Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

(żonie proporcje się pomieszały)
Nooo .. najlepiej na żone ...

 

cos da się zrobić na szybko
OWSZEM... :)  Dokupić mięsa żeby wyrównać słoność ... ( g / kg )  :thumbsup:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/94/#findComment-574955
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Eli jezeli mona zamrozic surowa juz  gotowa kielbase to wydaje mi sie ze mozna i mieso zapeklowane,oczywiscie jesli juz nie bylo mrozone . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/94/#findComment-576637
Udostępnij na innych stronach

Możesz mrozić tylko jak zrobisz kiełbasę to poddaj ją obróbce termicznej i możesz ponownie mrozić gotowy wyrób.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/94/#findComment-576656
Udostępnij na innych stronach

 

 

zamrozic surowa j

 

zamrozic zapeklowane mieso na kielbase?

Tylko odmrażaj powoli (w lodówce)

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/94/#findComment-576660
Udostępnij na innych stronach

 

 

Możesz mrozić tylko jak zrobisz kiełbasę to poddaj ją obróbce termicznej i możesz ponownie mrozić gotowy wyrób.

Arku chyba nie do końca tak jest.

Jakiś czas temu o tym pisaliśmy.

Zobacz tutaj od 17 posta : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13778-mi%C4%99so-a-bezpiecze%C5%84stwo/

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/94/#findComment-576768
Udostępnij na innych stronach

 

Możesz mrozić tylko jak zrobisz kiełbasę to poddaj ją obróbce termicznej i możesz ponownie mrozić gotowy wyrób.

Arku chyba nie do końca tak jest.

Jakiś czas temu o tym pisaliśmy.

Zobacz tutaj od 17 posta : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13778-mi%C4%99so-a-bezpiecze%C5%84stwo/

To miałeś tam napisane, że po parzeniu można właśnie. :) 

[Dodano: 23 lis 2017 - 15:45]

A przy okazji, klikasz numer posta, w tym przypadku 17 i pojawia się adres, który kopiujesz i podajesz. ;) 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/94/#findComment-576770
Udostępnij na innych stronach

Moze mi ktos uprzejmie powiedziec , czy mozna zamrozic zapeklowane mieso na kielbase?

 

Dodam tylko że wtedy przerywamy peklowanie , a odmrażanie to tak jak koledzy radzą - w lodówce , chyba że chcesz zrobiś parówkową to takie mięso mielisz zamrożone .

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/94/#findComment-576797
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Chciałabym zapytać jakie są definicje, nazwy anatomiczne i zwyczajowe mięśni szynki wieprzowej, a szczególnie chodzi mi ogonówkę i biodrówkę.

Mam mięsień półbłoniasty tzw górna zrazowa

Mięsień dwugłowy z półścięgnistym - dolna zrazowa z ligawą]

Mięsień czterogłowy tzw szynka kulka

A co z biodrówką i ogonówką?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/94/#findComment-576845
Udostępnij na innych stronach

Tak czytałam na forum co tylko znalazłam,

Mam jeszcze niejasność mięsień brzuchaty to mięsień dwugłowy?  I czy biodrówka to zespół mięsni pośladkowych nazywana ogonówką?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/94/#findComment-576861
Udostępnij na innych stronach

Tak czytałam na forum co tylko znalazłam,

Mam jeszcze niejasność mięsień brzuchaty to mięsień dwugłowy?  I czy biodrówka to zespół mięsni pośladkowych nazywana ogonówką?

Wynika z tego, że nie zaglądałaś do podanych przeze mnie linków. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/94/#findComment-576865
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13778-mięso-a-bezpieczeństwo/?p=535607

Paweł, nie miałem na myśli możliwości, bo tak jak już tam było opisywane rzeczywiście możliwe jest wszystko ale czy bezpieczne to już różnie bywa.

Tu zaniepokoiło mnie też to że Arek proponuje kolejność: parzenie, mrożenie. Wydaje mi się że już bezpieczniejsze w tym przypadku by było odwrócić czynności.

I już na koniec to chyba jest najtrafniejsza myśl:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13778-mięso-a-bezpieczeństwo/?p=535615


[Dodano: 24 lis 2017 - 11:10]

Sorki że tak piszę z doskoku ale robię to między klientami a do tego dzisiaj jestem myślami troszkę gdzie indziej (właśnie operują moją mamę)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/94/#findComment-576868
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za linki. Przeczytałam je i

Zrozumiałam tak:

Mięsień czterogłowy- kulka

Mięsień półbłoniasty- Górna zrazowa

Mięsień dwugłowy z półściegnistym - dolna zrazowa z ligawą

Mięsień brzuchaty

biodrówka- ogonówka?

Edytowane przez milusienka1990
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/94/#findComment-576870
Udostępnij na innych stronach

Pozostałe dobrze zrozumiałam?

Czyli ogonówka wchodzi w skład mięśni szynki razem z zrazowymi i szynką kulką?

A biodrówka to mięsień koło polędwiczki wp przy szynce wp? (potocznie mówiąc)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/94/#findComment-576872
Udostępnij na innych stronach

Możesz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/94/#findComment-577404
Udostępnij na innych stronach

Później odmrażaj w lodówce.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/94/#findComment-577407
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam, czy mieso peklowane na sucho po dwóch dniach mogę zamrozić?
Zapeklowane mięso w warunkach chłodniczych ( 4-8 st c ) mozesz przetrzymać do 5-6 dni . 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/94/#findComment-577436
Udostępnij na innych stronach

Później odmrażaj w lodówce.

 

Witam, czy mieso peklowane na sucho po dwóch dniach mogę zamrozić?

Zapeklowane mięso w warunkach chłodniczych ( 4-8 st c ) mozesz przetrzymać do 5-6 dni .
Tylko peklowane 6 dni nie będzie za słone? Dałem 19g peklosoli na kg.

 

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/94/#findComment-577459
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.