electra Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #476 Opublikowano 22 Stycznia 2021 @ANNAM, Pytanie , jak robisz farsz do ruskich? jakie przyprawy mozesz podzielic sie przepisem , ja robie tak na oko bo nigdy nie jadlam oryginalnych tylko robie podlog swojego smaku, Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-693504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #477 Opublikowano 22 Stycznia 2021 ja robie tak na oko bo nigdy nie jadlam oryginalnych A które są oryginalne? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-693509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #478 Opublikowano 22 Stycznia 2021 @wróbel75, no napewno nie te z Rosji .. Mnie chodzi o to ze ja jadlam tylko moje a nie robione przez kogos , kupne nie wchodza w gre bo tam ziemniaki z proszku a ser to niewiadomo czy jest czy go nie ma Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-693528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #479 Opublikowano 22 Stycznia 2021 Z pierogami ruskimi jest tak samo jak z rybą po grecku, czy schabem po duńsku.Wielokrotnie rozmawiałem z rosyjskimi czy rosyjskojęzycznymi członkami moich załóg na temat przepisu na ruskie pierogi.Pielemienje, czebureki /podobne dopierogów/ z różnorodnym nadzieniem, ale ruskich pierogów "nieznajut".Według mojej LP, która robi najlepsze na świecie ruskie:- ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę o drobnych oczkach, muszą być "sypkie"- ostudzone ziemniaki mieszamy z dobrym tłustym twarogiem- dodajemy lekko zbrązowioną dość drobno posiekaną cebulkę- dodajemy drobno pokrojony chudy wędzony boczek /można podsmażać razem z cebulka/- sól i pieprz do pikantnego smaku- całość delikatnie mieszamy, muszą być wyczuwalne pod ząbkiem grudki twarogu. Szpachlówka nie jest dopuszczalna.Lepimy pierogi.Rzucamy pierogi na osoloną wrzącą wodę, a wyjmujemy max 2 minuty po wypłynięciu.Wody w garnku musi być dużo. Dodawanie oleju czy masła aby się nie sklejały to TOTALNA PORAŻKAPo ich ostygnięciu można je podsmażyć na patelni, ach ta złota chrupiąca skórka MNIAM MNIAM Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-693534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #480 Opublikowano 22 Stycznia 2021 Czyli krótko mówiąc z tymi pierogami ruskimijest tak samo, jak w Polsce kawa po turecku. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-693540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #481 Opublikowano 22 Stycznia 2021 Czyli krótko mówiąc z tymi pierogami ruskimi jest tak samo, jak w Polsce kawa po turecku. A jak wygląda i smakuje kotlet po szwajcarsku w Szwajcarii ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-693541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #482 Opublikowano 22 Stycznia 2021 Pewnie ma dziury jak ser . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-693542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #483 Opublikowano 22 Stycznia 2021 @El komendante, no ja robie podobnie ale sa tacy co robia 1 kg ziemniaow ½ kg twarogu inni moze wiecej twarogu ale dalej wiecej ziemniakow ..ja szklilam cebulke nie go zezlocenia , pieprzu ma byc duzo bo lubie pikantnie doprawione ja daje sera 2 razy tyle ile ziemniakow bo lubie czoc twarog anie ziemniaki z ciastem Ogolnie przepisow jest duzo doprawianie ziola ..majeranek papryka pieprz ziolowy , mieta -Ja dawalam tylko pieprz i sol ostatnio zrobilam wersje z dodatkiem miety .Nastepna wersja bedzi ez boczkiem mamy jeszcze nasze "narodowe".placki po wegiersku ...barszcz ukrainski ...saltke szwedzka ..pizze z ananasem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-693545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #484 Opublikowano 22 Stycznia 2021 (edytowane) I fasolkę po bretonsku Edytowane 22 Stycznia 2021 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-693549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #485 Opublikowano 22 Stycznia 2021 @Bossky, najlepiej to ja lubie gravlax losos Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-693556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #486 Opublikowano 22 Stycznia 2021 @El komendante, no ja robie podobnie ale sa tacy co robia 1 kg ziemniaow ½ kg twarogu inni moze wiecej twarogu ale dalej wiecej ziemniakow ..ja szklilam cebulke nie go zezlocenia , pieprzu ma byc duzo bo lubie pikantnie doprawione ja daje sera 2 razy tyle ile ziemniakow bo lubie czoc twarog anie ziemniaki z ciastem El...nie podaje proporcji ziemniaków i twarogu.Też lubię czuć twaróg, jednak gdy jest go za dużo to nadzienie może podejść wodą i pierogi robią się ciapate. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-693557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #487 Opublikowano 22 Stycznia 2021 A jak wygląda i smakuje kotlet po szwajcarsku w Szwajcarii ??? Jak Cordon Bleu Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-693559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #488 Opublikowano 22 Stycznia 2021 (edytowane) @EAnna, u nas bardzo duzo zalezy od ziemniakow , ja np bardzo rzadko robie pyzy bo" nasze " ziemniaki sie do tego nie nadaja , zarowno smakowo badz jakosciowo...Sverige2 ma mniejszy problem bo w jego rejonach sa lepsze ziemniaki, Edytowane 22 Stycznia 2021 przez EAnna Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-693560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes7908 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #489 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Koleżanki i Koledzy, kiedyś widziałem tu na forum przepis na cebulę z koperkiem, olejem z domowego tłoczenia i chyba octem. Próbowałem go odszukać ale bez skutku. Pamiętam że było w tym wątku też zdjęcie kromki chleba ze skwarkami i właśnie tą cebulą. Jak ktoś wie gdzie jest ten przepis to proszę o pomoc. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-710883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #490 Opublikowano 13 Czerwca 2021 :D Akurat jest na tapecie w Od(z)lotowych przepisach z Chłapowa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-710884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes7908 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #491 Opublikowano 13 Czerwca 2021 :D Akurat jest na tapecie w Od(z)lotowych przepisach z Chłapowa.Dziękuję, zamierzam popełnić a nie mogłem znaleźć. [Dodano: 13 cze 2021 - 18:17]A ile czasu powinna się macerować? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-710892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #492 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Dosłownie kilka godzin. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-710893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes7908 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #493 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Dosłownie kilka godzin.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-710895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 13 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #494 Opublikowano 13 Czerwca 2021 :D Akurat jest na tapecie w Od(z)lotowych przepisach z Chłapowa.Dziękuję, zamierzam popełnić a nie mogłem znaleźć.[Dodano: 13 cze 2021 - 18:17]A ile czasu powinna się macerować? Wczoraj zrobiłam tę cebulkę przed kolacją z myślą o dzisiejszym śniadaniu.Goście przy kolacji skosztowali dla poznania smaku i..... została może 1/4 Także ten tego, czas maceracji trwa tyle ile wytrzymasz.Dzisiaj była troszkę bardziej miękka ale też chrupiąca.Smakuje wybornie, z oliwą lub bez, jak kto woli.Goście zabrali przepis do Krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-710902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes7908 Opublikowano 9 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #495 Opublikowano 9 Lipca 2021 Koleżanki I koledzy. Szukałem w temacie Dziczyzna przepisu i tak naprawdę nie znalazłem dokładnie tego co potrzebuję, mianowicie przepisu na kiełbasę a'la krakowską lub a'la szynkowa z dzika i sarny.Znajomy myśliwy chce żeby mu zrobić taką właśnie kiełbasę z powierzonego mięsa. Szczerze powiedziawszy nawet nie wiem jakie klasy mięsa przywiezie, wiem tylko że jest to wytrybowane i zamrożone (Ok 10 kg).Gdyby ktoś z Was miał jakiś przepis na taką kiełbasę to byłbym wdzięczny. Ewentualnie jakieś konkretne wskazówki bo nigdy dziczyzny nie przerabiałem, a gdzieś przeczytałem że wedzenie i parzenie trzeba przeprowadzić trochę inaczej niż wyroby wieprzowe.Narazie natknąłem się tylko na a'la żywiecką.Na pewno będę jeszcze studiował forum w tym zakresie ale jakby ktoś coś podpowiedział to było by super Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-714110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #496 Opublikowano 9 Lipca 2021 (edytowane) Może to Ci pomoże. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/ gdzieś przeczytałem że wedzenie i parzenie trzeba przeprowadzić trochę inaczej niż wyroby wieprzowe.Nieprawda. Do kiełbas z dziczyzny nie dolewamy wody ew. minimalną ilość 100 ml / 10 kg mięsa do III dla rozprowadzenia przypraw. Edytowane 9 Lipca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-714112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes7908 Opublikowano 9 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #497 Opublikowano 9 Lipca 2021 (edytowane) Dziękuję Arkadiusz To już jest dla mnie bardzo ważna informacja z tą wodą.A jeszcze pytanie w kwestii peklosoli. Ja kiełbasę wieprzową pekluję 1,6/kg i jestdla mniew sam raz. Czy dziczyzna wymaga większej dawki? Edytowane 9 Lipca 2021 przez Grzes7908 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-714114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #498 Opublikowano 9 Lipca 2021 (edytowane) A jeszcze pytanie w kwestii peklosoli. Ja kiełbasę wieprzową pekluję 1,6/kg i jestdla mniew sam raz. Czy dziczyzna wymaga większej dawki?Ja pekluje jak wieprzowinę. Do dziczyzny będziesz musiał dodać jeszcze trochę tłustego boczku lub podgardla bez gruczołów i więcej mięsa ścięgnistego niż do wieprzowiny żeby to skleić. Masz tam gotowce a jak by co to pytaj na PW. Ułożę Ci przepis lub skoryguję Twój.Jak dzik będzie tłusty to nie używaj jego tłuszczu do kiełbasy bo popłynie.Zrób sobie smalec Edytowane 9 Lipca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-714119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes7908 Opublikowano 9 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #499 Opublikowano 9 Lipca 2021 Zobaczę jakie mięso przywiezie i jak coś to wtedy będę Cię "angażował" hehe. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-714121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #500 Opublikowano 9 Lipca 2021 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-714124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.