miro Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Jeśli jest to zwykła lodówka nic nie trzeba przykrywać, jeśli jest typu NO FROST koniecznie trzeba zamknąć w szczelnym pojemniku, bo wyschnie.Przetestowane na własnej skórze. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/10/#findComment-321091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazi Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Przykryłem talerzem. Jest lekki dostęp powietrza. Dzisiaj sprawdzałem, ładny kolor ma. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/10/#findComment-321094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Ale ,żeście się rozkręcili z tymi odpowiedziami, przecie temat to głupie pytania ,a nie odpowiedzi...... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/10/#findComment-321107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 16 Grudnia 2013 andrzej k, dnia 16 Gru 2013 - 22:16, napisał: Może być reakcja z soląAndrzeju robię tak od zawsze i nie stwierdziłem nic niepokojącego. A robiłeś sobie badania poziomu Al w organiźmie?Nie tylko konserwanty zabijają powoli przecie temat to głupie pytania ,a nie odpowiedzi. O, przepraszam, przeoczyłam ten wpis Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/10/#findComment-321112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Badania by musiała zrobić cała nasza populacja,spożywająca jogurty,piwo,napoje w puszkach i kartonach i setki innych produktów w opakowaniach z dodatkiem AL. :facepalm: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/10/#findComment-321161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliho Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 19 Grudnia 2013 witam,forum obserwuję/ czytam "z partyzanta" , ale jako ,że jest to mój pierwszy post to chciałbym się przywitać :cześć ; hello dzień dobry ; uszanowanko ! i zapytać o parę rzeczy związanych oczywiście z wędzonkami itp. Na forum znalazłem temat o peklowaniu " dla Zosi" i z tego tematu wziąłem przepis na peklowanie szynki ,którą mam zamiar w sobotę wędzić.Biorąc pod uwagę to ,ze w piątek mięso będzie wyciągnięte z solanki do odcieknięcia to cały proces peklowania trwał 14 dni. temperatura +/- 8 st.Cpo tygodniu musiałem wymienić solankę ponieważ zrobiła się taka jakaś mętna - nie śmierdziała , mięso też było ok ,ale nie dawało mi to spokoju więc wymienilem i teraz solanka wyglada dobrze.wiem ,że ociekanie będę robił w nocy z piątku na sobotę ( ok.12godzin w temp. 7-8 st.C ) a potem na 2 godziny do domu do temp. ok.21st.C . Mam 4 kawalki po ok.1kg. Na święta nie będę potrzebował więcej niż dwa kilogramy. Czy takie szynki po ociekaniu mogę zamrozić i w przyszłości je spokojnie wędzić ? Mam jeszcze pytanie co do samej peklosoli - kilka razy już wędziłem i używałem peklosoli z torebki ( chyba apetina ) - w jednym temacie przeczytałem ,ze kol.@Miro odradzał dość zdecydowanie użycia takiej peklosoli - czy ona faktycznie się nie nadaje do peklowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/10/#findComment-321639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Mam 4 kawalki po ok.1kg. Na święta nie będę potrzebował więcej niż dwa kilogramy. Czy takie szynki po ociekaniu mogę zamrozić i w przyszłości je spokojnie wędzić ? Lepiej uwędzić i zamrozić, potem rozmrozić i sparzyć. Mam jeszcze pytanie co do samej peklosoli - kilka razy już wędziłem i używałem peklosoli z torebki ( chyba apetina ) - w jednym temacie przeczytałem ,ze kol.@Miro odradzał dość zdecydowanie użycia takiej peklosoli - czy ona faktycznie się nie nadaje do peklowania ? Nie przypominam sobie takiej opinii. Peklosól to peklosól i tyle. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/10/#findComment-321640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliho Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 19 Grudnia 2013 teraz doczytałem ,że koleżanka Malagenia napisała o tej peklosoli ,a @Miro kazał do kosza wyrzucić bo peklosól miała kilka lat :https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2029-peklowanie-kilka-uwag-dla-początkujących/?p=321566 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/10/#findComment-321642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 19 Grudnia 2013 (edytowane) proces peklowania trwał 14 dni. temperatura +/- 8 st.Cjak znam życie bardziej "+" - tu możesz mieć odpowiedź dlaczego solanka zaczęła się psuć.... (pomijam inne czynniki jak mięso czy zewnętrzne zakażenie)- niestety ale przy niskich stężeniach solanki (a tak pewnie stanowił ten popis ) temperatura musi być niższa i oscylować w granicach 4-6 stopni Edytowane 19 Grudnia 2013 przez abratek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/10/#findComment-321673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liquid Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Witam Myślę, że jest to odpowiedni dział na moje pytanie A mianowicie czy poniższe kawałki nadają się jeszcze do jedzenia? Czy wystarczy owy pleśniowy nalot czymś zmyć i można śmiało wcinać? http://i.imgur.com/4VTO6wg.jpg http://i.imgur.com/7E2aYzj.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/10/#findComment-324085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zmyj wodą z lekkim roztworem octu i sprawdź po rozkrojeniu smak, wygląd i zapach. Jeśli pleśń jest biała, można jeść. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/10/#findComment-324086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Czy wystarczy owy pleśniowy nalot czymś zmyć i można śmiało wcinać? Ja tam myję letnią wodą z solą, a śmiało można wcinać po obróbce termicznej, bez niej mniej śmiało, bo ta pleśń wygląda mi na mało białą. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/10/#findComment-324107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 2 Stycznia 2014 A nie lepiej kupować dobre, nie zepsute mięso? Wszelkie oznaki psucia się mięsa dyskwalifikują je do dalszej produkcji, naszej produkcji. Bo przecież nie produkujemy dla zapotrzebowania na kalorie ale dla smaku i zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/10/#findComment-324109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Nie daj nawet psu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/10/#findComment-324113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Skarus daruj sobie takie wypowiedzi jak nie masz bladego pojęcia o czym piszesz.Jak chcesz nabijać posty nic nie wnoszące do tematu to pisz w Hyde-Park a nie tu.Jak by ode mnie to zależało, to Twój post poleciał by do kosza - bo tam jego miejsce Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/10/#findComment-324116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 3 Stycznia 2014 A ja się zgadzam ze Skarusem ... choć mógł to napisać delikatniej. Spleśniała żywność nie powinna być pokarmem ani dla nas, ani dla naszych zwierzaków.Większość populacji ma deficyt prawidłowej flory bakteryjnej w układzie pokarmowym i głupotą jest dokładanie sobie jeszcze dodatkowo porcji pleśni, grzybów i ich zarodników w pokarmie. Obróbka termiczna wcale nie uzdatnia takiej żywności. Pleśnie i grzyby są odporne na wysokie temperatury oraz, niestety, na kwas solny w żołądku. To moje prywatne zdanie, ale rozumiem, że miłość do wędlin i serów pleśniowych może być większa i zmieniać sposób postrzegania rzeczywistości. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/10/#findComment-324120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Marek jest pewna zasada która bardzo ułatwia życie - jeżeli zaczynasz jakąkolwiek wypowiedź i chcesz być zrozumiany to piszesz [lub mówisz] całym i pełnymi zdaniami.Skarus napisał to w formie totalnie nieprzejrzystej, a kilka postów wcześniej Maxell napisał jak można zaradzić.Zauważ ileż to wędlin jest pokrytych pleśnią nie mówiąc o serach. (to był żart - bo ta wygląda jakoś podejrzanie i ja również bym nie ryzykował). Jedyne co można to posłuchać rady Mirka - i spr. czy nadaje się czy nie . Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/10/#findComment-324138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 3 Stycznia 2014 (edytowane) To jeszcze dołożę parę skrótów myślowych i zasygnalizuję kilka spraw Często pojawia się opinia, że jak pleśń jest biała to można jeść. Ale to duże uproszczenie. Moim zdaniem takie rozumowanie zawiera dwa błędy. Pierwszy błąd, to założenie, że pleśnie, stosowane w przemyśle spożywczym, najczęściej białe, choć bywają też niebieskie czy zielone, są nieszkodliwe dla zdrowia. Uważam to za duże nadużycie. Co najwyżej można by powiedzieć, że walory smakowe wyrobów z niektórymi gatunkami pleśni są na tyle istotne, że bagatelizuje się potencjalną szkodliwość dla zdrowia. Takie postępowanie nie jest niczym dziwnym. Jest wiele różnych ewidentnie szkodliwych pokarmów i napojów cieszących się dużą popularnością. Pogoń za oryginalnością i chęć łechtania kubków smakowych coraz to bardziej wyrafinowanymi bodźcami jest cechą charakterystyczną współczesnej kultury. Grzyby i pleśnie są organizmami antagonistycznymi wobec bakterii i bezwzględnie rywalizują z nimi o zasoby pokarmowe. Tam gdzie bardziej rozwijają się grzyby i pleśnie, tam gorzej rozwijają się bakterie. O ile uważam bakterie za naszych sprzymierzeńców, to grzyby i pleśnie, w każdej postaci, są wrogami. I to wrogami dobrze opancerzonymi - ich ściany komórkowe zawierają chitynę i ciężko jest z nimi walczyć. Drugie błędne założenie to ocenianie szkodliwości pleśni po kolorze. W przyrodzie jest mnóstwo różnych gatunków, i kolor niekoniecznie musi być związany z poziomem szkodliwości. To tak jakby oceniać inteligencję człowieka po kolorze skóry. I na koniec rada - jeśli już komuś żal wyrzucić kawałek spleśniałej wędliny, to niech chociaż odkroi i wyrzuci wierzchnią warstwę. Jeżeli to jest wędlina w miarę sucha, to być może tragedii nie będzie. Gorzej w przypadku wędlin wilgotnych, bo grzybnia wrasta w głąb kawałka mięsa. I naprawdę nie jest tak, że jak czegoś nie widać gołym okiem, to tego nie ma. I żeby nie zanudzać i nie straszyć, to odsyłam do netu, gdzie można znaleźć mnóstwo informacji o kandydozie. To takie schorzenie, bagatelizowane przez medycynę akademicką, charakterystyczne dla populacji w krajach rozwiniętych, i w dziwny sposób zbieżne z innymi chorobami "cywilizacyjnymi", mającymi swoje źródło w problemach dietetycznych. Edytowane 3 Stycznia 2014 przez Maad Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/10/#findComment-324150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Maad ,w wielkim skrócie ale rozumiem ,że jesteś przeciwnikiem wszelkich pokarmów z pleśnią -mam na myśli oczywiście "pleśń" kontrolowaną taką jak w serach np Rokpol,Brie, Munster jak i na wędlinach . Abstrahuję od wyrobów robionych w domu chodzi mi wyłącznie o te "kupne" bo nad tymi domowymi to różnie jest z zapanowaniem nad florą procesów. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/10/#findComment-324162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Skarus daruj sobie takie wypowiedzi jak nie masz bladego pojęcia o czym piszesz Wstarczyło mi jedno spojrzenie by organoleptyczne zdyskwalifikować produkt Dodam do tego co napisał Maad: Na niektórych artykułach spożywczych, np. serach czy wędlinach są grzyby pleśniowe , nadające produktom szczególny smak lub aromat. Są to ściśle określone, kontrolowane szczepy grzybów rodzaju Penicillium. Ale nawet te pleśnie po przeniesieniu na inny produkt mogą zwiększyć swój stopień "zjadliwości". Szkoda, że produkty jak na zdjęciu często trafiają do sławnego bigosu. Skutki widoczne w filmie "Wesele" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/10/#findComment-324166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Tak, uważam wszelkie pleśnie za szkodliwe, także te ich selekcjonowane szczepy, stosowane w przemyśle spożywczym.Problem polega na tym, że organizm człowieka nie za bardzo ma jak się bronić przed pleśniami i grzybami. Jedyne co może to starać się utrzymywać zdrową florę bakteryjną jako przeciwwagę i swego rodzaju ochronę.Dopóki jelitkowo pracuje prawidłowo, to francuski śmierdziuszek nie robi krzywdy. Gorzej jest, gdy ktoś ma z jelitkowem problemy, a to coraz częstsza cywilizacyjna przypadłość. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/10/#findComment-324167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Tak, uważam wszelkie pleśnie za szkodliwe, także te ich selekcjonowane szczepy, stosowane w przemyśle spożywczym. Hmm.. To mnie zmartwiłeś. Przymierzałem się, żeby na wiosnę wystartować z wędlinkami dojrzewającymi . Zacząłem robić listę rzeczy potrzebnych, tak żeby się uniezależnić od pogody. Ale się zastanowię. Pod tym kątem nie zgłębiałem zagadnienia, a chyba od tego zacznę . Chyba zdrowy umiar (jak we wszystkim), nie spowoduje jakichś drastycznych konsekwencji... Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/10/#findComment-324173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Jak masz zdrowe i szczelne jelita to pewnie nic się nie stanie ... ale jeżeli masz bezobjawową celiakię? Albo ktoś z domowników? Podobno 1% społeczeństwa ma skąpoobjawową i 1% bezobjawową.No i ta hodowla pieczarek ... ok, już nic nie mówię. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/10/#findComment-324175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Jak masz zdrowe i szczelne jelita to pewnie nic się nie stanie ... ale jeżeli masz bezobjawową celiakię? Albo ktoś z domowników? Podobno 1% społeczeństwa ma skąpoobjawową i 1% bezobjawową. Tego nie wiem. No i ta hodowla pieczarek ... ok, już nic nie mówię. Uprawa . A co z nią nie tak? Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/10/#findComment-324177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 3 Stycznia 2014 a to, że zarodniki fruwają w powietrzu Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/10/#findComment-324180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.