miro Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1851 Opublikowano 22 Października 2016 Robota sobie od razu daruj.....bo go szlag trafi.Planetarnym można spróbować, tylko patrz czy się nie grzeje napęd i mieszadła nie wygina.Można też mieszadłem do farb + wiertarka.....ale strasznie mięsko po ściana lata. Co łapki, to łapki... ......tylko że zimno przy mięsie z lodówki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-523380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1852 Opublikowano 22 Października 2016 Można też mieszadłem do farb + wiertarka.....ale strasznie mięsko po ściana lata. Jak robimy z moim kolegą "wiejskim masarzem", tak z 50 kg kiełbasy np. z dzika, to mieszamy właśnie za pomocą dużej wiertarki z mieszadłem. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-523382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1853 Opublikowano 22 Października 2016 Kurde...Ludzie... 30 kg , to u nas ''masorz'' i ja wyrabialim ręcznie !!! Ni ma się czego bać... toż to już nie ''gryzie''... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-523405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1854 Opublikowano 22 Października 2016 Jak się ma młode ,zdrowe ręce,to i 50 kg.można wymieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-523407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1855 Opublikowano 22 Października 2016 Ewentualnie można w betoniarce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-523409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1856 Opublikowano 22 Października 2016 Co łapki, to łapki... Ja przed myciem dokładnie wylizuję, bo uwielbiam surowiznę, oceniam ostateczny smak no i nic się nie marnuje Rękawiczki to zakładam, gdy coś brudnego trzeba zrobić. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-523434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1857 Opublikowano 23 Października 2016 Witam ! Chyba w dobrym dziale zadam to pytanie ? Chce sprobowac napakowac farsz mielonkowy i nie tylko do oslonek i mam pytania ?Oslonki maja byc wylącznie parzone w tzw brytfance. Jakich konkretnych oslonek uzyc ?Pytam bo patrze i tych rodzaju oslonek jest troche i jaką w tym przypadku wybrac ?Kaliber mysle cos w przedziale 8 cm no max 10 cm Jak wyglada sprawa parzenie ?Czy trzeba batonik co jakis czas obracac w brytfance ?Jaka temp parzenia ?Taka sama taktyka jak szynkowarze, czyli woda do max 75 C ?Jak sprawa sprawdzania temp w srodku batonu ?Czy mozna wykorzystac termometr z szynkowaru i co jakis czas wkuwac w oslonkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-523512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1858 Opublikowano 23 Października 2016 Czy mozna wykorzystac termometr z szynkowaru i co jakis czas wkuwac w oslonkę ? NIE... Wbijasz jak już musisz... to raz na początku i do końca parzenia nie wyciągasz... ( jakkolwiek to brzmi... ) Czy trzeba batonik co jakis czas obracac w brytfance ? Jakiej kurde brytfance...? Wsadzasz do gara z gorącą wodą... i tyle Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-523514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1859 Opublikowano 23 Października 2016 Czy mozna wykorzystac termometr z szynkowaru i co jakis czas wkuwac w oslonkę ? NIE... Wbijasz jak już musisz... to raz na początku i do końca parzenia nie wyciągasz... ( jakkolwiek to brzmi... ) Czy trzeba batonik co jakis czas obracac w brytfance ? Jakiej kurde brytfance...? Wsadzasz do gara z gorącą wodą... i tyle Jak jaka brytfanka ? No taka jajowata A jakie oslonki , jaki rodzaj optymalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-523519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1860 Opublikowano 23 Października 2016 Osłonki barierowe . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-523523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1861 Opublikowano 23 Października 2016 Osłonki barierowe .Białkowe i poliamidowe rozumie odpadają ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-523548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1862 Opublikowano 23 Października 2016 Białkowe raczej nie, ale poliamid może być.A "Zosi" może polecę mojego bloga, dla niewtajemniczonych....... znaczy całkiem zielonych w temacie.... Może ułatwi ci życie, a link masz w mojej stopce. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-523566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gitner Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1863 Opublikowano 29 Października 2016 Szanowne grono, czy jabłonka trochę spróchniała nadaje się do wędzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-524273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1864 Opublikowano 29 Października 2016 Zdrowe drewno tak, spróchniałe nie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-524274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartez26 Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1865 Opublikowano 30 Października 2016 Witam Wszystkich.Jako, że to mój pierwszy post na tym forum mówię cześć Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. Wędziłem kiełbasę jakiś czas temu i zepsułem ją. Otóż wstawiłem kiełbaske do mojego Borniaka ,najpierw suszenie ok. godziny ,następnie zacząłem wędzenie (planowo 3-4 godz. w temp. ok.50-55 C. ). Niestety po włączeniu generatora dymu wpadłem na genialny pomysł żeby strzelić sobie drzemkę ( po 18 godzinach w pracy i o godz. mniej więcej 23) niestety budzik nic nie dał i wstałem wyspany o godz. 8 rano! biegiem do wędzarni a tam kiełbaska mocno przypieczona ale co mnie zaskoczyło bardzo dużo ocieku i wilgoci. oczywiście kiełbasa kwaśna. zastanawiam sie skąd ta wilgoć i taka ilość ocieku biorąc pod uwagę że kiełbasa osadzała sie 24 godz. i do tego suszyła sie w wędzarni dodatkowo i była suchusieńka kiedy zaczynałem wędzenie. teraz wędzę szynki. jedna z 8 szynek w wędzarni zaczęła sie pocić. podpowiedzcie co zrobić żeby nie była kwaśna. puki co monitoruje i ciągle wycieram wycieki. dzięki za pomoc i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-524457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1866 Opublikowano 30 Października 2016 Nie wiem na ile Borniak jest automatyczny, ale przy 50-55 C nie powinno być takich efektów.Według mnie termometr przekłamuje i masz w wędzarni sporo ponad 70 C.Wędlina ma się pocić, to normalny objaw przy wędzeniu.Druga rzecz to ilość dymu.Czy też masz tam możliwość sterowania jego ilością? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-524458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartez26 Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1867 Opublikowano 30 Października 2016 no jest szyberek więc jak go otwieram to jest rzadki. miałem termometr podłączony i temperatura oscylowała w tych granicach. może wilgoć z powietrza na to wplynęła? rano było sporo rosyoczywiście chodzi mi o dodatkowy termometr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-524460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1868 Opublikowano 30 Października 2016 Wędlina ma się pocić, to normalny objaw przy wędzeniu. To po co obsuszasz przed wędzeniem?.Jak się będzie pocić w czasie wędzenia to będą kwaśne wędzonki.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-524473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartez26 Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1869 Opublikowano 30 Października 2016 no też mi się tak wydawalo...jak temu przeciwdzialać? dodam że szynki były nastrzykiwane Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-524475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1870 Opublikowano 30 Października 2016 jak temu przeciwdzialać? dodam że szynki były nastrzykiwane To że były nastrzykiwane nie ma tu znaczenia.Pogoda też.Przed puszczeniem dymu należy wędzonki dobrze osuszyć samym żarem lub grzałkami i jak wyrównają się temperatury wewnątrz wędzonek z temperaturą w wędzarni i wędzonki po dotknięciu ręką będą suche należy puścić niewielka ilość dymu.Wędzimy drewnem suchym tzn. o wilgotności ok.12 % lub suchymi wiórkami .I to by było na tyle.Pocenie się wędzonek wskazuje na to że różnica temperatury pomiędzy wędzonkami a temp. komory jest niewłaściwa tzn, że wędzonki są za zimne a komora za gorąca.Spróbuj ta szynkę przewiesić w inne miejsce i zapewnij swobodny przepływ dymu w wędzarni.Wycieranie niewiele da, ale po sparzeniu ten kwas octowy może się zmyć i wędzonki będą zjadliwe Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-524480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1871 Opublikowano 30 Października 2016 Pocić się a "lać" z wędzonek to dwie różne rzeczy.Jak podpiekam, to zawsze wędzonka się poci. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-524481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1872 Opublikowano 30 Października 2016 Jak podpiekam, to zawsze wędzonka się poci. Mówimy o wędzeniu.O podpiekaniu będzie później. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-524490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartez26 Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1873 Opublikowano 30 Października 2016 Ok. Dzięki za odpowiedzi najwyraźniej mięsko było za zimne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-524500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1874 Opublikowano 30 Października 2016 Tylko że Bartez nie wie ile było stopni w wędzarni, bo spał...... Gdyby wędzarnia trzymała zadane 50-55 C, to nie byłoby kwasu na wędlinie i "mocno przypieczona" jak pisze.Skąd to przypieczenie ...... z 55 C?Nie ma takiej możliwości. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-524504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1875 Opublikowano 9 Listopada 2016 Mam pytanko być może banalne.Mianowicie chodzi o sól kamienną.Robiłem soloną słoninę wg przepisu http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/728486/salo.html?PageNumber=5&PageStep=1Pytanie jest tego typu ?Czy sól kamienną wykorzystana w tym przepisu można użyć ponownie ?Pytam bo "obskoczylem" pobliskie sklepy, markety hiper , super i nigdzie nie ma soli kamiennej jest tylko ta miałka jodowana. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/75/#findComment-525828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.