Dafman Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1326 Opublikowano 13 Października 2017 (edytowane) Cześć, otrzymałem ostatnio w prezencie swojskie piersi z gęsi ze skórą. Chciałbym je jakoś dobrze wykorzystać. Jak je ogarnąć, peklowanie na mokro czy na sucho? Chciałbym je spróbować uwędzić na zimno. Może ktoś podrzuci jakiś fajny przepis, powiedzmy na kilogram mięsa co i jak, bo szukałem w zakładce drób ale nic konkretnego nie rzuciło mi się w oczy. Jak już coś jest to przepisy typowo "obiadowe". Edytowane 13 Października 2017 przez Dafman Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/54/#findComment-570924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1327 Opublikowano 13 Października 2017 Wędzone piersi gęsie lub kacze to półgęski.Szukaj takiego hasła Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/54/#findComment-570938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dafman Opublikowano 14 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1328 Opublikowano 14 Października 2017 (edytowane) Dziękuję za naprowadzenie, widzę, że dużo się udzielasz w temacie gęsiny:) Spróbuję przepeklować mięso w solance 7-8 procentowej przez okres około tygodnia bez żadnych dodatków, a potem uwędzę je przez 2-3 dni po parę godzin zimnym dymem. Lubię wędliny surowe, zobaczymy co z tego wyjdzie.Pozdrawiam. Edytowane 14 Października 2017 przez Dafman Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/54/#findComment-571099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1329 Opublikowano 14 Października 2017 A nie możesz tak z dwa tygodnie?Mięsko jest bardziej dojrzałe i miększe. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/54/#findComment-571109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 14 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1330 Opublikowano 14 Października 2017 ...ja bym wrzucił je do jogurtu z mixem olubionych przypraw plus p.sól na 5 - 7 dni początkowo na 24 godz w temp pokojowej , a potem w 10 *C , potem umył i zostawił w lodówce na dojrzewające - ew późnej podwędzał na zimno.. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/54/#findComment-571111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1331 Opublikowano 14 Października 2017 .ja bym wrzucił je do jogurtu Jak już to do kwaśnego mleka, koniecznie z żywymi kulturami bakterii.Bakterie jogurtowe potrzebują temp. 42 st.C. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/54/#findComment-571112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 14 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1332 Opublikowano 14 Października 2017 Witaj EAnno - podając ten pomysł, bazowałem na przepisie Beoita, który stosuję właściwie od zawsze - i zawsze mi się efekt końcowy udaje....http://wyrobydomowe.blox.pl/2015/12/Piers-dojrzewajaca-z-kaczki.html Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/54/#findComment-571113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dafman Opublikowano 14 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1333 Opublikowano 14 Października 2017 (edytowane) Jestem początkujący i nie chcę od razu iść na głęboką wodę, małymi kroczkami do celu, Na dwa tygodnie to trochę słabo, bo pracuję w cyklu takim, że jestem w delegacji 7 dni a potem 3 dni w domu i muszę to sobie jakoś wszystko rozplanować W domu będę w najbliższy piątek więc bym wrzucił piersi do peklowania, potem mam wyjazd w poniedziałek i w poniedziałek wracam, więc max co mogę peklować to 9-10 dni. Edytowane 14 Października 2017 przez Dafman Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/54/#findComment-571114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1334 Opublikowano 15 Października 2017 (edytowane) i zawsze mi się efekt końcowy udaje....Zapewne dominuje działanie samego kwasu mlekowego.Co do bakterii, nasze jogurty zapewne nie są monobakteryjne i w warunkach niskotemperaturowych do głosu dojdą mezofile, o ile są Zrobiłam moją uwagę kierujac się Twoją intencją "dojrzewania" półgęska. [Dodano: 15 paź 2017 - 06:42]Swego czasu robiłam eksperymenty z peklowaniem szynek i boczków w kwaśnym mleku.Chociaż bardziej wskazana jest serwatka. Edytowane 15 Października 2017 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/54/#findComment-571119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 15 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1335 Opublikowano 15 Października 2017 Ja robię polędwicę na serwatce https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7168-mikami-szuka-smaku/?p=231995 Parę osób zaraziłem tym przepisem i robią często. U jednych znajomych dziecko nie je żadnych kupnych wędlin, a to wpyla Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/54/#findComment-571123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibiern Opublikowano 20 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1336 Opublikowano 20 Października 2017 Witam wszystkich serdecznie,mam na imie Tomasz i zaczalem przygodę z wedzeniem.Potrzebuje pilnej porady a nie chciałem zakladac nowego watku.Pekluje 4kg mieska "na probe" zgodnie z tabela Dziadka.Peklowanie 11-dniowe,dzis dzień 9ty i na powierzchni zalewy pojawil się jakby bialy "kozuch" i zalewa zgestniala. Wszystko pachnie ladnie a miesko ma piękny rozowy kolor ale zaczalem się martwic.Dodam ze pekluje w lodowce i jest stala temp 4-5 stopni.Czy mam się martwic i czy cos z tym powinienem zrobić?Jesli powinienem napisac w innym watku to z góry przepraszam ale działam pod wpływem stresu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/54/#findComment-571772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1337 Opublikowano 20 Października 2017 Jeśli zalewa jest glutowata to wyjmij ,opłucz zimną wodą ,daj do ociekanie na 12 h w lodówce i wędź.Te dwa dni co brakuje to można sobie darować. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/54/#findComment-571775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1338 Opublikowano 21 Października 2017 Żegnaj wiaderko, żegnaj codzienne moczenie ręki w lodowatej zalewie i to przez całe 8 dni. Peklowanie wg miro http://wyrobydomowe.blog.pl/2013/12/03/peklowanie-mies-na-wedzonki/ a w środku balerony. Woreczek 3 litrowy do mrożonek, z suwakiem, taki ZipLock. Powietrze z woreczka usunięte przez słup wody w zlewozmywaku. Potem do lodówki, która stoi w piwnicy i raz dziennie obracam woreczek – niewyobrażalna ulga dla schorowanych rąk. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/54/#findComment-571812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1339 Opublikowano 21 Października 2017 A po co pchać codziennie łapska do zalewy? Niezrozumienie albo niedoczytanie, a później płacz, bo coś poszło nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/54/#findComment-571815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1340 Opublikowano 21 Października 2017 A po co pchać codziennie łapska do zalewy? Też tego nie rozumiem ale cóż, w internecie a głównie na FB takich porad mnóstwo. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/54/#findComment-571823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1341 Opublikowano 21 Października 2017 (edytowane) Woreczek 3 litrowy do mrożonek, z suwakiem, taki ZipLock. Powietrze z woreczka usunięte przez słup wody w zlewozmywaku. Potem do lodówki, która stoi w piwnicy i raz dziennie obracam woreczek – niewyobrażalna ulga dla schorowanych rąk. Chyba nie zrozumiałeś przepisu Mira na peklowanie.Tam nie ma nic o jakichkolwiek woreczkach przy peklowaniu.Peklowanie mokre przeprowadza się w naczyniu tak żeby mięso było przykryte solanką peklującą.Przewracanie mięsa w czasie peklowania mokrego jest niewskazane.Można zakazić solankę peklującą.[Dodano: 21 paź 2017 - 12:44] A po co pchać codziennie łapska do zalewy? Niezrozumienie albo niedoczytanie, a później płacz, bo coś poszło nie tak. Też tego nie rozumiem ale cóż, w internecie a głównie na FB takich porad mnóstwo. To jest porada z blogu Mira.Często też nie rozumiem skąd on bierze te sposoby.? Edytowane 21 Października 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/54/#findComment-571824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1342 Opublikowano 21 Października 2017 w internecie a głównie na FB takich porad mnóstwo. Można na przykład dowiedzieć się, że parówki robi się w jelitach wieprzowych do kal. 32 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/54/#findComment-571827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1343 Opublikowano 21 Października 2017 Chyba nie zrozumiałeś przepisu Mira na peklowanie.Tam nie ma nic o jakichkolwiek woreczkach przy peklowaniu.Peklowanie mokre przeprowadza się w naczyniu tak żeby mięso było przykryte solanką peklującą.Przewracanie mięsa w czasie peklowania mokrego jest niewskazane.Można zakazić solankę peklującą. - Balerony w wiaderku z zalewą zawsze musiałem docisnąć talerzykiem, bo nie były przykryte zalewą (na 1 kg mięsa 0,4 litra zalewy), a podnoszenie poziomu zalewy poprzez dokładanie woreczków z wodą uważałem za kłopotliwe i zbędne. Dlatego skorzystałem z woreczków ZipLock. Co prawda woreczki odcinają kontakt zalewy z powietrzem, ale to nie jest kiszenie ogórków i taki kontakt chyba nie jest potrzebny.- Z bogu mira korzystam, bo tam jest łopatologiczne przekazywanie jego wiedzy … Oczywiście nie jestem ortodoksem i czasami coś zmieniam, bo kocham eksperymenty o ile nie zagrażają mojemu zdrowiu.- Moim problemem są ilości mięsa jakie mogę przerobić, są zbyt małe, żeby mieć przyjemność z eksperymentowania. Co wyprodukuje to muszę zjeść sam, bo żona nie jest mięsożercą, zadowoli się kilkoma plasterkami i na tym koniec…woli pierogi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/54/#findComment-571834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibiern Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1344 Opublikowano 21 Października 2017 (edytowane) Dziekuje za porade Arkadiusz.przetrzymałem jeszcze do dziś,wieczorem wyciagne i będzie ociekać 24h,pozniej wywiesze na 12 godzin do wstępnego osuszenia.W poniedziałek rano będę wedzil. Dzis robilem test na slonosc i wyszlo ok,smak tez ok.Niestety nie mam czasu wedzic jutro ale mysle ze jeszcze do poniedziałku rano wytrzyma.Pozdrawiam Edytowane 21 Października 2017 przez zibiern Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/54/#findComment-571837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1345 Opublikowano 21 Października 2017 (edytowane) Napisałem żebyś ociekał 12 h.Osuszanie przeprowadź w wędzarni.Przed włożeniem do wędzarni a po ociekaniu wyjmij wędzonki do temp. pokojowej na ok. 2 h i do wędzarni na osuszanie.Jeśli nie masz czasu to ociekaj 24h w lodówce. Edytowane 21 Października 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/54/#findComment-571844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibiern Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1346 Opublikowano 21 Października 2017 Ok dziekuje,tak zrobie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/54/#findComment-571852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1347 Opublikowano 21 Października 2017 Markis -jak nie chcesz babrać się z wodą to poczytaj wątek -peklowanie na sucho w woreczkach próżniowych .[wysłałam Ci wiadomość na pw] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/54/#findComment-571853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajci Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #1348 Opublikowano 5 Stycznia 2018 (edytowane) Witam Wszystkich! Po dłuższej przerwie postanowiłem zapeklować 10 kg mięsa.Okres peklowania 7 dni, dodałem 500g soli w tym 300g soli niejodowanej + 200g kupionej peklosoli w 4 litrach wody (czyli 50g na 1 kg mięsa).MIęso leżakowało przez 7 dni w temperaturze 5 stopni w lodówce przyciśnięte talerzem aby było całe zamoczone. przyznam się że ani razu nie przełożyłem mięsa.Dziś przed wędzeniem zauważyłem dość intensywny kolor w miejscach gdzie mięso było z wodą natomiast w miejscach ściśniętych było nadal różowe.Wcześniej dodawałem tą samą sól i peklo sól ale w proporcjach na 1kg 60g soli w tym (36 gram soli i 24 g peklosoli).Teraz dodałem na 1kg 50g (w tym 30g soli i 20 g peklosoli).Po barwie juz nie wiem czy wędzić czy raczej sie zepsulo - taki kolor mięs widzialem w sklepach jak już było blisko terminu lub cos bylo nie tak.W niektórych miejscach jest naprawdę ciemne-szare.Będę bardzo wdzięczny za poradę. Edytowane 5 Stycznia 2018 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/54/#findComment-582943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #1349 Opublikowano 5 Stycznia 2018 (edytowane) A tak między nami skąd wpadłeś na pomysł mieszanki sól peklosól z przewagą soli. Jeżeli sądziłeś ze będzie bardziej "ekologicznie" zdrowo to jesteś w błędzie , materiałow jest sporo na stronie w tym temacieJak dla mnie wygląda normalnie ja bym wędził, takie przebarwienia się zdarzają .Tezę tą wspiera ze peklowałeś przy zachowaniu reżimu temperatury + stosunkowe duże stężenie roztworu . Tylko te kawałki jakieś małe fakt ze nie ma od niesienia Podstawa dyskwalifikacji mięsa jest przede wszystkim zapach + oślizłość a o niczym takim nie piszesz Edytowane 5 Stycznia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/54/#findComment-582944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #1350 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Tak jak pisze Maciek., po wędzeniu kolorki się wyrównają Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/54/#findComment-582946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.