Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pewno ryzykuję zdrowiem, ale dostałem w Zakopanem od Pawła i Magdy kawałek kiełbasy grubej - nie pamiętam nazwy - pewno krakowska, zjedliśmy ją z żoną w lipcu na jej urodziny. Była zapakowana próżniowo i bardo smaczna tylko mało :) Nie była zamrażana a tylko leżała w lodówce.

Edytowane przez Papcio

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-569409
Udostępnij na innych stronach

Jako nowy uczestnik, (czytam forum od jakiegoś czasu) mam takie pytania jeżeli można... Myślę, że wątek ogólny jest właściwy :blush:

1. Jak wygląda sprawa użycia do peklowania i następnie wędzenia mięsa które zostało zakupione jako świeże a następnie zamrożone na kilka dni. Czy po rozmrożeniu oczywiście nie gwałtownym tylko powiedzmy jeden dzień w lodówce. Następnie peklowanie? Czy to jest poprawne...?

2. Sprawa osadzania kiełbasy. Aktualnie mamy wczesną jesień i różne temperatury. Opiszę sprawę tak: W sobotę o godzinie 15,00 będzie wędzenie ( tak się umówiłem ze znajomymi...) Jak jest lepiej. Mielić mieszać i napełniać w piątek wieczorem. Czyli do wędzenia jakieś 16 - 18 godzin?

Czy lepiej mielić, mieszać i nabijać w sobotę rano. Zaznaczę, że wędzenie będzie poza domem ale mam do dyspozycji dosyć zabytkową lodówkę Mińsk (dosyć mocno chłodzi - nie bardzo da się ustawić) ewentualnie chłodziarkę na wino z regulowaną temperaturą ale w zakresie 8°C - 12°C.? :hmm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-569564
Udostępnij na innych stronach

Ad1.Można

Ad2.Osadzanie w temperaturze pokojowej cienkiej kiełbasy ok.2h

Osadzanie w warunkach chłodniczych 4-6C przez 12h

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-569574
Udostępnij na innych stronach

Ad1.Można

Ad2.Osadzanie w temperaturze pokojowej cienkiej kiełbasy ok.2h

Osadzanie w warunkach chłodniczych 4-6C przez 12h

Dzięki za szybką i konkretną odpowiedź. Trochę mi nie pasuje bo mam zajęcie w sobotę rano. Czy można po nabiciu w piątek przechować kiełbasę w lodówce do soboty niestety w pozycji leżącej a rano powiedzmy 2 - 3 godziny przed wędzeniem rozwiesić w wędzarni? Z tym, że jak będzie lepiej mielenie, mieszanie i nadziewanie przeprowadzić w sobotę rano to odpuszczę sobie inne zajęcia i zajmę się kiełbasą :thumbsup:  To dopiero moje trzecie zadymianie i zależy mi żeby nie spartolić. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-569593
Udostępnij na innych stronach

Nabijam w jelita wieczorem, wkładam do wiaderka i do lodówki.

Rano sznuruję szynki, a kiełbasa już ocieka na kijach.

Potem dorzucam do ociekania pozostałe wędzonki i czekam ze 2-3 h, aż nabiorą temperatury i ociekną.

Reszta w wędzarni.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-569602
Udostępnij na innych stronach

Nabijam w jelita wieczorem, wkładam do wiaderka i do lodówki.

I o to mi chodziło, bo nie byłem pewny czy tak można  :facepalm:

Bardzo wielkie dzięki za info  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-569605
Udostępnij na innych stronach

 

 

a rano powiedzmy 2 - 3 godziny przed wędzeniem rozwiesić w wędzarni?

 

Raczej poza wędzarnią   bo w wędzarni musisz napalić  i najpierw ją wygrzać zanim włożysz  kiełbasę by pierwszy etap wędzeniaczyli osuszanie  był prawidłowo przeprowadzony.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-569609
Udostępnij na innych stronach

Witajcie,

o dziwo nie znalazłem podobnego tematu.

A więc z racji spadających temperatur przymierzam się do wędzenia na zimno.

 1. Przygodę w tym temacie chciałbym zacząć od czegoś pozornie prostszego, czyli ...? i tu proszę o pierwszą poradę

 2. ja wybrałem na pierwsze wędzenie łososia - zaznajomiłem się na forum z instrukcją dot. filetów rybnych, oraz przepis na "łososia po norwesku" autorstwa Abratka. wydaje mi się, że na początek jest to trafny wybór ze względu na popularność tej ryby uwędzonej w ten sposób w handlu, będę miał punkt odniesienia.

 3. jakiego drzewa używać do wędzenia ryb na zimno? te same co na ciepło?

 4. Jak pisałem powyżej punkt odniesienia jest do łososia, ale ile mniej więcej trzeba wędzić by osiągnąć ten stan? cytując internet: "Łososia wędzimy w temperaturze od 15 do 20 stopni  przez okres co najmniej 12 godzin a najlepiej dwa dni z rzędu po 10 godzin" ma to sens?

 5. a jeśli nie ryby to co (na początek)? serki?

 

z góry dzięki za wyrozumiałość

veni vidi vino

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-569757
Udostępnij na innych stronach

Ad.3.Możesz używać tego samego.

Ad.4.Ja wędzę płaty łososia w temperaturze 17C przez ok.10-12 h.Uważam przy tym żeby nie był za bardzo obsuszony powierzchniowo tzn. żeby nie było suchej skórki.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-569758
Udostępnij na innych stronach

Ad.3.Możesz używać tego samego.

Ad.4.Ja wędzę płaty łososia w temperaturze 17C przez ok.10-12 h.Uważam przy tym żeby nie był za bardzo obsuszony powierzchniowo tzn. żeby nie było suchej skórki.

ad 4 - to jest całkowity czas na uwędzenie płata? rozumiem, że mówiąc płat masz na myśli praktycznie połowę łososia?

nie do końca rozumiem "Uważam przy tym żeby nie był za bardzo obsuszony powierzchniowo" wiem o co Ci chodzi ale jak na to uważasz? co jeśli zacznie nadmiernie schnąć? czy to oznacza że krócej go suszysz przed wędzeniem?

 

 

Pozdrawiam

Mam pytanie gdzie moge znalezc Abratka przepis na "lososia po norwesku".

Dziekuje za pomoc

proszę: https://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-rybne/244-wedzenie-lososia-po-norwesku

veni vidi vino

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-569787
Udostępnij na innych stronach

Obsuszam ręcznikiem papierowym przed wędzeniem.Przy zimnym wędzeniu nic w wędzarni nie obsuszam.Za niska temperatura wędzenia.Uważam żeby za długo nie wędzić dlatego napisałem od, do.Płat to połowa lisosia

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-569804
Udostępnij na innych stronach

 

 

a kiełbasa już ocieka na kijach.

Przepraszam, z czego ocieka? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-569982
Udostępnij na innych stronach

Z potu masarza Aniu ... ;)

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-569986
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przepraszam, z czego ocieka? 

Tak jak pisałem....robię wieczorem i kiełbasę wkładam do wiaderka i do lodówki.

Chcąc nie chcąc w wiaderku uzbiera się woda....więc rano jak powieszę na kijach kapie z niej woda. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-570024
Udostępnij na innych stronach

Solanka 1,5 litra wody - 140g peklosoli, nastrzyknąć solanką 5 %, żadnych dodatkowych przypraw, wyjąć opłukać, powiesić w chłodzie do ocieknięcia, osuszyć wstępnie w temp. pokojowej, dosuszyć w wędzarni, wędzić, parzyć, wychłodzić.   

 

Dokładnie tak zrobiłem jak napisałeś, 2,5kg mięsa, szynka wyszła pyszna, słoność idealna. Zaparzyłem do osiągnięcia w środku temperatury 68 stopni. Szynka soczysta i bardzo smaczna, polędwica wyszła trochę sucha ale również bardzo smaczna(niestety nie mam zdjęcia). Pozdrawiam i dziękuję za radę.

 

84bed6fcf1bb9d14med.jpg

 

4a3bb9e088865f2emed.jpg

 

c82c0eda9bd253famed.jpg

Edytowane przez Dafman
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-570920
Udostępnij na innych stronach

Polędwicę żeby była soczysta trzeba parzyć do 60°C w środku.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-570957
Udostępnij na innych stronach

 

 

Polędwicę żeby była soczysta trzeba parzyć do 60°C w środku.
:yes: Ta granica przewija się bez przerwy  :yes:  Jakoś  większości umyka  ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-570974
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Witam zacne grono dobrego smaku. Poniewusz zaczynam przygodę z wędzeniem, wykminiłem że pierwszego wędzoka zrobię z wirówki starej światowid lub zmywarki (nierdzewna komora). Grzałka elektryczna 2000W, termoregulator, dymogenerator. Wiem konserwatywny odłam powie, nie tradycja drzewo, palenisko, drewniana skrzynia. Powodem jest brak placu na wyłączność, ma być mobilnie a teraźniejsza technika ma usprawnić procedurę żeby czegoś nie spierniczyć. Proszę Was bardzo o porady co by uniknąć błędów amatora. Wiem peklowanie suszenie też ważne. Bardzo Wam dziękuje za porady te dobre i te złe. Pozdrawiam Daniel ASDanio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-572405
Udostępnij na innych stronach

Witaj :)

To może na początek punkt regulaminu ;) 

  • Nie zadawaj pytania, na które już kiedyś została udzielona odpowiedź na forum i zanim je zadasz sprawdź zawsze czy nie ma na nie odpowiedzi na stronie macierzystej www.wedlinydomowe.pl - korzystaj z funkcji Szukaj.

Proponuję przejrzeć zasoby naszego forum. Znajdziesz tu mnóstwo projektów i porad. Wystarczy tylko chcieć :) Może zacznij od https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/81-w%C4%99dzarnie-budowa-i-obs%C5%82uga/ Na pewno będziesz zadowolony :) 

Pozdrawiam :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-572410
Udostępnij na innych stronach

To nie forum dotyczące sprzętu AGD ;) Link który podałem Ci wyżej, otwiera przed Tobą odpowiedzi na zadawane pytania :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-572413
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witajcie..

czy jest jakiś sposób żeby "odsolić" mięso peklowane ma sucho.. kawałki mięsa na kiełbasę, przesolone z 5 razy za dużo (żonie proporcje się pomieszały) - leżało w tej soli 48h i przed mieleniem ogarnęły ją wątpliwości i przeliczyliśmy dokładnie..

cos da się zrobić na szybko (albo odpuścimy kiełbasę, żeby mięso uratować)..

ma ktoś jakieś pomysły?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/93/#findComment-574944
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.