Skocz do zawartości

Szukam przepisu (temat dotyczy całego forum)


m.

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Jak szynka z Indyka na rosół ? :P
  Właśnie jestem bardzo zaintresowany szynką z indyka, bo znam szyję, skrzydła , korpus, piersi z indyka( w podziale na filet i polędwiczkę)noga, podudzie, udziec. Z szynką z indyka jakoś mnie zamuliło. Wyjaśnij proszę gdzie sie znajduje ten mięsień a najlepiej foto jak wygląda - bardzo poproszę :(

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 545
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Czy ktoś miał styczność z puszkowaniem lub puszkował brzoskwinie w syropie cukrowym?Chodzi mi o to czy po puszkowaniu lepiej pasteryzować? czy sterylizować? puszki oraz jakie czasy przyjąć dla puszki 850 ml.

 Nigdy nie robiłem.

Moim zdaniem sterylizować. Ile, i w jakiej temp. - nie wiem.

Kiedyś Marek z Bielska podawał link lub cały tekst, w którym były podane wartości Fo dla różnych przetworów ( nie mogę znaleźć )

Ponadto w "Poradniku technologa przetwórstwa owocowo-warzywnego" może coś będzie na temat.

"Przetwory domowe" Cymer - podaje przepis na kompot z brzoskwiń: owoce zanurzamy na 05-1 min we wrzątku usuwamy naskórek, układamy w słoikach 

i zalewamy gorącym syropem sporządzonym z ( 0,5l wody i 0,25-0,3 kg cukru ).

Pasteryzujemy w temp. 90 C ( słoje 0,5 l 20min a większe 25 min).

Edytowane przez Bagno
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Czołem,

Naszła ochota na pierogi. Czy ktoś może się podzielić jakimś dobrym przepisem?

Próbowałem pierwszego lepszego z internetu i się rozlatywały przy gotowaniu. Może to wina złego sklejania.

 

Korzystał ktoś kiedyś z takiego czegoś:

https://allegro.pl/oferta/forma-metalowa-do-pierogow-uszek-pierogi-14szt-10785285922

 

Napisałem tutaj bo nie znalazłem postu z pierogami. Jeśli gdzieś takowy się znajduje proszę o przeniesienie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie znalazłem postu z pierogami
  Ciasto na pierogi – przepis uniwersalny

Składniki na ciasto pierogowe:

  • 4 i pół szklanki mąki pszennej,

  • 300 ml gorącej wody,/wrzątek/

  • 2 łyżki oleju,

  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Przesiej !  mąkę na stolnicę.

  2. Dodaj szczyptę soli i olej.

  3. Następnie dolewaj gorącą wodę i mieszaj ją z mąką np. za pomocą noża/łyżki.

  4. Ciasto musi być luźne, dlatego początkowo możesz mieć trudność z jego zlepieniem.

  5. Zagniataj, podsypując delikatnie mąką, aż będzie gładkie.

  6. Odstaw ciasto na ok. 20 minut pod przykryciem, by gluten zaczął pracować.

  7. Ciasto na pierogi jest gotowe do lepienia.

    Twarde i mało elastyczne pierogi powstają, gdy dosypiemy do ciasta za dużo mąki. Warto oprzeć się pokusie dosypania mąki, a za to postawić na długi czas wyrabiania ciasta. Można to robić ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Najważniejsze, aby poświęcić ciastu na pierogi wystarczająco dużo czasu, aby mogła się rozwinąć siatka glutenu. Pomoże w tym przesianie mąki pszennej przez sitko i używanie bardzo ciepłej, wręcz gorącej wody. Dolanie odrobiny oleju do ciasta na pierogi sprawi, że podczas wałkowania będzie sprężyste i da się łatwo nadziewać wybranym farszem.

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Korzystał ktoś kiedyś z takiego czegoś:

Ja ostatnio robiłem pierogi wg Marka z Bielska . Wycinane szklanką a sklejane ręcznie i dodatkowo końcówki widelcem . Na 100 szt ani jeden się nie rozkleił :thumbsup:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam jeszcze inny .

 

Pierogi z mięsem Marka z Bielska
Ciasto
do 1kg mąki tortowej wsypać łyżeczkę soli, zamieszać w misce warzechą,
następnie wlać oleju takie 3-4 gul , gul (powiedzmy 3/4 literatki),lekko
przemieszać następnie zalać 500ml wrzącą wodą, mieszać warzechą
mąkę od dołu do środka, jak już ciasto będzie trochę odchodzić od
warzechy
ciasto zagniatamy rękoma, do momentu aż będzie plastyczne, jak będzie
już plastyczne wkładamy do czystego worka nylonowego, aby się trochę
zagrzało i nie wysuszyło się.
Farsz
-4 ugotowane nogi z kurczaka w wodzie np. z dodatkiem selera, kostki
rosołowej, lub vegetty
-0,5kg karczek wp, łopatka krojona w kostkę obsmażona na smalcu na
patelni na złoty kolor, po obsmażeniu mięso razem z tłuszczem
przelewamy do większego garnka i dusimy podlewając wodą z
rozpuszczona kostką rosołową, vegetta
-4-5 cebul kroimy na kółka obsmażamy na patelni na smalcu na złoty
kolor, nie przypalić cebuli bo farsz będzie miał posmak gorzki!
pod koniec duszenia dodaje do mięsa podsmażoną cebulkę wraz z
tłuszczem, chwile na ogniu podgrzewamy i wyłączam palnik.W tym czasie
obieram udka z kurczaka z mięsa wraz ze skórą, wrzucam obranego
kurczaka do garnka z uduszonym mięsem,wszystko
razem mieszam drewnianą łyżką i jeszcze cieple mięso rozdrabniam na
dianie sitko drobne chyba 4mm,po mieleniu wszystko mieszam doprawiam
jeszcze jak trzeba solą i
pieprzem i farsz jest gotowy. Z reguły farsz zawsze robię wieczorem a rano  pierogi

Edytowane przez Yerba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ile ma literatka?

Literaci pili setkami to wynika że 100 ml   ;) . Ale pytanie dobre bo może mieć 125ml i 150 -literatka to jeszcze  nie szklanka :D  :D  :D  

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

CZyli, w przepisie dotyczy 100 ml.
Ja to tak traktuję - ale może autor wyjaśni  :D  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czołem,

Naszła ochota na pierogi. Czy ktoś może się podzielić jakimś dobrym przepisem?

Napisałem tutaj bo nie znalazłem postu z pierogami. Jeśli gdzieś takowy się znajduje proszę o przeniesienie.

 

https://youtu.be/IFuxoPCD5BU

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam jeazcze inna teorie rozklejania sie pierogow, sposob ich gotowania. Pierogi wrzucam na wrzatek ale woda nie moze byc taka bulgoczaca tylko spokojna ,ciasto zawsze robie jednakowe a wlasnie jak za szybko wrzuce to potrafia sie rozciapac .
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.