Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Podajcie proszę link do kalkulatora Skalar50.

Proszę  http://chomikuj.pl/skalar_46/Dokumenty/Kalkulator+peklowania

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-463255
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam jestem nowy w temacie i nie moge znalezc odpowiedzi na pytanie --- co w przypadku jezeli ktos  calkowicie nie chce solic, bo soli nie je czy wtedy naciera sie mieso przyprawami  i jak wyglada wedzenie   CALKOWICIE BEZ   peklowania bede wdzieczny za pomoc    czolem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-472455
Udostępnij na innych stronach

Witam jestem nowy w temacie i nie moge znalezc odpowiedzi na pytanie --- co w przypadku jezeli ktos  calkowicie nie chce solic, bo soli nie je czy wtedy naciera sie mieso przyprawami  i jak wyglada wedzenie   CALKOWICIE BEZ   peklowania bede wdzieczny za pomoc    czolem

to smutne, ale to pozostaje tylko marchewka - pytanie mnie zaskoczyło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-472458
Udostępnij na innych stronach

To musisz podpytać technologów . Peklosól/sól   to nie tylko przyprawa (a może przede wszystkim ) również konserwant , wiec na chłopski rozum powinno się ją  zastąpić konserwantem tylko czy to ma sens ? (pomijając ze nie będzie  "smaku peklowniczego" ale o smakach nie dyskutujemy) 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-472459
Udostępnij na innych stronach

 

 

jezeli ktos  calkowicie nie chce solic, bo soli nie je czy wtedy naciera sie mieso przyprawami  i jak wyglada wedzenie

 

Na samych klasycznych przyprawach moim zdaniem nic z tego nie bedzie ale przeczytaj ten temat:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5181-sok-z-selera-zamiast-azotanow-azotynow/ 

 

Cały dalszy proces obróbki czyli ociekanie, wędzenie obróbka termiczna pozostaje bez zmian ... przy eksperymentowaniu totalnie bez soli z pewnością mięso musi być "idealne" - żadna marketówka i praktycznie sterylne warunki od początku do końca, z czasami tez musisz kombinować bo ja nie zostawiłbym takiego mięsa niezasolonego na 14-21 dni nawet w idealnych warunkach :( 

Trudne wyzwanie :( 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-472468
Udostępnij na innych stronach

ale to pozostaje tylko marchewka

 

 

Byś się zdziwił , w marchewce też jest sól , w jajku i mięsie  też :D  .  Koledze chodzi jednak o sól ,  którą bezpośrednio dodaje się  do potraw .

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-472487
Udostępnij na innych stronach

Sól i peklosól, to substancje konserwujące mięso i jeżeli zdrowie nie pozwala Ci na ich spożywanie, trzeba zmienić technologię wytwarzania wędlin.

Mięso nie będzie solone, czy peklowane, więc od razu musi zostać poddane wędzeniu i obróbce termicznej.

Tak jak pisał kolega roger, musisz zachować czystość i szukać mięsa dobrej jakości.

No i po obróbce wyrób powinien być dość szybko spożyty.

 

Ale taka obróbka mięsa ma sens jedynie wtedy, gdy faktycznie spożycie soli jest z jakiś względów zabronione.

Jeśli to tylko Twój "wymysł" aby zdrowiej jeść, to nie idź ta drogą.

Więcej możesz sobie zrobić krzywdy jedząc mięso bez soli, niż z solone czy peklowane.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-472501
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ostatnio jakaś moda się zrobiła...Jak do moich rodziców do pracy przyjeźdża facet z wędlinami to od razu się chwali że ma bez soli też...skąd taka moda? Dieta jakaś? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-476873
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym te jego wędliny bez soli zobaczyć w przekroju i skosztować.

Żeby się nie okazało, że to tylko reklama...... :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-476888
Udostępnij na innych stronach

 

 

ma bez soli też...skąd taka moda? Dieta jakaś?
  czy chwyt marketingowy ? bo to jest wewnętrznie niespójne
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-476900
Udostępnij na innych stronach

W sumie to może i racja teraz taka nowomowa nie sól + azotyn sodu tylko peklosól , przecież to nie sól to peklosól , wędzonka nie zawiera soli tylko peklosól. Szkoda czasu

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-476976
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Mam pytanie chociaż nie wiem czy ten dział. Zapeklowałem mięso na kiełbasę szynkową i "swojską"(łopatka,okrawki z szynki,boczek) we wtorek, była godzina 22 gdy włożyłem mięso do lodówki.Chciałbym jutro mięso w osłonki i jelita nadziewać np rano i moje pytanie czy osadzanie mogę np w temp pokojowej 21' przeprowadzić np 2-3godz i potem do wędzarni?czy zająć się mięsem dopiero jutro wieczorem i osadzanie przeprowadzić w temp do 10' przez całą noc i wędzić w sobotę?poradźcie chociaż przyznam, że wolałbym dymić jutro np koło południa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-487274
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Moim zdaniem spokojnie możesz ... minie ok 48 h to mięsko się już zapekluje. 

Co do osadzania - 2-3h w temp. pokojowej jest ok, ale będziesz musiał dłużej osuszać wyrób przed puszczeniem dymu. dłuższe osadzanie może powodować twarde jelito na kiełbasie gdy "poszaleje" temperatura... 

Więc rano nadziej kiełbaski i wędź po południu!

 

Z Dymnym pozdrowieniem..... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-487276
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam, mam pytanie wczoraj zakupiłem golonkę i mięso zapeklowałem na kiełbasę szynkową . Była to golonka zapakowana próżniowo z terminem spożycia do 15.04.2016. Czy wędzić 15.04 czy mogę 16.04.2016. Dzięki za odpowiedź !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-490996
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przymierzam się "już" do drugiego wędzenia. Mam nawet przygotowane, zapeklowane mięso już gotowe do wędzenia w najbliższy poniedziałek, ale mam także pytanie na które na forum nie znalazłem odpowiedzi. Mianowicie, po zważeniu mięsa po peklowaniu, mam go o 2,5 kg więcej niż przed peklowaniem. Czyli z 12,6 kg zrobiło się 15,1 kg. Zalewa z peklosoli była zrobiona dokładnie z tabelą dziadka i peklowanie było prowadzone w temperaturze około 4 stopni w czasie zgodnym z tabelą. Czy tak się dzieje zawsze, czy coś jednak przedobrzyłem? Przy pierwszym podejściu nie zwracałem na to uwagi. Święta mają swoje prawa, a wędzonki własne musiały być. Pozdrawiam wszystkich. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-493213
Udostępnij na innych stronach

Nastrzyk + osmoza i masz efekt. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-493220
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.