Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A oto i kiełbaska:

post-58841-0-20258000-1450633774_thumb.jpg

 

Czy będzie ktoś tak miły  i choć po trosze odpowie  apropo szynek? lub nakieruje tok myślenia :D

 

Mam też pytanko odnośnie kiełbasy -  wędzona dwie godziny i peklowana 18gram peklosoli/ kilogram mięsa.

 

Połowę kiełbasy również sparzyłem - chcę ja lekko podsuszyć-  podsuszyc surową czy parzoną? ( chodzi o to która się szybciej zepsuje)

 

Pozdrawiam

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-464188
Udostępnij na innych stronach

Jak zapakujesz próżniowo to w lodówce sporo czasu poleży a w zamrażalniku bardzo sporo dłużej :)

Jak powiesisz w przewiewnym miejscu to Ci wyschnie (obeschnie) - zepsuć się nie powinna przynajmniej przez kilkanaście dni - z szynką nie mam doświadczenia bo po wędzeniu i parzeniu zaraz ląduje w kawałkach w zamrażalniku.

Kiełbasy jak wiszą w piwnicy (nieogrzewanej) z wiecznie uchylonym oknem to obsychają bardzo ładnie - długość wiszenia - u mnie wisiały raz 4 tyg. ale obeschły tak, że bardziej do żucia się nadawała - ale żadnej pleśni nie było i smakowo nic do zarzucenia.

Kiełbasy cienkie podsuszam po wędzeniu i  parzeniu - wieszam na kijach w piwnicy na min. tydzień i dopiero do jedzenia, a krakowska wisi min. 2 tyg. 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-464192
Udostępnij na innych stronach

W lodówce NO FROST kiełbasa również bardzo ładnie obsycha i jest twarda jak kość.

No i się nie psuje w trakcie suszenia.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-464201
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Czy do wyrobu kiełbas można używać wcześniej zamrożonego mięsa ?  kawałki poobcinane ze schabów i inne

.

 

Można tylko po prawidłowym odmrożeniu i zrobieniu kiełbasy należy tą kiełbasę poddać obróbce termicznej i wtedy można ją ponownie zamrozić.Jeśli ma być to kiełbasa surowa  np. polska czy biała nieparzona to nie należy taką kiełbasę ponownie zamrażać.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-465330
Udostępnij na innych stronach

Rozmrozone mieso klasykIwujemy peklujemy i po temacie ..Co mam Tobie Krzysiu jeszcze rozwiać?
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-465333
Udostępnij na innych stronach

Rozmrozone mieso klasykIwujemy peklujemy i po temacie ..Co mam Tobie Krzysiu jeszcze rozwiać?

To tak jak przed zamrożeniem.Wobec tego mrozimy-robimy, nie mrozimy -robimy.Ale ło co chodzi,dla początkujących.Ło użyte z premedytacją  :(

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-465344
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedź   :)
 

Co mam Tobie Krzysiu jeszcze rozwiać?

 
:angel:
 
 
oj sporo problemów, jeden goni drugi
:rolleyes: teraz "wahom sie" w temacie nadziewarki
Royal mi się podoba, ale pieniążki też
Dobrych i tanich nadziewarek pewnie niema .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-465349
Udostępnij na innych stronach

....SĄ.....czasem na OLX da się cóś dobrego za 200 - 300 polskich upolować.....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-465353
Udostępnij na innych stronach

Rozmrozone mieso klasykIwujemy peklujemy i po temacie ..Co mam Tobie Krzysiu jeszcze rozwiać?

 

Rozwiej mi wątpliwość w jakim stanie to pisałeś ?  :tongue:  :D

I dlaczego beze mnie ?

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-465358
Udostępnij na innych stronach

Gdzie jest temat o kalendarzach 2016 (potwierdzenie odbioru) Bo za cholerkę nie mogę znaleźć. :(:facepalm:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-465428
Udostępnij na innych stronach

Mam takie pytanie. Mianowicie zastanawiam się od jakiegoś czasu do czego służy temperatura podczas wędzenia kiedy wędzimy dymem ciepłym, tj. w okolicach 55*. Czemu akurat tyle? Rozumiem, że nie przekraczanie tej temperatury ma pozostawić mięso w stanie surowym w celu lepszej penetracji mięsa przez dym, no ale dlaczego musi to być ciepły dym? Czy chodzi o przenikanie dymu do wnętrza wędzonek dzięki ciepłu? Nie natrafiłem na to na forum.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-466081
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-466090
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Wczoraj przypadkowo podsłuchałem rozmowę w sklepie ( przyprawy, zaopatrzenie wędliniarzy) o przygotowaniu mięsa na kiełbasy. Udzielający porad sugerował startującemu w branży (takiemu jak ja :rolleyes: ) by odpuścił sobie krojenie mięsa w kostkę do peklowania, a od razu zmielił i wtedy zapeklował.  "Odpuść sobie, nikt tak nie robi"  -  stwierdził

To jak to jest. :angel:

Jutro startuje ze swoja trzecią kiełbasą – chłopską, pierwszą peklowaną  (była już biała i palcówka)

Czy peklowanie pokrojonego w kostkę mięsa ma uzasadnienie – tak polecają przepisy, czy życie podyktowało łatwiejszy, szybszy sposób peklowania mięsa zmielonego. To duża oszczędność w robociźnie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-468755
Udostępnij na innych stronach

....przy peklowaniu pokrojonego w kostkę jest mniejszy dostęp powietrza , a co za tym idzie , mniejsza możliwość rozwoju tlenolubnych bakterii..

 

Rób wg przepisu.....do maszynki , aby weszło , też musisz pokroić....

 

Ja też wczoraj słuchałem pewnej pani u rzeźnika , która mówiła drugiej pani , że ona kiełbasę (nie surową) GOTUJE przez 10 - 15 minut , i dopiero wtedy jest ona do spożycia :facepalm:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-468761
Udostępnij na innych stronach

To duża oszczędność w robociźnie

i niebezpieczeństwo, że szlag trafi mięso, potem jedzących.  :thumbsup:

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-468764
Udostępnij na innych stronach

Chyba ,że... Ten Pan miał na myśli ... mielenie , ''doprawienie'' , mieszanie , nabicie w jelita , ''krótkie osadzanie'' i wędzenie... :rolleyes: To wszystko można ''ogarnąć'' za dniówkę  :cool:  , ale jednakowoż  ZALECANY czas peklowania mięsa na kiełbasy wynosi przeważnie 48 h .

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-468766
Udostępnij na innych stronach

No dobrze, dobrze liczyłem że dostane op.....l   :rolleyes:  pokroję w kostkę i zapekluje, jak “Bozia karze ino tyko”  zaintrygował mnie temat okrojenia procesu technologicznego z jednego oczka

 

 

niebezpieczeństwo, że szlag trafi mięso, potem jedzących. 

 

 

 Już wiem więcej  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-468775
Udostępnij na innych stronach

 

 

No dobrze, dobrze liczyłem że dostane op.....l

... i dostaniesz.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-468780
Udostępnij na innych stronach

 

 

pokroję w kostkę i zapekluje,

 

To nie musi być precyzyjna jakaś kostka . Wystarczą kawałki w granicach 3-4/4-5cm .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-468781
Udostępnij na innych stronach

Chyba będę musiał wykupić abonament w tym temacie   :facepalm:

Po pytaniu czy można od razu peklować zmielone mięso pomijając operacje krojonia mięsa przy wyrobie kiełbas, 

otrzymałem ostrzeżenie że istnieje

 

niebezpieczeństwo, że szlag trafi mięso, potem jedzących. 

 

To jak to się ma do przepisu  Szczepana czy klasyka

 

Czy to wyjątek od reguły czy mam ckm  :rolleyes:  (ciężko kapującą mózgownice)

W przepisach pierwsza czynność to mielenie mięsa

 

A może peklowanie pokrojonego mięsa jest "oczwistą oczywistością" i o tym nawet się nie pisze 

Ale wtedy soliło by sie posolone mięso...

jest napisane "...Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8.

Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól "

 

Zwątpiłem i  posłużyłem się przepisem kol.Roberta Winckiewicza z książki "Domowe wędliny"

Tam jest napisane jak "krowie na rowie"

"mięso po klasyfikacji, pokrojone w kostkę, peklujemy na sucho 48 h w temp.6C

Ps

Kiełbasa wyszła bardzo dobra  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-470104
Udostępnij na innych stronach

"mięso po klasyfikacji, pokrojone w kostkę, peklujemy na sucho 48 h w temp.6C

Tu wkliłeś czas a dlaczego nie wkleiłeś tu? : 

 

 

"...Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8.

Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól "

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-470108
Udostępnij na innych stronach

A niby czemu zmielone mięso i prawidłowo zapeklowane miało by się zepsuć ? Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/60/#findComment-470109
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.