paweljack Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #976 Opublikowano 4 Marca 2015 Zacząłem przeszukiwać forum w temacie sera i jest tego tyle że się pogubiłemhttps://wedlinydomowe.pl/forum/forum/22-sery-i-inne-wyroby-nabia%C5%82owe/https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6109-nabial-dzial-poswiecony-mleku-i-jego-przetworom/https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6368-sery-dzial-poswiecony-serom/Jest jeszcze cos takiego jak "Warsztaty_serowarskie_materialy_szkoleniowe" ale nie wiem gdzie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-409273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #977 Opublikowano 4 Marca 2015 Dzięki Paweł Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-409275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #978 Opublikowano 4 Marca 2015 Kolejne głupie pytanie:nabyłem w sklepie dwa kawałki wieprzowiny po ok. 0.7 kg zatytułowane "szynka" wyglądające jak kulka ("myszka") z przeznaczeniem na szynkę konserwową. Podczas dzielenia ujawniły mnóstwo błon wewnętrznych. Czy mogli mi sprzedać mięsień z łopatki? Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-409342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #979 Opublikowano 4 Marca 2015 (edytowane) Czy mogli mi sprzedać mięsień z łopatki? raczej nie ale zdjęcie by rozwiało wątpliwości. Edytowane 4 Marca 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-409344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #980 Opublikowano 4 Marca 2015 Już pokrojone w kostkę, błony z resztkami mięsa w wywarze na zupę. Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-409364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #981 Opublikowano 11 Marca 2015 Czy mozna parzyc poledwice wedzona w woreczku ' wyjdzie wiecej soczysta czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-411330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #982 Opublikowano 11 Marca 2015 Eli ja parzylam w prozniowo zapakowana ale nie wedzona tylko peklowana i obsypana ziolami , byla duzo lepsza i wydaje mi sie ze bardziej soczysta do tej pory robilam w rekawie w piecu( niepeklowana). Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-411354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #983 Opublikowano 12 Marca 2015 Dzieki electra , mam jeszcze jedna to bede musiala sprobowac Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-411576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #984 Opublikowano 12 Marca 2015 Czy mozna parzyc poledwice wedzona w woreczku ' wyjdzie wiecej soczysta czy nie? Jasne że można parzyć!! Ja w taki sposób robię roladę boczkową! Moim zdaniem wychodzi bardziej soczysty niż parzony tradycyjnie..... jednak ja go najpierw parzę a później wędzę.Jednak dla testów zrobiłem raz szyneczkę myszkę wędzoną i parzoną właśnie w próżni.... smak był głębszy, jednak trzeba robić na "czuja" bo przecież termometru nie wbijesz ale wyszło OK Polecam ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-411590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #985 Opublikowano 12 Marca 2015 Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-411623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #986 Opublikowano 16 Marca 2015 Mamtakie glupie pytanie, kiedys w temacie kaszankowym ( teraz znalezc tego nie moge ) byl podsany przelicznik swiezej cebuli do suszonej. Czy ktos to pamieta lub wie? Bardzo prosze o pomoc. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-412915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #987 Opublikowano 16 Marca 2015 O ile pamiętam to suszona do świeżej, jak 1:3. Możesz to sprawdzić choćby w 16-tce. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-412919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #988 Opublikowano 16 Marca 2015 Ok, dziekuje MAxell, to juz biegne do 16tki Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-412921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #989 Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) Już sprawdziłem. 1 kg cebuli świeżej odpowiada 0,15 kg suszu.Przy okazji, jeśli zastępujesz pieprz naturalny pieprzem ziołowym to stosunek wynosi 1:2 Edytowane 16 Marca 2015 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-412924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #990 Opublikowano 16 Marca 2015 Maxell, dziekuje. Wlasnie mi sie cos z numerem 15 kojarzylo. Maialam zapisane z przepisem, ale przepis znalazl nogi i cudem znikela mi kartka z nim. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-412931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #991 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Mam kawalki ladnej sloniny z podgardla , mysle je uwedzic i tutaj pytanie , pelkowac na sucho czy w zalewie?i jak dlugo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-417670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #992 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 ....słoniny z podgardla ?tzn części mięsne wykroiłaś?w tym wypadku sama sól do zalewy - 4 dni i wedź Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-417671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #993 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Elu słoninę raczej się soli, a nie pekluje możesz zrobić np. tak : http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=228&Itemid=4 lub: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-śledzie/?p=247323 P.S. Widzę, że jak szukałem "linków" Jumbo już podpowiedział. Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-417676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #994 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Dzieki jumboDzieki Wirus Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-417677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowicjusz83 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #995 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Witam z rad które mi udzieliliście mam wędzic szynkę , karkówkę i polędwiczki 4h w temp 60 stopni . Wcześniej wędziłem udka i podudzia w temp 40-50 stopni prawie 5h . Tutaj temp jest o 10 stopi większa jak długo trzymac te udka i podudzia z kurczaka w tej temperaturze będzie to moje drugie wędzenie . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-417702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #996 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Nie wiem jak inni ,ale ja nie trzymam się sztywno czasu -wędze po prostu do uzyskania koloru [ostatnio nawet wyjmuję ciut bledsze niz dawniej ,bo po parzeniu troszkę ciemnieją] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-417708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #997 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Dokłądnie - nie więdzi się na czas, tylko na kolor. Chyba że ostateczną obróbką jest podpiekanie w wędzarni, a nie parzenie to wtedy robimy to na temperaturę wewnątrz wyrobu. Cytuj Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-417714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowicjusz83 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #998 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Wszędzie czytam o temp wędzenia że powinna być taka i taka i jako początkujący sztywno się tego trzymałem za 1 razem . W takim razie miło mnie zaskoczyliście z tą temperaturą . Moje obawy zostały rozwiane . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-417717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #999 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Temperatur raczej się trzymam ,tylko czasu nie koniecznie i tak jak pisał Login ,jeśli chcesz podpiekać na koniec [nie parzyć] to podpiekasz do uzyskania danej temp. wewnątrz wyrobu Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-417749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1000 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Witam!Wczoraj parzyłem ostatnie boczki z grudniowej partii (wędzenie,studzenie, próżnia, mrożenie) i zastanawiałem się co by było gdyby w ten sam sposób potraktować wędliny? Do tej pory mroziłem po parzeniu i wystudzeniu. Ale po odmrożeniu to już nie jest to. Praktykował ktoś taki sposób (wędzenie, studzenie, próżnia, mrożenie, parzenie)? Zyskuje się na walorach smakowych czy nie ma różnicy? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/40/#findComment-417907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.