Olek.P Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 13 Września 2020 Chętnie poznam Twoje zdanie i przemyślenia @Olek.P, W przypadku wędzenia gorącego zawsze mówi się o tzw. osuszaniu, co sugeruje stosowanie "suchego " dymu. A jaka powinna być optymalna wilgotność dymu gorącego? Nie jestem naukowcem w dziedzinie wedzenia,lecz tylko hobbysta. Nie interesuja mnie optymalne temperatury w °C,wilgotnosc w% itp.bo podczas wedzenia w warunkach domowych mozna to wszystko zapomniec!! Napisalem tylko ze jest wiecej aspektow ,(niz dwa) ktore roznia te dwa sposoby wedzenia. Moje zdanie napisalem,a przemyslen jako takich nie mam ,bo po co??jak i tak malo co mozna ...................i zmienic. ......... mam zaplanowane wedzenie to wedze i nie czekam na optymalne warunki ,bo bym sie nigdy nie doczekal..... i na tym to nasze hobby polega Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-676906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 13 Września 2020 Z tego co pamiętam, to niektórzy z nas starają się wpływać na wilgotność - wstawiając do komory np. miski z wodą.[Dodano: 13 wrz 2020 - 11:48]Proponuję już przestać pastwić się nad różnicami wędzenia, bo jak zaczniemy "rozbierać" je na czynniki pierwsze to okaże się, że jest ich bardzo dużo - biorąc pod uwagę parametry określające dym wędzarniczy oraz intensywność osadzania się dymu na produkcie.Arkadiuszowi chodziło zapewne o główne zasadnicze różnice w naszym wędzarniczym hobby. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-676921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 13 Września 2020 (edytowane) Arkadiuszowi chodziło zapewne o główne zasadnicze różnice w naszym wędzarniczym hobby.Zgadza się.Nie będę tu roztrząsał aspektów wpływu ciśnienia , kierunku i siły wiatru , prędkości przepływu dymu,ruchu powietrza w wędzarni czy tej jakże upragnionej przez niektórych wilgotności bo to jest wędzenie w przydomowych wędzarniach a nie w przemysłowych kombajnach i krzychuzab i i tak by z tego nic nie zrozumiał i niej jest mu ta wiedza potrzebna do uwędzenia na zimno karkówkę , czy polędwicę Edytowane 13 Września 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-676973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 13 Września 2020 Moim zdaniem z poziomu amatora to najważniejsze robić. Rzecz jasna podpytać co i jak, ale zrobić przekonać się czy akurat to moje smaki. W przypadku wedzenia na zimno, ryzyko jest niewielkie, bo jak wyrób zbyt ciągnący itd można sparzyć lub upiec w piekarniku. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-676983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurok syn Jarka Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 13 Września 2020 Witam wszystkich serdecznie mało się odzywam na forum ale czytając temat ciebie krzychuzab można porównać do bogacza który nie wie jak zażądzic pieniędzmi. Zarabiasz pieniądze , nagle dostajesz się między ludzi zarabiających dłuzej i większe pieniądze który dają ci miliony nie stety nie umiesz żądzić taką kasą i twierdzisz ze nic nie dostałeś zbież wiedzę swoją Rady i wiedzę innych a na pewno znajdziesz jak to można zrobić. Są przepisy na karkówke wedzoną i boczek tylko pytanie czy zrobił byś takie coś gdzie wołowinę czy karkówke robi się 30 ponad dni . Tak podpowiem poszukaj w jakim kraju najwięcej używa się wołowiny i zacznij korzystać z bogadztwa. Jeśli kogoś uraziłem bardzo przepraszam. Cytuj Lubię te blondynki... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-676984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 13 Września 2020 Nie jestem naukowcem w dziedzinie wedzenia,lecz tylko hobbysta. Nie interesuja mnie optymalne temperatury w °C,wilgotnosc w% itp.bo podczas wedzenia w warunkach domowych mozna to wszystko zapomniec!! Napisalem tylko ze jest wiecej aspektow ,(niz dwa) ktore roznia te dwa sposoby wedzenia. Moje zdanie napisalem,a przemyslen jako takich nie mam ,bo po co??jak i tak malo co mozna ...................i zmienic. A jednak napisałeś: Ciekawe, ....a na przyklad wilgotnosc ?? W powyższej wypowiedzi odczułem sarkazm, na który pozwalają sobie "wszystko wiedzący", podkreślając swoją wyższość nad ignorantami.Sadziłam, że za tym kryją się chociaż jakieś przemyślenia a tu zonk. To w jakim celu piszesz takie zdania?Może chciałeś @Arkadiusza postawić do pionu?[Dodano: 13 wrz 2020 - 20:50] Proponuję już przestać pastwić się nad różnicami wędzenia, bo jak zaczniemy "rozbierać" je na czynniki pierwsze to okaże się, że jest ich bardzo dużo - biorąc pod uwagę parametry określające dym wędzarniczy oraz intensywność osadzania się dymu na produkcie. Niech się stanie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 13 Września 2020 W powyższej wypowiedzi odczułem sarkazm, na który pozwalają sobie "wszystko wiedzący", podkreślając swoją wyższość nad ignorantami. Sadziłam, że za tym kryją się chociaż jakieś przemyślenia a tu zonk. To w jakim celu piszesz takie zdania? Może chciałeś @Arkadiusza postawić do pionu? ...... jak piszesz sadzilas....... a tu zonk ale mysle ze chyba tylko dla Ciebie, nie dla innych ?? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 15 Września 2020 Szukam przepisów na marynowanie, solenie lub inne konserwowanie czosnku (oprócz kiszenia). Może macie jakieś swoje sprawdzone sposoby? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 15 Września 2020 Poszukaj sposóbu Sla100. Z tego co pamiętam mieli soli do lodówki i do następnego sezonu wytrzymuje. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 15 Września 2020 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14501-czosnek/?do=findComment&comment=55871712 post Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 15 Września 2020 Zalej olejem,a jako produkt uboczny bedziesz mial "olej czosnkowy" Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 15 Września 2020 Zalej olejem,a jako produkt uboczny bedziesz mial "olej czosnkowy" Ale czy potem może on iść w kiełbachę? Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 15 Września 2020 Olej czy czosnek ?? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 15 Września 2020 Obserwując forum uważam, że uzasadnione jest aby utworzyć osobny dział/temat dotyczący wędzenia na zimno. Też to samo zaproponowałem tu na Forum, ale jakoś nikt tego nie podchwycił Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 15 Września 2020 (edytowane) Tu jest bardzo duzo materiału o wedzeniu na zimno.Pierwszy z brzegu.Trzeba tylko poszukać a nie czekać na to ,że ktoś wszystko poda nam na tacy.https://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu[Dodano: 15 wrz 2020 - 21:41]To jeszcze jeden dla miłej lektury.Wpiszcie w górną ramkę google "wędzenie na zimno."https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&search_in=forums Edytowane 15 Września 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 15 Września 2020 Tu jest bardzo duzo materiału o wedzeniu na zimno.Pierwszy z brzegu.Trzeba tylko poszukać a nie czekać na to ,że ktoś wszystko poda nam na tacy.Dzięki za te linki. Może wyraziłem się zbyt skrótowo, bo oprócz technologii zimnego wędzenia (której na Forum jest trochę rozproszonego materiału) mnie chodziło także o dział/temat o konkretnych przepisach, które ktoś już przećwiczył i dopracował. A te (jeśli gdzieś są), to bardzo rozproszone, więc trudno je znaleźć. Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 15 Września 2020 (edytowane) Może i jest rozproszony ,ale nie wszystko da się scalić.https://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace Edytowane 15 Września 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 15 Września 2020 mnie chodziło także o dział/temat o konkretnych przepisach, które ktoś już przećwiczył i dopracował. "Wędzenie na zimno" to proces technologiczny a nie przepisy.Proces ten stosuje się w wielu wyrobach jako proces często uzupełniający.Trudno je zamieszczać w jednej kupie, bo często dotyczą diametralnie różnych wyrobów, o różnych technologiach wiodących.Zostało to zasygnalizowane w postach kilku użytkowników na poprzedniej stronie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 15 Września 2020 Dodam jeszcze ,że niektórzy mają swoje kąciki i tam można znaleźć kilka ciekawych przepisów o zimnym wędzeniu . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 16 Września 2020 Może i jest rozproszony ,ale nie wszystko da się scalić.https://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajaceChyba kolejne małe nieporozumienie. Zarówno mnie, jak i (o ile dobrze go zrozumiałem) forumowiczowi @krzychuzab (post #322) chodzi o proste, podstawowe przepisy (np wędzenie płatów łososia czy boczku) bez (na razie) łączenia tego procesu z wędlinami dojrzewającymi, bo to już wyższa "szkoła jazdy"). Dział bowiem, w którym to piszemy, brzmi "dla początkujących". Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 16 Września 2020 Obserwując forum uważam, że uzasadnione jest aby utworzyć osobny dział/temat dotyczący wędzenia na zimno. Też to samo zaproponowałem tu na Forum, ale jakoś nikt tego nie podchwyciłTo jest już nas dwóch. Może jakiś VIP nas poprze to będzie siła przebicia, bo arkadiusz standardowo - nie pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 16 Września 2020 (edytowane) Leniom nie pomagam.Coś Ty robił przez te cztery lata na tym forum.?Po drugi ja Vipem nie jestem to nie muszę Ci pomagać ani wspierać Twoje wyimaginowane żądania.Rusz wreszcie sam głową i nie czekaj ,że za Ciebie zrobią.Materiału na forum cała masa a i Twoja postawa nie pozwala mi na większą pomoc.Ja takiej inicjatywy nie popieram.Chcesz wędzić szynkę na zimno szykasz takiego przepisu,chcesz łososia szukasz przepisu na łososia wędzonego na zimno itd. Do szukania korzystasz z wyszukiwarki. Edytowane 16 Września 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kofikan Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 16 Września 2020 Szukam przepisu na pozyskanie śmietany z mleka "od krowy".Czy można otrzymać śmietanę po pasteryzacji mleka?Z góry dziękuję za pomoc bo wujek G... wyszukuje frazę "jak zrobić bitą śmietanę". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 16 Września 2020 (edytowane) Pierwsze lepsze z ..... netu:http://tkkg.ch/wydzielanie-smietany-z-mleka/ i na WD https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/ Edytowane 16 Września 2020 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 16 Września 2020 Też to samo zaproponowałem tu na Forum, ale jakoś nikt tego nie podchwyciłTo jest już nas dwóch. Może jakiś VIP nas poprze to będzie siła przebicia, bo arkadiusz standardowo - nie pomaga.Może nie tyle nie pomaga, co w tym temacie, jako tutejszy zawodowiec - żartobliwie "spławia"? Już sam to zauważyłem, że wiedzą o samej technologii wędzenia zimnym dymem oraz o dymogeneratorach do zimnego wędzenia zorientowani w temacie forumowicze sporo już się dzielili, natomiast konkretnych przepisów, jak by skąpią A może uznają, że to nie temat dla początkujących?Nie zrażam się jednak i będę zbierał wszelkie informacje, bo temat mnie ciekawi. Ktoś, kto zna język niemiecki, sporo mógłby się dowiedzieć o zimnym wędzeniu ryb (łososia i pstrąga) na YouTube. Ile jednak są warte merytorycznie te filmy, to trudno powiedzieć. Cóż - przyjdzie nam poeksperymentować i popróbować wyważyć te pozornie otwarte "drzwi". Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.