miro Opublikowano 13 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 13 Marca 2014 Co użyłaś ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-340498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 13 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 13 Marca 2014 (edytowane) słoninę , minimalną ilość sadła i mały kawałek pachwiny. Edytowane 13 Marca 2014 przez Roma Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-340499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 13 Marca 2014 Smalec topię chyba od zawsze a po raz pierwszy po wytopieniu, smalec cały czas ma stosunkowo rzadką konsystencję.Czy może mi ktoś wytłumaczyć jaka może być tego przyczyna? Przyczyna leży w składzie kwasów tłuszczowych, które mają niską temp. topnienia, która zależy od rodzaju kwasu (nasycony, nienasycony). Ponadto, rodzaj kwasów tłuszczowych w smalcu wynika z rodzaju paszy. Jeśli pasza była bogata w makuchy rzepakowe itp. wówczas tłuszcz ma inną temp. topnienia ale i krzepnięcia i jest bardziej płynny. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-340512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 13 Marca 2014 słoninę , minimalną ilość sadła i mały kawałek pachwiny. No nie sądzę aby nastrzyk objął aż tak tani asortyment, ale dziś wszystkiego można się spodziewać.Czy mięsko było jakieś inne dla Ciebie ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-340515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 13 Marca 2014 Miro ale o czym Ty piszesz ??? Jaki nastrzyk ? Problem to różne temperatury topienia i krzepnięcia ... Widziałeś nastrzykiwaną pachwinę czy słoninę a jeśli tak to czym ... Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-340529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 13 Marca 2014 Miro ale o czym Ty piszesz ???Jaki nastrzyk ?Problem to różne temperatury topienia i krzepnięcia ... Widziałeś nastrzykiwaną pachwinę czy słoninę a jeśli tak to czym ... Sent from my iPhone using Tapatalk 2Dlatego piszę, że mnie już NIC nie zdziwi ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-340533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 16 Marca 2014 Trochę dziwna wydawała mi się jedynie słonina bo jak na 65 kg półtuszę, słonina była bardzo cienka.Po za tym nic innego nie przykuło mojej uwagi ale nic w tym dziwnego bo jestem w temacie dyletantem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-341119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu22 Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 22 Marca 2014 Witam mam pytanie co zrobić aby kiełbasa biała po sparzeniu nie rozwalała sie nie była krucha?? powiem tak zrobiłem zamroziłem i po wyjęciu z zamrażalki parze ja około 0,5godz w temp 75stopni i jest krucha. A także mam pytanko czy ktoś mam sprawdzony przepis na kabanosy i parówki bo jest tu kilka i sam nie wiem który wybrać dziękuje i pozdrawaim Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-341962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 22 Marca 2014 A także mam pytanko czy ktoś mam sprawdzony przepis na kabanosyProszę bardzo, sprawdzone i bardzo dobre https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4649-kabanosy-wieprzowe/?hl=%20kabanosy%20%20halusi Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-341997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu22 Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 23 Marca 2014 dziekuje kolego zrobie i dam znać co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-342136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu22 Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 24 Marca 2014 powiedzcie po co sie daje mleko w proszku do parówek??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-342395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 24 Marca 2014 powiedzcie po co sie daje mleko w proszku do parówek???Mleko poprawia wiązanie składników mięsnych z tłuszczem i wodą. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-342396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marełcki 2 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Witam. Chcę wiedzieć na zimno szynkę i mam pytanie - czy muszę codziennie rozgrzać wędzarnia. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-345243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 To zależy jaki wariant wędzenia wybierzesz. Możesz ją wędzić jednorazowo np. przez 24 godz. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-345259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Witam forumowiczówW temacie głupich pytań muszę dołożyć swoje:od jakiegoś czasu staram się stosować do porad zawartych na forum zaopatrzony w gadżety typu elektroniczna waga,termometr do wędzenia,termometr do parzenia itd. -gdzie dawniej robiło się "na czuja" i było...albo i nie...Niby człowiek robi się coraz mądrzejszy ale też pojawia się coraz więcej pytań...1.czy to poważny błąd jak peklosól (50/50 z solą) zagotowałem z przyprawami, potem ostudziłem,przecedziłem i zalałem?2. na 10kg mięsa powinno być 4 litry solanki- a mi weszło tylko 3litry- posiłkuję się Rogerową ściągawką (100g peklosoli na litr wody) a chcę peklować tylko przez 5 dni (porobiłem nastrzyki)- czy wystarczy?3.czy między obciekaniem bez zalewy przez noc w lodówce a obsuszaniem w wędzarni należy jeszcze po zasznurowaniu mięso na wisząco potrzymać w temp.pokojowej? i jak długo?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-345360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 1.czy to poważny błąd jak peklosól (50/50 z solą) zagotowałem z przyprawami, potem ostudziłem,przecedziłem i zalałem? - poważny nie, ale po co się męczyć? 2. na 10kg mięsa powinno być 4 litry solanki- a mi weszło tylko 3litry- posiłkuję się Rogerową ściągawką (100g peklosoli na litr wody) a chcę peklować tylko przez 5 dni (porobiłem nastrzyki)- czy wystarczy? -zmień literaturę .czy między obciekaniem bez zalewy przez noc w lodówce a obsuszaniem w wędzarni należy jeszcze po zasznurowaniu mięso na wisząco potrzymać w temp.pokojowej? i jak długo? - no trzeba, tak długo aż się ogrzeje i osuszy. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-345363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Dzięki Pis67 za szybką odpowiedź!Ale prosiłbym co do odpowiedzi na drugie pytanie o doprecyzowanie....bo się lekko wystraszyłem....przecież to literatura forumowa...100g peklosoli na litr wody i 0,4 litra solanki na kilogram mięsa- to chyba nie jakaś herezja?Chciałbym wiedzieć co się stanie,gdy do kamionki zmieściło mi się tylko 3 litry takiej solanki- a chcę trzymać mięso 5 dni.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-345371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Może koledze pis67 chodziło o napoje rozrywkowe? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-345375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 (edytowane) Ale prosiłbym co do odpowiedzi na drugie pytanie o doprecyzowanie....bo się lekko wystraszyłem....przecież to literatura forumowa... 100g peklosoli na litr wody i 0,4 litra solanki na kilogram mięsa- to chyba nie jakaś herezja? Nie to ,żebym podważał autorytet Rogera bo do pięt mu nie dorastam, ale wydaje mi się ,że lepszym rozwiązaniem jest dobór ilości mieszanki peklującej nie na litr wody a na kg mięsa. Tu masz bardzo dobry program, przeczytaj cały temat od początku.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6852-programik-do-peklowania/?hl=%2Bprogram+%2Bpeklowania&do=findComment&comment=211273W razie jak by Ci przeglądarka lub antywir zablokował pobieranie to daj znać na PW .Korzystam z tej tabeli jak tylko się pojawiła i jestem bardzo zadowolony,osobiście wybieram opcję mniej słoną i początkowe wartości. Edytowane 10 Kwietnia 2014 przez Hektor Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-345395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 (edytowane) Ale to w ściągawce jest wyraźnie napisane ile soli na litr wody i ile solanki na kg wsadu Chciałbym wiedzieć co się stanie,gdy do kamionki zmieściło mi się tylko 3 litry takiej solanki- a chcę trzymać mięso 5 dni Jeśli mięso jest całe przykryte solanka nic się nie powinno stać przy tak krótkim peklowaniu a na przyszłość dobieraj tak naczynia żebyć miał 0,4 - 0,5 litra solanki na kilogram wsadu. Edytowane 10 Kwietnia 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-345396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Dzięki panowie za merytoryczną pomoc, Hektor programik pobrałem -fajny ale w sumie ściągawka Rogerowa też przydatna i podaje przybliżone proporcje.Problemem jest to ,że nie zmieściłem całej solanki-ale mięso mam całkiem zalane,więc chyba nic się nie stanie....No i w takim razie wytłumaczcie mi jak taki problem można rozwiązać,gdybym na przyszłość jednak pozostał przy moim garnku kamionkowym (choć nie wykluczam zakupu plastikowego) w którym te 10kg mięsa zalane jest tylko 3 litrami solanki...Powinienem pewno wzmocnić solankę- tylko według jakiego przelicznika?... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-345438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Problemem jest to ,że nie zmieściłem całej solanki-ale mięso mam całkiem zalane,więc chyba nic się nie stanie.... Mięso masz na pewno bardzo ciasno ułożone w naczyniu.Przewracaj je najlepiej 2xdziennie, bo jeżeli solanka gdzieś nie dojdzie to się nie zapekluje.Poza tym zasolenie jest bardzo niskie, bo w całym "zestawie" (mięso + solanka =13kg) jest zaledwie 300g p/soli. Daje to 23g soli na kg.Nastrzyk powinien być dubeltowy przy takiej ciasnocie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-345519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 to może lepiej wymienić połowę solanki na mocniejszą? albo całą zrobić jeszcze raz- w mocniejszych proporcjach?....czy też bez paniki-przewracać 2xdziennie i zastosować jeszcze nastrzyki- ewentualnie mogę przedłużyć peklowanie do 6 dni.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-345527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Witm.Do tej pory wędziłam generalnie wędliny typu szynka ,karkówka ,schab,a przy okazji zwykłą swojską kiełbasę.Teraz chce pójść na głębokie wodyi uwędzić z mięsem tównież kabanosy ,kiełbasę lisiecką i swojską .Kabanosy i lisiecką chciałabym podpiec po uwędzeniu i tu głupie pytanie ,czy to da się rozpracować jakoś logistycznie ,zeby wszystko było w jednym wsadzie?[chodzi mi o różne czasy wędzenia ,wędzenie w rzadkim i gęstym dymie mięs ,a kiełbas niekoniecznie w gęstym itp.Jak to rozpracować? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-345847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 beatag jak już to wszystko na szybko ogarniesz , to co dalej chcesz zrobić ? Powiem Tobie ,że jesteś ekspres .Wrzuć z jedną fotę,Twoich wyrobów .(tak na szybko) Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-345854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.