Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na mądrą radę  mądra odpowiedź. ;)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/118/#findComment-640618
Udostępnij na innych stronach

Wody poszło tyle ile w przepisie 0,4L/10kg.

Mieszane było w mieszarce dwuwałowej 40L.

Teraz sobie przypomniałem że jedyną modernizacją było dodanie resztki wołowiny 400g. Ale czy taka mała ilość na 30kg może zamurować farsz?

Na przyszłość: jeśli farsz jest zbyt zbity to o ile zwiększyć dozowanie wody?

Edytowane przez Silton
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/118/#findComment-640627
Udostępnij na innych stronach

Podaj dokładnie przepis na Twoją kiełbasę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/118/#findComment-640628
Udostępnij na innych stronach

Wody poszło tyle ile w przepisie 0,4L/10kg.

Mieszane było w mieszarce dwuwałowej 40L.

Teraz sobie przypomniałem że jedyną modernizacją było dodanie resztki wołowiny 400g. Ale czy taka mała ilość na 30kg może zamurować farsz?

Na przyszłość: jeśli farsz jest zbyt zbity to o ile zwiększyć dozowanie wody?

 

Daj spokój z tą wodą.Ty robisz dla siebie czy na handel i chcesz podnieść wydajność?.Bo jak to drugie to lej dotad aż mięso będzie chłonęło, ale jak trafisz na mięso które będzie słabo trzymało wodę to co zrobisz.?.Dodasz wielofosforany.?W miarę nabywania doświadczenia nabierzesz wprawy ile czasu mieszać.Już peklując mięso czuć czy jest mocno kleiste czy odwrotnie.Wołowina mocno klei,ale ta ilość nie powinna spowodować betonowego farszu.Mieszasz w mieszarce a ta zawsze miesza lepiej niż byś mieszał ręka i to trzeba brać pod uwagę.Po drugie nie zawsze jak już pisałem masz taki sam produkt wyjściowy.

Na ogół leją 10% wody,ale ja bym przepisu Dziadka nie poprawiał.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/118/#findComment-640641
Udostępnij na innych stronach

Podaj dokładnie przepis na Twoją kiełbasę.

https://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1435&page=&Itemid=4

 

 

Kiełbasę robię głownie dla siebie i znajomych z pracy. Ciężko to nazwać handlem o zarobku nie mówiąc.

Robię więcej bo lubię to robić.

Edytowane przez Silton
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/118/#findComment-640669
Udostępnij na innych stronach

Chodziło mi o tę konkretną, z którą miałeś kłopot. Zrobiona ściśle wg przepisu Dziadka jest taka, jaka być powinna. Co tam jeszcze, poza dodatkiem wołowiny, nabroiłeś? :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/118/#findComment-640677
Udostępnij na innych stronach

Idealnie odwzorować przepisu się nie da.

Główne nieścisłości wynikają z jakości dostępnego surowca. Wahania mam pomiędzy klasą I i II.  Nie klasyfikuje mięsa na IIA i IIB. Mam tylko drugą klasę.  Reszta jak w przepisie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/118/#findComment-640684
Udostępnij na innych stronach

Mam dwa pytania.

Pierwsze odnośnie sitek do mielenia. W przepisach na kiełbasę jest podawana informacja dotycząca maszynki do mielenia np. mielę Zelmerem 5 czy 8 na sitku 5 albo 8. Rozumiem, że sitko 5 to jest sitko z otworami 5 mm. W takim razie w innych maszynkach czy to Zelmerach czy Alfach sitka 5 też mają otwory 5 mm. Dlaczego więc jeden z forumowiczów otrzymał radę, że jak robi na takiej maszynce to nr sitek niech weźmie o 3 większy? Czy jest na forum jakaś tabela z porównaniem otworów w sitkach w zależności od rodzaju i rozmiaru maszynki?

Drugie dotyczy maszynki Alfa 32 jest ona sprzedawana z jednym sitkiem o rozmiarze 6 jakie jeszcze rozmiary powinienem do niej dokupić, aby mielić mięso na kiełbasę?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/118/#findComment-641302
Udostępnij na innych stronach

Mam dwa pytania.

Pierwsze odnośnie sitek do mielenia. W przepisach na kiełbasę jest podawana informacja dotycząca maszynki do mielenia np. mielę Zelmerem 5 czy 8 na sitku 5 albo 8. Rozumiem, że sitko 5 to jest sitko z otworami 5 mm. W takim razie w innych maszynkach czy to Zelmerach czy Alfach sitka 5 też mają otwory 5 mm. Dlaczego więc jeden z forumowiczów otrzymał radę, że jak robi na takiej maszynce to nr sitek niech weźmie o 3 większy? Czy jest na forum jakaś tabela z porównaniem otworów w sitkach w zależności od rodzaju i rozmiaru maszynki?

Drugie dotyczy maszynki Alfa 32 jest ona sprzedawana z jednym sitkiem o rozmiarze 6 jakie jeszcze rozmiary powinienem do niej dokupić, aby mielić mięso na kiełbasę?

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16257-różnice-w-wielkości-maszynek-do-mielenia-i-sitek/

Tak mi Arkadiusz porasził i się tego trzymam. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/118/#findComment-641424
Udostępnij na innych stronach

Pytanie pierwsze - Im mniejszy rozmiar maszynki to lejek bardziej miażdży mięso przed podaniem na sitko , bardzo ważne jest też ostrość noża i sitka . Ideałem by było do każdego sitka mieć oddzielny nożyk i nakładać je zawsze tą samą stroną do siebie .

 

Pytanko drugie . Oczywiście można dokupić inne sitka i trzeba . 

 

Ps. Moi rodzice mieli maszynkę nr 10 i sitko o kwadratowych "oczkach " jeden cm na jeden cm. Było idealne do kiełbas i twardej słoniny . 

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/118/#findComment-641425
Udostępnij na innych stronach

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/118/#findComment-641427
Udostępnij na innych stronach

Pytanie pierwsze - Im mniejszy rozmiar maszynki to lejek bardziej miażdży mięso przed podaniem na sitko , bardzo ważne jest też ostrość noża i sitka . Ideałem by było do każdego sitka mieć oddzielny nożyk i nakładać je zawsze tą samą stroną do siebie.

Lejek miażdży mięso?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/118/#findComment-641442
Udostępnij na innych stronach

Lejek miażdży mięso?

Sorry pomyliłem z gardzielą

I to też do końca nie jest prawdą Henio.

Mała gardziel, małe sitko a otwory takie same.

To jak dla mnie, kolejny mit.

Bo gdybyś do Alfy 32 użył sitka z Alfy 5, to faktycznie mięso byłoby miażdżone.

A to raczej niemożliwe, aby taki układ uzyskać.

Sitko jest dobrane do gardzieli, więc o miażdżeniu nie ma mowy.

 

Co do sitek, 5mm z Alfy 5, jest takie samo jak 5mm Alfy 32.

Diametralna różnica jest tylko przy szarpaku.

Szarpak/otwór szarpaka Alfy 5, jest malusi w porównaniu do szarpaka Alfy 22, czy 32.

 

I tu jest zagwozdka jeśli chodzi o przepisy, choćby 19-ki.

Tam przypuszczam brano pod uwagę maszynki typu 22 i 32.

Robiąc Alfą 5, z szarpaka wychodzi mięso o o wiele mniejszym przekroju.

Co za tym idzie, choćby szynkowa z Alfy 5, będzie inna w przekroju, niż ta z Alfy 32.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/118/#findComment-641542
Udostępnij na innych stronach

 

 

To jak dla mnie, kolejny mit.

Problem leży  w wysokich obrotach maszynek tzw. kuchennych (nie wilków) i sposobie podawania mięsa przez ślimak.

Podawane na sitko mięso jest dosłownie szatkowane i z sitka wychodzą cienkie dyski a nie kawałki zbliżone kształtem do kulki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/118/#findComment-641546
Udostępnij na innych stronach

 

To jak dla mnie, kolejny mit.

Problem leży w wysokich obrotach maszynek tzw. kuchennych (nie wilków) i sposobie podawania mięsa przez ślimak.

Podawane na sitko mięso jest dosłownie szatkowane i z sitka wychodzą cienkie dyski a nie kawałki zbliżone kształtem do kulki.

To już inna bajka, i tu masz rację.

Obroty powinny być dostosowane do wielkości maszynki.

Jak są za duże, to z maszynki do mielenia robi się kutter.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/118/#findComment-641553
Udostępnij na innych stronach

Ja jak zwykle "głupie" pytania piszę tutaj aby nie zaśmiecać forum.

Mamy gdzieś temat wędzarni elektrycznej z wykorzystaniem elementów kuchenki (piekarnika elektrycznego)?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/118/#findComment-641679
Udostępnij na innych stronach

Zależy jakich elementów. Np. grzałki z piekarnika elektrycznego? To chyba dosyć popularne rozwiązanie (sam tak mam).

 

Klasyka:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13628-wędzarnia-binio1111-ukończona/?hl=wędzarnia+binio

 

i jeszcze:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13576-wędzarnia-elektryczna/?hl=wędzarnia+elektryczna

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12741-wędzarnia-elektryczna-tomasza/?hl=wędzarnia+elektryczna

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15182-wędzarnia-elektryczna-serka/?hl=wędzarnia+elektryczna

 

No chyba że chcesz użyć piekarnika jako komorę :) to nie pomogę hehe

Edytowane przez Twonk

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/118/#findComment-641681
Udostępnij na innych stronach

Nie, grzałki, termostat, sterowanie (no właśnie nie wiem co mógłbym wykorzystać)

Po prostu piorun spalił 2 palniki indukcji i wymienialiśmy kuchenkę a ta stoi i czeka (obok uszkodzonej zmywarki).

A temat ruszył, bo za ok.miesiąc wywożą u nas gabaryty i nie wiem czy zostawiać, czy wystawiać i uprzątać miejsce

Pomyślałem że może stworzę hybrydę z mojego kibelka (chyba prościej utrzymać temp.) ale najpierw muszę zagłębić się w teorię.

 

Dzięki Twonk

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/118/#findComment-641683
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałem o wzorcowej wędzarni Binia :facepalm::blush: :blush:

Już się zagłębiam w literaturę :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/118/#findComment-641685
Udostępnij na innych stronach

Czy ma ktoś kontakt z Kolegą binio???

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/118/#findComment-641687
Udostępnij na innych stronach

No właśnie, ostatni wpis z grudnia.

Nie ma go na FB? (ja niestety nie posiadam)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/118/#findComment-641689
Udostępnij na innych stronach

Grzałki, termoobieg, wentylator z tyłu, regulator temperatury.

Zmywarka też dostała?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/118/#findComment-641712
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zmywarka też dostała?

Nie, w zmywarce prawdopodobnie padła pompa. Kolega mechanik który miał ją sprawdzić nie miał czasu (hmm, w sumie to do dzisiaj nie ma :D ). Po ok. 2 tygodniach słuchania lamentów że świat się wali kupiliśmy nową a ta miała być naprawiona do mojej kuchni i ... tak stoi 2 lata :facepalm:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/118/#findComment-641947
Udostępnij na innych stronach

Bym ci naprawił, ale trochę za daleko.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/118/#findComment-641967
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.