beatag Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Rozumiem,ze w piekarniku ustalam taką samą temp. jak w wedzarni przy podpiekaniu [80-90 stopni] i taki sam czas pieczenia?A co z dymem?-głupie pytanie ,czyli do podpiekania nie jest już konieczny? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 No zdecydowanie najpierw rozpal w piekarniku !!! Inaczej sie nie uda ... Ręce mi opadają i nie dziwi tytuł tego wątku, dobrze że jesteśmy 1000% w temacie ... Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Fakt ,ze pytanie znalazło się w odpowiednim wątku ,ale nie wiem ,czy koniecznie musiałeś na niego głupio odpowiadać?Pytałam ,czy TAKĄ SAMĄ temp.mam ustalić w piekarniku jak w wędzarce [kolega parę postów wcześniej sugerował,by przy użyciu termoobiegu wyłaczać go raz na jakiś czas by nie przesuszyć wyrobu więc chodziło mi bardziej jakiej opcji piekarnika mam użyć ]Ps.dzięki za podpowiedź -bez niej nigdy bym na to nie wpadła Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Taką samą a o termoobiegu zapomnij bo jedyne co spowoduje to powierzchniowe osuszenie wyrobów ... Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Jeżeli upierałabym się jednak proces podpiekania przeprowadzić w goracym dymie A co z dymem?-głupie pytanie ,czyli do podpiekania nie jest już konieczny? Ja tam króko odpowiem Tobie, odpowiem fotkami, nie wstawiam ich często raz jeszcze, ale wyjścia ni ma To było wędzenie w gorącym gęstym dymie, co można nazwać wędzenie z podpiekaniem w dymie. W smaku były dobre, w przekroju też, ale ten kolorek... Twój wybór czy będziesz podpiekać w ten sposób. Co do piekarnika to cóż dla mnie piekarnik jest dobry do pieczenia mięs surowych i do pieczenia ciast, a nie do podpiekania wędzonek i kiełbas, można bardzo łatwo przepiec i wysuszyć wyroby, ale każdy robi jak mu wygodniej. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 W smaku były dobre, w przekroju też, ale ten kolorek... Wojtuś , oprócz koloru i to co na dnie wanny pływa (pierwsza fota ) . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Coś mi sie widzi Zbóju, że lekko "przedobrzyłeś" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Wojtuś , oprócz koloru i to co na dnie wanny pływa (pierwsza fota ) Andrzejku, to co w wanience na dnie to była pozostałość po ociekaniu Coś mi sie widzi Zbóju, że lekko "przedobrzyłeś" To już stare czasy bracie, staaaaare czasy :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) Kabanosy i lisiecką chciałabym podpiec po uwędzeniu i tu głupie pytanie ,czy to da się rozpracować jakoś logistycznie ,zeby wszystko było w jednym wsadzie?[chodzi mi o różne czasy wędzenia ,wędzenie w rzadkim i gęstym dymie mięs ,a kiełbas niekoniecznie w gęstym itp.Jak to rozpracować? Jeżeli wędzę kabanosy razem z wędzonkami, zaczynam od osuszania wędzonek i ew. grubych kiełbas przeznaczonych do parzenia, potem dodaję kabanosy, które osuszają się krócej i zaczynam wędzenie.Po uzyskaniu odpowiedniego koloru na kabanosach wyjmuję z wędzarni pozostały wsad i podpiekam kabanosy. Potem wygarniam żar i kontynuuję wędzenie do usyskania koloru poszczególnego asortymentu.Trudniej będzie, jeżeli chcesz równocześnie wędzić i piec Lisiecką. Możesz wcześniej wyciągnąć kabanosy i dać im przeczekać na boku lub je przewędzić aż lisiecka osiągnie kolor.Wtedy obie podpiekasz (po wyjęciu wędzonek) ale kabanosy wyciągasz wcześniej.Tutaj jednak o efektach decyduje doświadczenie. dlatego osobiście nie polecam rzucania się od razu na głęboką wodę.Lisiecką, jako kiełbasę luksusową i wymagającą szczególnego pilnowania parametrów procesu, peklowałabym o dzień dłużej i zrobiła w osobnym cyklu.W tym drugim dniu możnaby podwędzić drugi raz uparzone produkty z poprzedniego dnia. Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) Posłuchaj Wojtuś [jeśli mogę tak sie do Ciebie zwracać] Ja od czasu kiedy udało mi się tak podpiec swoje wędlinki jak Tobie zaprzestałam tego typu praktyk na korzyść parzenia.W tym roku na świeta tak jak pisałam wcześniej chciałabym uwędzić "na jednym ogniu" mięska [które z reguły wedze 3-4godz-w temp-50-60 stopni ]jakąś wiejską ,czy swojską [moją] i tu nie ma problemu ,bo wyjmę ją do parzenia i..trochę kabanosów oraz kiełbasę lisiecką ...tu pojawia się problem ,bo te dwie kiełbasy wymagają krótszego niż mięsa czasu wędzenia i podpiekania [podobno zdecydowanie lepsze podpiekane].W związku z tym pojawiła się się tu dobra rada -podpiekania w piekarniku...i tak ją sobie drążymy...Któryś z kolegów wcześniej stwierdził ,ze da się to wszystko rozpracować logistycznie ,tylko jest trochę kombinacji-i na tym swą poradę skończył.Z wypowiedzi zrozumiałam ,ze powinnam coś zostawić ,a coś wyjąć z wędzarki ,a potem powtórnie dowędzać ...,tylko nie wiem czy zostawić ten piekarnik w spokoju ,[bo tak naprawdę to nikt nie wyraził się ,ze tak robił i jest gut ]i wybrać opcję kombinacji ,tylko tez nie wiem jak powinna wyglądać Napisałam się tyle ,a tu miła koleżanka wytłumaczyła jasno o co chodzi ._taką miałam chęć na ta lisiecką ,ale faktycznie chyba odpuszczę i zrobię po swiętach jakieś dwie w podobnych osłonkach,albo spróbuję tą lisieką parzyć?robił tak ktoś?? Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Wojtuś [jeśli mogę tak sie do Ciebie zwracać] No pewnoooo :D [bo tak naprawdę to nikt nie wyraził się ,ze tak robił i jest gut ] No niestety, raz na jakiś czas pojawiają się na naszym forum porady nie sprawdzone prze doradzającego Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 beatag Odpowiem na Twoje pytanie co do piekarnika.Tak , kilka razy dopiekałem w piekarniku, polędwicę ,celowy eksperyment zakończony sukcesem Zdarzyło mi się też dopiekać kiełbasę która niestety nie dopiekła się w wędzarni. Ustawiałem grzanie góra-dół, temperatura 80-90 stopni wkładałem wyroby do zimnego piekarnika.Po nagrzaniu, _przez_ pierwsze_ pięć _minut_ z termoobiegiem a potem bez termoobiegu.Sonda od termometru elektronicznego wbita w wyrób i ustawiony alarm na żądaną temperaturę.Jest to jednak wyjście awaryjne i nie mam go w stałym programie!!!Posłuchaj rady EAnny.Powodzenia. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Ja do tej pory nie stosowałam takich praktyk [z piekarnikiem] dlatego pozwoliłam sobie podrążyć trochę temat,ale z premedytacją wracałam do normalnego schematu wędzenia i E Anna wyjaśniła mi jak rozpracować to moje wedzenie [w jednym wsadzie mięska ,kabanosy ,wiejska i lisiecka] Z tej lisieckiej pewnie zrezygnuję i zrobie po świętach bo nie wiem ,czy faktycznie bym to ogarnęła Dzięki za przyblizenie tematu awaryjnego podpiekania . Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Dzięki za przyblizenie tematu awaryjnego podpiekania . Nie ma za co,człowiek się uczy całe życie. Pochwal się tą Lisiecką jak ją zrobisz.Możesz podrzucić przepis Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazi Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Witam serdecznie SiB.Mam prośbę o pomoc w zagospodarowaniu mięsa, które dostałem od brata na kiełbasę wędzoną.Jestem w posiadaniu mięsa wp i wołowego:- kl I ze schabu 2190 g- kl.II 20/80 warkocz ( okrawki schabów), karkówka, łopatka 4060 g- kl II 80/20 podgardle 1780 g- kl III mizdry, ścięgna z łopatki, szponder wołowy ( 400 g) 1070 gMięso od wczoraj pekluje się w temp. 5 stopni, peklosól 18 g//kg.Do tej pory wszystko wygląda elegancko. Schody zaczynają się przy sprzęcie.Niestety posiadam tylko Zelmera 5 z trzema sitkam 2,5, 4, 8 oraz lejkiem i jelita wp 32. Nie wiem co mogę zrobić i czy mój Zelmer da radę nadziać większe ( jak duże kawałki). Dotychczas robiłem tylko białą kiełbasę i chłopską. Może ma ktoś dla mnie radę. Chciałbym, aby fajna kiełbasa wyszła. Ostatecznie mogę wszystko oprócz III zmielić na 8 a III na 2,5 i też coś wyjdzie, ale chyba nie o to chodzi.Jeśli macie jakiś pomysł to proszę o pomoc.Pozdrawiam Fazi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 możesz schab pokroić nożem w ładną kosteczkę 1x1 lub ciut większą Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazi Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Też tak myślałem, tylko nie wiem czy taka kostka nie zaklinuje się na stabilizatorze ze slimaka. Miałem nadzieję , że ktoś ma doświadczenie z nadziewaniem 5. Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez Fazi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 lejek od 5 zelmera ma na wyjsciu 1.8 cm wiec na kawalki mozesz troche pokroic recznie.fazi ja takie kroilam ok 1 cm i przechodzilo tez mam zelmera5 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazi Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Przed lejkiem jest jeszcze stabilizator ślimaka. O to się obawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 stabilizator tez ma wiecej niz 1cm Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazi Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Dzięki za odpowiedzi. Spróbuje z centymetrowymi kawałkami, może maszynka się nie zapcha i równomiernie nadzieje jelita.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Daj znac jak Ci poszlo ,ja w piatek robie swiateczna biala tez mam tylko do 8 i jeszcze szarpak,ale szarpaka nie za bardzo wiem do czego urzyc . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazi Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Białą robię ze strony głównej " Kursową" i zawsze wychodzi super. Tym razem chciałem zrobić oprócz białej jakąś wędzoną. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Też tak myślałem, tylko nie wiem czy taka kostka nie zaklinuje się na stabilizatorze ze slimaka Ja czasami nie używam stabilizatora mam 8 ręczną w elektrycznej nie przejdzie taki numer Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazi Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Kupiłem ostatnio uzywaną alfę 10 ale bez lejka i sitek. Póki co Zelmer 5 musi wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.