Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Zacząłem przeszukiwać forum w temacie sera i jest tego tyle że się pogubiłem

https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/22-sery-i-inne-wyroby-nabia%C5%82owe/

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6109-nabial-dzial-poswiecony-mleku-i-jego-przetworom/

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6368-sery-dzial-poswiecony-serom/

Jest jeszcze cos takiego jak "Warsztaty_serowarskie_materialy_szkoleniowe" ale nie wiem gdzie.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-409273
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Paweł :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-409275
Udostępnij na innych stronach

Kolejne głupie pytanie:

nabyłem w sklepie dwa kawałki wieprzowiny po ok. 0.7 kg zatytułowane "szynka" wyglądające jak kulka ("myszka") z przeznaczeniem na szynkę konserwową. Podczas dzielenia ujawniły mnóstwo błon wewnętrznych. Czy mogli mi sprzedać mięsień z łopatki?

Romk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-409342
Udostępnij na innych stronach

Czy mogli mi sprzedać mięsień z łopatki?

 

 

raczej nie ale zdjęcie by rozwiało wątpliwości.

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-409344
Udostępnij na innych stronach

Eli ja parzylam w prozniowo zapakowana ale nie wedzona tylko peklowana i obsypana ziolami , byla duzo lepsza i wydaje mi sie ze bardziej soczysta do tej pory robilam w rekawie w piecu( niepeklowana).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-411354
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Czy mozna parzyc poledwice wedzona w woreczku ' wyjdzie wiecej soczysta czy nie?

 

Jasne że można parzyć!! Ja w taki sposób robię roladę boczkową! Moim zdaniem wychodzi bardziej soczysty niż parzony tradycyjnie..... jednak ja go najpierw parzę a później wędzę.

Jednak dla testów zrobiłem raz szyneczkę myszkę wędzoną i parzoną właśnie w próżni.... smak był głębszy, jednak trzeba robić na "czuja" bo przecież termometru nie wbijesz   :rolleyes: ale wyszło OK  :thumbsup:

Polecam !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-411590
Udostępnij na innych stronach

Mamtakie glupie pytanie, kiedys w temacie kaszankowym ( teraz znalezc tego nie moge :facepalm: ) byl podsany przelicznik swiezej cebuli do suszonej. Czy ktos to pamieta lub wie? Bardzo prosze o pomoc.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-412915
Udostępnij na innych stronach

O ile pamiętam to suszona do świeżej, jak 1:3. Możesz to sprawdzić choćby w 16-tce.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-412919
Udostępnij na innych stronach

Już sprawdziłem. 1 kg cebuli świeżej odpowiada 0,15 kg suszu.

Przy okazji, jeśli zastępujesz pieprz naturalny pieprzem ziołowym to stosunek wynosi 1:2

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-412924
Udostępnij na innych stronach

Maxell, dziekuje. :D  Wlasnie mi sie cos z numerem 15 kojarzylo. Maialam zapisane z przepisem, ale przepis znalazl nogi i cudem znikela mi kartka z nim. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-412931
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

....słoniny z podgardla ?

tzn części mięsne wykroiłaś?

w tym wypadku sama sól do zalewy - 4 dni i wedź

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-417671
Udostępnij na innych stronach

Elu słoninę raczej się  soli, a nie pekluje możesz zrobić np. tak : 

 

http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=228&Itemid=4

 

lub: 

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-śledzie/?p=247323

 

P.S. Widzę, że jak szukałem "linków"  Jumbo już podpowiedział.

Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-417676
Udostępnij na innych stronach

Witam z rad które mi udzieliliście mam wędzic szynkę , karkówkę i polędwiczki 4h w temp 60 stopni . Wcześniej wędziłem udka i podudzia w temp 40-50 stopni prawie 5h . Tutaj temp jest o 10 stopi większa jak długo trzymac te udka i podudzia z kurczaka w tej temperaturze będzie to moje drugie wędzenie .

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-417702
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak inni ,ale ja nie trzymam się sztywno czasu -wędze po prostu do uzyskania koloru [ostatnio nawet wyjmuję ciut bledsze niz dawniej ,bo po parzeniu troszkę ciemnieją]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-417708
Udostępnij na innych stronach

Dokłądnie - nie więdzi się na czas, tylko na kolor. Chyba że ostateczną obróbką jest podpiekanie w wędzarni, a nie parzenie to wtedy robimy to na temperaturę wewnątrz wyrobu. 

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-417714
Udostępnij na innych stronach

Wszędzie czytam o temp  wędzenia że powinna być taka i taka i jako początkujący sztywno się tego trzymałem za 1 razem . W  takim razie miło  mnie zaskoczyliście z tą temperaturą . Moje obawy zostały rozwiane .

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-417717
Udostępnij na innych stronach

Temperatur raczej się trzymam ,tylko czasu nie koniecznie i tak jak pisał Login ,jeśli chcesz podpiekać na koniec [nie parzyć] to podpiekasz do uzyskania danej temp. wewnątrz wyrobu

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-417749
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Wczoraj parzyłem ostatnie boczki z grudniowej partii (wędzenie,studzenie, próżnia, mrożenie) i zastanawiałem się co by było gdyby w ten sam sposób potraktować wędliny? Do tej pory mroziłem po parzeniu i wystudzeniu. Ale po odmrożeniu to już nie jest to. Praktykował ktoś taki sposób (wędzenie, studzenie, próżnia, mrożenie, parzenie)? Zyskuje się na walorach smakowych czy nie ma różnicy?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-417907
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.