arkadiusz Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2126 Opublikowano 10 Lutego 2017 na pewno rozmrozić -ile było zamrożone ? Tu chodzi o to, że poniżej 2º C ustaje peklowanie.Jeśli mięso było zamrożone cały czas to się nie zapeklowało Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-540212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2127 Opublikowano 10 Lutego 2017 (edytowane) Najpierw delikatnie odmrozić (tz. wstawić do pomieszczenia gdzie jest tak z + 5 stopni ) w solance tej której jest (pewnie z jeden dzień ) , skoro piszesz troszkę zamrożone to pewnie się zapeklowało . Możesz sprawdzić wycinając płatek z najgrubszego miejsca jak ma kolor i jest słone to jest o key . I wędzić .Jak nie to niech postoi jeszcze i się pekluje. Edytowane 10 Lutego 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-540214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia13c5 Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2128 Opublikowano 10 Lutego 2017 dziękuję za odpowiedzi dla pewności nie będę go jeszce wędziła jutro tylko czy mam zrobić nową solankę czy ma stać w tej jeszcze kilka dni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-540216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2129 Opublikowano 10 Lutego 2017 (edytowane) W tej która masz , bo masz ustalone stężenie peklosoli. Wymiana peklosolanki to sytuacja awaryjna jak się peklosolanka zepsuje (zły zapach , śluz) wtedy jednak musisz po po zakończeniu peklowania sprawdzać słoność mięsa. Edytowane 10 Lutego 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-540221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia13c5 Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2130 Opublikowano 10 Lutego 2017 Dziękuję bardzo i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-540222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2131 Opublikowano 10 Lutego 2017 Jak troszkę zamrożone, to jak mogło się zapeklować? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-540227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2132 Opublikowano 10 Lutego 2017 (edytowane) Miro pewnie je "złapało" w ostatnich dniach (trzy były na pewno dobre) pekluje się 10 dni .Tak na odległość trudno coś definitywnie stwierdzić Edytowane 10 Lutego 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-540229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2133 Opublikowano 10 Lutego 2017 skoro piszesz troszkę zamrożone to pewnie się zapeklowało Tutaj bym był ostrożny. Jesli było częściowo zamrożone, może być również częściowo zapeklowane.Mięso rozmrozić w temp. ok 4-6 st C. Sprawdzić stopień upeklowania. I zostawić na kilka dni w solance pilnując, aby temperatura solanki oscylowała ok. 5 st. C. Dalej postępować tak, jak gdyby nic się nie stało. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-540233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2134 Opublikowano 10 Lutego 2017 Po obejrzeniu i przeczytaniu wskazanego linku dopiero zrozumiałam jakie błędy popełniałam.Kochani bardzo dziękuję za to,że poświęcacie tyle swojego czasu oraz za wyrozumiałość i cierpliwość, udzelając nam odpowiedzi na takie czasami głupie pytania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-540239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielebny67 Opublikowano 13 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2135 Opublikowano 13 Lutego 2017 Wedzenie ala oscypków razem z wedlinami? Czy ser nie popłynie w temperaturze ok 55-60 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-540591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2136 Opublikowano 13 Lutego 2017 Czy ser nie popłynie w temperaturze ok 55-60 stopni? Lekko popłynie, ale ja robię tak.Zawijam ser w folie celulozową wsadzam do siatki i wędzę razem z wędzonkami , ale w temp.45-50º C Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-540605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2137 Opublikowano 13 Lutego 2017 (edytowane) Wedzenie ala oscypków razem z wedlinami? Czy ser nie popłynie w temperaturze ok 55-60 stopni?Wędzisz sery, w międzyczasie wykonujesz czynności do wędzenia wędzonek i kiełbas. Z czasem wędzarnia osiągnie temp. w której serki zaczynają "płynąć" i wówczas wyciągasz sery a wkładasz wędliny. Edytowane 13 Lutego 2017 przez Bagno Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-540647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielebny67 Opublikowano 13 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2138 Opublikowano 13 Lutego 2017 Nie będzie to łatwe to nasze, moje i kolegi pierwsze wędzenie:-) on robi kiełbasę ja sery:-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-540652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielebny67 Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2139 Opublikowano 14 Lutego 2017 Czy po dodaniu podpuszczki do mleka na oscypki mogę zostawić tak na około 5 godzin? I później dokonczyć .Czy nic złego się nie wydarzy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-540671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2140 Opublikowano 14 Lutego 2017 Mięso zapeklowane 12 dni temu Planowane wędzenie miało odbyć się w sobotę.Jednak naszła nas choroba i a przy wędzarni trochę trzeba postać.Ile maksymalnie można by było jeszcze przedłużyć peklowanie bez szkody dla mięsa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-540751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2141 Opublikowano 14 Lutego 2017 Dziś słyszałem o peklowaniu trzymiesięcznym, zapomniane mięso w solance Ponoć smak niezrównany Tak więc bez obaw można przetrzymać dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-540754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2142 Opublikowano 14 Lutego 2017 Możesz dołożyć jeszcze 10 dni, ale pod warunkiem przestrzegania wszystkich zasad prawidłowego peklowania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-540758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2143 Opublikowano 14 Lutego 2017 Dziękuję,teraz jest chłodno więc utrzymanie prawidłowej temperatury nie powinno być trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-540759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2144 Opublikowano 18 Lutego 2017 Jednak wędzenie się odbywa ,pogoda znośna .Chciałam podpytać jeszcze,czy podczas parzenia kiełbasy należało by trochę dosolić wodę,czy raczej nie .Nigdy nie dosalałam ale co o tym fachowcy powiedzą.Pilne ,bo za kilka minut kiełbaska wędruje do gara Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-541291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2145 Opublikowano 18 Lutego 2017 czy podczas parzenia kiełbasy należało by trochę dosolić wodę W jakim celu? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-541296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2146 Opublikowano 18 Lutego 2017 Pomyślałam,że kiełbasa może stracić na słoności? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-541297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2147 Opublikowano 18 Lutego 2017 Pomyślałam,że kiełbasa może stracić na słoności?A ile dałaś soli na kilogram?[Dodano: 18 lut 2017 - 12:34]Pomyślałam,że kiełbasa może stracić na słoności?Traci dlatego trzeba dać do kiełbasy odpowiednio wiekszą ilość Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-541298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2148 Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) Nigdy nie dosalałam ale co o tym fachowcy powiedzą. Nie dosala się wody do parzenia kiełbasy.W trakcie peklowania mięsa dodaje się tyle peklosoli aby po obróbce termicznej kiełbasa była odpowiednio słona. Edytowane 18 Lutego 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-541299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2149 Opublikowano 18 Lutego 2017 Sól dodałam na etapie peklowania 18g na 1kg razem z peklo.Powyrobieniu zawsze nabijamy kawałeczek w osłonkę i parzymy .Po wystudzeniu stwierdziliśmy z M,że dodamy jeszcze trochę pieprzu, soli i czosnku,rozrobiłam w małej ilości wody i ponownie wyrobiliśmy farsz [Dodano: 18 lut 2017 - 12:42] Jeszcze zapytam ,pierwszy kij kiełbaski po 20 min parzenia powędrował jeszcze do wędzarni na 20 minut,czy to będzie poprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-541300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2150 Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) Jak była robiona próba na biało i uzupełniliście ilość przypraw to chwatit. Edytowane 18 Lutego 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/86/#findComment-541301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.