andrzej58 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1001 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Witam,Podajcie proszę link do kalkulatora Skalar50.z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-463253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1002 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Podajcie proszę link do kalkulatora Skalar50. Proszę http://chomikuj.pl/skalar_46/Dokumenty/Kalkulator+peklowania Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-463255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirusx3 Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1003 Opublikowano 1 Lutego 2016 Witam jestem nowy w temacie i nie moge znalezc odpowiedzi na pytanie --- co w przypadku jezeli ktos calkowicie nie chce solic, bo soli nie je czy wtedy naciera sie mieso przyprawami i jak wyglada wedzenie CALKOWICIE BEZ peklowania bede wdzieczny za pomoc czolem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-472455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1004 Opublikowano 1 Lutego 2016 Witam jestem nowy w temacie i nie moge znalezc odpowiedzi na pytanie --- co w przypadku jezeli ktos calkowicie nie chce solic, bo soli nie je czy wtedy naciera sie mieso przyprawami i jak wyglada wedzenie CALKOWICIE BEZ peklowania bede wdzieczny za pomoc czolemto smutne, ale to pozostaje tylko marchewka - pytanie mnie zaskoczyło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-472458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1005 Opublikowano 1 Lutego 2016 (edytowane) To musisz podpytać technologów . Peklosól/sól to nie tylko przyprawa (a może przede wszystkim ) również konserwant , wiec na chłopski rozum powinno się ją zastąpić konserwantem tylko czy to ma sens ? (pomijając ze nie będzie "smaku peklowniczego" ale o smakach nie dyskutujemy) Edytowane 1 Lutego 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-472459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1006 Opublikowano 1 Lutego 2016 jezeli ktos calkowicie nie chce solic, bo soli nie je czy wtedy naciera sie mieso przyprawami i jak wyglada wedzenie Na samych klasycznych przyprawach moim zdaniem nic z tego nie bedzie ale przeczytaj ten temat:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5181-sok-z-selera-zamiast-azotanow-azotynow/ Cały dalszy proces obróbki czyli ociekanie, wędzenie obróbka termiczna pozostaje bez zmian ... przy eksperymentowaniu totalnie bez soli z pewnością mięso musi być "idealne" - żadna marketówka i praktycznie sterylne warunki od początku do końca, z czasami tez musisz kombinować bo ja nie zostawiłbym takiego mięsa niezasolonego na 14-21 dni nawet w idealnych warunkach Trudne wyzwanie Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-472468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1007 Opublikowano 1 Lutego 2016 (edytowane) ale to pozostaje tylko marchewka Byś się zdziwił , w marchewce też jest sól , w jajku i mięsie też . Koledze chodzi jednak o sól , którą bezpośrednio dodaje się do potraw . Edytowane 1 Lutego 2016 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-472487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1008 Opublikowano 1 Lutego 2016 Sól i peklosól, to substancje konserwujące mięso i jeżeli zdrowie nie pozwala Ci na ich spożywanie, trzeba zmienić technologię wytwarzania wędlin.Mięso nie będzie solone, czy peklowane, więc od razu musi zostać poddane wędzeniu i obróbce termicznej.Tak jak pisał kolega roger, musisz zachować czystość i szukać mięsa dobrej jakości.No i po obróbce wyrób powinien być dość szybko spożyty. Ale taka obróbka mięsa ma sens jedynie wtedy, gdy faktycznie spożycie soli jest z jakiś względów zabronione.Jeśli to tylko Twój "wymysł" aby zdrowiej jeść, to nie idź ta drogą.Więcej możesz sobie zrobić krzywdy jedząc mięso bez soli, niż z solone czy peklowane. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-472501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkaczyk87 Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1009 Opublikowano 18 Lutego 2016 Ostatnio jakaś moda się zrobiła...Jak do moich rodziców do pracy przyjeźdża facet z wędlinami to od razu się chwali że ma bez soli też...skąd taka moda? Dieta jakaś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-476873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1010 Opublikowano 18 Lutego 2016 Chciałbym te jego wędliny bez soli zobaczyć w przekroju i skosztować.Żeby się nie okazało, że to tylko reklama...... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-476888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1011 Opublikowano 18 Lutego 2016 ma bez soli też...skąd taka moda? Dieta jakaś? czy chwyt marketingowy ? bo to jest wewnętrznie niespójne Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-476900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1012 Opublikowano 18 Lutego 2016 Może bez peklosoli ............. tak tylko sugeruję i myślę Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-476941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1013 Opublikowano 18 Lutego 2016 Ostatnio też naszła moda na 'peklowanie' solą morską... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-476944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1014 Opublikowano 18 Lutego 2016 W sumie to może i racja teraz taka nowomowa nie sól + azotyn sodu tylko peklosól , przecież to nie sól to peklosól , wędzonka nie zawiera soli tylko peklosól. Szkoda czasu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-476976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaArCiO Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1015 Opublikowano 24 Marca 2016 Mam pytanie chociaż nie wiem czy ten dział. Zapeklowałem mięso na kiełbasę szynkową i "swojską"(łopatka,okrawki z szynki,boczek) we wtorek, była godzina 22 gdy włożyłem mięso do lodówki.Chciałbym jutro mięso w osłonki i jelita nadziewać np rano i moje pytanie czy osadzanie mogę np w temp pokojowej 21' przeprowadzić np 2-3godz i potem do wędzarni?czy zająć się mięsem dopiero jutro wieczorem i osadzanie przeprowadzić w temp do 10' przez całą noc i wędzić w sobotę?poradźcie chociaż przyznam, że wolałbym dymić jutro np koło południa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-487274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1016 Opublikowano 24 Marca 2016 Moim zdaniem spokojnie możesz ... minie ok 48 h to mięsko się już zapekluje. Co do osadzania - 2-3h w temp. pokojowej jest ok, ale będziesz musiał dłużej osuszać wyrób przed puszczeniem dymu. dłuższe osadzanie może powodować twarde jelito na kiełbasie gdy "poszaleje" temperatura... Więc rano nadziej kiełbaski i wędź po południu! Z Dymnym pozdrowieniem..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-487276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaArCiO Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1017 Opublikowano 24 Marca 2016 Jeżeli dobrze zrozumiałem jeśli kiełbasy zawisną na kijach w pokoju koło 10 rano to po 3godz można do wędzarni i osuszać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-487278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1018 Opublikowano 24 Marca 2016 Jeżeli dobrze zrozumiałem jeśli kiełbasy zawisną na kijach w pokoju koło 10 rano to po 3godz można do wędzarni i osuszać? Tak dobrze zrozumiałeś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-487280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek62 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1019 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Witam, mam pytanie wczoraj zakupiłem golonkę i mięso zapeklowałem na kiełbasę szynkową . Była to golonka zapakowana próżniowo z terminem spożycia do 15.04.2016. Czy wędzić 15.04 czy mogę 16.04.2016. Dzięki za odpowiedź ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-490996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1020 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 bez przesady, możesz spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-490997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badylarz Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1021 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Przymierzam się "już" do drugiego wędzenia. Mam nawet przygotowane, zapeklowane mięso już gotowe do wędzenia w najbliższy poniedziałek, ale mam także pytanie na które na forum nie znalazłem odpowiedzi. Mianowicie, po zważeniu mięsa po peklowaniu, mam go o 2,5 kg więcej niż przed peklowaniem. Czyli z 12,6 kg zrobiło się 15,1 kg. Zalewa z peklosoli była zrobiona dokładnie z tabelą dziadka i peklowanie było prowadzone w temperaturze około 4 stopni w czasie zgodnym z tabelą. Czy tak się dzieje zawsze, czy coś jednak przedobrzyłem? Przy pierwszym podejściu nie zwracałem na to uwagi. Święta mają swoje prawa, a wędzonki własne musiały być. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-493213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1022 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Nastrzyk + osmoza i masz efekt. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-493220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1023 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 po zważeniu mięsa po peklowaniu, mam go o 2,5 kg więcej niż przed peklowaniem. Zważ po wędzeniu Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-493232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badylarz Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1024 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zważyłem po parzeniu i mam 11.1kg, a więc w kg wędzonek jest prawie 114% mięsa. Peklowałem bez przypraw i wędzonki "to jest to". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-493683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1025 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Witaj - zrób tą analizę wagową dla wołowinki czy też jelenia, daniela - to zobaczysz ile jest mięska w mięsku ) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/41/#findComment-493684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.