Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

na pewno rozmrozić -ile było zamrożone ?

 

Tu chodzi o to, że poniżej 2º C ustaje peklowanie.Jeśli mięso było zamrożone cały czas to się nie zapeklowało 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-540212
Udostępnij na innych stronach

Najpierw delikatnie odmrozić  (tz.  wstawić do pomieszczenia gdzie jest tak z  + 5 stopni ) w solance tej której jest  (pewnie z jeden dzień ) , skoro piszesz troszkę zamrożone to pewnie się zapeklowało . Możesz sprawdzić wycinając płatek z najgrubszego miejsca jak ma kolor i jest słone to jest o key . I wędzić .Jak nie to niech postoi jeszcze i się pekluje.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-540214
Udostępnij na innych stronach

W tej która masz , bo masz ustalone stężenie peklosoli. Wymiana peklosolanki to sytuacja awaryjna jak się peklosolanka zepsuje (zły zapach , śluz) wtedy jednak musisz po po  zakończeniu peklowania  sprawdzać słoność mięsa.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-540221
Udostępnij na innych stronach

Jak troszkę zamrożone, to jak mogło się zapeklować?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-540227
Udostępnij na innych stronach

Miro pewnie je "złapało" w ostatnich dniach  (trzy były na pewno dobre) pekluje się 10 dni  .Tak na odległość trudno coś definitywnie stwierdzić

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-540229
Udostępnij na innych stronach

 

 

skoro piszesz troszkę zamrożone to pewnie się zapeklowało

Tutaj bym był ostrożny. Jesli było częściowo zamrożone, może być również częściowo zapeklowane.

Mięso rozmrozić w temp. ok 4-6 st C. Sprawdzić stopień upeklowania. I zostawić na kilka dni w solance pilnując, aby temperatura solanki oscylowała ok. 5 st. C. Dalej postępować tak, jak gdyby nic się nie stało.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-540233
Udostępnij na innych stronach

Po obejrzeniu i przeczytaniu wskazanego linku dopiero zrozumiałam jakie błędy popełniałam.Kochani bardzo dziękuję za to,że poświęcacie tyle swojego czasu oraz za wyrozumiałość  i cierpliwość, udzelając nam odpowiedzi na takie czasami głupie pytania

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-540239
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy ser nie popłynie w temperaturze ok 55-60 stopni?

 

Lekko popłynie, ale ja robię tak.Zawijam ser w folie celulozową wsadzam do siatki i wędzę razem z wędzonkami , ale w temp.45-50º C 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-540605
Udostępnij na innych stronach

Wedzenie ala oscypków razem z wedlinami? Czy ser nie popłynie w temperaturze ok 55-60 stopni?

Wędzisz sery, w międzyczasie wykonujesz czynności do wędzenia wędzonek i kiełbas.   Z czasem wędzarnia osiągnie temp. w której serki zaczynają "płynąć" i wówczas wyciągasz sery a wkładasz wędliny.

Edytowane przez Bagno
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-540647
Udostępnij na innych stronach

Mięso zapeklowane 12 dni temu Planowane wędzenie miało odbyć się w sobotę.Jednak naszła nas choroba i a przy wędzarni trochę trzeba postać.Ile  maksymalnie można by było jeszcze przedłużyć peklowanie   bez szkody dla mięsa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-540751
Udostępnij na innych stronach

Dziś słyszałem o peklowaniu trzymiesięcznym, zapomniane mięso w solance :) Ponoć smak niezrównany :) Tak więc bez obaw można przetrzymać dłużej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-540754
Udostępnij na innych stronach

Możesz dołożyć jeszcze 10 dni, ale pod warunkiem przestrzegania wszystkich zasad prawidłowego peklowania.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-540758
Udostępnij na innych stronach

Jednak wędzenie się odbywa ,pogoda znośna .Chciałam podpytać jeszcze,czy podczas parzenia kiełbasy należało by trochę dosolić wodę,czy raczej nie .Nigdy nie dosalałam ale co o tym fachowcy powiedzą.Pilne ,bo za kilka minut kiełbaska wędruje do gara
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-541291
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy podczas parzenia kiełbasy należało by trochę dosolić wodę
 

W jakim celu? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-541296
Udostępnij na innych stronach

Pomyślałam,że kiełbasa może stracić na słoności?

A ile dałaś soli na kilogram?

[Dodano: 18 lut 2017 - 12:34]

Pomyślałam,że kiełbasa może stracić na słoności?

Traci dlatego trzeba dać do kiełbasy odpowiednio wiekszą ilość

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-541298
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie dosalałam ale co o tym fachowcy powiedzą.

 

Nie dosala się wody do parzenia kiełbasy.W trakcie peklowania mięsa dodaje się tyle peklosoli aby po obróbce termicznej kiełbasa była odpowiednio słona. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-541299
Udostępnij na innych stronach

Sól dodałam na etapie peklowania 18g na 1kg razem z peklo.Powyrobieniu zawsze nabijamy kawałeczek w osłonkę i parzymy .Po wystudzeniu stwierdziliśmy z M,że dodamy jeszcze trochę pieprzu, soli i czosnku,rozrobiłam w małej ilości wody i ponownie wyrobiliśmy farsz

[Dodano: 18 lut 2017 - 12:42]

Jeszcze zapytam ,pierwszy kij kiełbaski po 20 min parzenia powędrował jeszcze do wędzarni na 20 minut,czy to będzie poprawnie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-541300
Udostępnij na innych stronach

Jak była robiona próba na biało  i uzupełniliście ilość przypraw to chwatit.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-541301
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.