Thaifu Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1476 Opublikowano 20 Grudnia 2015 A oto i kiełbaska: Czy będzie ktoś tak miły i choć po trosze odpowie apropo szynek? lub nakieruje tok myślenia Mam też pytanko odnośnie kiełbasy - wędzona dwie godziny i peklowana 18gram peklosoli/ kilogram mięsa. Połowę kiełbasy również sparzyłem - chcę ja lekko podsuszyć- podsuszyc surową czy parzoną? ( chodzi o to która się szybciej zepsuje) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-464188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1477 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Jak zapakujesz próżniowo to w lodówce sporo czasu poleży a w zamrażalniku bardzo sporo dłużej Jak powiesisz w przewiewnym miejscu to Ci wyschnie (obeschnie) - zepsuć się nie powinna przynajmniej przez kilkanaście dni - z szynką nie mam doświadczenia bo po wędzeniu i parzeniu zaraz ląduje w kawałkach w zamrażalniku.Kiełbasy jak wiszą w piwnicy (nieogrzewanej) z wiecznie uchylonym oknem to obsychają bardzo ładnie - długość wiszenia - u mnie wisiały raz 4 tyg. ale obeschły tak, że bardziej do żucia się nadawała - ale żadnej pleśni nie było i smakowo nic do zarzucenia.Kiełbasy cienkie podsuszam po wędzeniu i parzeniu - wieszam na kijach w piwnicy na min. tydzień i dopiero do jedzenia, a krakowska wisi min. 2 tyg. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-464192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1478 Opublikowano 20 Grudnia 2015 W lodówce NO FROST kiełbasa również bardzo ładnie obsycha i jest twarda jak kość.No i się nie psuje w trakcie suszenia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-464201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1479 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Czy do wyrobu kiełbas można używać wcześniej zamrożonego mięsa ? kawałki poobcinane ze schabów i inne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-465316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1480 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Pewnie że można Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-465319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1481 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Pewnie że można Rozwiń Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-465323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1482 Opublikowano 28 Grudnia 2015 (edytowane) Czy do wyrobu kiełbas można używać wcześniej zamrożonego mięsa ? kawałki poobcinane ze schabów i inne. Można tylko po prawidłowym odmrożeniu i zrobieniu kiełbasy należy tą kiełbasę poddać obróbce termicznej i wtedy można ją ponownie zamrozić.Jeśli ma być to kiełbasa surowa np. polska czy biała nieparzona to nie należy taką kiełbasę ponownie zamrażać. Edytowane 28 Grudnia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-465330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1483 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Rozmrozone mieso klasykIwujemy peklujemy i po temacie ..Co mam Tobie Krzysiu jeszcze rozwiać? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-465333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1484 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Rozmrozone mieso klasykIwujemy peklujemy i po temacie ..Co mam Tobie Krzysiu jeszcze rozwiać?To tak jak przed zamrożeniem.Wobec tego mrozimy-robimy, nie mrozimy -robimy.Ale ło co chodzi,dla początkujących.Ło użyte z premedytacją Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-465344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1485 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Dzięki za odpowiedź Co mam Tobie Krzysiu jeszcze rozwiać? oj sporo problemów, jeden goni drugi teraz "wahom sie" w temacie nadziewarkiRoyal mi się podoba, ale pieniążki teżDobrych i tanich nadziewarek pewnie niema . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-465349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1486 Opublikowano 28 Grudnia 2015 ....SĄ.....czasem na OLX da się cóś dobrego za 200 - 300 polskich upolować..... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-465353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1487 Opublikowano 28 Grudnia 2015 (edytowane) Rozmrozone mieso klasykIwujemy peklujemy i po temacie ..Co mam Tobie Krzysiu jeszcze rozwiać? Rozwiej mi wątpliwość w jakim stanie to pisałeś ? I dlaczego beze mnie ? Edytowane 28 Grudnia 2015 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-465358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1488 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Gdzie jest temat o kalendarzach 2016 (potwierdzenie odbioru) Bo za cholerkę nie mogę znaleźć. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-465428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1489 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Mam takie pytanie. Mianowicie zastanawiam się od jakiegoś czasu do czego służy temperatura podczas wędzenia kiedy wędzimy dymem ciepłym, tj. w okolicach 55*. Czemu akurat tyle? Rozumiem, że nie przekraczanie tej temperatury ma pozostawić mięso w stanie surowym w celu lepszej penetracji mięsa przez dym, no ale dlaczego musi to być ciepły dym? Czy chodzi o przenikanie dymu do wnętrza wędzonek dzięki ciepłu? Nie natrafiłem na to na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-466081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1490 Opublikowano 3 Stycznia 2016 http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-466090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1491 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Wczoraj przypadkowo podsłuchałem rozmowę w sklepie ( przyprawy, zaopatrzenie wędliniarzy) o przygotowaniu mięsa na kiełbasy. Udzielający porad sugerował startującemu w branży (takiemu jak ja ) by odpuścił sobie krojenie mięsa w kostkę do peklowania, a od razu zmielił i wtedy zapeklował. "Odpuść sobie, nikt tak nie robi" - stwierdziłTo jak to jest. Jutro startuje ze swoja trzecią kiełbasą – chłopską, pierwszą peklowaną (była już biała i palcówka)Czy peklowanie pokrojonego w kostkę mięsa ma uzasadnienie – tak polecają przepisy, czy życie podyktowało łatwiejszy, szybszy sposób peklowania mięsa zmielonego. To duża oszczędność w robociźnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-468755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1492 Opublikowano 15 Stycznia 2016 ....przy peklowaniu pokrojonego w kostkę jest mniejszy dostęp powietrza , a co za tym idzie , mniejsza możliwość rozwoju tlenolubnych bakterii.. Rób wg przepisu.....do maszynki , aby weszło , też musisz pokroić.... Ja też wczoraj słuchałem pewnej pani u rzeźnika , która mówiła drugiej pani , że ona kiełbasę (nie surową) GOTUJE przez 10 - 15 minut , i dopiero wtedy jest ona do spożycia Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-468761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1493 Opublikowano 15 Stycznia 2016 (edytowane) To duża oszczędność w robociźniei niebezpieczeństwo, że szlag trafi mięso, potem jedzących. Edytowane 15 Stycznia 2016 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-468764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1494 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Chyba ,że... Ten Pan miał na myśli ... mielenie , ''doprawienie'' , mieszanie , nabicie w jelita , ''krótkie osadzanie'' i wędzenie... To wszystko można ''ogarnąć'' za dniówkę , ale jednakowoż ZALECANY czas peklowania mięsa na kiełbasy wynosi przeważnie 48 h . Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-468766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1495 Opublikowano 15 Stycznia 2016 No dobrze, dobrze liczyłem że dostane op.....l pokroję w kostkę i zapekluje, jak “Bozia karze ino tyko” zaintrygował mnie temat okrojenia procesu technologicznego z jednego oczka niebezpieczeństwo, że szlag trafi mięso, potem jedzących. Już wiem więcej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-468775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1496 Opublikowano 15 Stycznia 2016 No dobrze, dobrze liczyłem że dostane op.....l ... i dostaniesz. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-468780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1497 Opublikowano 15 Stycznia 2016 pokroję w kostkę i zapekluje, To nie musi być precyzyjna jakaś kostka . Wystarczą kawałki w granicach 3-4/4-5cm . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-468781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1498 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Chyba będę musiał wykupić abonament w tym temacie Po pytaniu czy można od razu peklować zmielone mięso pomijając operacje krojonia mięsa przy wyrobie kiełbas, otrzymałem ostrzeżenie że istnieje niebezpieczeństwo, że szlag trafi mięso, potem jedzących. To jak to się ma do przepisu Szczepana czy klasyka Czy to wyjątek od reguły czy mam ckm (ciężko kapującą mózgownice)W przepisach pierwsza czynność to mielenie mięsa A może peklowanie pokrojonego mięsa jest "oczwistą oczywistością" i o tym nawet się nie pisze Ale wtedy soliło by sie posolone mięso...jest napisane "...Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8.Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól " Zwątpiłem i posłużyłem się przepisem kol.Roberta Winckiewicza z książki "Domowe wędliny"Tam jest napisane jak "krowie na rowie""mięso po klasyfikacji, pokrojone w kostkę, peklujemy na sucho 48 h w temp.6C " PsKiełbasa wyszła bardzo dobra Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-470104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1499 Opublikowano 21 Stycznia 2016 "mięso po klasyfikacji, pokrojone w kostkę, peklujemy na sucho 48 h w temp.6C " Tu wkliłeś czas a dlaczego nie wkleiłeś tu? : "...Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8.Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól " Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-470108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1500 Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) A niby czemu zmielone mięso i prawidłowo zapeklowane miało by się zepsuć ? Edytowane 21 Stycznia 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-470109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.