Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Co użyłaś ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-340498
Udostępnij na innych stronach

 

 

  Smalec topię chyba od zawsze a po raz pierwszy po wytopieniu, smalec cały czas ma stosunkowo rzadką konsystencję.Czy może mi ktoś wytłumaczyć jaka może być tego przyczyna?

Przyczyna leży w składzie kwasów tłuszczowych, które mają niską temp. topnienia, która zależy od rodzaju kwasu (nasycony, nienasycony). Ponadto, rodzaj kwasów tłuszczowych w smalcu wynika z rodzaju paszy. Jeśli pasza była bogata w makuchy rzepakowe itp. wówczas tłuszcz ma inną temp. topnienia ale i krzepnięcia i jest bardziej płynny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-340512
Udostępnij na innych stronach

słoninę , minimalną ilość sadła i mały kawałek pachwiny.

 

No nie sądzę aby nastrzyk objął aż tak tani asortyment, ale dziś wszystkiego można się spodziewać.

Czy mięsko było jakieś inne dla Ciebie ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-340515
Udostępnij na innych stronach

Miro ale o czym Ty piszesz ???

Jaki nastrzyk ?

Problem to różne temperatury topienia i krzepnięcia ... Widziałeś nastrzykiwaną pachwinę czy słoninę a jeśli tak to czym ...

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-340529
Udostępnij na innych stronach

Miro ale o czym Ty piszesz ???

Jaki nastrzyk ?

Problem to różne temperatury topienia i krzepnięcia ... Widziałeś nastrzykiwaną pachwinę czy słoninę a jeśli tak to czym ...

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Dlatego piszę, że mnie już NIC nie zdziwi !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-340533
Udostępnij na innych stronach

Trochę dziwna wydawała mi się jedynie słonina bo jak na 65 kg półtuszę, słonina była bardzo cienka.Po za tym nic innego nie przykuło mojej uwagi ale nic w tym dziwnego bo jestem w temacie dyletantem :mellow:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-341119
Udostępnij na innych stronach

Witam mam pytanie co zrobić aby kiełbasa biała po sparzeniu nie rozwalała sie nie była krucha?? powiem tak zrobiłem zamroziłem i po wyjęciu z zamrażalki parze ja około 0,5godz w temp 75stopni i jest krucha. 

  A także mam pytanko czy ktoś mam sprawdzony przepis na kabanosy i parówki bo jest tu kilka i sam nie wiem który wybrać dziękuje i pozdrawaim

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-341962
Udostępnij na innych stronach

A także mam pytanko czy ktoś mam sprawdzony przepis na kabanosy

Proszę bardzo, sprawdzone i bardzo dobre :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4649-kabanosy-wieprzowe/?hl=%20kabanosy%20%20halusi

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-341997
Udostępnij na innych stronach

powiedzcie po co sie daje mleko w proszku do parówek???

Mleko poprawia wiązanie składników mięsnych z tłuszczem i wodą.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-342396
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

To zależy jaki wariant wędzenia wybierzesz. :D Możesz ją wędzić jednorazowo np. przez 24 godz.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-345259
Udostępnij na innych stronach

Witam forumowiczów

W temacie głupich pytań muszę dołożyć swoje:

od jakiegoś czasu staram się stosować do porad zawartych na forum zaopatrzony w gadżety typu elektroniczna waga,termometr do wędzenia,termometr do parzenia itd. -gdzie dawniej robiło się "na czuja" i było...albo i nie...:)

Niby człowiek robi się coraz mądrzejszy ale też pojawia się coraz więcej pytań...

1.czy to poważny błąd jak peklosól (50/50 z solą) zagotowałem z przyprawami, potem ostudziłem,przecedziłem i zalałem?

2. na 10kg mięsa powinno być 4 litry solanki- a mi weszło tylko 3litry- posiłkuję się Rogerową ściągawką (100g peklosoli na litr wody) a chcę peklować tylko przez 5 dni (porobiłem nastrzyki)- czy wystarczy?

3.czy między obciekaniem bez zalewy przez noc w lodówce a obsuszaniem w wędzarni należy jeszcze po zasznurowaniu mięso na wisząco potrzymać w temp.pokojowej? i jak długo?

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-345360
Udostępnij na innych stronach

 

 

1.czy to poważny błąd jak peklosól (50/50 z solą) zagotowałem z przyprawami, potem ostudziłem,przecedziłem i zalałem?

 

- poważny nie, ale po co się męczyć?

 

 

 

2. na 10kg mięsa powinno być 4 litry solanki- a mi weszło tylko 3litry- posiłkuję się Rogerową ściągawką (100g peklosoli na litr wody) a chcę peklować tylko przez 5 dni (porobiłem nastrzyki)- czy wystarczy?

 

-zmień literaturę

 

 

 

.czy między obciekaniem bez zalewy przez noc w lodówce a obsuszaniem w wędzarni należy jeszcze po zasznurowaniu mięso na wisząco potrzymać w temp.pokojowej? i jak długo?

 

- no trzeba, tak długo aż się ogrzeje i osuszy.

 

:cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-345363
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Pis67 za szybką odpowiedź!

Ale prosiłbym co do odpowiedzi na drugie pytanie o doprecyzowanie....bo się lekko wystraszyłem....przecież to literatura forumowa...

100g peklosoli na litr wody  i 0,4 litra solanki na kilogram mięsa- to chyba nie jakaś herezja?

Chciałbym wiedzieć co się stanie,gdy do kamionki zmieściło mi się tylko 3 litry takiej solanki- a chcę trzymać mięso 5 dni....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-345371
Udostępnij na innych stronach

Może koledze pis67 chodziło o napoje rozrywkowe?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-345375
Udostępnij na innych stronach

Ale prosiłbym co do odpowiedzi na drugie pytanie o doprecyzowanie....bo się lekko wystraszyłem....przecież to literatura forumowa... 100g peklosoli na litr wody  i 0,4 litra solanki na kilogram mięsa- to chyba nie jakaś herezja?

 

 

 

Nie to ,żebym podważał autorytet Rogera bo do pięt mu nie dorastam, ale wydaje mi się ,że lepszym  rozwiązaniem jest dobór ilości mieszanki peklującej nie na litr wody a na kg mięsa. 

Tu masz bardzo dobry program, przeczytaj cały temat od początku.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6852-programik-do-peklowania/?hl=%2Bprogram+%2Bpeklowania&do=findComment&comment=211273

W razie jak by Ci przeglądarka lub antywir zablokował pobieranie to daj znać na PW .

Korzystam z tej tabeli jak tylko się pojawiła i jestem bardzo zadowolony,osobiście wybieram opcję mniej słoną i początkowe wartości. 

Edytowane przez Hektor

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-345395
Udostępnij na innych stronach

Ale to w ściągawce jest wyraźnie napisane ;) ile soli na litr wody i ile solanki na kg wsadu ;)

 

 

 

Chciałbym wiedzieć co się stanie,gdy do kamionki zmieściło mi się tylko 3 litry takiej solanki- a chcę trzymać mięso 5 dni
 

 

Jeśli mięso jest całe przykryte solanka nic się nie powinno stać przy tak krótkim peklowaniu a na przyszłość dobieraj tak naczynia żebyć miał 0,4 - 0,5 litra solanki na kilogram wsadu.

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-345396
Udostępnij na innych stronach

Dzięki panowie za merytoryczną pomoc, Hektor programik pobrałem -fajny ale w sumie ściągawka Rogerowa też przydatna i podaje przybliżone proporcje.

Problemem jest to ,że nie zmieściłem całej solanki-ale mięso mam całkiem zalane,więc chyba nic się nie stanie....

No i w takim razie wytłumaczcie mi jak taki problem można rozwiązać,gdybym na przyszłość jednak pozostał przy moim garnku kamionkowym (choć nie wykluczam zakupu plastikowego) w którym te 10kg mięsa zalane jest tylko 3 litrami solanki...

Powinienem pewno wzmocnić solankę- tylko według jakiego przelicznika?...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-345438
Udostępnij na innych stronach

 

 

Problemem jest to ,że nie zmieściłem całej solanki-ale mięso mam całkiem zalane,więc chyba nic się nie stanie....

Mięso masz na pewno bardzo ciasno ułożone w naczyniu.

Przewracaj je najlepiej 2xdziennie, bo jeżeli solanka gdzieś nie dojdzie to się nie zapekluje.

Poza tym zasolenie jest bardzo niskie, bo w całym "zestawie" (mięso + solanka =13kg)  jest zaledwie 300g p/soli. Daje to 23g soli na kg.

Nastrzyk powinien być dubeltowy przy takiej ciasnocie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-345519
Udostępnij na innych stronach

to może lepiej wymienić połowę solanki na mocniejszą? albo całą zrobić jeszcze raz- w mocniejszych proporcjach?....

czy też bez paniki-przewracać 2xdziennie i zastosować jeszcze nastrzyki- ewentualnie mogę przedłużyć peklowanie do 6 dni....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-345527
Udostępnij na innych stronach

Witm.Do tej pory wędziłam generalnie wędliny typu szynka ,karkówka ,schab,a przy okazji zwykłą swojską kiełbasę.Teraz chce pójść na głębokie wodyi uwędzić z mięsem tównież kabanosy ,kiełbasę lisiecką i swojską .Kabanosy i lisiecką chciałabym podpiec po uwędzeniu i  tu głupie pytanie ,czy to da się rozpracować jakoś  logistycznie ,zeby wszystko było w jednym wsadzie?[chodzi mi o różne czasy wędzenia ,wędzenie w rzadkim i gęstym dymie mięs ,a kiełbas niekoniecznie w gęstym itp.Jak to rozpracować?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-345847
Udostępnij na innych stronach

beatag jak już to wszystko na szybko ogarniesz , to co dalej chcesz zrobić ? Powiem Tobie ,że jesteś   ekspres .

Wrzuć z jedną fotę,Twoich wyrobów .(tak na szybko)

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/14/#findComment-345854
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.