Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Chętnie poznam Twoje zdanie i przemyślenia @Olek.P, W przypadku wędzenia  gorącego zawsze mówi się o tzw. osuszaniu, co sugeruje stosowanie "suchego " dymu. A jaka powinna być optymalna wilgotność dymu gorącego?

 

Nie jestem naukowcem w dziedzinie wedzenia,lecz tylko hobbysta. :)

Nie interesuja mnie optymalne temperatury w °C,wilgotnosc w% itp.bo podczas wedzenia w warunkach domowych mozna to wszystko zapomniec!!

 

Napisalem tylko ze jest wiecej aspektow ,(niz dwa) ktore roznia te dwa sposoby wedzenia.

 

Moje zdanie napisalem,a przemyslen jako takich nie mam ,bo po co??jak i tak malo co mozna ...................i zmienic.

 

......... mam zaplanowane wedzenie to wedze i nie czekam na optymalne warunki ,bo bym sie nigdy nie doczekal.....   :facepalm:  i na tym to nasze hobby polega 

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-676906
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 545
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Z tego co pamiętam, to niektórzy z nas starają się wpływać na wilgotność - wstawiając do komory np. miski z wodą.


[Dodano: 13 wrz 2020 - 11:48]

Proponuję już przestać  ;)  pastwić się nad różnicami wędzenia, bo jak zaczniemy "rozbierać" je na czynniki pierwsze to okaże się, że jest ich bardzo dużo - biorąc pod uwagę parametry określające dym wędzarniczy oraz intensywność osadzania się dymu na produkcie.

Arkadiuszowi chodziło zapewne o główne zasadnicze różnice w naszym wędzarniczym hobby.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-676921
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszowi chodziło zapewne o główne zasadnicze różnice w naszym wędzarniczym hobby.

Zgadza się.Nie będę tu roztrząsał aspektów wpływu ciśnienia , kierunku i siły wiatru , prędkości przepływu dymu,ruchu powietrza w wędzarni czy tej jakże upragnionej przez niektórych  wilgotności  :facepalm:  bo to jest wędzenie w przydomowych wędzarniach a nie w przemysłowych kombajnach i krzychuzab i  i tak by z tego nic nie zrozumiał i niej jest mu ta wiedza potrzebna do uwędzenia  na zimno karkówkę , czy polędwicę

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-676973
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem z poziomu amatora to najważniejsze robić. Rzecz jasna podpytać co i jak, ale zrobić przekonać się czy akurat to moje smaki. W przypadku wedzenia na zimno, ryzyko jest niewielkie, bo jak wyrób zbyt ciągnący itd można sparzyć lub upiec w piekarniku.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-676983
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie mało się odzywam na forum ale czytając temat ciebie krzychuzab można porównać do bogacza który nie wie jak zażądzic pieniędzmi. Zarabiasz pieniądze , nagle dostajesz się między ludzi zarabiających dłuzej i większe pieniądze który dają ci miliony nie stety nie umiesz żądzić taką kasą i twierdzisz ze nic nie dostałeś zbież wiedzę swoją Rady i wiedzę innych a na pewno znajdziesz jak to można zrobić. Są przepisy na karkówke wedzoną i boczek tylko pytanie czy zrobił byś takie coś gdzie wołowinę czy karkówke robi się 30 ponad dni . Tak podpowiem poszukaj w jakim kraju najwięcej używa się wołowiny i zacznij korzystać z bogadztwa. Jeśli kogoś uraziłem bardzo przepraszam.
Lubię te blondynki...:D
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-676984
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie jestem naukowcem w dziedzinie wedzenia,lecz tylko hobbysta. Nie interesuja mnie optymalne temperatury w °C,wilgotnosc w% itp.bo podczas wedzenia w warunkach domowych mozna to wszystko zapomniec!!   Napisalem tylko ze jest wiecej aspektow ,(niz dwa) ktore roznia te dwa sposoby wedzenia.   Moje zdanie napisalem,a przemyslen jako takich nie mam ,bo po co??jak i tak malo co mozna ...................i zmienic.

A jednak napisałeś:

 

 

Ciekawe,   ....a na przyklad wilgotnosc ??

W powyższej wypowiedzi odczułem sarkazm, na który pozwalają sobie  "wszystko wiedzący", podkreślając swoją wyższość nad ignorantami.

Sadziłam, że za tym kryją się chociaż jakieś przemyślenia a tu zonk. To w jakim celu piszesz takie zdania?

Może chciałeś @Arkadiusza postawić do pionu?


[Dodano: 13 wrz 2020 - 20:50]

 

 

Proponuję już przestać    pastwić się nad różnicami wędzenia, bo jak zaczniemy "rozbierać" je na czynniki pierwsze to okaże się, że jest ich bardzo dużo - biorąc pod uwagę parametry określające dym wędzarniczy oraz intensywność osadzania się dymu na produkcie.

Niech się stanie  :D  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677022
Udostępnij na innych stronach

 

 

W powyższej wypowiedzi odczułem sarkazm, na który pozwalają sobie  "wszystko wiedzący", podkreślając swoją wyższość nad ignorantami. Sadziłam, że za tym kryją się chociaż jakieś przemyślenia a tu zonk. To w jakim celu piszesz takie zdania? Może chciałeś @Arkadiusza postawić do pionu?
 

 

...... jak piszesz sadzilas....... 

 

a tu zonk :( ale mysle ze chyba tylko dla Ciebie, nie dla innych ??

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677023
Udostępnij na innych stronach

Szukam przepisów na marynowanie, solenie lub inne konserwowanie czosnku (oprócz kiszenia). Może macie jakieś swoje sprawdzone sposoby?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677199
Udostępnij na innych stronach

Poszukaj sposóbu Sla100. Z tego co pamiętam mieli soli do lodówki i do następnego sezonu wytrzymuje.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677202
Udostępnij na innych stronach

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677226
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zalej olejem,a jako produkt uboczny bedziesz mial "olej czosnkowy"

Ale czy potem może on iść w kiełbachę?

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677248
Udostępnij na innych stronach

Obserwując forum uważam, że uzasadnione jest aby utworzyć osobny dział/temat dotyczący wędzenia na zimno.

:thumbsup:

Też to samo zaproponowałem tu na Forum, ale jakoś nikt tego nie podchwycił

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677289
Udostępnij na innych stronach

Tu jest bardzo duzo materiału o wedzeniu na zimno.Pierwszy z brzegu.Trzeba tylko poszukać a nie czekać na to ,że ktoś wszystko poda nam na tacy.

https://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu

[Dodano: 15 wrz 2020 - 21:41]

To jeszcze jeden dla miłej lektury.Wpiszcie w górną ramkę google "wędzenie na zimno."

https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&search_in=forums

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677305
Udostępnij na innych stronach

Tu jest bardzo duzo materiału o wedzeniu na zimno.Pierwszy z brzegu.Trzeba tylko poszukać a nie czekać na to ,że ktoś wszystko poda nam na tacy.

Dzięki za te linki. Może wyraziłem się zbyt skrótowo, bo oprócz technologii zimnego wędzenia (której na Forum jest trochę rozproszonego materiału) mnie chodziło także o dział/temat o konkretnych przepisach, które ktoś już przećwiczył i dopracował. A te (jeśli gdzieś są), to bardzo rozproszone, więc trudno je znaleźć.

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677316
Udostępnij na innych stronach

Może i jest rozproszony ,ale nie wszystko da się scalić.

https://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677322
Udostępnij na innych stronach

 

 

mnie chodziło także o dział/temat o konkretnych przepisach, które ktoś już przećwiczył i dopracował.

"Wędzenie na zimno" to proces technologiczny a nie przepisy.

Proces ten stosuje się w wielu wyrobach jako proces często uzupełniający.

Trudno je zamieszczać w jednej kupie, bo często dotyczą diametralnie różnych wyrobów, o różnych technologiach wiodących.

Zostało to zasygnalizowane w postach kilku użytkowników na poprzedniej stronie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677325
Udostępnij na innych stronach

Dodam jeszcze ,że niektórzy mają swoje kąciki i tam można znaleźć kilka ciekawych przepisów o zimnym wędzeniu .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677326
Udostępnij na innych stronach

Może i jest rozproszony ,ale nie wszystko da się scalić.

https://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace

Chyba kolejne małe nieporozumienie. Zarówno mnie, jak i (o ile dobrze go zrozumiałem) forumowiczowi @krzychuzab (post #322) chodzi o proste, podstawowe przepisy (np wędzenie płatów łososia czy boczku) bez (na razie) łączenia tego procesu z wędlinami dojrzewającymi, bo to już wyższa "szkoła jazdy"). Dział bowiem, w którym to piszemy, brzmi "dla początkujących".

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677366
Udostępnij na innych stronach

 

Obserwując forum uważam, że uzasadnione jest aby utworzyć osobny dział/temat dotyczący wędzenia na zimno.

 

:thumbsup:

Też to samo zaproponowałem tu na Forum, ale jakoś nikt tego nie podchwycił

To jest już nas dwóch. Może jakiś VIP nas poprze to będzie siła przebicia, bo arkadiusz standardowo - nie pomaga.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677419
Udostępnij na innych stronach

Leniom nie pomagam.Coś Ty robił przez te cztery lata na tym forum.?Po drugi ja Vipem nie jestem to nie muszę Ci pomagać ani wspierać Twoje wyimaginowane żądania.Rusz wreszcie sam głową i nie czekaj ,że za Ciebie zrobią.Materiału na forum cała masa a i Twoja postawa nie pozwala mi na większą pomoc.Ja takiej inicjatywy nie popieram.Chcesz wędzić szynkę na zimno szykasz takiego przepisu,chcesz łososia szukasz przepisu na łososia wędzonego na zimno itd. Do szukania korzystasz z wyszukiwarki.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677421
Udostępnij na innych stronach

Szukam przepisu na pozyskanie śmietany z mleka "od krowy".

Czy można otrzymać śmietanę po pasteryzacji mleka?

Z góry dziękuję za pomoc bo wujek G... wyszukuje frazę "jak zrobić bitą śmietanę". 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677484
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677491
Udostępnij na innych stronach

 

:thumbsup:

Też to samo zaproponowałem tu na Forum, ale jakoś nikt tego nie podchwycił

To jest już nas dwóch. Może jakiś VIP nas poprze to będzie siła przebicia, bo arkadiusz standardowo - nie pomaga.

Może nie tyle nie pomaga, co w tym temacie, jako tutejszy zawodowiec - żartobliwie "spławia"?  :D

Już sam to zauważyłem, że wiedzą o samej technologii wędzenia zimnym dymem oraz o dymogeneratorach do zimnego wędzenia zorientowani w temacie forumowicze sporo już się dzielili, natomiast konkretnych przepisów, jak by skąpią  :hmm: A może uznają, że to nie temat dla początkujących?

Nie zrażam się jednak i będę zbierał wszelkie informacje, bo temat mnie ciekawi. Ktoś, kto zna język niemiecki, sporo mógłby się dowiedzieć o zimnym wędzeniu ryb (łososia i pstrąga) na YouTube. Ile jednak są warte merytorycznie te filmy, to trudno powiedzieć. 

Cóż - przyjdzie nam poeksperymentować i popróbować wyważyć te pozornie otwarte "drzwi".

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/14/#findComment-677493
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.