Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Robota sobie od razu daruj.....bo go szlag trafi.

Planetarnym można spróbować, tylko patrz czy się nie grzeje napęd i mieszadła nie wygina.

Można też mieszadłem do farb + wiertarka.....ale strasznie mięsko po ściana lata.

 

Co łapki, to łapki... :tongue: ......tylko że zimno przy mięsie z lodówki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-523380
Udostępnij na innych stronach

 

 

Można też mieszadłem do farb + wiertarka.....ale strasznie mięsko po ściana lata.

Jak robimy z moim kolegą "wiejskim masarzem", tak z 50 kg kiełbasy np. z dzika, to mieszamy właśnie za pomocą dużej wiertarki z mieszadłem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-523382
Udostępnij na innych stronach

Kurde...Ludzie... 30 kg , to u nas ''masorz'' i ja wyrabialim ręcznie !!! :devil:;):D  Ni ma się czego bać... toż to już nie ''gryzie''... :D:thumbsup:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-523405
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co łapki, to łapki...

Ja przed myciem dokładnie wylizuję, bo uwielbiam surowiznę, oceniam ostateczny smak no i nic się nie marnuje :D 


Rękawiczki to zakładam, gdy coś brudnego trzeba zrobić.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-523434
Udostępnij na innych stronach

Witam !

 

Chyba w dobrym dziale zadam to pytanie ?

 

Chce sprobowac napakowac farsz mielonkowy i nie tylko do oslonek i mam pytania ?

Oslonki maja byc wylącznie parzone w tzw brytfance.

 

Jakich konkretnych oslonek uzyc ?

Pytam bo patrze i tych rodzaju oslonek jest troche i jaką w tym przypadku wybrac ?

Kaliber mysle cos w przedziale 8 cm no max 10 cm

 Jak wyglada sprawa parzenie ?

Czy trzeba batonik co jakis czas obracac w brytfance ?

Jaka temp parzenia ?

Taka sama taktyka jak szynkowarze, czyli  woda do max 75 C ?

Jak sprawa sprawdzania temp w srodku batonu ?

Czy mozna wykorzystac termometr z szynkowaru i co jakis czas wkuwac w oslonkę ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-523512
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy mozna wykorzystac termometr z szynkowaru i co jakis czas wkuwac w oslonkę ?
  NIE... :facepalm:  Wbijasz jak już musisz... to raz na początku i do końca parzenia nie wyciągasz... ( jakkolwiek to brzmi... :tongue: )

 

Czy trzeba batonik co jakis czas obracac w brytfance ?
  Jakiej kurde brytfance...? :rolleyes::facepalm:  Wsadzasz do gara z gorącą wodą... i tyle :thumbsup:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-523514
Udostępnij na innych stronach

 

Czy mozna wykorzystac termometr z szynkowaru i co jakis czas wkuwac w oslonkę ?
  NIE... :facepalm:  Wbijasz jak już musisz... to raz na początku i do końca parzenia nie wyciągasz... ( jakkolwiek to brzmi... :tongue: )

 

Czy trzeba batonik co jakis czas obracac w brytfance ?
  Jakiej kurde brytfance...? :rolleyes::facepalm:  Wsadzasz do gara z gorącą wodą... i tyle :thumbsup:

 

Jak jaka brytfanka ? No taka jajowata  ;)

A jakie oslonki , jaki rodzaj optymalne ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-523519
Udostępnij na innych stronach

Osłonki barierowe .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-523523
Udostępnij na innych stronach

Białkowe raczej nie, ale poliamid może być.

A "Zosi" może polecę mojego bloga, dla niewtajemniczonych....... znaczy całkiem zielonych w temacie....  :laugh:

Może ułatwi ci życie, a  link masz w mojej stopce.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-523566
Udostępnij na innych stronach

Zdrowe drewno tak, spróchniałe nie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-524274
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich.

Jako, że to mój pierwszy post na tym forum mówię cześć :)

Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. Wędziłem kiełbasę jakiś czas temu i zepsułem ją. Otóż wstawiłem kiełbaske do mojego Borniaka ,najpierw suszenie ok. godziny ,następnie zacząłem wędzenie (planowo 3-4 godz. w temp. ok.50-55 C. ). Niestety po włączeniu generatora dymu wpadłem na genialny pomysł żeby strzelić sobie drzemkę ( po 18 godzinach w pracy i o godz. mniej więcej 23) niestety budzik nic nie dał i wstałem wyspany o godz. 8 rano! biegiem do wędzarni a tam kiełbaska mocno przypieczona ale co mnie zaskoczyło bardzo dużo ocieku i wilgoci. oczywiście kiełbasa kwaśna. zastanawiam sie skąd ta wilgoć i taka ilość ocieku biorąc pod uwagę że kiełbasa osadzała sie 24 godz. i do tego suszyła sie w wędzarni dodatkowo i była suchusieńka kiedy zaczynałem wędzenie. 

teraz wędzę szynki. jedna z 8 szynek w wędzarni zaczęła sie pocić. podpowiedzcie co zrobić żeby nie była kwaśna. puki co monitoruje i ciągle wycieram wycieki. dzięki za pomoc i pozdrawiam 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-524457
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem na ile Borniak jest automatyczny, ale przy 50-55 C nie powinno być takich efektów.

Według mnie termometr przekłamuje i masz w wędzarni sporo ponad 70 C.

Wędlina ma się pocić, to normalny objaw przy wędzeniu.

Druga rzecz to ilość dymu.

Czy też masz tam możliwość sterowania jego ilością?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-524458
Udostępnij na innych stronach

no jest szyberek więc jak go otwieram to jest rzadki. miałem termometr podłączony i temperatura oscylowała w tych granicach. może wilgoć z powietrza na to wplynęła? rano było sporo rosy


oczywiście chodzi mi o dodatkowy termometr 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-524460
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wędlina ma się pocić, to normalny objaw przy wędzeniu.

 

To po co obsuszasz przed wędzeniem?.Jak się będzie pocić w czasie wędzenia to będą kwaśne wędzonki.? 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-524473
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak temu przeciwdzialać? dodam że szynki były nastrzykiwane

 

To że były nastrzykiwane nie ma tu znaczenia.Pogoda też.Przed puszczeniem dymu należy wędzonki dobrze osuszyć samym żarem lub grzałkami i jak wyrównają się temperatury wewnątrz wędzonek z temperaturą w wędzarni i wędzonki po dotknięciu ręką będą suche należy puścić  niewielka ilość dymu.Wędzimy drewnem suchym tzn. o wilgotności ok.12 % lub suchymi wiórkami .I to by było na tyle.Pocenie się wędzonek wskazuje na to że różnica temperatury pomiędzy wędzonkami a temp. komory jest niewłaściwa tzn, że wędzonki są za zimne a komora za gorąca.

Spróbuj ta szynkę przewiesić w inne miejsce i zapewnij swobodny przepływ dymu w wędzarni.Wycieranie niewiele da, ale po sparzeniu ten kwas octowy może się zmyć i wędzonki będą zjadliwe

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-524480
Udostępnij na innych stronach

Pocić się  a "lać" z wędzonek to dwie różne rzeczy.

Jak podpiekam, to zawsze wędzonka się poci.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-524481
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak podpiekam, to zawsze wędzonka się poci.

 

Mówimy o wędzeniu.O podpiekaniu będzie później. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-524490
Udostępnij na innych stronach

Tylko że Bartez nie wie ile było stopni w wędzarni, bo spał......  :D

 

Gdyby wędzarnia trzymała zadane 50-55 C, to nie byłoby kwasu na wędlinie i "mocno przypieczona" jak pisze.

Skąd to przypieczenie ...... z 55 C?

Nie ma takiej możliwości.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-524504
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Mam pytanko być może banalne.

Mianowicie chodzi o sól kamienną.

Robiłem  soloną słoninę wg przepisu  http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/728486/salo.html?PageNumber=5&PageStep=1

Pytanie jest tego typu ?

Czy sól kamienną wykorzystana w tym przepisu można użyć ponownie ?

Pytam bo "obskoczylem" pobliskie sklepy, markety hiper , super  i nigdzie nie ma soli kamiennej jest tylko ta miałka jodowana.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-525828
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.