Gonzo Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1301 Opublikowano 28 Czerwca 2015 przeglądając forum spotkałam się z ostrzeżeniem żeby robiąc szynki wołowe nie używać ligawy Nie spotkałem się z takim ostrzeżeniem, może za mało (na pewno) w wołowym siedzę.Przeglądałaś ten przepishttp://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/101-szynka-wolowa-gotowana Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/53/#findComment-433091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1302 Opublikowano 28 Czerwca 2015 przeglądając forum spotkałam się z ostrzeżeniem żeby robiąc szynki wołowe nie używać ligawy A mnie się wydaje że to nie było ostrzeżenie jako takie tylko zapis że szkoda "marnować" akurat ligawę ze względu na cenę itp. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/53/#findComment-433093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elzunia70 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1303 Opublikowano 28 Czerwca 2015 taak ,przepraszamnie sprecyzowałam to nie było takie OSTRZEŻENIE na seriotylko półżartem półserioGonzo dzięki za podpowiedzten przepis czytałam chyba z 15 razy ale zawsze pomijam te mądre opisy części hmm zwierzątbo nijak tego nie umiem ich odróżnić A mnie się wydaje że to nie było ostrzeżenie jako takie tylko zapis że szkoda "marnować" akurat ligawę ze względu na cenę itp. skoro tak to rozumiem ze z ligawy można zrobić coś lepszego niż szynkę?może jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/53/#findComment-433095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1304 Opublikowano 28 Czerwca 2015 A choćby basturma https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/?p=16385 Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/53/#findComment-433096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elzunia70 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1305 Opublikowano 28 Czerwca 2015 A choćby basturma fakt kawałeczek spróbuje zrobić- mężuś się ucieszyale moi nastolatkowie to tego nie tknąna kiełbasy to tego szkoda cóż chyba pozostaje zrobić jak szynki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/53/#findComment-433098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1306 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Możesz zrobić szynkowarkę, tylko zamiast wieprzowiny dać wołowinę. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/53/#findComment-433101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elzunia70 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1307 Opublikowano 28 Czerwca 2015 szynkowarkę, a tak bardziej łopatologicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/53/#findComment-433102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1308 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Np. tak na szybko znalazłem."Mięso pokroić na kawałki różnej wielkości. Każdy z nich dość mocno zbić tłuczkiem. Mięso wymieszać z peklosolą, odstawić do lodówki na 24 godziny. Następnie dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać. Do szynkowara włożyć woreczek, ułożyć w nim ściśle mięso z przyprawami, zamknąć szynkowar i zostawić w lodówce na kolejną dobę. Na dnie dużego garnka umieścić ściereczkę. Ustawić na niej szynkowar i parzyć szynkę przez 4 godziny w temperaturze 70 - 80 stopni. Należy pamiętać, aby powierzchnia wody znajdowała się powyżej powierzchni mięsa, a poniżej zamknięcia szynkowaru. Po upływie czasu parzenia szynkowar schłodzić pod bieżącą wodą i wstawić do lodówki na dobę. Po tym czasie szynka jest gotowa do spożycia." Tu masz wyroby z szynkowarki. http://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/53/#findComment-433103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elzunia70 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1309 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Gonzo bardzo dziekujezakapowałam i to powinno byc pysznejutro lecę polować na wołownkea swoja droga to już mam jej trochę doscnie dość ze droga to jeszcze często po przyrządzeniu twarda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/53/#findComment-433104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1310 Opublikowano 28 Czerwca 2015 http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/1378-szynkowa-wolowa Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/53/#findComment-433105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1311 Opublikowano 28 Czerwca 2015 elzunia70, a czemu w Twoich postach da się wyczuć pośpiech połaczony z chęcia zebrania wiedzy od doradców , a moze wolniej jeszcze raz poczytać forum , zrozumieć procesy i technologie , a potem zweryfikować spostrzeżenia u kolegów z forum , ligawa to na poczatek dość trudny w obróbce mięsień , liepeij zaczać od zrazowej .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/53/#findComment-433109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elzunia70 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1312 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Pacan Wojciechhmm... mówisz o pośpiechucóż zapewne pisze chaotycznie -nawiasem mówiąc nie cierpię pisaća kiedy dodasz do tego obowiązki matki trójki dzieci to pośpiech gotowymoja przygoda z wedlinydomowe zaczęła się wtedy kiedy wielu forumowiczów w ogóle tu jeszcze nie byłopotem miałam dłuuuugą przerwę i teraz niefortunny z mojej strony powrótale z tego co pamiętam to zawsze życzliwość i duma z swoich wyrobów cechowały atmosferę forumobecnie czytam na miarę moich możliwości wszelkie informacje na forum i na stroniechoć spora cześć jest trochę trudna dla kogoś kto mięso kupuje zawsze w sklepiei przyznam się bez bicia że trochę teorii znam ale z tego pospiechu sporo spraw przeoczyłama sporo informacji po prostu mi sie miesza(hmm chyba demencja starcza )i tak ! baaardzo cenie sobie rady doświadczonych forumowiczów bo teoria teoriąa praktyka szczególnie gdy sie coś sknoci jest nie ocenionaja kiedyś ,jak zaczynałam z wędlinami to sama nie wędziłam więc moje wędlinki były superteraz dopiero dostrzegam jak ważne jest umiejętne wędzenieale ok. postaram sie więcej czytaćrozumiem że dla Was odpowiadanie po raz enty na kolejne kretyńskie pytanie jest do banityle że wydawało mi się że tytuł wątku jest odpowiednino ale cóż najwidoczniej przekroczyłam graniceprzepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/53/#findComment-433164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1313 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Elzunia, nie gniewaj sie na kogos ,kto ciebie jakos inaczej odbiera. Spokojnie podchodz do tematu i na spokojne czytaj i pisz dasz rade ( mowi Tobie to matka czworki dzieci ). Poglebiaj temat , ale i swoje doswiadczenia te dobre i zle opisuj, bedzie to dla nas dobra nauka rowniez A wracajac do wyrobow wolowych, moze zacznij od cieleciny,, jest bardziej miekka i chyba latwiejsza w obrobce. A jak ja opanujesz latwiej bedzie Tobie z wolowina. JA robilam cieleca szynke, wyszla wspaniala i "nieznawcy" miesa nawet mysleli ,ze to wieprzowina Szynka byla bardziej chuda w smaku, ale zachowala swoja wilgotnosc i na prawde smaczna. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/53/#findComment-433169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1314 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Elzunia 70 , my odpowiadamy cierpliwie , zawsze i nie jest moim celem pietnowanie Twojego postu, Twoj staż też doceniam , ja Ci zaproponowałem jedynie przypomnienie tego co już wiesz i zwolnienie tempa , a potem wyjasnianie watpliwość , wielu kolegów z forum ma tak duże doswiadczenie , ze nie zaważają na to iż odpowiadają ponownie na podobne problemy , jesli maj czas to pisza ( a zawsze maja ) jak nie maja to nie podnosza tematu . Uważam , ze wiele pytan sie powtarza umiejetne skorzystanie z wyszukiwarki pozwoli na podstawowa odpowiedz.Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/53/#findComment-433172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1315 Opublikowano 28 Czerwca 2015 (edytowane) ligawa to na poczatek dość trudny w obróbce mięsień , liepeij zaczać od zrazowej .Też tak uważam. Ligawa - zwana fałszywą polędwicą - nie ma nic z polędwicą wspólnego a cenę wywindowaną na podstawie wyglądu.Jest to najtwardszy mięsień udźca wołowego a anatomicznie odpowiada mięśniowi półścięgnistemu szynki wieprzowej.Na szynkę najlepsza jest zrazowa właśnie.Ligawa może się sprawdzić w wędlinie dojrzewającej (basturma), ponieważ sól, przyprawy i bakterie skutecznie ją skruszą. Edytowane 28 Czerwca 2015 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/53/#findComment-433173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elzunia70 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1316 Opublikowano 28 Czerwca 2015 czytaj i pisz dasz rade ( mowi Tobie to matka czworki dzieci ) ciesze sie że nie jestem sama z podobnym zamieszaniem w domu ,skoro tak to muszę sie wsiąść w garśćabsolutnie się nie gniewam tylko tak mi było jakoś dziwnie ale jak widać coś se uroiłam przypomnienie tego co już wiesz i zwolnienie tempa , a potem wyjasnianie watpliwośćstaram sie staram , naprawdę pytam wówczas kiedy nie znajduje odpow. lub czas mnie goni tak jak z tą ligawąbocenę wywindowaną na podstawie wyglądu. Jest to najtwardszy mięsień udźca wołowego a anatomicznie odpowiada mięśniowi półścięgnistemu szynki wieprzowej. Na szynkę najlepsza jest zrazowa właśnie. to dzięki wam jutro nie wywalę kasy w błoto i zamiast ligawy poszukam tej zrazoweji niestety muszę pozostać przy wołw. bo chyba jako jedyna ma największa zawartość żelazao ile cena bedzie do przyjęcia bo ligawa po 25zł to chyba jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/53/#findComment-433185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1317 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Ligawa w tej cenie , po sprawdzeniu w internecie wydaje sie byc ok. rozumiem ze ze względów zdrowotnych lekarz zalecił wołowine jako zródlo zelaza , dla twoich chłopców , ja jak pamieta,m , a moze mi kiedys opowiadała moja Mama , tez z bratem mielismy niedobory zelaza , wtedy Mama podawała nam często watrobe , na obiad lekko wysmażona , podawala nam tez jakis ekstrakt z watroby , jedlismy to wspólnie z moja sparaliżowaną Babcia ,nie wspomne juz o takim hardkorze jak mielona watróbka cieleca , ale to były dawne czasy i moze dzis watroba budzi złe odczucia u dzieci - młodziezy pewnie - ale napeweno jest to zródło witamin . Zycze powodzenia Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/53/#findComment-433186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elzunia70 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1318 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Pacan Wojciechjest dokładnie tak jak piszesz i fakt wątróbka a jeszcze taka krwista to najlepsze źródło żelazaale moje dzieciaki (większe już sporo ode mnie) by mi chyba kuchnie wysadzili w powietrze dlatego kombinuję jak te wołow. uczynić jadalna,ale z tego co piszesz to zaczynam mieć nadzieje że te braki żelaza to nie jest moja wina tylko faza rozwoju nastolatkówpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/53/#findComment-433189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1319 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Elu , wczoraj próbowałem poszukac jak to jest z zawartościa żelaza w produktach , ale nie miałem cierpliwości by studiować temat , mysle ze na forum kolega Maad jest zwolennnikiem dobrej diety i zdrowego jedzenia , a ponadto zna się na tym , moze napisz mu na pw , poproś by wskazał inne produkty bogate w ten składnik skoro Twoje latorośle sa przeciwnikami jedzenia mięsa oraz watróbki .Pozdrowieni życze powodzenia . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/53/#findComment-433221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1320 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Elu jesli chodzi o zelazo, to mozesz podawac surowy szpinak w saladkach , rowniez robilam makaron zielony ( szpinak kale i pokrzywa) . Uwierz duza zawartosc zelaza. Nie tylko musisz trzymac sie wolowiny. Tak samo orzechy, watrobka kazda, fasola, czekolada( z ktorej dzieciaki na pewno beda zadowolone, wybierz czarna) oraz jagniecina?baranina. Jest jeszcze czyste tofu ( takie gdzie nie jest dodane calcium) tez jest dostarczycielem zelaza ( ale to pochodna fasoli). No i oczywiscie ostrygi Swoja droga, wystarczy ,ze codziennie podasz danie typu stek na obiad i nie musisz dostarczac ciagle i ciagle w kazdym posilku pozywienia z wysoka zawartoscia zelaza. Spokojnie mozesz robic wtedy wedliny wieprzowe. A nie mowiac juz , jesli zrobisz kaszanke, ta na pewno podniesie poziom zelaza. Pisze to z wlasniego domowego doswiadczenia. I wiem, ze teraz spokojnie nie musze sie martwic o to, bo dosc czesto mamy obiady/posilki z seafood, baranine czy wolowine. do tego wlasnie kolorowy makaron czy soki warzywne typu nieszanka, burak/seler/marchew /kale /szpinak. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/53/#findComment-433228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biszkopt Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1321 Opublikowano 29 Czerwca 2015 U nas podobnie, musimy zwracać uwagę na żelazo. Tak jak pisze ANNAM, oraz wszystko co zielone (sałaty, brukselka), każde mięso czerwone, buraki, etc. Google też sporo o tym mówią Nie lubimy wątróbki, ale ostatnio coś czytałem, że w wątrobie gromadzą się również toksyny i że żelaza jest co prawda w niej sporo, ale też i jakichś innych niepożądanych związków. Więc jakoś nie ubolewamy nad brakiem wątróbki w diecie Robię gotowaną wołowinę. Gotuję w wodzie z warzywami i przyprawami (potem mam wywar na zupę albo bulion do sosów czy czegokolwiek). Ale wyobrażam sobie, że nie każdy lubi gotowane mięso... P.S. u nas problemem jest przyswajanie żelaza a nie sam jego brak, więc musi być na okrągło w diecie, bo zawsze to coś zostanie w organiźmie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/53/#findComment-433243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elzunia70 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1322 Opublikowano 29 Czerwca 2015 (edytowane) Wojtku bardzo doceniam i dziękuje za twój trud ja juz przekopałam internet i mniej więcejwypisałam se listę produktów i ja podobnie jak kol.Maad (dzięki za info) jestem zwolenniczka zdrowego żywieniaale moje dzieci NIE i to mi komunikują wielkimi literami czekolada( z ktorej dzieciaki na pewno beda zadowolone, wybierz czarna)dzięki za to przypomnienie czekolada ma trosze żelaza a jak się jej zje sporo to już coś oczywiście dla mnie to nie do przyjęcia ale już chwytam się wszystkiego surowy szpinak w saladkach ,watrobka kazdatofukaszanke,soki warzywne Aniu niestety to wszystko plus jeszcze sporo warzyw sa na czarnej liscie moich utrapieńcówa najgorsze jest to ze takiego @#$%$%^^ żadną siłą nie zmusisz do jedzenia tego co trzebaobecnie przyjmują preparaty lecznicze z żelazem ale tak przecież sie nie da na dłużeja jak ostatnio z powodu gości robiłam wyroby tylko z woł. to o dziwo jedli bez szemrania (choć niezbyt sie udały)to było moje pierwsze osobiste wędzenie teraz młodzież zje (no przynajmniej moja )tylko to co dobrze wygląda i nie ma żadnych widocznychzdrowych dodatków a już absolutnie błon czy tłuszczuale dziękuje i bardzo doceniam pomoc i zainteresowaniewiec idę za ciosem i będę robić te wędlinki wołowe tak sie zastanawiam czy one faktycznie były lepsze od tych sklepowych czy po prostu smakowały bo to była nowośćhmm.. no już niedługo się okaże problemem jest przyswajanie żelaza a nie sam jego brak, więc musi być na okrągło w diecie, bo zawsze to coś zostanie w organiźmie.ja jeszcze nie znam przyczyny braku żelaza ale trwa to już długoobiady też gotuje z wołow. ale przemycam tak żeby nie było za dużo mięsa widać czyli różne gulasze,potrawki,gołąbki itda najgorsze jest to ze lekarze nie znają przyczyny tego stanuteraz jest lato to wszelkie grile idą z pomocą ale denerwuje mnie taka głupia dietabo jak można nie lubić brokułów,cukinii,dyni czy kalafiora nie mówiąc ze seler i pietruszka to pierwszy wróg Edytowane 29 Czerwca 2015 przez elzunia70 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/53/#findComment-433249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1323 Opublikowano 29 Czerwca 2015 sesam zawiera duzo zelaza, takze fasola kidney ktora doskonale smakuje w kazdej zielonej salatce. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/53/#findComment-433273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1324 Opublikowano 29 Czerwca 2015 u nas problemem jest przyswajanie żelaza a nie sam jego brak, Wg mojej wiedzy potrawą o najlepszej przyswajalności żelaza jest tatar z polędwicy wołowej, dobrze przyprawiony i podany z surowym żółtkiem, cebulką i ogórkiem kiszonym.Te wszystkie dodatki mają swoje znaczenie: uzupełniają smaki i działają synergicznie..Przedwojenni lekarze leczyli tatarem pewien typ białaczki z dobrym skutkiem. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/53/#findComment-433361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1325 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Elzunia, poszukaj sobie wiadomosci o witaminie B12, przy anemi jest wskazane dostarczanie jej z ozywienia. Mozesz np. robic gulasz miesny w polaczeniu z sercan zwierzecym. Postaraj sie zrobic soki warzywne, na prawde bardzo dobrze pomagaja. EAnno, ja nie mam anemii ,ale tatara to bym sobie zjadla smak zlapalam na niego, a pewnie moja szrancza rowniez bedzie zajadac sie tym daniem Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/53/#findComment-433365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.