Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Mam prośbę o informację zamierzam zrobić ozór wieprzowy wędzony parzony. I teraz nie wiem czy go najpierw sparzyć wrzątkiem i oskrobać i do solanki, czy jak to zrobić?

 

I drugie pytanie: zamierzam zrobić baleron z wykorzystaniem pęcherzy wieprzowych suszonych. I teraz jak mam przygotować te pęcherze? Czy 3 godziny moczenia i odwrócenie na drugą stronę wystarczy? Jakieś sugestie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-592643
Udostępnij na innych stronach

 

 

I teraz nie wiem czy go najpierw sparzyć wrzątkiem i oskrobać i do solanki, czy jak to zrobić?

 

Najpierw ugotować do miękkości.Zdjąć skórę i wędzić zimnym dymem przez 12h.

 

 

 

I teraz jak mam przygotować te pęcherze? Czy 3 godziny moczenia i odwrócenie na drugą stronę wystarczy? Jakieś sugestie?

 

Pęcherz należy moczyć dość długo (min.12h) bo będzie capił.Po moczeniu należy go przewrócić na drugą stronę i można coś do niego wkładać.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-592658
Udostępnij na innych stronach

Może być

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-592665
Udostępnij na innych stronach

Skłaniam sie do dwóch rozwiązań:

1. Sparzyć przez 1 min we wrzątku-oczyścić-peklowanie-wedzenie-parzenie

2. Gotowanie w szybkowarze (ok1h)-oczyszczanie-wedzenie max5h

 

Chciałbym uzyskać w przekroju ładny kolor wiec dlatego peklowanie. Czy przy pierwszej opcji ozory będą miekkie? Czytałem ze muszą sie długo gotować wiec nie wiem jak wyjdą po parzeniu (do 80°C w przekroju).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-592669
Udostępnij na innych stronach

Skłaniam sie do dwóch rozwiązań:

 

Ozory trzeba ugotować do miękkości żeby je obrać z naskórka i obiera się na gorąco.Ozory wołowe żeby były miękkie parzy się ok. 3 h w temp. 85-90C .W szybkowarze   1h- 1h 10min powinno wystarczyć.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-592675
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Henio, widziałem ten przepis. Właśnie on stał się inspiracją by zrobić ozory wedzone.

Jako że nie posiadam cyrkulatora, a parzenie w garnku 6-8 godz. metodą s-v jest nieopłacalne dla 2 szt. szukam innej alternatywy dla tego przepisu.

Zrobię tak jak napisal Arkadiusz, ugotuje w szybkowarze, tylko czy jest sens pakować je później do solanki?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-592687
Udostępnij na innych stronach

to przeczytaj jeszcze raz - najpierw peklujesz , następnie gotujesz   kilka minut by oskórować , wędzisz i dopiero parzysz jak inne wędliny  , tu trzeba trochę dłużej żeby były miękkie.

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-592688
Udostępnij na innych stronach

Peklujesz,parzysz,obierasz,studzisz, wędzisz i jesz.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-592693
Udostępnij na innych stronach

Witam

W Środę będę wędził mieso na święta wielkanocne. Jednak zobaczyłem ze od Poniedziałku ma u mnie padać lub ma być mżawka. Posiadam wedzarnie typu borniak. Będzie dobrze wygrzany

, mięso dobrze osuszone jednak mam pytanie: jak duża wilgotność powietrza wpłynie na moje wędzenie? Czy nie spowoduje to kwaśnych wedzonek? Wędzarnia nie będzie narażona na opad deszczu. Będzie pod starym parasolem ogrodowym.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-593096
Udostępnij na innych stronach

Czy nie spowoduje to kwaśnych wedzonek?

 

Nie spowoduje jeżeli zrobisz :

 

mięso dobrze osuszone

 

A wtedy :

 

Wszystko będzie w porządku

 

I tego powinieneś pilnować :

 

jedynie możesz mieć problem z utrzymaniem temperatury

 

Powodzenia :D

[Dodano: 23 mar 2018 - 11:29]

A i jeszcze jedno Koniu, przy takiej pogodzie kręć temp. na +/- 55st.C. ale nie za dużo, najlepiej jednak trzymaj się 55 lub "kreskę" mniej.

[Dodano: 23 mar 2018 - 11:44]

Mam teraz w Borniaku 56st.C. Wilgotność pewnie duża, dość mocna mżawka jest. Boczki się dymią.

Z temperaturą nic nie kombinuję, niech się zadymiają w ciszy i spokoju :cool:

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-593105
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam teraz w Borniaku 56st.C. Wilgotność pewnie duża, dość mocna mżawka jest. Boczki się dymią. Z temperaturą nic nie kombinuję, niech się zadymiają w ciszy i spokoju :cool:

Ok czyli rozumiem, że wilgotność powietrza nie ma już znaczenia jeśli wędzarnia jest wygrzana, a mieso osuszone;) A tak poza tematem to jeszcze pytanie:

jaką zrębką wędzisz? mam teraz wiśnie i buk. Jaka będzie wędzonka jeśli uwędze to samymi zrębkami wiśniowymi? na co uważać? czy może lepszy będzie buk do takich wędzonek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-593109
Udostępnij na innych stronach

wilgotność powietrza nie ma już znaczenia

 

Przy psiej pogodzie dym z Borniaka wychodzi "leniwie", jak jest ładna pogoda i  ciśnienie to ładnie i szybko przelatuje przez Borniaka, a co za tym idzie lepiej "lepi się" do mięska. Jak jest wilgoć to mam więcej skroplin w rurze spiro co to przez okno spiżarniane mi wystaje.

 

jaką zrębką wędzisz?

 

Przeważnie dębowymi.

 

Po wiśni kolor masz taki ciemno brązowy, po buku żółto złoty.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-593113
Udostępnij na innych stronach

Witam

Czy dużym błędem będzie,wydłużenie czasu osadzania i ociekania tak do ok15h w temp 4°C, w lodówce no-frost? Wyroby to krakowska, polędwice i baleron.

Drugie pytanie, czy karkowkę po wyjęciu z solanki poddać najpierw ociekaniu a później włożeniu do kątnicy? (Wydaje się logiczne, ale czy jest?)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-593179
Udostępnij na innych stronach

Czy dużym błędem będzie,wydłużenie czasu osadzania i ociekania tak do ok15h w temp 4°C, w lodówce no-frost? Wyroby to krakowska, polędwice i baleron.

nie- nie będzie dużym błędem

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14095-porada-nr-4-dla-początkujących-jak-zrobić-pierwszy-baleron/

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-593181
Udostępnij na innych stronach

Muski dziękuję bardzo.

 

Czy pecherze też zanurzamy we wrzatku?

Podobno zaleca się nie przekraczać 80°C bo powoduje to możliwość pekania pęcherzy?

Edytowane przez akwz47
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-593183
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy pecherze też zanurzamy we wrzatku?

 

Do wrzątku na 1 min i później na 3 h do osuszenia.Po wędzeniu będziesz parzył w temp. 80-82º C .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-593212
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Jestem zupełnie początkujący w temacie szynkowaru, ale zależy mi na wędlinach bez azot.... wszystkich takich.

Pytanie moje brzmi : czy przy robieniu wędlin z szynkowara konieczna jest sól peklowa czy wystarczy sama sól np. himalajska. ewentualnie czy można sól peklową zastąpić kwasem askorbinowym ????

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi mądrzejszych :)

MIchał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-593541
Udostępnij na innych stronach

Zastępujemy peklosull - solą lub 50/50% ale to z reguły jest tylko przy wyrobach o krótkim terminie ważności. Druga sprawa wydaje mi się że do szynkowara nie używają peklosoli. Ale tutaj to już w ogóle jestem noga (robiłem chyba 2 wyroby) i poczekaj na mądrzejszych.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-593543
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale zależy mi na wędlinach bez azot.... wszystkich takich.

Jeżeli nie masz zaleceń medycznych typy "musi Pan/Pani wyeliminować/ograniczyć azot z diety "  to eliminowanie peklosoli z receptur jest nierozsądne

Pewnie masz świadomość, że ilość związków azotu w wędlinach pochodzących od peklosoli jest znikoma versus warzywa , nowalijki itp ,itd

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-593546
Udostępnij na innych stronach

 

 

Druga sprawa wydaje mi się że do szynkowara nie używają peklosoli.

 

Dla bezpieczeństwa bakteriologicznego wkład do szynkowaru lub do słoika lub puszki powinien być peklowany samą peklosolą.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-593547
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dla bezpieczeństwa bakteriologicznego wkład do szynkowaru l

Tutaj pisałem że jestem noga :)

 

 

do słoika lub puszki powinien być peklowany samą peklosolą.

A tutaj mnie zaskoczyłeś, myślałem że tyndalizacja wystarcza  :blush:  No ale widać ile jeszcze nauki przede mną. :facepalm: 

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/101/#findComment-593617
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.