akwz47 Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2501 Opublikowano 19 Marca 2018 CześćMam prośbę o informację zamierzam zrobić ozór wieprzowy wędzony parzony. I teraz nie wiem czy go najpierw sparzyć wrzątkiem i oskrobać i do solanki, czy jak to zrobić? I drugie pytanie: zamierzam zrobić baleron z wykorzystaniem pęcherzy wieprzowych suszonych. I teraz jak mam przygotować te pęcherze? Czy 3 godziny moczenia i odwrócenie na drugą stronę wystarczy? Jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-592643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2502 Opublikowano 20 Marca 2018 I teraz nie wiem czy go najpierw sparzyć wrzątkiem i oskrobać i do solanki, czy jak to zrobić? Najpierw ugotować do miękkości.Zdjąć skórę i wędzić zimnym dymem przez 12h. I teraz jak mam przygotować te pęcherze? Czy 3 godziny moczenia i odwrócenie na drugą stronę wystarczy? Jakieś sugestie? Pęcherz należy moczyć dość długo (min.12h) bo będzie capił.Po moczeniu należy go przewrócić na drugą stronę i można coś do niego wkładać. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-592658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akwz47 Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2503 Opublikowano 20 Marca 2018 Arkadiusz zimne wedzenie odpada. Bede wedził max 5h w temp 30-50°C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-592664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2504 Opublikowano 20 Marca 2018 (edytowane) Może być Edytowane 20 Marca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-592665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akwz47 Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2505 Opublikowano 20 Marca 2018 Skłaniam sie do dwóch rozwiązań:1. Sparzyć przez 1 min we wrzątku-oczyścić-peklowanie-wedzenie-parzenie2. Gotowanie w szybkowarze (ok1h)-oczyszczanie-wedzenie max5h Chciałbym uzyskać w przekroju ładny kolor wiec dlatego peklowanie. Czy przy pierwszej opcji ozory będą miekkie? Czytałem ze muszą sie długo gotować wiec nie wiem jak wyjdą po parzeniu (do 80°C w przekroju). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-592669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2506 Opublikowano 20 Marca 2018 (edytowane) Skłaniam sie do dwóch rozwiązań: Ozory trzeba ugotować do miękkości żeby je obrać z naskórka i obiera się na gorąco.Ozory wołowe żeby były miękkie parzy się ok. 3 h w temp. 85-90C .W szybkowarze 1h- 1h 10min powinno wystarczyć. Edytowane 20 Marca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-592675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2507 Opublikowano 20 Marca 2018 (edytowane) http://wyrobydomowe.blox.pl/2018/03/Ozory-Sous-Vide.html W ostatnich wpisach jest przepis. Edytowane 20 Marca 2018 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-592685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akwz47 Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2508 Opublikowano 20 Marca 2018 Dzięki Henio, widziałem ten przepis. Właśnie on stał się inspiracją by zrobić ozory wedzone.Jako że nie posiadam cyrkulatora, a parzenie w garnku 6-8 godz. metodą s-v jest nieopłacalne dla 2 szt. szukam innej alternatywy dla tego przepisu.Zrobię tak jak napisal Arkadiusz, ugotuje w szybkowarze, tylko czy jest sens pakować je później do solanki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-592687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2509 Opublikowano 20 Marca 2018 (edytowane) to przeczytaj jeszcze raz - najpierw peklujesz , następnie gotujesz kilka minut by oskórować , wędzisz i dopiero parzysz jak inne wędliny , tu trzeba trochę dłużej żeby były miękkie. Edytowane 20 Marca 2018 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-592688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2510 Opublikowano 20 Marca 2018 (edytowane) Peklujesz,parzysz,obierasz,studzisz, wędzisz i jesz. Edytowane 20 Marca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-592693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akwz47 Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2511 Opublikowano 20 Marca 2018 I tak właśnie postąpię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-592721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koniu87 Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2512 Opublikowano 23 Marca 2018 WitamW Środę będę wędził mieso na święta wielkanocne. Jednak zobaczyłem ze od Poniedziałku ma u mnie padać lub ma być mżawka. Posiadam wedzarnie typu borniak. Będzie dobrze wygrzany, mięso dobrze osuszone jednak mam pytanie: jak duża wilgotność powietrza wpłynie na moje wędzenie? Czy nie spowoduje to kwaśnych wedzonek? Wędzarnia nie będzie narażona na opad deszczu. Będzie pod starym parasolem ogrodowym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-593096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2513 Opublikowano 23 Marca 2018 Wszystko będzie w porządku,jedynie możesz mieć problem z utrzymaniem temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-593099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2514 Opublikowano 23 Marca 2018 (edytowane) Czy nie spowoduje to kwaśnych wedzonek? Nie spowoduje jeżeli zrobisz : mięso dobrze osuszone A wtedy : Wszystko będzie w porządku I tego powinieneś pilnować : jedynie możesz mieć problem z utrzymaniem temperatury Powodzenia [Dodano: 23 mar 2018 - 11:29]A i jeszcze jedno Koniu, przy takiej pogodzie kręć temp. na +/- 55st.C. ale nie za dużo, najlepiej jednak trzymaj się 55 lub "kreskę" mniej.[Dodano: 23 mar 2018 - 11:44]Mam teraz w Borniaku 56st.C. Wilgotność pewnie duża, dość mocna mżawka jest. Boczki się dymią.Z temperaturą nic nie kombinuję, niech się zadymiają w ciszy i spokoju Edytowane 23 Marca 2018 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-593105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koniu87 Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2515 Opublikowano 23 Marca 2018 Mam teraz w Borniaku 56st.C. Wilgotność pewnie duża, dość mocna mżawka jest. Boczki się dymią. Z temperaturą nic nie kombinuję, niech się zadymiają w ciszy i spokoju Ok czyli rozumiem, że wilgotność powietrza nie ma już znaczenia jeśli wędzarnia jest wygrzana, a mieso osuszone;) A tak poza tematem to jeszcze pytanie:jaką zrębką wędzisz? mam teraz wiśnie i buk. Jaka będzie wędzonka jeśli uwędze to samymi zrębkami wiśniowymi? na co uważać? czy może lepszy będzie buk do takich wędzonek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-593109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2516 Opublikowano 23 Marca 2018 wilgotność powietrza nie ma już znaczenia Przy psiej pogodzie dym z Borniaka wychodzi "leniwie", jak jest ładna pogoda i ciśnienie to ładnie i szybko przelatuje przez Borniaka, a co za tym idzie lepiej "lepi się" do mięska. Jak jest wilgoć to mam więcej skroplin w rurze spiro co to przez okno spiżarniane mi wystaje. jaką zrębką wędzisz? Przeważnie dębowymi. Po wiśni kolor masz taki ciemno brązowy, po buku żółto złoty. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-593113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akwz47 Opublikowano 24 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2517 Opublikowano 24 Marca 2018 WitamCzy dużym błędem będzie,wydłużenie czasu osadzania i ociekania tak do ok15h w temp 4°C, w lodówce no-frost? Wyroby to krakowska, polędwice i baleron.Drugie pytanie, czy karkowkę po wyjęciu z solanki poddać najpierw ociekaniu a później włożeniu do kątnicy? (Wydaje się logiczne, ale czy jest?) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-593179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2518 Opublikowano 24 Marca 2018 (edytowane) Czy dużym błędem będzie,wydłużenie czasu osadzania i ociekania tak do ok15h w temp 4°C, w lodówce no-frost? Wyroby to krakowska, polędwice i baleron.nie- nie będzie dużym błędemhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14095-porada-nr-4-dla-początkujących-jak-zrobić-pierwszy-baleron/ Edytowane 24 Marca 2018 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-593181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akwz47 Opublikowano 24 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2519 Opublikowano 24 Marca 2018 (edytowane) Muski dziękuję bardzo. Czy pecherze też zanurzamy we wrzatku?Podobno zaleca się nie przekraczać 80°C bo powoduje to możliwość pekania pęcherzy? Edytowane 24 Marca 2018 przez akwz47 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-593183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2520 Opublikowano 24 Marca 2018 Czy pecherze też zanurzamy we wrzatku? Do wrzątku na 1 min i później na 3 h do osuszenia.Po wędzeniu będziesz parzył w temp. 80-82º C . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-593212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałBr Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2521 Opublikowano 26 Marca 2018 Witam, Jestem zupełnie początkujący w temacie szynkowaru, ale zależy mi na wędlinach bez azot.... wszystkich takich.Pytanie moje brzmi : czy przy robieniu wędlin z szynkowara konieczna jest sól peklowa czy wystarczy sama sól np. himalajska. ewentualnie czy można sól peklową zastąpić kwasem askorbinowym ????Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi mądrzejszych MIchał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-593541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2522 Opublikowano 26 Marca 2018 Zastępujemy peklosull - solą lub 50/50% ale to z reguły jest tylko przy wyrobach o krótkim terminie ważności. Druga sprawa wydaje mi się że do szynkowara nie używają peklosoli. Ale tutaj to już w ogóle jestem noga (robiłem chyba 2 wyroby) i poczekaj na mądrzejszych. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-593543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2523 Opublikowano 26 Marca 2018 ale zależy mi na wędlinach bez azot.... wszystkich takich. Jeżeli nie masz zaleceń medycznych typy "musi Pan/Pani wyeliminować/ograniczyć azot z diety " to eliminowanie peklosoli z receptur jest nierozsądnePewnie masz świadomość, że ilość związków azotu w wędlinach pochodzących od peklosoli jest znikoma versus warzywa , nowalijki itp ,itd Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-593546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2524 Opublikowano 26 Marca 2018 Druga sprawa wydaje mi się że do szynkowara nie używają peklosoli. Dla bezpieczeństwa bakteriologicznego wkład do szynkowaru lub do słoika lub puszki powinien być peklowany samą peklosolą. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-593547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2525 Opublikowano 26 Marca 2018 Dla bezpieczeństwa bakteriologicznego wkład do szynkowaru l Tutaj pisałem że jestem noga do słoika lub puszki powinien być peklowany samą peklosolą. A tutaj mnie zaskoczyłeś, myślałem że tyndalizacja wystarcza No ale widać ile jeszcze nauki przede mną. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-593617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.