Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Popatrz , jak mądrze AMMAM podpowiedziała...
 

 wiem, znowu jestem winna  :laugh:

 elzunia 70, tylko jesli to muzulmanie to powinnas w domu miec osobne noze do produkcji tych wedlin. U nas jest wiele nacji i jeszcze wiecej religii. To mnie tutaj nauczono, ze nie mozna kroic tym samym norze mies wolowych czy drobiowych i wieprzowiny. Przynajmniej w kuchni ,kiedy bedziesz ich obslugiwac trzymaj na boku taki noz, aby widzieli, ze jestes pelna respektu dla ich religii. Bo to wazne.

 

 A Jumbo, to dobry chlop i nie mial nic zlego na mysli, tylko ot tak ,zapytal, ze zwyklej babskie ciekawosci ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430559
Udostępnij na innych stronach

 

a tak apropo to tu u nas na Podlasiu jest całkiem sporo rdzennych Polaków wyznania muz.i oni tez stosują takie

w mojej ocenie nie ma potrzeby pisania na nowo historii Polski  są to potomkowie Tatarów osiadłych na Litwie i w Koronie w XIV-XVII w .Gwoli  ścisłości trzeba oddać iż  wzbogacili nasza kulturę, wielokrotnie dowiedli umiłowania, wierności Rzeczpospolitej, wielu ze znamienitych Polaków na tatarskie korzenie np H Sienkiewicz, współcześnie  M Abakanowicz.. Ale nie są to rdzenni Polacy  tak jak polscy mieszkańcy Adampolu w Turcji nie są rdzennymi Turkami

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430567
Udostępnij na innych stronach

Dokladnie jak pisze Annam i nie zapomnij tez o desce do krojenia tez nie moze byc ta co wczesniej uzyta do mies "nieczystych"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430637
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dokladnie jak pisze Annam i nie zapomnij tez o desce do krojenia tez nie moze byc ta co wczesniej uzyta do mies "nieczystych

:D:laugh: żartujesz ???

to jest kosmos

na szczęście to sa goście krótko terminowi :tongue:

mieszkać u nas nie zamierzają

ale mam pyt. natury tech. jak osuszam wędliny te 2-4 godz. to kiedy one maja zacząć sie "pocić"

bo te moje cały czas są suche (drzwi od wedz mam otwarte)

a te maluszki a'la kabanos to już się marszczą

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430712
Udostępnij na innych stronach

to zaden kosmos takie sa fakta , zreszta  jesli  to sa twoi znajomi to chyba powinnas robic tak jak oni preferuja, nie zapomnij ze zelatyna tez jest przewaznie z wieprzowiny gdybys robila jakis deser :)  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430734
Udostępnij na innych stronach

:) jasne ze będę robić tak jak oni potrzebują nie zamierzam obciążać swego sumienia :rolleyes:

komos to gdyby ktoś chciał tak mieć w jednym czasie rożne oddzielne przybory kuchenne

dla mnie to byłby koszmar

o żelatynie wiem -mam spis co wolno a co nie ;) ale dzięki za przypomnienie bo fakt żelatyna jest nie mal wszędzie

 

a co z tym poceniem wędlin moje siedzą w wędzarni już 2,5 godz i cały czas suche czy pocenie to norma ?

tzn czy jak się nie pocą to źle ? nawet szynkowa sucha

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430742
Udostępnij na innych stronach

ale mam pyt. natury tech. jak osuszam wędliny te 2-4 godz. to kiedy one maja zacząć sie "pocić" bo te moje cały czas są suche (drzwi od wedz mam otwarte) a te maluszki a'la kabanos to już się marszczą

 

Osuszasz wędlinę do czasu, aż dotykając ją zewnętrzną częścią dłoni poczujesz brak wilgoci a w zamian tego lekką lepkość wędliny.

Osuszanie powinno trwać w temperaturze około 60-65 C góra 40-50 minut dla wyrobów typu szynka.

Dla kiełbas ten czas jest krótszy i jak osłonka nabiera właściwości pergaminu, to oznacza że osuszanie jest już za długie.

 

Nie wiem co oznacza "otwarte drzwi", ale jeśli są tylko rozszczelnione to jest ok, ale jeśli faktycznie otwarte na "ościerz" to z osuszania nici.

W takim przypadku zamiast prawidłowego osuszania mamy efekt wietrzenia wyrobów.

 

Osuszanie ma na celu odebranie nadmiaru wilgoci z wyrobów i jej wstępne nagrzanie przed wędzeniem.

Otwarte drzwi to otwarta droga dla zimnego powietrza z zewnątrz (na szczęście dziś jest w miarę ciepło) i brak odbierania wilgoci przez przepływające przez wędzarnię ciepłe powietrze z paleniska.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430743
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak bardzo religijni są Twoi goście, i jak wiele wagi przywiązują do swoich religijnych zakazów i nakazów, ale trzeba pamiętać, że dla muzułmanów nieczystym stworzeniem oprócz świni jest także pies.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430744
Udostępnij na innych stronach

Osuszasz wędlinę do czasu, aż dotykając ją zewnętrzną częścią dłoni poczujesz brak wilgoci a w zamian tego lekką lepkość wędliny. Osuszanie powinno trwać w temperaturze około 60-65 C góra 40-50 minut dla wyrobów typu szynka. Dla kiełbas ten czas jest krótszy i jak osłonka nabiera właściwości pergaminu, to oznacza że osuszanie jest już za długie. Nie wiem co oznacza "otwarte drzwi", ale jeśli są tylko rozszczelnione to jest ok, ale jeśli faktycznie otwarte na "oścież" to z osuszania nici. W takim przypadku zamiast prawidłowego osuszania mamy efekt wietrzenia wyrobów.

:( heh to osuszanie zrobiłam do bani drzwi otwarte na oścież i jak temp.skakała do 50 i więcej to jeszcze wachlowałam :D

naczytałam sie o kwaśnych wędlinach i przegięłam to co teraz ?

robić to podpiekanie (w przepisach o krakowskich i kabanosach jest 30 min. podpiekania

Maad ja na szczęście czy nieszczęście ze zwierząt to mam już tylko

dwóch wyszczekanych nastolatków :tongue:

 

spróbowałam kabanoska i tak ,w smaku ok ciut za słony ale ujdzie

ale jelito stawia opór przy gryzieniu a potem żuje sie przez chwile jak guma do żucia :hmm: 

a w dotyku szeleszczą jak opadłe jesienią liście

da się to jakoś naprawić?

Edytowane przez elzunia70
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430746
Udostępnij na innych stronach

Jakie wyroby wędzisz ?

Możesz fotkę wędlin wrzucić ?

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430747
Udostępnij na innych stronach

 

 

da się to jakoś naprawić?

Teraz raczej już nie.

 

Jeśli wyroby nabrały jakiegoś koloru wędzenia, to podnieś temperaturę do 80 C.

Wyroby właśnie w tej temperaturze zaczną się pocić i zacznie kapać tłuszcz, ale dzięki temu powinny nabrać koloru.

Potrzymaj kiełbasę w tej temperaturze z 30-40 minut i wyciągaj.

Tak samo kurczak.

Szynkę przytrzymaj do góra 60 minut i tez sio z wędzarni.

 

Czasy które podałem są na oko.

Musisz sama zauważyć że nabierają ciepła i wyjeżdżać z niemi z wędzarni.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430753
Udostępnij na innych stronach

Tylko nie przesadź z tym podkładaniem.  :)

Byłoby lepiej jakbyś wrzuciła fotkę wyrobów ..... bo tak to jak leczenie na odległość. 

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430759
Udostępnij na innych stronach

 

 

bo tak to jak leczenie na odległość. 
 

Miro  :D Kaszpirowski był w tym dobry :D

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430768
Udostępnij na innych stronach

@elzunia70

Napisz co z tego wędzenia wyszło. :facepalm:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430792
Udostępnij na innych stronach

:cry: zadymiacza to ze mnie nie będzie 

z podpiekania wyszły nici zanim doszłam to wszystko prawie zgasło i juz nie miałam siły rozpalać

udka są blade i w środku nie dopieczone

kabanosy dla żeńskiej części za twarda skórka ciężko to pogryść

"szynek" jeszcze nie ruszałam zastanawiam się co z nimi począć

bo jak wyjmowałam z wedz. to ta co ma term. miała 45*C

krótko mówiąc jestem do bani :mad:post-67397-0-90770500-1434485220_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430804
Udostępnij na innych stronach

 

 

krótko mówiąc jestem do bani

 

bzdura! gdyby każdy z nas po pierwszej wpadce dawał sobie spokój z wędzeniem, to tego forum by nie było

głowa do góry :) czytaj, pytaj, próbuj .... i rób notatki!  potem zobaczysz swoje błędy, poprawisz je i będzie ok :)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430808
Udostępnij na innych stronach

 

 

udka są blade i w środku nie dopieczone kabanosy dla żeńskiej części za twarda skórka ciężko to pogryść "szynek" jeszcze nie ruszałam zastanawiam się co z nimi począć bo jak wyjmowałam z wedz. to ta co ma term. miała 45*C

Przede wszystkim musisz to obrobić termicznie, czyli sparzyć - do uzyskania w środku 68 st.C.

Co do kabanosów, jeżeli są w środku surowe, czyli gumowate, to też powinnaś je sparzyć. Nawet jak je lekko przeparzysz to nie szkodzi; zyskają na kruchości.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430817
Udostępnij na innych stronach

ale bo właśnie czytałam już od miesiaca

i to jest właśnie efekt

specjalnie wybudowałam wędzarnię myślałam że będzie super

naoglądałam sie waszych pięknych wędlinek  z opisu to sie wydaje takie łatwe

a juz samo rozpalenie ognia na żar i utrzymanie go to niemały problem (albo temp. skacze powyzej 55 albo gasnie :devil: )

pocieszające ze ci co będą jedli te wędliny nie maja porównania :blush:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430819
Udostępnij na innych stronach

Posłuchaj Eanny i dokoncz obróbkę termiczną albo sparz w wodzie albo dokoncz w piekarniku ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430820
Udostępnij na innych stronach

Przede wszystkim musisz to obrobić termicznie, czyli sparzyć - do uzyskania w środku 68 st.C. Co do kabanosów, jeżeli są w środku surowe, czyli gumowate, to też powinnaś je sparzyć. Nawet jak je lekko przeparzysz to nie szkodzi; zyskają na kruchości

myślisz że da sie to jeszcze uratować ?

a ile czasu parzyć te w siatce ,bo one przy uścisku sa najbardziej elastyczne

 

 

 

do uzyskania w środku 68 st.C.

no tak odp. mam juz na talerzu i jej nie widzę

ok już wiem

i przepraszam za zamieszanie

Edytowane przez elzunia70
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430822
Udostępnij na innych stronach

 

 

ile czasu parzyć te w siatce ,

Pisałaś, że w szynce masz wbity termometr.

Zagrzej wodę do 80-85 st.C, włóż te wyroby i ustabilizuj temp. wody na 75-80 st.C.

Parz do czasu uzyskania w środku 68 st.C.

Możesz też podpiec w piekarniku, jak pisał już powyżej kol. @roger

Z grubą kiełbasą proszę uważąć bo przeparzona podejdzie wodą.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430825
Udostępnij na innych stronach

Witam.
Jaką kiełbasę w osłonce 65mm  mógłbym zrobić z łopatki i boczku?

Pozdrawiam.

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-431041
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.