowiednią proporcją peklosoli (18g/kg), schować do lodówki na 3 dni.
 
Zapeklowane mięso zmielić (u mnie na sitku 4 mm), dodać przyprawę, wodę i wyrobić do kleistości. 
 
Na płacie polędwicy rozłożyć mielone mięso, rozłożyć pomidory suszone, zwinąć w roladę, obtoczyć w przyprawie, włożyć do praski lub szynkowara (jeśli szynkowar jest ze stali nierdzewnej, nie trzeba wykładać do workiem). Założyć zacisk, schować do lodówki na 12h.
 
Parzenie w wodzie 75 st do 68 st wsadu.
 
 
 

post-93537-0-39005500-1559484164_thumb.jpg

post-93537-0-33331900-1559484179_thumb.jpg

post-93537-0-81561200-1559484199_thumb.jpg

post-93537-0-70739500-1559484497_thumb.jpg

post-93537-0-62307900-1559484522_thumb.jpg

post-93537-0-44021100-1559484536_thumb.jpg

post-93537-0-38818700-1559484550_thumb.jpg

post-93537-0-63627400-1559484561_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-632505
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

 

 

Biała wg Halusi, na święta

Widać. że mikołaj już był :D:thumbsup:

Bardzo ładny wyrób....pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-651810
Udostępnij na innych stronach

 

 

A co ma Mikołaj do tego?

Bo widzę na zdjęciu nadziewarkę pionową :thumbsup:

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-651824
Udostępnij na innych stronach

 

 

Już służy conajmniej rok

Czytałem, że się borykasz z nadziewaniem maszynką i dlatego zwróciłem uwagę na stopkę nadziewarki.

Super wyroby....pozdrowionka :clap:

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-651829
Udostępnij na innych stronach

 

Już służy conajmniej rok

Czytałem, że się borykasz z nadziewaniem maszynką i dlatego zwróciłem uwagę na stopkę nadziewarki.

Super wyroby....pozdrowionka :clap:

 

 

Tak, kiedyś się borykałam. Na szczęście już nie mam takiego problemu a nadziewanie idzie raz, dwa :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-651833
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.