Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@ANNAM, Pytanie , jak robisz farsz do ruskich? jakie przyprawy mozesz podzielic sie przepisem , ja robie tak na oko bo nigdy nie jadlam oryginalnych tylko robie podlog swojego smaku,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-693504
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 545
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

ja robie tak na oko bo nigdy nie jadlam oryginalnych

A które są oryginalne? :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-693509
Udostępnij na innych stronach

@wróbel75, no napewno nie te z Rosji .. :) Mnie chodzi  o to ze ja jadlam tylko moje a nie robione przez kogos , kupne nie wchodza w gre bo tam ziemniaki z proszku a ser to  niewiadomo czy jest czy go nie ma :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-693528
Udostępnij na innych stronach

Z pierogami ruskimi jest tak samo jak z rybą po grecku, czy schabem po duńsku.

Wielokrotnie rozmawiałem z rosyjskimi czy rosyjskojęzycznymi członkami moich załóg na temat przepisu na ruskie pierogi.

Pielemienje, czebureki /podobne dopierogów/  z różnorodnym nadzieniem, ale ruskich pierogów "nieznajut".

Według mojej LP, która robi najlepsze na świecie ruskie:

- ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę o drobnych oczkach, muszą być "sypkie"

- ostudzone ziemniaki mieszamy z dobrym tłustym twarogiem

- dodajemy lekko zbrązowioną dość drobno posiekaną cebulkę

- dodajemy drobno pokrojony chudy wędzony boczek /można podsmażać razem z cebulka/

- sól i  pieprz do pikantnego smaku

- całość delikatnie mieszamy, muszą być wyczuwalne pod ząbkiem grudki twarogu. Szpachlówka nie jest dopuszczalna.

Lepimy pierogi.

Rzucamy pierogi na osoloną wrzącą wodę, a wyjmujemy max 2 minuty po wypłynięciu.

Wody w garnku musi być dużo. Dodawanie oleju czy masła aby się nie sklejały to TOTALNA PORAŻKA

Po ich ostygnięciu można je podsmażyć na patelni, ach ta złota chrupiąca skórka MNIAM MNIAM

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-693534
Udostępnij na innych stronach

Czyli krótko mówiąc z tymi pierogami ruskimi

jest tak samo, jak w Polsce kawa po turecku.  :laugh:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-693540
Udostępnij na innych stronach

Czyli krótko mówiąc z tymi pierogami ruskimi

 

jest tak samo, jak w Polsce kawa po turecku.  :laugh:

A jak wygląda i smakuje  kotlet po szwajcarsku w Szwajcarii ???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-693541
Udostępnij na innych stronach

@El komendante, no ja robie podobnie ale sa tacy co robia 1 kg ziemniaow ½ kg twarogu inni moze wiecej twarogu ale dalej wiecej ziemniakow ..ja szklilam cebulke nie go zezlocenia , pieprzu ma byc duzo bo lubie pikantnie doprawione ja daje sera 2 razy tyle ile ziemniakow bo lubie czoc twarog anie ziemniaki z ciastem :) Ogolnie przepisow jest duzo doprawianie ziola ..majeranek papryka pieprz ziolowy , mieta -Ja dawalam tylko pieprz i sol ostatnio zrobilam wersje z dodatkiem miety .

Nastepna wersja bedzi ez boczkiem :)

mamy jeszcze nasze "narodowe".placki po wegiersku ...barszcz ukrainski ...saltke szwedzka ..pizze z ananasem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-693545
Udostępnij na innych stronach

 

 

@El komendante, no ja robie podobnie ale sa tacy co robia 1 kg ziemniaow ½ kg twarogu inni moze wiecej twarogu ale dalej wiecej ziemniakow ..ja szklilam cebulke nie go zezlocenia , pieprzu ma byc duzo bo lubie pikantnie doprawione ja daje sera 2 razy tyle ile ziemniakow bo lubie czoc twarog anie ziemniaki z ciastem

El...nie podaje proporcji ziemniaków i twarogu.

Też lubię czuć twaróg, jednak gdy jest go za dużo to nadzienie może podejść wodą i pierogi robią się ciapate. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-693557
Udostępnij na innych stronach

 

 

A jak wygląda i smakuje  kotlet po szwajcarsku w Szwajcarii ???
 

Jak Cordon Bleu  :laugh:  :laugh:  :laugh:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-693559
Udostępnij na innych stronach

@EAnna, u nas bardzo duzo zalezy od ziemniakow , ja np bardzo rzadko robie pyzy bo" nasze " ziemniaki sie do tego nie nadaja , zarowno smakowo badz jakosciowo...Sverige2 ma mniejszy problem bo w jego rejonach sa lepsze ziemniaki,

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-693560
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
Koleżanki i Koledzy, kiedyś widziałem tu na forum przepis na cebulę z koperkiem, olejem z domowego tłoczenia i chyba octem. Próbowałem go odszukać ale bez skutku. Pamiętam że było w tym wątku też zdjęcie kromki chleba ze skwarkami i właśnie tą cebulą. Jak ktoś wie gdzie jest ten przepis to proszę o pomoc. Z góry dziękuję
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-710883
Udostępnij na innych stronach

:D :D :D Akurat jest na tapecie w Od(z)lotowych przepisach z Chłapowa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-710884
Udostępnij na innych stronach

:D :D :D Akurat jest na tapecie w Od(z)lotowych przepisach z Chłapowa.

Dziękuję, zamierzam popełnić a nie mogłem znaleźć.

[Dodano: 13 cze 2021 - 18:17]

A ile czasu powinna się macerować?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-710892
Udostępnij na innych stronach

Dosłownie kilka godzin.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-710893
Udostępnij na innych stronach

 

:D :D :D Akurat jest na tapecie w Od(z)lotowych przepisach z Chłapowa.

Dziękuję, zamierzam popełnić a nie mogłem znaleźć.

[Dodano: 13 cze 2021 - 18:17]

A ile czasu powinna się macerować?

 

Wczoraj zrobiłam tę cebulkę przed kolacją z myślą o dzisiejszym śniadaniu.

Goście przy kolacji skosztowali dla poznania smaku i..... została może 1/4  :)

Także ten tego, czas maceracji trwa tyle ile wytrzymasz.

Dzisiaj była troszkę bardziej miękka ale też chrupiąca.

Smakuje wybornie, z oliwą lub bez, jak kto woli.

Goście zabrali przepis  do Krakowa 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-710902
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Koleżanki I koledzy.

Szukałem w temacie Dziczyzna przepisu i tak naprawdę nie znalazłem dokładnie tego co potrzebuję, mianowicie przepisu na kiełbasę a'la krakowską lub a'la szynkowa z dzika i sarny.

Znajomy myśliwy chce żeby mu zrobić taką właśnie kiełbasę z powierzonego mięsa. Szczerze powiedziawszy nawet nie wiem jakie klasy mięsa przywiezie, wiem tylko że jest to wytrybowane i zamrożone (Ok 10 kg).

Gdyby ktoś z Was miał jakiś przepis na taką kiełbasę to byłbym wdzięczny. Ewentualnie jakieś konkretne wskazówki bo nigdy dziczyzny nie przerabiałem, a gdzieś przeczytałem że wedzenie i parzenie trzeba przeprowadzić trochę inaczej niż wyroby wieprzowe.

Narazie natknąłem się tylko na a'la żywiecką.

Na pewno będę jeszcze studiował forum w tym zakresie ale jakby ktoś coś podpowiedział to było by super

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-714110
Udostępnij na innych stronach

Może to Ci pomoże. :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/


 

gdzieś przeczytałem że wedzenie i parzenie trzeba przeprowadzić trochę inaczej niż wyroby wieprzowe.

Nieprawda. Do kiełbas z dziczyzny nie dolewamy wody ew. minimalną ilość 100 ml / 10 kg mięsa do III dla rozprowadzenia przypraw.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-714112
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Arkadiusz

To już jest dla mnie bardzo ważna informacja z tą wodą.

A jeszcze pytanie w kwestii peklosoli. Ja kiełbasę wieprzową pekluję 1,6/kg i jestdla mniew sam raz. Czy dziczyzna wymaga większej dawki?

Edytowane przez Grzes7908
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-714114
Udostępnij na innych stronach

A jeszcze pytanie w kwestii peklosoli. Ja kiełbasę wieprzową pekluję 1,6/kg i jestdla mniew sam raz. Czy dziczyzna wymaga większej dawki?

Ja pekluje jak wieprzowinę. Do dziczyzny będziesz musiał dodać jeszcze trochę tłustego boczku lub podgardla bez gruczołów i więcej mięsa ścięgnistego niż do wieprzowiny żeby to skleić. Masz tam gotowce a jak by co to pytaj na PW. Ułożę Ci przepis lub skoryguję Twój.Jak dzik będzie tłusty to nie używaj jego tłuszczu do kiełbasy bo popłynie.Zrób sobie smalec

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-714119
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/20/#findComment-714124
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.