Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zorro ok zacznijmy od początku .. czym innym jest zalanie 1kg mięsa w pojemniku o pojemności Y a czym innym 20kg ... :(

Nie po to ktoś wyliczył jaka ilość soli przejdzie do wyrobu w funkcji jego ilości żebyś traktował to jak nic nie znaczącą zależność ... :(

O przyprawach nic nie napiszę bo wiem że co kraj to obyczaj ... ale lepsze i bezpieczniejsze są napary w solance niż przyprawy ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536196
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zorro ok zacznijmy od początku

 

Od którego? :D .Robert nie idź tą drogą, że zacytuję klasyka  bo Babcia tak robiła, Dziadek robił, Mama też .Przekonanych nie przekonasz. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536200
Udostępnij na innych stronach

Arek mój kuzyn ma takie powiedzenie ... ręce opadywują ... :(

Mnie czasem i z ptaszkiem ;)

 

Zorro Ty się nie obrażaj ... wyciągnij wnioski i dzialaj ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536202
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za szybką odpowiedź, przywędrowałem tutaj z forum Alkohole Domowe, nie ukrywa że oprócz własnego trunku przydała by się własna zagrycha :) 10 % czyli na 1l solanki 100 g pektosoli? Na strychu stoi nieużywana beczka, więc na wiosne będzie trzeba ją wykorzystac. Pozdrawiam wszystkich użytkowników forum i z góry przepraszam za "głupie' pytania

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536205
Udostępnij na innych stronach

Tak ale to będzie jakieś 9, 5 % ..

Strona zacna ale troszkę inna ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536208
Udostępnij na innych stronach

koniec  tematu

 

Szkoda bo może byś się coś nauczył, ale Twoja wola Panie. :(  

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536212
Udostępnij na innych stronach

Nie obrażam się na nikogo.Na pewno nie jestem fachowcem w tej dziedzinie.(Coś tam na pewno umię)To co robię jest okej .Chodzi o peklowanie ,na pewno dużo się nauczyłem z tego forum,ale na temat peklowania nie będę wchodził w dyskusje .POZDRAWIAM .:):clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536220
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za podpowiedz zalewa zrobiona mięsko się pekluje. 10 litrów wody i 900 g peklosoli.teraz czekamy

No ale z tych podpowiedzi nie skorzystałeś bo proporcje solanki do mięsa  zrobiłeś po swojemu i stężenie też raczej z tych troszkę większych.

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536241
Udostępnij na innych stronach

 

 

No ale z tych podpowiedzi nie skorzystałeś bo proporcje solanki do mięsa  zrobiłeś po swojemu i stężenie też raczej z tych troszkę większych.

 

Dlaczego nie skorzystał.?Skorzystał tylko uśrednił sobie stężenie i zrobił ok.9 %.Dla polędwic może być ciut za słono a dla szynek może będzie dobrze bo lepiej jak mniej słone niż za słone.Można sobie jeszcze z tymi polędwicami poradzić mocząc  je w czystej wodzie

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536301
Udostępnij na innych stronach

Nie będę się wymądrzał :laugh:  ale dokładanie innych przypraw do solanki może spowodować zepsucie (gnicie przypraw czy coś takowego - koleżanki i koledzy lepsi stażem na pewno to bardziej przybliżą)

Proponuję na początku nie kombinować tylko trzymać się wytycznych to produkcja się nie zmarnuje. ;)

 

A cofając się troszkę przeczytałem to, jako metoda peklowania zamiast pojemnika:

 

 

Worek foliowy do spożywki i po problemie :)

Może i działa, nie neguję ale ... u mnie nie podziałało :laugh:  i straciłem 10kg szynek i schabów. :facepalm:

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536309
Udostępnij na innych stronach

Jednak 10 litrów solanki na 12 kg mięsa... to trochę nie tak.

 

Nie odnosiłem się do ilości solanki /kg mięsa tylko do stężenia a to może być.Ilość solanki zmniejszył bym do 6 l max, ale to insza inszość.Nawet jeśli tej solanki jest zbyt dużo a dla szynek jest nieco za słaba to się wyrówna a dla polędwic radziłem żeby je trochę wymoczyć.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536310
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dlaczego nie skorzystał.?
 

 

Nie odnosiłem się do ilości solanki /kg mięsa tylko do stężenia a to może być.Ilość solanki zmniejszył bym do 6 l max, ale to insza inszość.Nawet jeśli tej solanki jest zbyt dużo a dla szynek jest nieco za słaba to się wyrówna a dla polędwic radziłem żeby je trochę wymoczyć.

A ja się odniosłam do całokształtu więc nie rozumiem Twojej negacji mego postu .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536363
Udostępnij na innych stronach

A ja nie rozumiem, po co robić zbyt słoną solankę. Żeby później moczyć w czystej wodzie? Nie prościej zrobić taką jak trzeba? Na temat peklowania było już tyle napisane. Jest tabela, kalkulator peklowania, a i tak co chwilę ktoś miesza, byle tylko coś napisać. Poniekąd rozumiem adeptów sztuki, bowiem w tym całym bałaganie ciężko o odsianie plew od ziarna.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536364
Udostępnij na innych stronach

A przeciez i tak nie kazdy lubi jednakowo slone , uwazam zrob na 1 raz tak jak podaje tabela  a poznie mozna sobie zmodifigowac pod swoj smak ( oczywiscie nie mozna zanizac zeby mieso sie popsulo).

NIestety wiekszosc"nowych" lubi kombinowac i wymyslac no i do tego musi byc wszystko na juz ..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536390
Udostępnij na innych stronach

A ja się odniosłam do całokształtu więc nie rozumiem Twojej negacji mego postu .

 

Nic nie neguję, ale przyznasz, że częściowo zastosował się do naszych rad bo zrobił słabszą solankę.W przypadku młodych niedoświadczonych zadymiaczy lepiej być precyzyjnym a nie uogólniać bo mogą to opacznie zrozumieć

[Dodano: 17 sty 2017 - 13:34]

 

 

A ja nie rozumiem, po co robić zbyt słoną solankę. Żeby później moczyć w czystej wodzie?

 

Ja też nie rozumiem :) , ale dobór solanki to metoda prób i błędów jak zapewne wiesz.Podałem sposób w razie jak zrobi się za mocną solankę.W tym konkretnym przypadku moim zdaniem solanka jest za mocna i jest jej za dużo.Może być za słone 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536408
Udostępnij na innych stronach

Jak dobrze pamiętam pierwsze wzmianki o peklowaniu azotynem pochodzą z początku XVIII wieku, czyli lekko licząc jakieś 200 lat.

Przez te 200 lat z pokolenia na pokolenie ulepszano metody peklowania, dawkowanie soli, saletry a nawet unowocześniono środek peklujący.

Można przypuszczać, że dążono do opracowania najlepszej metody i taki metody opracowano.

 

Jednak kiedy wędzenie stało się powszechnie modne, wszystkie te dokonania szlag trafił, bo przecież dziś każdy polak to rzeźnik z wykształcenia.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536412
Udostępnij na innych stronach

 

 

W tym konkretnym przypadku moim zdaniem solanka jest za mocna i jest jej za dużo.Może być za słone 
 

Też jestem tego zdania. Doradziłem według zaleceń tabeli, ale najwidoczniej kolega wie lepiej i zrobił tak jak zrobił :) Z drugiej strony, nie chce mi się wierzyć, że ktoś zaczyna przygodę z wędzeniem od takich ilości mięsa :D 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536432
Udostępnij na innych stronach

witam ponownie. mięso przeniosłem do garażu jedna dzisiaj po sprawdzeniu widzę że delikatnie na powierzchni pływają niewielkie kostki lodu. Temperatura w nocy spadła do -13st. garaż blaszany i niestety nie ogrzewany. Czy to zaszkodzi mięsu? co robić ? dzisiaj w nocy ma być -6st. jutro w dzień 0st. zostawić tak jak jest czy co?? dziękuję za szybką pomoc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536701
Udostępnij na innych stronach

Mięsu nie zaszkodzi, ale poniżej 2 stopni ustaje,bardzo spowalnia proces peklowania.Spróbuj owinąć naczynie tak aby było te 2 stopnie.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536705
Udostępnij na innych stronach

 

 

mięso przeniosłem do garażu
  Przenieś do domu , a na noc wynieś do garażu :)
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-536764
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam,

wczoraj zalałem mięso solanką  15kg mięsa, solanka 600gram peklosoli w czterech litrach wody a nie w 6 litrach wody po prostu cztery liry mi wystarczyło żeby mięso zalać czas peklowania 9-10 dni.

Pytam o ilość wody może być cztery litry zamiast sześciu.

Oczywiście dwa razy dziennie mięso przewracam.

pozdrawiam szanowną  brać

Byłbym wdzieczny za odpowiedź wystarczy żebyście napisali - "wystarczy" albo "dolej te dwa litry wody" ;-), no i oczywiście z góry dziękuje za jakąkolwiek odpowiedź.

 

Ps. wiem, że to już było tylko teraz nie mam czasu szukać

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/48/#findComment-546732
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.