Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

zasolić jak na osłonkę, a jak na ala flaczki to można odgotować pokroić i zamrozić

No ma być nie na flaczki, tylko za jakieś 3 tygodnie na salceson.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/32/#findComment-390738
Udostępnij na innych stronach

To ja moze zadam jeszcze glupsze pytanie ,czy zoladek na "flaczki to nie jest przypadkiem inny, niz ten co jest uzywany do salcesonu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/32/#findComment-390743
Udostępnij na innych stronach

Na flaczki używa się jednego z żołądków wołowych, zaś do salcesonu żołądek wieprzowy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/32/#findComment-390749
Udostępnij na innych stronach

Maxell ja wiem ze z wolowych sie robi "flaki " ale widzialam tez przepisy na flaczki wieprzowe i tu wlasnie sie zakrecilam  :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/32/#findComment-390752
Udostępnij na innych stronach

Takich gotowcow nie kupuje ,kupuje mrozone flaki i sama czyszcze, obgotowuje, kroje ,a potem zamrazam i mam jak mi sie zachce flakow :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/32/#findComment-390755
Udostępnij na innych stronach

 

 

za jakieś 3 tygodnie na salceson
to nawet nie musi być sama sól  - mocna solanka zupełnie wystarczy

 

 

 

ja wiem ze z wolowych sie robi "flaki " ale widzialam tez przepisy na flaczki wieprzowe i tu wlasnie sie zakrecilam :facepalm:
żołądek świnka ma jeden ;) - nie ma innego na flaczki a innego na salceson.........

Zasolony żołądek po dokładnym wymoczeniu jest tak samo przydatny jak świeży...

"flaczki" wieprzowe to zupełnie inna bajka niż wołowe - dodam że nie moja :hmm:

producenci przemycają jako dodatek wieprzowych, ale trzeba pamiętać że oni mają też po swojej stronie odpowiednie  środki chemiczne aby doprowadzić "konsystencję" odpowiadającą wołowym

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/32/#findComment-390761
Udostępnij na innych stronach

I dlatego też dodałem do wpisu "ala"

Zupa ala flaki z żołądków wieprzowych jest zajebista , ja robię praktycznie tak samo jak z flaków wołowych,

Dla mnie nawet lepsza wydaje się z żołądków wp. mniej roboty i smrodu przy odgotowywaniu.

 

A i cenowo wieprzowe wychodzą taniej (dawno nie kupowałem , ale jakoś tak wychodziło ,ze 1 kg żołądków wp. kosztowało tyle co 1 kg żywca wp.) Kupowałem w małym zakładzie. Sztuka około 1 zeta :yawn:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/32/#findComment-390796
Udostępnij na innych stronach

 

 

A i cenowo wieprzowe wychodzą taniej

Pewnie tak, gdyż za wołowinę to już nie wiedzą ile sobie cenić. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/32/#findComment-390798
Udostępnij na innych stronach

Ale po co? - szkoda go osłabiać (choć niektórzy twierdzą że to nie ma wpływu :tongue: )

żołądki zasolone mogą leżeć w chłodzie uuuuu albo i dłużej :laugh: - sprawdzone ;)

 

Ty skoro masz do produkcji tylko 3 tygodnie to po prostu zrób mocną solankę (w praktyce zasyp solą bo woda bedzie z żołądka),

 

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/32/#findComment-390853
Udostępnij na innych stronach

Mozesz zamrozic ,ubijaja sie bez problemu ,zawsze nadmiar zostawiam, jak robie beze jest jak znalazl.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/32/#findComment-390923
Udostępnij na innych stronach

OK .. dzieki dziewczyny,  znalazlam w necie na wloskiej stronie przepis na pyszne ciasto czekoladowe tylko z bialkami , juz robilam je 2 razy,

jest naprawde pyszne , mialam duzo bialek i szkoda mi bylo je wylac , teraz przynajmniej wszystkie je zuzyje, jak ktos bedzie zainteresowany to podam przepis na mojej stronie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/32/#findComment-390929
Udostępnij na innych stronach

 

 

przepis na pyszne ciasto czekoladowe tylko z bialkami

Eluniu, podaj proszę ten przepis w dziale cukierniczym.

Ja nadmiarami białek podlewam drzewka w ogrodzie  :facepalm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/32/#findComment-391009
Udostępnij na innych stronach

Czy mięso peklowane  przeznaczone na kiełbasy trzymacie w zamkniętych pojemnikach?

Pytam ,bo mnie zawsze na wierzchu ciemnieje...

Czy można je przetrzymać w zwykłych  woreczkach foliowych?[szczelnie ,czy nie zamknietych?]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/32/#findComment-391328
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy mięso peklowane  przeznaczone na kiełbasy trzymacie w zamkniętych pojemnikach? Pytam ,bo mnie zawsze na wierzchu ciemnieje... Czy można je przetrzymać w zwykłych  woreczkach foliowych?[szczelnie ,czy nie zamknietych?]

Witaj spoko to jest efekt utleniania a możesz trzymać w czym chcesz byleby to było dopuszczone do kontaktu z żywnością , no i też ważna jest temperatura


 Dodam, że przy wyrabianiu na kiełbasy wszystko się wyrówna

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/32/#findComment-391343
Udostępnij na innych stronach

Można na wierzch dać i ja tak zawsze robię, daję tłuste kawałki.

Przykrywając tłustymi, chude się nie utlenia.

 

Jeśli już się utleni to nic, bo podczas dalszej obróbki kolor się wyrówna.

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/32/#findComment-391346
Udostępnij na innych stronach

No to spoko . Brzydko to zawsze wygląda i często to odrzucałam z wierzchu.Chodziło mi tylko czy lepiej w zamkniętych pojemnikach ,czy workach ,czy nie koniecznie ?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/32/#findComment-391372
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chodziło mi tylko czy lepiej w zamkniętych pojemnikach ,czy workach ,czy nie koniecznie ?
teoria mówi o wymianie gazowej......... czyli przykryć  ale nie zamykać szczelnie
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/32/#findComment-391402
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich,

 

jestem początkującym ale ponieważ święta za pasem potrzebuje szybkiej pomocy

wybudowałem wedzarke (zdjecia i opis niedługo) zrobiłem próbny rozruch na początek kurczak według dziadka i żeberka,

zapeklowane w soli 24h,

kurczak sparzony wg przepisu z nadzieniem z pietruchy

wędzarnia wygrzana mięso obsuszone w temp. ok50st.C przez ok 1h

następnie wędzenie temperatura jak to na początku od 35-65st.C po 4 h kurczak stracił nogę :)

mięso soczyste ciepłe ale mało aromatyczne lekki zapach dymu,

zły dorzuciłem 4 kawałki drewna zamknąłem drzwiczki paleniska żeby się tliło i poszedłem spać,

rano temp. w komorze 38 st.C kurczak zdjęty żeberka też to całonocne nocne wędzenie nie wiele pomogło, mięska brązowe przewędzone po rozkrojeniu ale mało dymnego aromatu wewnatrz pod powiedzcie co może być przyczyna braku aromatu dymu ?

w Sobotę wędze 20kg wyrobów na co uważać

wedzarka bezpośrednia na wzór Beiota opalane bukiem, i olszyną

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/32/#findComment-391642
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.