Muski Opublikowano 2 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #526 Opublikowano 2 Czerwca 2022 Jak szynka z Indyka na rosół ? :P Właśnie jestem bardzo zaintresowany szynką z indyka, bo znam szyję, skrzydła , korpus, piersi z indyka( w podziale na filet i polędwiczkę)noga, podudzie, udziec. Z szynką z indyka jakoś mnie zamuliło. Wyjaśnij proszę gdzie sie znajduje ten mięsień a najlepiej foto jak wygląda - bardzo poproszę Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #527 Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Czy ktoś miał styczność z puszkowaniem lub puszkował brzoskwinie w syropie cukrowym?Chodzi mi o to czy po puszkowaniu lepiej pasteryzować? czy sterylizować? puszki oraz jakie czasy przyjąć dla puszki 850 ml. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #528 Opublikowano 16 Sierpnia 2022 (edytowane) Czy ktoś miał styczność z puszkowaniem lub puszkował brzoskwinie w syropie cukrowym?Chodzi mi o to czy po puszkowaniu lepiej pasteryzować? czy sterylizować? puszki oraz jakie czasy przyjąć dla puszki 850 ml. Nigdy nie robiłem.Moim zdaniem sterylizować. Ile, i w jakiej temp. - nie wiem.Kiedyś Marek z Bielska podawał link lub cały tekst, w którym były podane wartości Fo dla różnych przetworów ( nie mogę znaleźć )Ponadto w "Poradniku technologa przetwórstwa owocowo-warzywnego" może coś będzie na temat."Przetwory domowe" Cymer - podaje przepis na kompot z brzoskwiń: owoce zanurzamy na 05-1 min we wrzątku usuwamy naskórek, układamy w słoikach i zalewamy gorącym syropem sporządzonym z ( 0,5l wody i 0,25-0,3 kg cukru ).Pasteryzujemy w temp. 90 C ( słoje 0,5 l 20min a większe 25 min). Edytowane 16 Sierpnia 2022 przez Bagno Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 17 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #529 Opublikowano 17 Sierpnia 2022 Dziekuję kol@Bagno za podpowiedz odnośnie książek.Pogrzebałem troszkę w innych pozycjach i znalazłem co nieco na temat przetwórstwa owocowego.Może komuś się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #530 Opublikowano 6 Lutego 2023 Czołem,Naszła ochota na pierogi. Czy ktoś może się podzielić jakimś dobrym przepisem?Próbowałem pierwszego lepszego z internetu i się rozlatywały przy gotowaniu. Może to wina złego sklejania. Korzystał ktoś kiedyś z takiego czegoś:https://allegro.pl/oferta/forma-metalowa-do-pierogow-uszek-pierogi-14szt-10785285922 Napisałem tutaj bo nie znalazłem postu z pierogami. Jeśli gdzieś takowy się znajduje proszę o przeniesienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #531 Opublikowano 6 Lutego 2023 nie znalazłem postu z pierogami Ciasto na pierogi – przepis uniwersalnySkładniki na ciasto pierogowe:4 i pół szklanki mąki pszennej,300 ml gorącej wody,/wrzątek/2 łyżki oleju,szczypta soli.Przygotowanie: Przesiej ! mąkę na stolnicę. Dodaj szczyptę soli i olej. Następnie dolewaj gorącą wodę i mieszaj ją z mąką np. za pomocą noża/łyżki. Ciasto musi być luźne, dlatego początkowo możesz mieć trudność z jego zlepieniem. Zagniataj, podsypując delikatnie mąką, aż będzie gładkie. Odstaw ciasto na ok. 20 minut pod przykryciem, by gluten zaczął pracować. Ciasto na pierogi jest gotowe do lepienia. Twarde i mało elastyczne pierogi powstają, gdy dosypiemy do ciasta za dużo mąki. Warto oprzeć się pokusie dosypania mąki, a za to postawić na długi czas wyrabiania ciasta. Można to robić ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Najważniejsze, aby poświęcić ciastu na pierogi wystarczająco dużo czasu, aby mogła się rozwinąć siatka glutenu. Pomoże w tym przesianie mąki pszennej przez sitko i używanie bardzo ciepłej, wręcz gorącej wody. Dolanie odrobiny oleju do ciasta na pierogi sprawi, że podczas wałkowania będzie sprężyste i da się łatwo nadziewać wybranym farszem. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #532 Opublikowano 6 Lutego 2023 Dziękuję! Spróbuję Może tak źle napisałem nie znalazłem tematu odnośnie pierogów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #533 Opublikowano 6 Lutego 2023 Korzystał ktoś kiedyś z takiego czegoś: Ja ostatnio robiłem pierogi wg Marka z Bielska . Wycinane szklanką a sklejane ręcznie i dodatkowo końcówki widelcem . Na 100 szt ani jeden się nie rozkleił Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #534 Opublikowano 6 Lutego 2023 Korzystał ktoś kiedyś z takiego czegoś:Ja ostatnio robiłem pierogi wg Marka z Bielska . Wycinane szklanką a sklejane ręcznie i dodatkowo końcówki widelcem . Na 100 szt ani jeden się nie rozkleił Gdzie znajdę przepis ? Wypróbuję kilka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #535 Opublikowano 6 Lutego 2023 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/?p=734490 Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #536 Opublikowano 6 Lutego 2023 Gdzie znajdę przepis ? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page-10?hl=pierogi&do=findComment&comment=734490 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #537 Opublikowano 6 Lutego 2023 (edytowane) Ja mam jeszcze inny . Pierogi z mięsem Marka z BielskaCiastodo 1kg mąki tortowej wsypać łyżeczkę soli, zamieszać w misce warzechą,następnie wlać oleju takie 3-4 gul , gul (powiedzmy 3/4 literatki),lekkoprzemieszać następnie zalać 500ml wrzącą wodą, mieszać warzechąmąkę od dołu do środka, jak już ciasto będzie trochę odchodzić odwarzechyciasto zagniatamy rękoma, do momentu aż będzie plastyczne, jak będziejuż plastyczne wkładamy do czystego worka nylonowego, aby się trochęzagrzało i nie wysuszyło się.Farsz-4 ugotowane nogi z kurczaka w wodzie np. z dodatkiem selera, kostkirosołowej, lub vegetty-0,5kg karczek wp, łopatka krojona w kostkę obsmażona na smalcu napatelni na złoty kolor, po obsmażeniu mięso razem z tłuszczemprzelewamy do większego garnka i dusimy podlewając wodą zrozpuszczona kostką rosołową, vegetta-4-5 cebul kroimy na kółka obsmażamy na patelni na smalcu na złotykolor, nie przypalić cebuli bo farsz będzie miał posmak gorzki!pod koniec duszenia dodaje do mięsa podsmażoną cebulkę wraz ztłuszczem, chwile na ogniu podgrzewamy i wyłączam palnik.W tym czasieobieram udka z kurczaka z mięsa wraz ze skórą, wrzucam obranegokurczaka do garnka z uduszonym mięsem,wszystkorazem mieszam drewnianą łyżką i jeszcze cieple mięso rozdrabniam nadianie sitko drobne chyba 4mm,po mieleniu wszystko mieszam doprawiamjeszcze jak trzeba solą ipieprzem i farsz jest gotowy. Z reguły farsz zawsze robię wieczorem a rano pierogi Edytowane 6 Lutego 2023 przez Yerba Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #538 Opublikowano 6 Lutego 2023 Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #539 Opublikowano 6 Lutego 2023 powiedzmy 3/4 literatki) Ile ma literatka? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #540 Opublikowano 6 Lutego 2023 (edytowane) Ile ma literatka?Literaci pili setkami to wynika że 100 ml . Ale pytanie dobre bo może mieć 125ml i 150 -literatka to jeszcze nie szklanka Edytowane 6 Lutego 2023 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #541 Opublikowano 6 Lutego 2023 CZyli, w przepisie dotyczy 100 ml. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #542 Opublikowano 6 Lutego 2023 CZyli, w przepisie dotyczy 100 ml. Ja to tak traktuję - ale może autor wyjaśni Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #543 Opublikowano 6 Lutego 2023 (edytowane) Czołem,Naszła ochota na pierogi. Czy ktoś może się podzielić jakimś dobrym przepisem?Napisałem tutaj bo nie znalazłem postu z pierogami. Jeśli gdzieś takowy się znajduje proszę o przeniesienie. https://youtu.be/IFuxoPCD5BU Edytowane 6 Lutego 2023 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #544 Opublikowano 7 Lutego 2023 Ja mam jeazcze inna teorie rozklejania sie pierogow, sposob ich gotowania. Pierogi wrzucam na wrzatek ale woda nie moze byc taka bulgoczaca tylko spokojna ,ciasto zawsze robie jednakowe a wlasnie jak za szybko wrzuce to potrafia sie rozciapac . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #545 Opublikowano 7 Lutego 2023 (edytowane) Ja wrzucam na bulgoczącą , a oleju około 75ml . Ale przepis jest Marka , więc może On doprecyzuje . Edytowane 7 Lutego 2023 przez Yerba Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #546 Opublikowano 7 Lutego 2023 literatka to jeszcze nie szklanka Bo szklankami to piją smakosze. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.