Papcio Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #2301 Opublikowano 1 Października 2017 (edytowane) Pewno ryzykuję zdrowiem, ale dostałem w Zakopanem od Pawła i Magdy kawałek kiełbasy grubej - nie pamiętam nazwy - pewno krakowska, zjedliśmy ją z żoną w lipcu na jej urodziny. Była zapakowana próżniowo i bardo smaczna tylko mało Nie była zamrażana a tylko leżała w lodówce. Edytowane 1 Października 2017 przez Papcio Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-569409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz1966 Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #2302 Opublikowano 2 Października 2017 Jako nowy uczestnik, (czytam forum od jakiegoś czasu) mam takie pytania jeżeli można... Myślę, że wątek ogólny jest właściwy 1. Jak wygląda sprawa użycia do peklowania i następnie wędzenia mięsa które zostało zakupione jako świeże a następnie zamrożone na kilka dni. Czy po rozmrożeniu oczywiście nie gwałtownym tylko powiedzmy jeden dzień w lodówce. Następnie peklowanie? Czy to jest poprawne...?2. Sprawa osadzania kiełbasy. Aktualnie mamy wczesną jesień i różne temperatury. Opiszę sprawę tak: W sobotę o godzinie 15,00 będzie wędzenie ( tak się umówiłem ze znajomymi...) Jak jest lepiej. Mielić mieszać i napełniać w piątek wieczorem. Czyli do wędzenia jakieś 16 - 18 godzin?Czy lepiej mielić, mieszać i nabijać w sobotę rano. Zaznaczę, że wędzenie będzie poza domem ale mam do dyspozycji dosyć zabytkową lodówkę Mińsk (dosyć mocno chłodzi - nie bardzo da się ustawić) ewentualnie chłodziarkę na wino z regulowaną temperaturą ale w zakresie 8°C - 12°C.? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-569564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #2303 Opublikowano 2 Października 2017 Ad1.MożnaAd2.Osadzanie w temperaturze pokojowej cienkiej kiełbasy ok.2hOsadzanie w warunkach chłodniczych 4-6C przez 12h Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-569574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz1966 Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #2304 Opublikowano 2 Października 2017 Ad1.MożnaAd2.Osadzanie w temperaturze pokojowej cienkiej kiełbasy ok.2hOsadzanie w warunkach chłodniczych 4-6C przez 12hDzięki za szybką i konkretną odpowiedź. Trochę mi nie pasuje bo mam zajęcie w sobotę rano. Czy można po nabiciu w piątek przechować kiełbasę w lodówce do soboty niestety w pozycji leżącej a rano powiedzmy 2 - 3 godziny przed wędzeniem rozwiesić w wędzarni? Z tym, że jak będzie lepiej mielenie, mieszanie i nadziewanie przeprowadzić w sobotę rano to odpuszczę sobie inne zajęcia i zajmę się kiełbasą To dopiero moje trzecie zadymianie i zależy mi żeby nie spartolić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-569593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #2305 Opublikowano 2 Października 2017 Nabijam w jelita wieczorem, wkładam do wiaderka i do lodówki.Rano sznuruję szynki, a kiełbasa już ocieka na kijach.Potem dorzucam do ociekania pozostałe wędzonki i czekam ze 2-3 h, aż nabiorą temperatury i ociekną.Reszta w wędzarni. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-569602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz1966 Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #2306 Opublikowano 2 Października 2017 Nabijam w jelita wieczorem, wkładam do wiaderka i do lodówki.I o to mi chodziło, bo nie byłem pewny czy tak można Bardzo wielkie dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-569605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #2307 Opublikowano 2 Października 2017 a rano powiedzmy 2 - 3 godziny przed wędzeniem rozwiesić w wędzarni? Raczej poza wędzarnią bo w wędzarni musisz napalić i najpierw ją wygrzać zanim włożysz kiełbasę by pierwszy etap wędzeniaczyli osuszanie był prawidłowo przeprowadzony. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-569609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocker Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #2308 Opublikowano 4 Października 2017 Witajcie,o dziwo nie znalazłem podobnego tematu.A więc z racji spadających temperatur przymierzam się do wędzenia na zimno. 1. Przygodę w tym temacie chciałbym zacząć od czegoś pozornie prostszego, czyli ...? i tu proszę o pierwszą poradę 2. ja wybrałem na pierwsze wędzenie łososia - zaznajomiłem się na forum z instrukcją dot. filetów rybnych, oraz przepis na "łososia po norwesku" autorstwa Abratka. wydaje mi się, że na początek jest to trafny wybór ze względu na popularność tej ryby uwędzonej w ten sposób w handlu, będę miał punkt odniesienia. 3. jakiego drzewa używać do wędzenia ryb na zimno? te same co na ciepło? 4. Jak pisałem powyżej punkt odniesienia jest do łososia, ale ile mniej więcej trzeba wędzić by osiągnąć ten stan? cytując internet: "Łososia wędzimy w temperaturze od 15 do 20 stopni przez okres co najmniej 12 godzin a najlepiej dwa dni z rzędu po 10 godzin" ma to sens? 5. a jeśli nie ryby to co (na początek)? serki? z góry dzięki za wyrozumiałość Cytuj veni vidi vino Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-569757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #2309 Opublikowano 4 Października 2017 (edytowane) Ad.3.Możesz używać tego samego.Ad.4.Ja wędzę płaty łososia w temperaturze 17C przez ok.10-12 h.Uważam przy tym żeby nie był za bardzo obsuszony powierzchniowo tzn. żeby nie było suchej skórki. Edytowane 4 Października 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-569758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walka Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #2310 Opublikowano 4 Października 2017 PozdrawiamMam pytanie gdzie moge znalezc Abratka przepis na "lososia po norwesku".Dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-569786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocker Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #2311 Opublikowano 4 Października 2017 Ad.3.Możesz używać tego samego.Ad.4.Ja wędzę płaty łososia w temperaturze 17C przez ok.10-12 h.Uważam przy tym żeby nie był za bardzo obsuszony powierzchniowo tzn. żeby nie było suchej skórki.ad 4 - to jest całkowity czas na uwędzenie płata? rozumiem, że mówiąc płat masz na myśli praktycznie połowę łososia?nie do końca rozumiem "Uważam przy tym żeby nie był za bardzo obsuszony powierzchniowo" wiem o co Ci chodzi ale jak na to uważasz? co jeśli zacznie nadmiernie schnąć? czy to oznacza że krócej go suszysz przed wędzeniem? PozdrawiamMam pytanie gdzie moge znalezc Abratka przepis na "lososia po norwesku".Dziekuje za pomocproszę: https://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-rybne/244-wedzenie-lososia-po-norwesku Cytuj veni vidi vino Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-569787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #2312 Opublikowano 4 Października 2017 Obsuszam ręcznikiem papierowym przed wędzeniem.Przy zimnym wędzeniu nic w wędzarni nie obsuszam.Za niska temperatura wędzenia.Uważam żeby za długo nie wędzić dlatego napisałem od, do.Płat to połowa lisosia Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-569804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walka Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #2313 Opublikowano 4 Października 2017 rocker serdecznie dziekujeWaldek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-569812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #2314 Opublikowano 5 Października 2017 a kiełbasa już ocieka na kijach. Przepraszam, z czego ocieka? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-569982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #2315 Opublikowano 5 Października 2017 Z potu masarza Aniu ... Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-569986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #2316 Opublikowano 5 Października 2017 Przepraszam, z czego ocieka? Tak jak pisałem....robię wieczorem i kiełbasę wkładam do wiaderka i do lodówki.Chcąc nie chcąc w wiaderku uzbiera się woda....więc rano jak powieszę na kijach kapie z niej woda. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-570024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dafman Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #2317 Opublikowano 13 Października 2017 (edytowane) Solanka 1,5 litra wody - 140g peklosoli, nastrzyknąć solanką 5 %, żadnych dodatkowych przypraw, wyjąć opłukać, powiesić w chłodzie do ocieknięcia, osuszyć wstępnie w temp. pokojowej, dosuszyć w wędzarni, wędzić, parzyć, wychłodzić. Dokładnie tak zrobiłem jak napisałeś, 2,5kg mięsa, szynka wyszła pyszna, słoność idealna. Zaparzyłem do osiągnięcia w środku temperatury 68 stopni. Szynka soczysta i bardzo smaczna, polędwica wyszła trochę sucha ale również bardzo smaczna(niestety nie mam zdjęcia). Pozdrawiam i dziękuję za radę. Edytowane 13 Października 2017 przez Dafman Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-570920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #2318 Opublikowano 13 Października 2017 Polędwicę żeby była soczysta trzeba parzyć do 60°C w środku. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-570957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #2319 Opublikowano 13 Października 2017 Polędwicę żeby była soczysta trzeba parzyć do 60°C w środku. Ta granica przewija się bez przerwy Jakoś większości umyka Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-570974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asdanio Opublikowano 24 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #2320 Opublikowano 24 Października 2017 Witam zacne grono dobrego smaku. Poniewusz zaczynam przygodę z wędzeniem, wykminiłem że pierwszego wędzoka zrobię z wirówki starej światowid lub zmywarki (nierdzewna komora). Grzałka elektryczna 2000W, termoregulator, dymogenerator. Wiem konserwatywny odłam powie, nie tradycja drzewo, palenisko, drewniana skrzynia. Powodem jest brak placu na wyłączność, ma być mobilnie a teraźniejsza technika ma usprawnić procedurę żeby czegoś nie spierniczyć. Proszę Was bardzo o porady co by uniknąć błędów amatora. Wiem peklowanie suszenie też ważne. Bardzo Wam dziękuje za porady te dobre i te złe. Pozdrawiam Daniel ASDanio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-572405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 24 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #2321 Opublikowano 24 Października 2017 Witaj To może na początek punkt regulaminu Nie zadawaj pytania, na które już kiedyś została udzielona odpowiedź na forum i zanim je zadasz sprawdź zawsze czy nie ma na nie odpowiedzi na stronie macierzystej www.wedlinydomowe.pl - korzystaj z funkcji Szukaj.Proponuję przejrzeć zasoby naszego forum. Znajdziesz tu mnóstwo projektów i porad. Wystarczy tylko chcieć Może zacznij od https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/81-w%C4%99dzarnie-budowa-i-obs%C5%82uga/ Na pewno będziesz zadowolony Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-572410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asdanio Opublikowano 24 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #2322 Opublikowano 24 Października 2017 Nie chcę być niegrzeczny ale zmywarka brak wyników, wirówka światowid brak wyników Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-572412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 24 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #2323 Opublikowano 24 Października 2017 To nie forum dotyczące sprzętu AGD Link który podałem Ci wyżej, otwiera przed Tobą odpowiedzi na zadawane pytania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-572413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 24 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #2324 Opublikowano 24 Października 2017 Opracuj , zamieść , będą wyniki . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-572414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArturS7 Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #2325 Opublikowano 10 Listopada 2017 Witajcie..czy jest jakiś sposób żeby "odsolić" mięso peklowane ma sucho.. kawałki mięsa na kiełbasę, przesolone z 5 razy za dużo (żonie proporcje się pomieszały) - leżało w tej soli 48h i przed mieleniem ogarnęły ją wątpliwości i przeliczyliśmy dokładnie.. cos da się zrobić na szybko (albo odpuścimy kiełbasę, żeby mięso uratować)..ma ktoś jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-574944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.