Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Chleba trzeba......


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
230 odpowiedzi w tym temacie

#21 beatag

beatag
  • Użytkownicy
  • 2009 postów

Napisano 21 paź 2018 - 09:19

No to powiem tak -chlebek orkiszowy  wyszedł smaczny [jak ktoś lubi orkiszowy smak].Ogromną zaletą tego chleba jest prostota wykonania -żadnego specjalnego wyrabiania - "szast-prast "i gotowe.

Ja akurat nie przepadam za smakiem orkiszowych wyrobów ,ale na pewno spróbuje ten przepis zmieniając mąki na pełnoziarnistą i chlebową pszenną.



#22 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2115 postów

Napisano 21 paź 2018 - 17:39

Beatko, orkisz jest mąką pszenną jedynie ciemną mąką i tak jak piszesz trzeba ją lubić. Najważniejsze, że chlebek się udał.

Jeżeli nie podchodzi Ci ten rodzaj chlebka to upiecz z przepisu zdrowy chleb, który jest jeszcze łatwiejszy do wykonania, no i jest z normalnej mąki, jaki będzie Ci odpowiadał.

Pozdrowienia

 

P.S. Możesz  jeszcze zdjęcie przesłać, jeżeli to możliwe?


Użytkownik witt edytował ten post 30 lis 2019 - 05:43


#23 Gość_Efffa_*

Gość_Efffa_*
  • Goście

Napisano 22 paź 2018 - 18:42

Muszę się zaopatrzyć w orkisz i też upiec :) A przekrój jak wygląda?



#24 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2115 postów

Napisano 23 paź 2018 - 05:25

Następnym razem, bo ten już zjedzony.

Ale może Beata jeszcze ma, bo niedawno piekła?


Użytkownik witt edytował ten post 23 paź 2018 - 10:44


#25 beatag

beatag
  • Użytkownicy
  • 2009 postów

Napisano 23 paź 2018 - 16:14

Może wieczorem wstawię fotkę ,bo mi się kabel do zgrywania gdzieś zawieruszył

Chlebek wilgotny i z niewielkimi dziurkami w środku. Upiekłam drugi z mąki pszennej pełnoziarnistej i z typ 650 ,ale do nich potrzebowałam nieco więcej wody i ciasto było bardziej zbite i kleiste, Wyszedł też smaczny chlebek  tylko trochę się przypiekł.



#26 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2115 postów

Napisano 24 paź 2018 - 08:23

A przekrój jak wygląda?
.

Ja zaczynam dzisiaj piec chlebek orkiszowy i jak jeszcze dzisiaj zdążę to zamieszczę przekrój.



#27 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2115 postów

Napisano 24 paź 2018 - 13:42

Chlebek już upieczony...oto przekrój, jest bardzo smaczny.

 

Załączone pliki



#28 beatag

beatag
  • Użytkownicy
  • 2009 postów

Napisano 24 paź 2018 - 17:18

Witt gdzie kupujesz tą mąke 7 zbóż -stacjonarnie gdzieś jest dostępna ,czy przez internet?



#29 Woytas

Woytas
  • Użytkownicy
  • 1297 postów

Napisano 24 paź 2018 - 17:26

Fajny chleb, tylko skąd na to wszystko wziąć czas.  :thumbsup:



#30 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2115 postów

Napisano 24 paź 2018 - 19:40

gdzie kupujesz tą mąke 7 zbóż
 

Beatko, kupuję u nas w Ostrzeszowie w PSS-ach albo w Rolniku. nie wiem czy takie sklepy są u Ciebie.


[Dodano: 24 paź 2018 - 20:40]

skąd na to wszystko wziąć czas
 

Chleb robi się szybko tylko długo trwa wyrastanie, bo 20+60+30 min. No i pieczenie 60 min.

A chlebek warty wypieku. :thumbsup:



#31 andrzej k

andrzej k
  • ***SUPER VIP***
  • 13654 postów

Napisano 24 paź 2018 - 20:47

Chlebek już upieczony.

 

 

Witku , do takiego chlebka to kawał kiełbasy a nie pomidorka . :facepalm: :D



#32 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2115 postów

Napisano 24 paź 2018 - 20:53

do takiego chlebka to kawał kiełbasy a nie pomidorka
 

Masz racje :thumbsup: , zapasy się wyczerpały, muszę coś zrobić, a nie ma kiedy... :D



#33 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6339 postów

Napisano 25 paź 2018 - 12:58

Fajny chleb, tylko skąd na to wszystko wziąć czas.  :thumbsup:

 

Jeżeli ktoś "nie ma czasu", to ma za to 100% gwarancję że będzie miał w zamian karoshi, więc wybór faktycznie łatwy nie jest, i należy zawsze do "pracowitych" :D .

 

#34 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2115 postów

Napisano 25 paź 2018 - 13:17

będzie miał w zamian karoshi,

 

Karoshi, Jarku na razie mi nie grozi,  :D  a na wędliny to sam wiesz, potrzebne co najmniej 3 dni, chyba, że się białą robi to 1 dzień. :thumbsup:

U mnie narazie pada, :(  a taka pogoda również zniechęca.

Pozdrowienia


Użytkownik witt edytował ten post 30 lis 2019 - 05:46


#35 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2115 postów

Napisano 30 paź 2018 - 06:51

zdrowy chleb:

 

Dodatkowo dodałem prażonej cebulki i czarnuszkę.

Załączone pliki



#36 eli55

eli55
  • Użytkownicy
  • 2465 postów

Napisano 30 paź 2018 - 07:27

:clap: :clap:



#37 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2115 postów

Napisano 30 paź 2018 - 10:11

Dziękuję Eli55, z tym chlebem można wypróbować różne wariacje nasienne lub dodać suszoną śliwkę, rodzynki, morele itd.

Zawsze smakuje  :thumbsup:



#38 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2115 postów

Napisano 26 lis 2018 - 16:57

Chleb żytni na zakwasie żytnim w/g przepisu Marka (Chabera).

Smaczny i wilgotny.

Załączone pliki


Użytkownik witt edytował ten post 04 lis 2019 - 09:01


#39 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2115 postów

Napisano 01 sty 2020 - 09:48

Jeszcze w starym roku pieczony, a dzisiaj będzie degustowany chleb na zakwasie żytniem, wykonanie trójfazowe. Jest pracochłonne, ale efekt jest widoczny. Przekrój chleba dołączę później.
[Dodano: 01 sty 2020 - 09:48]
A tak wygląda chlebek po rozkrojeniu

Załączone pliki


Użytkownik witt edytował ten post 01 sty 2020 - 09:39


#40 andrzej k

andrzej k
  • ***SUPER VIP***
  • 13654 postów

Napisano 01 sty 2020 - 09:51

A tak wygląda chlebek po rozkrojeniu

 

Chlebek :thumbsup: :clap:   na moje oko ....

 

I ta podsuszana kiełbaska + maleńki kieliszeczek cytrynówki . :thumbsup: :clap:


Użytkownik andrzej k edytował ten post 01 sty 2020 - 09:52





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych