ANNAM Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1226 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Popatrz , jak mądrze AMMAM podpowiedziała... wiem, znowu jestem winna elzunia 70, tylko jesli to muzulmanie to powinnas w domu miec osobne noze do produkcji tych wedlin. U nas jest wiele nacji i jeszcze wiecej religii. To mnie tutaj nauczono, ze nie mozna kroic tym samym norze mies wolowych czy drobiowych i wieprzowiny. Przynajmniej w kuchni ,kiedy bedziesz ich obslugiwac trzymaj na boku taki noz, aby widzieli, ze jestes pelna respektu dla ich religii. Bo to wazne. A Jumbo, to dobry chlop i nie mial nic zlego na mysli, tylko ot tak ,zapytal, ze zwyklej babskie ciekawosci Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1227 Opublikowano 15 Czerwca 2015 a tak apropo to tu u nas na Podlasiu jest całkiem sporo rdzennych Polaków wyznania muz.i oni tez stosują takiew mojej ocenie nie ma potrzeby pisania na nowo historii Polski są to potomkowie Tatarów osiadłych na Litwie i w Koronie w XIV-XVII w .Gwoli ścisłości trzeba oddać iż wzbogacili nasza kulturę, wielokrotnie dowiedli umiłowania, wierności Rzeczpospolitej, wielu ze znamienitych Polaków na tatarskie korzenie np H Sienkiewicz, współcześnie M Abakanowicz.. Ale nie są to rdzenni Polacy tak jak polscy mieszkańcy Adampolu w Turcji nie są rdzennymi Turkami Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1228 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Dokladnie jak pisze Annam i nie zapomnij tez o desce do krojenia tez nie moze byc ta co wczesniej uzyta do mies "nieczystych" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elzunia70 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1229 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Dokladnie jak pisze Annam i nie zapomnij tez o desce do krojenia tez nie moze byc ta co wczesniej uzyta do mies "nieczystych żartujesz ???to jest kosmosna szczęście to sa goście krótko terminowi mieszkać u nas nie zamierzająale mam pyt. natury tech. jak osuszam wędliny te 2-4 godz. to kiedy one maja zacząć sie "pocić"bo te moje cały czas są suche (drzwi od wedz mam otwarte)a te maluszki a'la kabanos to już się marszczą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1230 Opublikowano 16 Czerwca 2015 to zaden kosmos takie sa fakta , zreszta jesli to sa twoi znajomi to chyba powinnas robic tak jak oni preferuja, nie zapomnij ze zelatyna tez jest przewaznie z wieprzowiny gdybys robila jakis deser Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elzunia70 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1231 Opublikowano 16 Czerwca 2015 jasne ze będę robić tak jak oni potrzebują nie zamierzam obciążać swego sumienia komos to gdyby ktoś chciał tak mieć w jednym czasie rożne oddzielne przybory kuchennedla mnie to byłby koszmaro żelatynie wiem -mam spis co wolno a co nie ale dzięki za przypomnienie bo fakt żelatyna jest nie mal wszędzie a co z tym poceniem wędlin moje siedzą w wędzarni już 2,5 godz i cały czas suche czy pocenie to norma ?tzn czy jak się nie pocą to źle ? nawet szynkowa sucha Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1232 Opublikowano 16 Czerwca 2015 ale mam pyt. natury tech. jak osuszam wędliny te 2-4 godz. to kiedy one maja zacząć sie "pocić" bo te moje cały czas są suche (drzwi od wedz mam otwarte) a te maluszki a'la kabanos to już się marszczą Osuszasz wędlinę do czasu, aż dotykając ją zewnętrzną częścią dłoni poczujesz brak wilgoci a w zamian tego lekką lepkość wędliny.Osuszanie powinno trwać w temperaturze około 60-65 C góra 40-50 minut dla wyrobów typu szynka.Dla kiełbas ten czas jest krótszy i jak osłonka nabiera właściwości pergaminu, to oznacza że osuszanie jest już za długie. Nie wiem co oznacza "otwarte drzwi", ale jeśli są tylko rozszczelnione to jest ok, ale jeśli faktycznie otwarte na "ościerz" to z osuszania nici.W takim przypadku zamiast prawidłowego osuszania mamy efekt wietrzenia wyrobów. Osuszanie ma na celu odebranie nadmiaru wilgoci z wyrobów i jej wstępne nagrzanie przed wędzeniem.Otwarte drzwi to otwarta droga dla zimnego powietrza z zewnątrz (na szczęście dziś jest w miarę ciepło) i brak odbierania wilgoci przez przepływające przez wędzarnię ciepłe powietrze z paleniska. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1233 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Nie wiem jak bardzo religijni są Twoi goście, i jak wiele wagi przywiązują do swoich religijnych zakazów i nakazów, ale trzeba pamiętać, że dla muzułmanów nieczystym stworzeniem oprócz świni jest także pies. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elzunia70 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1234 Opublikowano 16 Czerwca 2015 (edytowane) Osuszasz wędlinę do czasu, aż dotykając ją zewnętrzną częścią dłoni poczujesz brak wilgoci a w zamian tego lekką lepkość wędliny. Osuszanie powinno trwać w temperaturze około 60-65 C góra 40-50 minut dla wyrobów typu szynka. Dla kiełbas ten czas jest krótszy i jak osłonka nabiera właściwości pergaminu, to oznacza że osuszanie jest już za długie. Nie wiem co oznacza "otwarte drzwi", ale jeśli są tylko rozszczelnione to jest ok, ale jeśli faktycznie otwarte na "oścież" to z osuszania nici. W takim przypadku zamiast prawidłowego osuszania mamy efekt wietrzenia wyrobów. heh to osuszanie zrobiłam do bani drzwi otwarte na oścież i jak temp.skakała do 50 i więcej to jeszcze wachlowałam naczytałam sie o kwaśnych wędlinach i przegięłam to co teraz ?robić to podpiekanie (w przepisach o krakowskich i kabanosach jest 30 min. podpiekaniaMaad ja na szczęście czy nieszczęście ze zwierząt to mam już tylkodwóch wyszczekanych nastolatków spróbowałam kabanoska i tak ,w smaku ok ciut za słony ale ujdzieale jelito stawia opór przy gryzieniu a potem żuje sie przez chwile jak guma do żucia a w dotyku szeleszczą jak opadłe jesienią liścieda się to jakoś naprawić? Edytowane 16 Czerwca 2015 przez elzunia70 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1235 Opublikowano 16 Czerwca 2015 (edytowane) Jakie wyroby wędzisz ?Możesz fotkę wędlin wrzucić ? Edytowane 16 Czerwca 2015 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elzunia70 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1236 Opublikowano 16 Czerwca 2015 2udka kur.kabanosykiełbasa od andyandycoś jak szynka zawinięty kawałek woł w siatkęzdjęcie pokombinuje ale nie wiem czy sie uda 100lat nie wstawiałam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1237 Opublikowano 16 Czerwca 2015 da się to jakoś naprawić? Teraz raczej już nie. Jeśli wyroby nabrały jakiegoś koloru wędzenia, to podnieś temperaturę do 80 C.Wyroby właśnie w tej temperaturze zaczną się pocić i zacznie kapać tłuszcz, ale dzięki temu powinny nabrać koloru.Potrzymaj kiełbasę w tej temperaturze z 30-40 minut i wyciągaj.Tak samo kurczak.Szynkę przytrzymaj do góra 60 minut i tez sio z wędzarni. Czasy które podałem są na oko.Musisz sama zauważyć że nabierają ciepła i wyjeżdżać z niemi z wędzarni. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elzunia70 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1238 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Miro wielkie wielkie dzięki lecę położyć do ognia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1239 Opublikowano 16 Czerwca 2015 (edytowane) Tylko nie przesadź z tym podkładaniem. Byłoby lepiej jakbyś wrzuciła fotkę wyrobów ..... bo tak to jak leczenie na odległość. Edytowane 16 Czerwca 2015 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1240 Opublikowano 16 Czerwca 2015 bo tak to jak leczenie na odległość. Miro Kaszpirowski był w tym dobry Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1241 Opublikowano 16 Czerwca 2015 @elzunia70Napisz co z tego wędzenia wyszło. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elzunia70 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1242 Opublikowano 16 Czerwca 2015 zadymiacza to ze mnie nie będzie z podpiekania wyszły nici zanim doszłam to wszystko prawie zgasło i juz nie miałam siły rozpalaćudka są blade i w środku nie dopieczonekabanosy dla żeńskiej części za twarda skórka ciężko to pogryść"szynek" jeszcze nie ruszałam zastanawiam się co z nimi począćbo jak wyjmowałam z wedz. to ta co ma term. miała 45*Ckrótko mówiąc jestem do bani Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1243 Opublikowano 16 Czerwca 2015 krótko mówiąc jestem do bani bzdura! gdyby każdy z nas po pierwszej wpadce dawał sobie spokój z wędzeniem, to tego forum by nie byłogłowa do góry czytaj, pytaj, próbuj .... i rób notatki! potem zobaczysz swoje błędy, poprawisz je i będzie ok Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1244 Opublikowano 16 Czerwca 2015 udka są blade i w środku nie dopieczone kabanosy dla żeńskiej części za twarda skórka ciężko to pogryść "szynek" jeszcze nie ruszałam zastanawiam się co z nimi począć bo jak wyjmowałam z wedz. to ta co ma term. miała 45*C Przede wszystkim musisz to obrobić termicznie, czyli sparzyć - do uzyskania w środku 68 st.C.Co do kabanosów, jeżeli są w środku surowe, czyli gumowate, to też powinnaś je sparzyć. Nawet jak je lekko przeparzysz to nie szkodzi; zyskają na kruchości. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elzunia70 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1245 Opublikowano 16 Czerwca 2015 ale bo właśnie czytałam już od miesiacai to jest właśnie efektspecjalnie wybudowałam wędzarnię myślałam że będzie supernaoglądałam sie waszych pięknych wędlinek z opisu to sie wydaje takie łatwea juz samo rozpalenie ognia na żar i utrzymanie go to niemały problem (albo temp. skacze powyzej 55 albo gasnie )pocieszające ze ci co będą jedli te wędliny nie maja porównania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1246 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Posłuchaj Eanny i dokoncz obróbkę termiczną albo sparz w wodzie albo dokoncz w piekarniku Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elzunia70 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1247 Opublikowano 16 Czerwca 2015 (edytowane) Przede wszystkim musisz to obrobić termicznie, czyli sparzyć - do uzyskania w środku 68 st.C. Co do kabanosów, jeżeli są w środku surowe, czyli gumowate, to też powinnaś je sparzyć. Nawet jak je lekko przeparzysz to nie szkodzi; zyskają na kruchościmyślisz że da sie to jeszcze uratować ?a ile czasu parzyć te w siatce ,bo one przy uścisku sa najbardziej elastyczne do uzyskania w środku 68 st.C. no tak odp. mam juz na talerzu i jej nie widzęok już wiemi przepraszam za zamieszanie Edytowane 16 Czerwca 2015 przez elzunia70 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1248 Opublikowano 16 Czerwca 2015 ile czasu parzyć te w siatce , Pisałaś, że w szynce masz wbity termometr.Zagrzej wodę do 80-85 st.C, włóż te wyroby i ustabilizuj temp. wody na 75-80 st.C.Parz do czasu uzyskania w środku 68 st.C.Możesz też podpiec w piekarniku, jak pisał już powyżej kol. @roger, Z grubą kiełbasą proszę uważąć bo przeparzona podejdzie wodą. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elzunia70 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1249 Opublikowano 16 Czerwca 2015 ślicznie dziękuję za pomoc i cierpliwość Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-430826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1250 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Witam.Jaką kiełbasę w osłonce 65mm mógłbym zrobić z łopatki i boczku?Pozdrawiam. Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/50/#findComment-431041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.