Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Szukam przepisu na parówki Łukowskie odtłuszczone

Zaniemówiłem. :w00t:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678081
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 545
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

one się tak nazywają w sprzedaży. są smaczne, przypominają w smaku te z lat 80 XXw i z tego względu pytam czy ktoś ma recepturę :-)

Edytowane przez Tgt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678118
Udostępnij na innych stronach

 

 

one się tak nazywają w sprzedaży
Może tak być ,że są odtłuszczone - bo jak miały 50% tłuszczu a teraz 48% to odtłuszczone ewidentnie  ;)  :facepalm:  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678119
Udostępnij na innych stronach

 

 

przypominają w smaku te z lat 80 XXw

Słuchy chodziły że dodawano wtedy papier toaletowy więc może nie był zbyt tłusty :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678147
Udostępnij na innych stronach

Może koledze ten przepis pomoże, jest na forum taka słynna książka którą wrzucił kolega Maxell.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11872-2rok-1959-s%C5%82ynna-szesnastka-pw-nr-16/

post-90667-0-99875200-1600785312_thumb.png

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678159
Udostępnij na innych stronach

Ale się uczepiliście tej nazwy

Nikt się nazwy nie czepia!!!

Chodzi o to "odtłuszczenie"!!!  :devil:

Parówki z definicji są wykonane z emulsji tłuszczowo/białkowo/wodnej, gdzie zawartość tłuszczu wynosi ok. 30%  :thumbsup:

Zawartość wody w warunkach domowych (bez dodatków funkcjonalnych) wynosi 20%-25%. 

Aby powstała emulsja potrzebne są wszystkie trzy składniki.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678174
Udostępnij na innych stronach

Wiem, zdążyłem doczytać, żartuję sobie też trochę i dla tego wstawiam  :-) ,żeby nie brać do końca na poważnie wypowiedzi.

ale te parówki naprawdę się tak nazywają. Łuków produkuje 2 wersje zwykłe, które są przeciętne w smaku jak dla mnie i te które nazywa odtłuszczonymi, które mi przynajmniej naprawdę smakują. Taki smak lat 80 się przypomina. Ciężko to kupić w Warszawie ( są czasem tylko w kilku sklepach) ale można dostać w okolicach Łukowa, Garwolina  - z tego względu chciałem je sobie sam wykonać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678187
Udostępnij na innych stronach

chciałem je sobie sam wykonać.

W takim razie w poście #381 masz przepis   :laugh:

Po wykonaniu opisz je: "Łukowskie odtłuszczone extra by Tgt"

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678189
Udostępnij na innych stronach

Ku przestrodze!.Zanim zrobisz to przeczytaj kilka przepisów z technologią wykonania bo zrobić parówki to nie to samo co zrobić zwykłą kiełbasę i żebyś się nie przejechał na tym wyrobie.Ew. mogę Ci pomóc,ale na PW.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678197
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, odezwę się jak zacznę przygotowania. jak na razie przetrenuję wędzarnie jeszcze na szynkach i baleronach, Muszę się nauczyć jej obsługi porządnie. Do parówek muszę jeszcze pomyśleć jak, a właściwie czym skutrować tą masę. Ale i na parówki na pewno przyjdzie pora.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678208
Udostępnij na innych stronach

 

 

a właściwie czym skutrować tą masę.

 

Domowym sposobem dwa trzy razy na sitku nr.2 i chwatit.Masa jest dość ścisła. Blendera nie używaj bo spalisz.No chyba że masz przemysłowy.Malakser od biedy może być , ale mocno napowietrzy farsz i będą dziurki na przekroju.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678210
Udostępnij na innych stronach

 

 

Blendera nie używaj bo spalisz.

Niekoniecznie, DZIADEK używał blendera z dobrym efektem. Wszystko zależy od jego mocy.

Niemniej jest to mozolna praca na małych porcjach. 


[Dodano: 23 wrz 2020 - 10:20]

Dodam, że bez nadziewarki ani nie myśl o parówkach  :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678211
Udostępnij na innych stronach

Spaliliśmy kiedyś w spółdzielni dwa za jednym zamachem. :)  Teraz dmucham na zimne. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678222
Udostępnij na innych stronach

  :)  Teraz dmucham na zimne. :)

Trzeba było wtedy dmuchać, blender miałby chłodzenie ;)

Ja do używam blendera Ninja. Dotychczas parówki wykonałem dwa razy.

Degustatorką drugiej serii była 5 letnia Lenka. Prosiła o jeszcze, znaczy były smaczne :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678239
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze pomysł przerobić łopatki od mieszalnika mięsa ( a właściwie dorobić do niego nowe ) . Mam taki mieszalnik z dwoma łopatkami które obracają się przeciwsobnie. Wymyśliłem sobie że jak by zrobić zamiast łopatek noże to by z tego niezła sieczkarnia wyszła. Taki blender tylko w poziomie :-) . Muszę tylko trochę w garażu posprzątać po budowie wędzarni i wyciągnąć migomat  i sprawdzić czy da się nim nierdzewkę solidnie pospawać. Swoją drogą żałuję że sprzedałem kiedyś tiga bo by się teraz jak nic przydał :-)


[Dodano: 23 wrz 2020 - 18:01]

 

Blendera nie używaj bo spalisz.

Niekoniecznie, DZIADEK używał blendera z dobrym efektem. Wszystko zależy od jego mocy.

Niemniej jest to mozolna praca na małych porcjach. 


[Dodano: 23 wrz 2020 - 10:20]

Dodam, że bez nadziewarki ani nie myśl o parówkach  :thumbsup:

 

Nadziewarka już jest,  Kiełbasę nią nadziewałem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678262
Udostępnij na innych stronach

Co Ty chcesz zbudować.?Kuter czy blender.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678265
Udostępnij na innych stronach

coś co poszatkuje mięso  - nie wiem co to kuter, ale blender to taka mała wersja tego co by mogło wyjść z mojego zamysłu :-)

 

Edit : doczytałem . to w takim razie kuter by wyszedł :-)

Edytowane przez Tgt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678267
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli dla potrzeb tego wyjaśnienia, stworzy się definicje co to jest kuter, a co blender to

kuter to coś takiego gdzie obracający się nóż na swojej osi nie zmienia swojego położenia, ale mięso w odpowiednio uformowanym do tego naczyniu nieustannie się porusza

blender to

uradzenie z obracającym się nożem, które wprawia się w ruch posuwisto zwrotny lub / i okrężny w nieruchomym naczyniu z mięsem

To w twojej maszynie owszem nóż się obraca wokół osi, ale ani on nie zmienia położenia, ani naczynie z mięsem

A to oznacza, ze zrobisz podgrzewacz mięsa

Zwróć uwagę, ze musza być bardzo duże obroty noża, to pociąga za sobą odpowiedni łożyskowanie i wyważenie 

W przeciwnym razie, może nabrać obrotów, a przyspawane nożyki nabiorą takiej masy, ze po oderwaniu poleca jak pociski, lub/i maszyna wpadnie w duże wibracje

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678274
Udostępnij na innych stronach

Nie kombinuj bo sobie zrobisz krzywdę,albo parówkom.Na razie pierwsze parówki zmiel na sitku 2 mm min dwa razy lub jak chcesz 3.Reszta jak bedziesz gotowy na PW.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/16/#findComment-678283
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.