wróbel75 Opublikowano 21 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 21 Września 2020 Szukam przepisu na parówki Łukowskie odtłuszczone Zaniemówiłem. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tgt Opublikowano 22 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 22 Września 2020 (edytowane) one się tak nazywają w sprzedaży. są smaczne, przypominają w smaku te z lat 80 XXw i z tego względu pytam czy ktoś ma recepturę :-) Edytowane 22 Września 2020 przez Tgt Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 22 Września 2020 one się tak nazywają w sprzedaży Może tak być ,że są odtłuszczone - bo jak miały 50% tłuszczu a teraz 48% to odtłuszczone ewidentnie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 22 Września 2020 przypominają w smaku te z lat 80 XXw Słuchy chodziły że dodawano wtedy papier toaletowy więc może nie był zbyt tłusty Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tgt Opublikowano 22 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 22 Września 2020 Ale się uczepiliście tej nazwy :-) . Wiem ze to tylko nazwa. Szukam tylkooo receptury ( nieśmiało pytając :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 22 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 22 Września 2020 Może koledze ten przepis pomoże, jest na forum taka słynna książka którą wrzucił kolega Maxell. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11872-2rok-1959-s%C5%82ynna-szesnastka-pw-nr-16/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tgt Opublikowano 22 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 22 Września 2020 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 22 Września 2020 (edytowane) Ale się uczepiliście tej nazwyNikt się nazwy nie czepia!!!Chodzi o to "odtłuszczenie"!!! Parówki z definicji są wykonane z emulsji tłuszczowo/białkowo/wodnej, gdzie zawartość tłuszczu wynosi ok. 30% Zawartość wody w warunkach domowych (bez dodatków funkcjonalnych) wynosi 20%-25%. Aby powstała emulsja potrzebne są wszystkie trzy składniki. Edytowane 22 Września 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tgt Opublikowano 22 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 22 Września 2020 Wiem, zdążyłem doczytać, żartuję sobie też trochę i dla tego wstawiam :-) ,żeby nie brać do końca na poważnie wypowiedzi.ale te parówki naprawdę się tak nazywają. Łuków produkuje 2 wersje zwykłe, które są przeciętne w smaku jak dla mnie i te które nazywa odtłuszczonymi, które mi przynajmniej naprawdę smakują. Taki smak lat 80 się przypomina. Ciężko to kupić w Warszawie ( są czasem tylko w kilku sklepach) ale można dostać w okolicach Łukowa, Garwolina - z tego względu chciałem je sobie sam wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 22 Września 2020 (edytowane) chciałem je sobie sam wykonać.W takim razie w poście #381 masz przepis Po wykonaniu opisz je: "Łukowskie odtłuszczone extra by Tgt" Edytowane 22 Września 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tgt Opublikowano 22 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 22 Września 2020 zrobię na pewno. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 22 Września 2020 Ku przestrodze!.Zanim zrobisz to przeczytaj kilka przepisów z technologią wykonania bo zrobić parówki to nie to samo co zrobić zwykłą kiełbasę i żebyś się nie przejechał na tym wyrobie.Ew. mogę Ci pomóc,ale na PW. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tgt Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 23 Września 2020 Dzięki, odezwę się jak zacznę przygotowania. jak na razie przetrenuję wędzarnie jeszcze na szynkach i baleronach, Muszę się nauczyć jej obsługi porządnie. Do parówek muszę jeszcze pomyśleć jak, a właściwie czym skutrować tą masę. Ale i na parówki na pewno przyjdzie pora. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 23 Września 2020 a właściwie czym skutrować tą masę. Domowym sposobem dwa trzy razy na sitku nr.2 i chwatit.Masa jest dość ścisła. Blendera nie używaj bo spalisz.No chyba że masz przemysłowy.Malakser od biedy może być , ale mocno napowietrzy farsz i będą dziurki na przekroju. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 23 Września 2020 Blendera nie używaj bo spalisz. Niekoniecznie, DZIADEK używał blendera z dobrym efektem. Wszystko zależy od jego mocy.Niemniej jest to mozolna praca na małych porcjach. [Dodano: 23 wrz 2020 - 10:20]Dodam, że bez nadziewarki ani nie myśl o parówkach Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 23 Września 2020 Spaliliśmy kiedyś w spółdzielni dwa za jednym zamachem. Teraz dmucham na zimne. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 23 Września 2020 Teraz dmucham na zimne. Trzeba było wtedy dmuchać, blender miałby chłodzenie Ja do używam blendera Ninja. Dotychczas parówki wykonałem dwa razy.Degustatorką drugiej serii była 5 letnia Lenka. Prosiła o jeszcze, znaczy były smaczne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tgt Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 23 Września 2020 Mam jeszcze pomysł przerobić łopatki od mieszalnika mięsa ( a właściwie dorobić do niego nowe ) . Mam taki mieszalnik z dwoma łopatkami które obracają się przeciwsobnie. Wymyśliłem sobie że jak by zrobić zamiast łopatek noże to by z tego niezła sieczkarnia wyszła. Taki blender tylko w poziomie :-) . Muszę tylko trochę w garażu posprzątać po budowie wędzarni i wyciągnąć migomat i sprawdzić czy da się nim nierdzewkę solidnie pospawać. Swoją drogą żałuję że sprzedałem kiedyś tiga bo by się teraz jak nic przydał :-)[Dodano: 23 wrz 2020 - 18:01] Blendera nie używaj bo spalisz.Niekoniecznie, DZIADEK używał blendera z dobrym efektem. Wszystko zależy od jego mocy.Niemniej jest to mozolna praca na małych porcjach. [Dodano: 23 wrz 2020 - 10:20]Dodam, że bez nadziewarki ani nie myśl o parówkach Nadziewarka już jest, Kiełbasę nią nadziewałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 23 Września 2020 Co Ty chcesz zbudować.?Kuter czy blender.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tgt Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 23 Września 2020 (edytowane) coś co poszatkuje mięso - nie wiem co to kuter, ale blender to taka mała wersja tego co by mogło wyjść z mojego zamysłu :-) Edit : doczytałem . to w takim razie kuter by wyszedł :-) Edytowane 23 Września 2020 przez Tgt Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 23 Września 2020 Poczytaj dokładnie na jakiej zasadzie działa kuter. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 23 Września 2020 Jeżeli dla potrzeb tego wyjaśnienia, stworzy się definicje co to jest kuter, a co blender tokuter to coś takiego gdzie obracający się nóż na swojej osi nie zmienia swojego położenia, ale mięso w odpowiednio uformowanym do tego naczyniu nieustannie się poruszablender touradzenie z obracającym się nożem, które wprawia się w ruch posuwisto zwrotny lub / i okrężny w nieruchomym naczyniu z mięsemTo w twojej maszynie owszem nóż się obraca wokół osi, ale ani on nie zmienia położenia, ani naczynie z mięsemA to oznacza, ze zrobisz podgrzewacz mięsaZwróć uwagę, ze musza być bardzo duże obroty noża, to pociąga za sobą odpowiedni łożyskowanie i wyważenie W przeciwnym razie, może nabrać obrotów, a przyspawane nożyki nabiorą takiej masy, ze po oderwaniu poleca jak pociski, lub/i maszyna wpadnie w duże wibracje Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tgt Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 23 Września 2020 Cenne uwagi. Z przyczyn szczegolnie bezpieczeństwa i tego co faktycznie ma się stać z mięsem na końcu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 23 Września 2020 Nie kombinuj bo sobie zrobisz krzywdę,albo parówkom.Na razie pierwsze parówki zmiel na sitku 2 mm min dwa razy lub jak chcesz 3.Reszta jak bedziesz gotowy na PW. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tgt Opublikowano 24 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 24 Września 2020 Ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.