Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem,ze w piekarniku ustalam taką samą temp. jak w wedzarni przy podpiekaniu [80-90 stopni] i taki sam czas pieczenia?

A co z dymem?-głupie pytanie ,czyli do podpiekania nie jest już konieczny?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346139
Udostępnij na innych stronach

No zdecydowanie najpierw rozpal w piekarniku !!! Inaczej sie nie uda ...

Ręce mi opadają i nie dziwi tytuł tego wątku, dobrze że jesteśmy 1000% w temacie ...

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346141
Udostępnij na innych stronach

Fakt ,ze pytanie znalazło się w odpowiednim wątku ,ale nie wiem ,czy koniecznie musiałeś na niego głupio odpowiadać?Pytałam ,czy TAKĄ SAMĄ temp.mam ustalić w piekarniku jak w wędzarce [kolega parę postów wcześniej sugerował,by przy użyciu termoobiegu wyłaczać go raz na jakiś czas by nie przesuszyć wyrobu więc chodziło mi bardziej jakiej opcji piekarnika mam użyć ]

Ps.dzięki za podpowiedź -bez niej nigdy bym na to nie wpadła

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346148
Udostępnij na innych stronach

Taką samą a o termoobiegu zapomnij bo jedyne co spowoduje to powierzchniowe osuszenie wyrobów ...

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346153
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli upierałabym się jednak proces podpiekania przeprowadzić w goracym dymie

 

 

A co z dymem?-głupie pytanie ,czyli do podpiekania nie jest już konieczny?

 

Ja tam króko odpowiem Tobie, odpowiem fotkami, nie wstawiam ich często raz jeszcze, ale wyjścia ni ma :D

To było wędzenie w gorącym gęstym dymie, co można nazwać wędzenie z podpiekaniem w dymie.

 

post-41817-0-64144800-1397364236_thumb.jpgpost-41817-0-14669600-1397364253_thumb.jpgpost-41817-0-90566800-1397364261_thumb.jpg

 

W smaku były dobre, w przekroju też, ale ten kolorek...

 

post-41817-0-43058600-1397364295_thumb.jpg

 

Twój wybór czy będziesz podpiekać w ten sposób.

 

 

Co do piekarnika to cóż :rolleyes: dla mnie piekarnik jest dobry do pieczenia mięs surowych i do pieczenia ciast, a nie do podpiekania wędzonek i kiełbas, można bardzo łatwo przepiec i wysuszyć wyroby, ale każdy robi jak mu wygodniej.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346178
Udostępnij na innych stronach

 

 

W smaku były dobre, w przekroju też, ale ten kolorek...

 

 

 Wojtuś , oprócz koloru i to co na dnie wanny pływa (pierwsza fota )   . :facepalm::hmm:

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346179
Udostępnij na innych stronach

Wojtuś , oprócz koloru i to co na dnie wanny pływa (pierwsza fota )

 

Andrzejku, to co w wanience na dnie to była pozostałość po ociekaniu :D

 

Coś mi sie widzi Zbóju, że lekko "przedobrzyłeś" :facepalm:

 

To już stare czasy bracie, staaaaare czasy :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346192
Udostępnij na innych stronach

Kabanosy i lisiecką chciałabym podpiec po uwędzeniu i  tu głupie pytanie ,czy to da się rozpracować jakoś  logistycznie ,zeby wszystko było w jednym wsadzie?[chodzi mi o różne czasy wędzenia ,wędzenie w rzadkim i gęstym dymie mięs ,a kiełbas niekoniecznie w gęstym itp.Jak to rozpracować?

 

Jeżeli wędzę kabanosy razem z wędzonkami, zaczynam od osuszania wędzonek i ew. grubych kiełbas przeznaczonych do parzenia, potem dodaję kabanosy, które osuszają się krócej i zaczynam wędzenie.

Po uzyskaniu odpowiedniego koloru na kabanosach wyjmuję z wędzarni pozostały wsad i podpiekam kabanosy. 

Potem wygarniam żar i kontynuuję wędzenie do usyskania koloru  poszczególnego asortymentu.

Trudniej będzie, jeżeli chcesz równocześnie wędzić i piec Lisiecką. Możesz wcześniej wyciągnąć kabanosy i dać im przeczekać na boku lub je przewędzić aż lisiecka osiągnie kolor.

Wtedy obie podpiekasz (po wyjęciu wędzonek) ale kabanosy wyciągasz wcześniej.

Tutaj jednak o efektach decyduje doświadczenie. dlatego osobiście nie polecam rzucania się od razu na głęboką wodę.

Lisiecką, jako kiełbasę luksusową i wymagającą szczególnego pilnowania parametrów procesu, peklowałabym o dzień dłużej i zrobiła w osobnym cyklu.

W tym drugim dniu możnaby podwędzić drugi raz uparzone produkty z poprzedniego dnia. 

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346198
Udostępnij na innych stronach

Posłuchaj Wojtuś [jeśli mogę tak sie do Ciebie zwracać] Ja od czasu kiedy udało mi się tak podpiec swoje wędlinki jak Tobie zaprzestałam tego typu praktyk na korzyść parzenia.

W tym roku na świeta  tak jak pisałam wcześniej chciałabym uwędzić "na jednym ogniu" mięska [które z reguły wedze 3-4godz-w temp-50-60 stopni ]jakąś wiejską ,czy swojską [moją] i tu nie ma problemu ,bo wyjmę ją do parzenia i..trochę kabanosów oraz kiełbasę lisiecką ...tu pojawia się problem ,bo te dwie kiełbasy wymagają krótszego niż mięsa czasu wędzenia i podpiekania [podobno zdecydowanie lepsze podpiekane].W związku z tym pojawiła się się tu dobra rada -podpiekania w piekarniku...i tak ją sobie drążymy...Któryś z kolegów wcześniej stwierdził ,ze da się to wszystko rozpracować logistycznie ,tylko jest trochę kombinacji-i na tym swą poradę skończył.Z wypowiedzi zrozumiałam ,ze powinnam coś zostawić ,a coś wyjąć z wędzarki ,a potem powtórnie dowędzać ...,tylko nie wiem czy zostawić ten piekarnik w spokoju ,[bo tak naprawdę to nikt nie wyraził się ,ze tak robił i jest gut ]i wybrać opcję kombinacji ,tylko tez nie wiem jak powinna wyglądać

 

Napisałam się tyle ,a tu miła koleżanka wytłumaczyła jasno o co chodzi ._taką miałam chęć na ta lisiecką ,ale faktycznie chyba odpuszczę i zrobię po swiętach jakieś dwie  w podobnych osłonkach,albo spróbuję tą lisieką  parzyć?robił tak ktoś??

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346199
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtuś [jeśli mogę tak sie do Ciebie zwracać]

No pewnoooo :D :D :D

 

 

[bo tak naprawdę to nikt nie wyraził się ,ze tak robił i jest gut ]

No niestety, raz na jakiś czas pojawiają się na naszym forum porady nie sprawdzone prze doradzającego :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346203
Udostępnij na innych stronach

beatag  Odpowiem na Twoje pytanie co do piekarnika.

Tak , kilka razy dopiekałem w piekarniku, polędwicę ,celowy eksperyment zakończony sukcesem :)

 

Zdarzyło mi się też dopiekać kiełbasę która niestety nie dopiekła się w wędzarni. :devil:  :devil:  :devil:

Ustawiałem grzanie góra-dół, temperatura 80-90 stopni wkładałem wyroby do zimnego piekarnika.

Po nagrzaniu, _przez_ pierwsze_ pięć _minut_ z termoobiegiem a potem bez termoobiegu.

Sonda od termometru elektronicznego wbita w wyrób i ustawiony alarm na żądaną temperaturę.

Jest to jednak wyjście awaryjne i nie mam go w stałym programie!!!

Posłuchaj rady EAnny.

Powodzenia. 

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346370
Udostępnij na innych stronach

Ja do tej pory nie stosowałam takich praktyk [z piekarnikiem] dlatego pozwoliłam sobie podrążyć trochę temat,ale z premedytacją wracałam do normalnego schematu wędzenia i E Anna wyjaśniła mi jak rozpracować to moje wedzenie [w jednym wsadzie mięska ,kabanosy ,wiejska i lisiecka]  Z tej lisieckiej pewnie zrezygnuję i zrobie po świętach bo nie wiem ,czy faktycznie bym to ogarnęła  

Dzięki za przyblizenie tematu awaryjnego podpiekania .

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346399
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za przyblizenie tematu awaryjnego podpiekania .

 

Nie ma za co,człowiek się uczy całe życie. :D

Pochwal się tą Lisiecką jak ją zrobisz.

Możesz podrzucić przepis :)   

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346406
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie SiB.

Mam prośbę o pomoc w zagospodarowaniu mięsa, które dostałem od brata na kiełbasę wędzoną.

Jestem w posiadaniu mięsa wp i wołowego:

-  kl I  ze schabu                                                                         2190 g

-  kl.II  20/80  warkocz ( okrawki schabów), karkówka, łopatka     4060 g

-  kl II 80/20  podgardle                                                              1780 g

-  kl III mizdry, ścięgna z łopatki, szponder wołowy ( 400 g)        1070 g

Mięso od wczoraj pekluje się w temp. 5 stopni, peklosól  18 g//kg.

Do tej pory wszystko wygląda elegancko. Schody zaczynają się przy sprzęcie.Niestety posiadam tylko Zelmera 5  z trzema sitkam 2,5, 4, 8 oraz lejkiem i jelita wp 32.  Nie wiem co mogę zrobić i czy mój Zelmer da radę nadziać większe ( jak duże kawałki). Dotychczas robiłem tylko białą kiełbasę i chłopską. Może ma ktoś dla mnie radę. Chciałbym, aby fajna kiełbasa wyszła. Ostatecznie mogę wszystko oprócz III zmielić na 8  a III na 2,5 i też coś wyjdzie, ale chyba nie o to chodzi.Jeśli macie jakiś pomysł to proszę o pomoc.

Pozdrawiam 

Fazi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346481
Udostępnij na innych stronach

możesz schab pokroić nożem w ładną kosteczkę 1x1 lub ciut większą

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346482
Udostępnij na innych stronach

Też tak myślałem, tylko nie wiem czy taka kostka nie zaklinuje się na stabilizatorze ze slimaka. Miałem nadzieję , że ktoś ma doświadczenie z nadziewaniem 5. Edytowane przez Fazi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346493
Udostępnij na innych stronach

lejek od 5 zelmera ma na wyjsciu 1.8 cm wiec na kawalki mozesz troche pokroic recznie.


fazi  ja takie kroilam ok 1 cm i przechodzilo tez mam zelmera5

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346502
Udostępnij na innych stronach

Daj znac jak Ci poszlo ,ja w piatek robie swiateczna biala :) tez mam tylko do 8 i jeszcze szarpak,ale szarpaka nie za bardzo wiem do czego urzyc .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346507
Udostępnij na innych stronach

 

 

Też tak myślałem, tylko nie wiem czy taka kostka nie zaklinuje się na stabilizatorze ze slimaka

Ja czasami nie używam stabilizatora mam 8 ręczną w elektrycznej nie przejdzie taki numer  :)

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/16/#findComment-346517
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.