roger Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1176 Opublikowano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Zorro ok zacznijmy od początku .. czym innym jest zalanie 1kg mięsa w pojemniku o pojemności Y a czym innym 20kg ... Nie po to ktoś wyliczył jaka ilość soli przejdzie do wyrobu w funkcji jego ilości żebyś traktował to jak nic nie znaczącą zależność ... O przyprawach nic nie napiszę bo wiem że co kraj to obyczaj ... ale lepsze i bezpieczniejsze są napary w solance niż przyprawy Tapniete z GT-I9500 Edytowane 15 Stycznia 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1177 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zorro ok zacznijmy od początku Od którego? .Robert nie idź tą drogą, że zacytuję klasyka bo Babcia tak robiła, Dziadek robił, Mama też .Przekonanych nie przekonasz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1178 Opublikowano 15 Stycznia 2017 koniec tematu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1179 Opublikowano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Arek mój kuzyn ma takie powiedzenie ... ręce opadywują ... Mnie czasem i z ptaszkiem Zorro Ty się nie obrażaj ... wyciągnij wnioski i dzialaj Tapniete z GT-I9500 Edytowane 15 Stycznia 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondzik Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1180 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Dzięki za szybką odpowiedź, przywędrowałem tutaj z forum Alkohole Domowe, nie ukrywa że oprócz własnego trunku przydała by się własna zagrycha 10 % czyli na 1l solanki 100 g pektosoli? Na strychu stoi nieużywana beczka, więc na wiosne będzie trzeba ją wykorzystac. Pozdrawiam wszystkich użytkowników forum i z góry przepraszam za "głupie' pytania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1181 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Tak ale to będzie jakieś 9, 5 % .. Strona zacna ale troszkę inna Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1182 Opublikowano 15 Stycznia 2017 (edytowane) koniec tematu Szkoda bo może byś się coś nauczył, ale Twoja wola Panie. Edytowane 15 Stycznia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1183 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Nie obrażam się na nikogo.Na pewno nie jestem fachowcem w tej dziedzinie.(Coś tam na pewno umię)To co robię jest okej .Chodzi o peklowanie ,na pewno dużo się nauczyłem z tego forum,ale na temat peklowania nie będę wchodził w dyskusje .POZDRAWIAM . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1184 Opublikowano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Dziękuję za podpowiedz zalewa zrobiona mięsko się pekluje. 10 litrów wody i 900 g peklosoli.teraz czekamyNo ale z tych podpowiedzi nie skorzystałeś bo proporcje solanki do mięsa zrobiłeś po swojemu i stężenie też raczej z tych troszkę większych. Edytowane 15 Stycznia 2017 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1185 Opublikowano 16 Stycznia 2017 No ale z tych podpowiedzi nie skorzystałeś bo proporcje solanki do mięsa zrobiłeś po swojemu i stężenie też raczej z tych troszkę większych. Dlaczego nie skorzystał.?Skorzystał tylko uśrednił sobie stężenie i zrobił ok.9 %.Dla polędwic może być ciut za słono a dla szynek może będzie dobrze bo lepiej jak mniej słone niż za słone.Można sobie jeszcze z tymi polędwicami poradzić mocząc je w czystej wodzie Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1186 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Jednak 10 litrów solanki na 12 kg mięsa... to trochę nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1187 Opublikowano 16 Stycznia 2017 (edytowane) Nie będę się wymądrzał ale dokładanie innych przypraw do solanki może spowodować zepsucie (gnicie przypraw czy coś takowego - koleżanki i koledzy lepsi stażem na pewno to bardziej przybliżą)Proponuję na początku nie kombinować tylko trzymać się wytycznych to produkcja się nie zmarnuje. A cofając się troszkę przeczytałem to, jako metoda peklowania zamiast pojemnika: Worek foliowy do spożywki i po problemie Może i działa, nie neguję ale ... u mnie nie podziałało i straciłem 10kg szynek i schabów. Edytowane 16 Stycznia 2017 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1188 Opublikowano 16 Stycznia 2017 (edytowane) Jednak 10 litrów solanki na 12 kg mięsa... to trochę nie tak. Nie odnosiłem się do ilości solanki /kg mięsa tylko do stężenia a to może być.Ilość solanki zmniejszył bym do 6 l max, ale to insza inszość.Nawet jeśli tej solanki jest zbyt dużo a dla szynek jest nieco za słaba to się wyrówna a dla polędwic radziłem żeby je trochę wymoczyć. Edytowane 16 Stycznia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1189 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Dlaczego nie skorzystał.? Nie odnosiłem się do ilości solanki /kg mięsa tylko do stężenia a to może być.Ilość solanki zmniejszył bym do 6 l max, ale to insza inszość.Nawet jeśli tej solanki jest zbyt dużo a dla szynek jest nieco za słaba to się wyrówna a dla polędwic radziłem żeby je trochę wymoczyć. A ja się odniosłam do całokształtu więc nie rozumiem Twojej negacji mego postu . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1190 Opublikowano 16 Stycznia 2017 A ja nie rozumiem, po co robić zbyt słoną solankę. Żeby później moczyć w czystej wodzie? Nie prościej zrobić taką jak trzeba? Na temat peklowania było już tyle napisane. Jest tabela, kalkulator peklowania, a i tak co chwilę ktoś miesza, byle tylko coś napisać. Poniekąd rozumiem adeptów sztuki, bowiem w tym całym bałaganie ciężko o odsianie plew od ziarna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1191 Opublikowano 17 Stycznia 2017 A przeciez i tak nie kazdy lubi jednakowo slone , uwazam zrob na 1 raz tak jak podaje tabela a poznie mozna sobie zmodifigowac pod swoj smak ( oczywiscie nie mozna zanizac zeby mieso sie popsulo).NIestety wiekszosc"nowych" lubi kombinowac i wymyslac no i do tego musi byc wszystko na juz .. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1192 Opublikowano 17 Stycznia 2017 (edytowane) A ja się odniosłam do całokształtu więc nie rozumiem Twojej negacji mego postu . Nic nie neguję, ale przyznasz, że częściowo zastosował się do naszych rad bo zrobił słabszą solankę.W przypadku młodych niedoświadczonych zadymiaczy lepiej być precyzyjnym a nie uogólniać bo mogą to opacznie zrozumieć[Dodano: 17 sty 2017 - 13:34] A ja nie rozumiem, po co robić zbyt słoną solankę. Żeby później moczyć w czystej wodzie? Ja też nie rozumiem , ale dobór solanki to metoda prób i błędów jak zapewne wiesz.Podałem sposób w razie jak zrobi się za mocną solankę.W tym konkretnym przypadku moim zdaniem solanka jest za mocna i jest jej za dużo.Może być za słone Edytowane 17 Stycznia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1193 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Jak dobrze pamiętam pierwsze wzmianki o peklowaniu azotynem pochodzą z początku XVIII wieku, czyli lekko licząc jakieś 200 lat.Przez te 200 lat z pokolenia na pokolenie ulepszano metody peklowania, dawkowanie soli, saletry a nawet unowocześniono środek peklujący.Można przypuszczać, że dążono do opracowania najlepszej metody i taki metody opracowano. Jednak kiedy wędzenie stało się powszechnie modne, wszystkie te dokonania szlag trafił, bo przecież dziś każdy polak to rzeźnik z wykształcenia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1194 Opublikowano 17 Stycznia 2017 W tym konkretnym przypadku moim zdaniem solanka jest za mocna i jest jej za dużo.Może być za słone Też jestem tego zdania. Doradziłem według zaleceń tabeli, ale najwidoczniej kolega wie lepiej i zrobił tak jak zrobił Z drugiej strony, nie chce mi się wierzyć, że ktoś zaczyna przygodę z wędzeniem od takich ilości mięsa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
studi78 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1195 Opublikowano 19 Stycznia 2017 witam ponownie. mięso przeniosłem do garażu jedna dzisiaj po sprawdzeniu widzę że delikatnie na powierzchni pływają niewielkie kostki lodu. Temperatura w nocy spadła do -13st. garaż blaszany i niestety nie ogrzewany. Czy to zaszkodzi mięsu? co robić ? dzisiaj w nocy ma być -6st. jutro w dzień 0st. zostawić tak jak jest czy co?? dziękuję za szybką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1196 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Mięsu nie zaszkodzi, ale poniżej 2 stopni ustaje,bardzo spowalnia proces peklowania.Spróbuj owinąć naczynie tak aby było te 2 stopnie. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1197 Opublikowano 20 Stycznia 2017 mięso przeniosłem do garażu Przenieś do domu , a na noc wynieś do garażu Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1198 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Chyba na odwrót, na noc do domu a w dzień do garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szekerwar Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1199 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Witam,wczoraj zalałem mięso solanką 15kg mięsa, solanka 600gram peklosoli w czterech litrach wody a nie w 6 litrach wody po prostu cztery liry mi wystarczyło żeby mięso zalać czas peklowania 9-10 dni.Pytam o ilość wody może być cztery litry zamiast sześciu.Oczywiście dwa razy dziennie mięso przewracam.pozdrawiam szanowną braćByłbym wdzieczny za odpowiedź wystarczy żebyście napisali - "wystarczy" albo "dolej te dwa litry wody" ;-), no i oczywiście z góry dziękuje za jakąkolwiek odpowiedź. Ps. wiem, że to już było tylko teraz nie mam czasu szukać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-546732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1200 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Jak nie dolejesz tych 2 litów będzie mięso bardzo słone. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-546735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.