Todek Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #3226 Opublikowano 10 Lutego Krótkie pytanie. Dlaczego kiełbasy po wędzeniu około 3 godz. wychodzą takie bardzo jasne? Nie łapią koloru. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/130/#findComment-990323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roman1957 Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #3227 Opublikowano 10 Lutego co poprzedzalo wedzenie czy nic Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/130/#findComment-990326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #3228 Opublikowano 10 Lutego 6 minut temu, roman1957 napisał(a): co poprzedzalo wedzenie czy nic Peklowanie-mielenie-mieszanie-nabijanie w osłonki-osadzanie w temp. pokojowej około 2 h-osuszanie w wędzarni około 1 h, w temp. 45 C- wędzenie około 3 h, w temp. 58 C-parzenie przez 20 min w 72 C. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/130/#findComment-990331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #3229 Opublikowano 10 Lutego Może dymku miałeś za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/130/#findComment-990341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #3230 Opublikowano 10 Lutego 24 minuty temu, mamuśka napisał(a): Może dymku miałeś za mało? Wydaje mi się, że jest sporo. Inne wędzonki, boczek, żeberka, itp. łapią ładny kolor. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/130/#findComment-990352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #3231 Opublikowano 10 Lutego Może są zbyt suche, czytałem że też niedobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/130/#findComment-990362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #3232 Opublikowano 10 Lutego 2 godziny temu, Todek napisał(a): Dlaczego kiełbasy po wędzeniu około 3 godz. wychodzą takie bardzo jasne? Nie łapią koloru Kiedyś też tak miałem, przesuszone jelito. 2 godziny temu, Todek napisał(a): osadzanie w temp. pokojowej około 2 h Osadzam godzinę jelita 26/28. 2 godziny temu, Todek napisał(a): wędzenie około 3 h, w temp. 58 C Za dużo, kiełbasę teraz wędzę w temperaturze 45-48sC. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/130/#findComment-990373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Udostępnij #3233 Opublikowano 10 Lutego 3 godziny temu, Todek napisał(a): Krótkie pytanie. Dlaczego kiełbasy po wędzeniu około 3 godz. wychodzą takie bardzo jasne? Nie łapią koloru. Próbowałeś dłużej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/130/#findComment-990378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Udostępnij #3234 Opublikowano 11 Lutego 8 godzin temu, L.Przemek napisał(a): Kiedyś też tak miałem, przesuszone jelito. To jest TO! Wprawdzie obowiazuje zasada, że dym puszczamy, gdy powierzchnia jest sucha, ale nie oznacza to, że przesuszona. Celem osuszania w wędzarni jest takie wygrzanie wsadu, aby nie wystąpiło zjawisko skraplania pary wodnej na chłodniejszej powierzchni. Tak naprawdę, jelito najlepiej łapie kolor i potem ładnie się ściąga, gdy puścimy dym na nieznacznie lepkie jelito. Proszę to wypróbować aby dojść do wprawy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/130/#findComment-990432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Udostępnij #3235 Opublikowano 21 Lutego Takie pytanka. Jak solicie mięso do pieczenia? Jaką ilością soli na kg? Jakie stężenie solanki przy soleniu mięsa na mokro? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/130/#findComment-994304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawaldek11 Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Udostępnij #3236 Opublikowano 21 Lutego Na kilogram mięsa, np. karkówki odważam 15g soli. Z dziesięciu gramów robię w miarę nasycony roztwór i nastrzykuję. Pozostałą solą posypuję i nacieram. Okładam warzywami i daję przyprawy. Mięso w dopasowanym pojemniku do lodówki na przeważnie dwa dni. Do piekarnika w żaroodpornym zakrytym naczyniu lub na blaszce w rękawie. Temperatura początkowo ok. 150*C, później 120*C. Długo, bo lubimy mięciutkie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/130/#findComment-994321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.