Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Parzyłem już na oba sposoby wczesniej zawsze miałem soczystą .Pytanie zadałem by rozwiać wątpliwości .Wydaje mi sie że metoda bez sparzania w 95 stopniach jest lepsza,bo przy sparzaniu jest troche twarda skórka na wierzchu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/21/#findComment-365239
Udostępnij na innych stronach

 

 

metodą EAnny bede parzył .

 

EAnna pisała o parzeniu szynek!!!

Jeżeli w ten sposób zrobisz polędwice, to dostaniesz suchy wiór.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/21/#findComment-365252
Udostępnij na innych stronach

Wszystko sie zgadza ,robiłem metodą EAnny a temperatury to oczywiste ze inne.Wrzuciłem do 78 spadła do 75 po kilku minutach pid ustabilizował na 72 i tak już do 60 wewnątrz polędwicy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/21/#findComment-365255
Udostępnij na innych stronach

A czy ktoś wogóle zauważył że dyskusja tyczy tylko szynek nie polędwic, baleronów i innych mięśni ? ; (

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/21/#findComment-365259
Udostępnij na innych stronach

Wszystko sie zgadza ,robiłem metodą EAnny a temperatury to oczywiste ze inne.Wrzuciłem do 78 spadła do 75 po kilku minutach pid ustabilizował na 72 i tak już do 60 wewnątrz polędwicy.

  

To już znasz odpowiedź na swoje pytanie.  :thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/21/#findComment-365375
Udostępnij na innych stronach

Krystek98 ,zrob zdjecia przekroju poledwic , wprawne oko kolegów oceni  w jakim stanie są te wyroby , ja parze tylko w 100 stopniach przez 1 min , wrzucam do wrzatu ,by uzyskac poledwice na surowo , parzenie dłuzej z reguły kończy sie tym ze wyrób jest suchy , zbity jasny w przekroju .Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/21/#findComment-365398
Udostępnij na innych stronach

I tak zdjęcia przekłamują,te coś jest odrobine jaśniejsze w rzeczywistości.To nie jest ani egzamin ani przechwałki,polędwica zozpływa sie w ustach jest soczysta i mięciutka.Ta metoda u mnie wchodzi na stałe tylko jest jedno pytanie czy wrzucać na chwile do zimnej wody czy nie.Rozterka wynika z tego że niedawno rozmawiałem z osobą pracującą w masarni i powiedziałem że wrzucam po parzeniu do zimnej wody na chwile.Padła odpowiedz "a po co nie ma takiej potrzeby".Wrzucać nie wrzucać?

 

A wprawne oko kolegów nie potrzebuje chyba przekroju już z wierzchu widzą jakiej kondycji jest wyrób.Bynajmniej tak mi sie wydaje.

Edytowane przez Krystek98
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/21/#findComment-365401
Udostępnij na innych stronach

Ja mam też głupie pytanie.

 

Czy można mieszać farsz wiertarką ? :)

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/21/#findComment-365794
Udostępnij na innych stronach

Wiem, że farsz nie może się grzać przy mieszaniu.

Dlatego w mieszałkach są stosunkowo niskie obroty. Nie doradzał bym ze swojej strony.

Ale może są forumowicze, którzy są innego zdania.


No proszę. Już się wyjaśniło. Można.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/21/#findComment-365796
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie w granicach 7 dni, potem może być różnie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/21/#findComment-365887
Udostępnij na innych stronach

Proszę bardzo.

 

Podałem 7 dni z własnego doświadczenia.

Kiedyś byłem zmuszony przedłużyć peklowanie i tyle mięso było w lodówce.

Nie wiem ile tak naprawdę może być przechowywane zapeklowane mięso w temperaturze 6-8 C, ale na wyczucie to właśnie w tych granicach.

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/21/#findComment-365893
Udostępnij na innych stronach

a jak juz w jelitach masz to ja dla pewnosci zeby nie zkisnialo ,zamrozila, bo pewnie juz i przyprawy sa .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/21/#findComment-365896
Udostępnij na innych stronach

eli55 nie kombinuj wędź.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/21/#findComment-365897
Udostępnij na innych stronach

@eli55,

Możesz mięso umieścić w komorze zerowej lodówki, wtedy wprawdzie ustaje peklowanie ale nie rozwijają się bakterie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/21/#findComment-365909
Udostępnij na innych stronach

Poradźcie proszę. Potrzebuję do piątku przechować płuca cielęce dziś kupione, gotować czy mrozić?

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/21/#findComment-366546
Udostępnij na innych stronach

Paweł ja bym zamroził,jak obgotujesz to i tak trzeba zamrozić.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/21/#findComment-366548
Udostępnij na innych stronach

ok. dzięki.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/21/#findComment-366549
Udostępnij na innych stronach

Mam takie pytanie

Jak węzę 2 identyczne kawałki mięsa np. polędwicy każda po 1 kg i zaleje je w osobnych naczyniach solanką:

-2l wody i 182 gr. peklosoli stęrzenie 8,34% , 

-0,4l wody i  36,4 gr peklosoli stężenie 8,34% 

peklowane przez 10 dni w temp. 4-8 stopni to czy uzyskam taką samom słoność mięsa?

Piwo jest dobre ale piwa są lepsze  :D  :devil:

MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778

Pozdrawiom 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/21/#findComment-367103
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.