Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Krótkie pytanie.

Dlaczego kiełbasy po wędzeniu około 3 godz. wychodzą takie bardzo jasne? Nie łapią koloru. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/130/#findComment-990323
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, roman1957 napisał(a):

co poprzedzalo wedzenie czy nic

Peklowanie-mielenie-mieszanie-nabijanie w osłonki-osadzanie w temp. pokojowej około 2 h-osuszanie w wędzarni około 1 h, w temp. 45 C- wędzenie około 3 h, w temp. 58 C-parzenie przez 20 min w 72 C.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/130/#findComment-990331
Udostępnij na innych stronach

24 minuty temu, mamuśka napisał(a):

Może dymku miałeś za mało?

Wydaje mi się, że jest sporo. Inne wędzonki, boczek, żeberka, itp. łapią ładny kolor.:D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/130/#findComment-990352
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Todek napisał(a):

Dlaczego kiełbasy po wędzeniu około 3 godz. wychodzą takie bardzo jasne? Nie łapią koloru

Kiedyś też tak miałem, przesuszone jelito.

2 godziny temu, Todek napisał(a):

osadzanie w temp. pokojowej około 2 h

Osadzam godzinę jelita 26/28.

2 godziny temu, Todek napisał(a):

wędzenie około 3 h, w temp. 58 C

Za dużo, kiełbasę teraz wędzę w temperaturze 45-48sC.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/130/#findComment-990373
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Todek napisał(a):

Krótkie pytanie.

Dlaczego kiełbasy po wędzeniu około 3 godz. wychodzą takie bardzo jasne? Nie łapią koloru. 

Próbowałeś dłużej? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/130/#findComment-990378
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, L.Przemek napisał(a):

Kiedyś też tak miałem, przesuszone jelito.

To jest TO!

Wprawdzie obowiazuje zasada, że dym puszczamy, gdy powierzchnia jest sucha, ale nie oznacza to, że przesuszona.

Celem osuszania w wędzarni jest takie wygrzanie wsadu, aby nie wystąpiło zjawisko skraplania pary wodnej na chłodniejszej powierzchni.

Tak naprawdę, jelito najlepiej łapie kolor i potem ładnie się ściąga, gdy puścimy dym na nieznacznie lepkie jelito.

Proszę to wypróbować aby dojść do wprawy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/130/#findComment-990432
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Takie pytanka.:D

Jak solicie mięso do pieczenia?

Jaką ilością soli na kg?

Jakie stężenie solanki przy soleniu mięsa na mokro?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/130/#findComment-994304
Udostępnij na innych stronach

Na kilogram mięsa, np. karkówki odważam 15g soli. Z dziesięciu gramów robię w miarę nasycony roztwór i nastrzykuję. Pozostałą solą posypuję i nacieram.  Okładam warzywami i daję przyprawy. Mięso w dopasowanym pojemniku do lodówki na przeważnie dwa dni. Do piekarnika w żaroodpornym zakrytym naczyniu lub na blaszce w rękawie. Temperatura początkowo  ok. 150*C, później 120*C. Długo, bo lubimy mięciutkie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/130/#findComment-994321
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.