Angelos Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1501 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Dzięki za uspokojenie:-) Jeden raz placki przeszły zapaszkiem. Najbardziej martwiło mnie osadzanie, a konkretnie to czy naturalny flak nie złapie zapachu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-620826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1502 Opublikowano 16 Stycznia 2019 (edytowane) Mam takie pytanie do szanownego grona.Czy peklowane na kiełbasę mięso, a następnie osadzane batony mogę trzymać w piwniczce w której są ziemniaki (około 100kg)? Nie przejdzie zapach? Temperatura w piwniczce jest stała 6st.C.Bez obaw. Nie przejdzie.☺ Czy napisałeś to na podstawie własnych doświadczeń, czy też przypuszczeń?Sama interesuję się takimi możliwościami ze względu na posiadaną piwnicę, w której bywa "wszystko" Rozumiem, że peklowanie prowadzone jest tradycyjnie, czyli w naczyniach, w solance.Mięsa zamknięte szczelnie w workach na pewno nie przejdą żadnymi zapachami i jest obojętne, gdzie leżą, byle nie na świetle i w odpowiedniej temperaturze.Co do batonów długo osadzanych (np. cała noc) to wg mnie na pewno nasiąkną powierzchniowo ziemisto-ziemniaczaną atmosferą takiej piwnicy, złapią przy okazji wszystkie grzybki, jednak wędzenie, a następnie obróbka termiczna unieczynnią, a raczej przykryją tę nutę zapachową jak i biologiczne "wzbogacenie".Mam znajomych rolników, którzy okresowo peklują w piwnicy ale jest to oddzielne, bielone pomieszczenie (ziemniaki i inne warzywa przetrzymują w kopcach). Wszelkie osadzania robione są na strychu, w obecności siana, które dobrze wpływa na trwałość i smak wędlin.Niemniej jest to ciekawe zagadnienie praktyczne, o którym warto porozmawiać. Edytowane 16 Stycznia 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-620829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1503 Opublikowano 16 Stycznia 2019 (edytowane) Czy napisałeś to na podstawie własnych doświadczeń, czy też przypuszczeń?Sama interesuję się takimi możliwościami ze względu na posiadaną piwnicę, w której bywa "wszystko" Myślę, że nie w takich miejscach ludzie peklują wyroby. 100 kg ziemniaka nie zaszkodzi. To co ja pekluję pochodzi z obory i nic nie czuć ☺ (ja pekluję w zimę w garażu). Edytowane 16 Stycznia 2019 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-620844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1504 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Myślę, że........ Czyli oboje obracamy się w sferze myśli Nadal jednak uważam, że: jest to ciekawe zagadnienie praktyczne, o którym warto porozmawiać. Może odezwą się wędliniarze korzystający z piwnicy z ziemniakami Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-620848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1505 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Mięso będzie peklowane na sucho (na Lisiecką, świąteczną Halusi i mój autorski przepis :-)), więc będzie zamknięte w pojemnikach. Bardziej boję się o batony i naturalny flak. Nie będę zaryzykował i osadzanie zrobię w pokojowej przez 2-3h. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-620852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1506 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Ja nie wiem czy mieso czy ziemniaki czym przejda ,powoluje sie jedynie na osadzie szwedzkiego sanepidu ze trzymanie jakich kolwiek warzyw ktore mialy stycznosc z ziemnia nie wolno przechowywac razem z miesem w tej samej chlodni , taka dostalam reprymende gdy kiedys pracowalam w cateringowej firmie i obok natki pietruszki stala zapakowana szynka w folii Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-620855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1507 Opublikowano 16 Stycznia 2019 (edytowane) To chyba pytanie z kategorii ile diabłów zmieści się na końcu szpilki. Żaden albo wszystkie . ale równie dobrze pięciu , każda odpowiedź dobraBo ja jak mam wiaderko ziemniaków w spiżarni/piwnicy to nic się nie dzieje , ale kilka worków stęchły zapach, ziemniaki porażone zgnilizną ,wilgotno to bym nie ryzykował . Edytowane 16 Stycznia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-620856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1508 Opublikowano 16 Stycznia 2019 ale kilka worków stęchły zapach, ziemniaki porażone zgnilizną ,wilgotno to bym nie ryzykował .Jeśli te objawy by występowały to bym nawet nie pytał. Ziemniaki są absolutnie zdrowe i trzymane w przewiewnej skrzyni. Wilgoci w piwniczce nie ma (wilgotność jest :-)). Jednak ziemniaki to ziemniaki i swój zapach mają, który niestety czuć w piwniczce... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-620858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1509 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Jeśli możesz osadzać w domu w temperaturze pokojowej przez 1-2 godzin to tak zrób. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-620859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1510 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Jeśli możesz osadzać w domu w temperaturze pokojowej przez 1-2 godzin to tak zrób.Właśnie tak zrobię. Za duże ryzyko... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-620862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 2 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1511 Opublikowano 2 Lutego 2019 Witam ponownie :-) i ponownie mam pytania... Ostatnim razem robiłem trzy kiełbasy. Świąteczna Halusi, Lisiecka wg Kostka i swoją własną. Jeśli chodzi o Lisiecką, to zero zastrzeżeń. Dwie pozostałe smakowo również bez zastrzeżeń jednak degustatorzy stwierdzili, że są za "tępe". Chodzi o to, że nie są kruche, bądź zbyt zwięzłe. Każdą można kroić w milimetrowe plasterki i się nie rozpadają co uznano za wadę. I tutaj pytanie co jest przyczyną?Świąteczna skład:Szynka - 2,5kg (szarpak)Łopatka - 1,5kg (fi 13)Boczek - 2,5kg (fi 10)Wp KL.III (z golonki) - 0,8kg (fi 5) Woda - 0Mięsa zmielone i wyrabiane razem. Moja skład:Golonka bez kości - 1kg (fi 3)Łopatka - 2,5kg (kl.I - szarpak, KL.II fi 5)Karkówka wołowa - 1kg (fi 3)Wywar z kości golonki - 0,5lWołowina wyrabiana z częścią wywaru, następnie KL.II i znowu wyrabiane i na końcu kl.I i mieszanie. Moje pomysły są takie, że nie umiejętnie wyrobiłem farsze (za bardzo) albo zbyt ciasno nabiłem w jelita. Obydwie nabite w jelita wieprzowe 26-28. Osadzanie 2,5godz w temp. pokojowej, osuszanie bez dymu ok. 45min. Wędzenie w temp. 40-50st. przez 2,5 godz. Parzenie w 80st. przez ok. 25min. Za dwa tygodnie znowu robimy tym razem z wedzonkami dzisiaj zapeklowanymi :-)Z góry dzięki za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-622403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1512 Opublikowano 2 Lutego 2019 Dawałeś zbyt chude mięso. Mało tłuszczu jak widzę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-622404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 2 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1513 Opublikowano 2 Lutego 2019 (edytowane) Dawałeś zbyt chude mięso. Mało tłuszczu jak widzę.Ta z wołowina poprzednim razem miała jeszcze 0,5kg podgardla (tym razem zapomniałem dodać...), ale konsystencja/kruchość była taka sama. Edit: da się przenieść post? W złym dziale umieściłem... Edytowane 2 Lutego 2019 przez Angelos Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-622406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1514 Opublikowano 2 Lutego 2019 Moja skład: Golonka bez kości - 1kg (fi 3) Łopatka - 2,5kg (kl.I - szarpak, KL.II fi 5) Karkówka wołowa - 1kg (fi 3) Wywar z kości golonki - 0,5l Wołowina może mocniej kleić niż golonka. Do tego wywar z kości golonki - 50% wsadu.Do tego malutka ilość tłuszczu (z II łopatkowej), poniżej 10%, jak oceniam.Przy takim składzie Twoja kiełbasa może występować w roli pały ZOMO Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-622407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1515 Opublikowano 2 Lutego 2019 (edytowane) Moje pomysły są takie, że nie umiejętnie wyrobiłem farsze (za bardzo) albo zbyt ciasno nabiłem w jelita A moje są takie że skład tej drugiej kiełbasy jest mocno ściegnisty. Golonka bez kości - 1kg (fi 3) Łopatka - 2,5kg (kl.I - szarpak, KL.II fi 5) Karkówka wołowa - 1kg (fi 3) To że brak tłuszczu to swoją drogą , to że mieszane mocno też, ale skład jest idealny na gumową pałę. Chcesz mieć kruchą rób z mięsa z szynki z odpowiednim dodatkiem tłuszczu. Edytowane 2 Lutego 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-622408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1516 Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) Do tego wywar z kości golonki - 50% wsadu.Skąd takie wyliczenie? W składzie jest podane 0,5l wywaru na 5kg farszu.Chcesz mieć kruchą rób z mięsa z szynki z odpowiednim dodatkiem tłuszczu.Przepis Halusi jest z szynki i boczku i efekt ten sam. Czy może boczek jest zbyt mało tłusty?Macie jakąś sprawdzoną recepture? Najlepiej bez wołowiny. Edytowane 3 Lutego 2019 przez Angelos Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-622482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1517 Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) Czy może boczek jest zbyt mało tłusty? Może być przyczyną , ale jeszcze trzeba odpowiednio słabo mieszać i jak ma być zupełnie krucha to dodawaj gorącą wodę (80º C) to zerwie wiązania kolagenewe .Ja swoją krucha robię w proporcji 60 % I wp z szynki i 40 % II wp. z 40-50 % zawartości a tłuszczu lub 50 % I wp i 50 % tlustej II wp, ale to jest już dość tłusta .Do tego słabo mieszam jak kabanosy dodaje zimną wodę lub rosół i mam kruchą. Edytowane 3 Lutego 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-622485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1518 Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) Napisano 17 minut temu EAnna, dnia 02 Lut 2019 - 13:46, napisał: Do tego wywar z kości golonki - 50% wsadu.Skąd takie wyliczenie? W składzie jest podane 0,5l wywaru na 5kg farszu.Wyliczyłam wsad wybitnie kolagenowy (nawet ten wywar podnosi kleistość farszu): golonka - 1kg wołowina - 1kg wywar z kości golonki - 0,5l Edytowane 3 Lutego 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-622486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1519 Opublikowano 3 Lutego 2019 Wyliczyłam wsad wybitnie kolagenowy (nawet ten wywar podnosi kleistość farszu)No ok, ale co z drugą kiełbasą? Tam jest tylko kl.III z golonki i nie ma wołowiny.Ta z wołowiną i tak nie będzie już produkowana, bo zdecydowanie odbiega smakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-622488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1520 Opublikowano 3 Lutego 2019 No ok, ale co z drugą kiełbasą? Tam jest tylko kl.III z golonki i nie ma wołowiny A o łopatce zapomniałeś.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-622489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1521 Opublikowano 3 Lutego 2019 A o łopatce zapomniałeś.?Szynka - 3,5kg (szarpak)Łopatka kl. II - 0,5kg (fi 13)Boczek - 2,5kg (fi 10)Wp KL.III (z golonki) - 0,8kg (fi 5) Czy w takim składzie wyjdzie krucha? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-622490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1522 Opublikowano 3 Lutego 2019 Nie.Za dużo ścięgnistego.Tą ilość ścięgnistego czyli 1,3 kg ( łopatka + golonka) to ja używam do 15 kg krakowskiej a ona nie może być krucha bo się będą cienkie plasterki rozpadać.Wykreśl z tego składu golonkę, lekko mieszaj i ew. użyj 0,5 l gorącej wody jak mięso będzie mocno kleiło przy mieszaniu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-622492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1523 Opublikowano 3 Lutego 2019 Wykreśl z tego składu golonkę, lekko mieszaj i ew. użyj 0,5 l gorącej wody jak mięso będzie mocno kleiło przy mieszaniu.Dzięki wielkie :-) Tak zrobię :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-622493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1524 Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) I użyj bardziej tłustego boczku 50/50 to będzie jeszcze lepiej. Edytowane 3 Lutego 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-622510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1525 Opublikowano 3 Lutego 2019 I użyj bardziej tłustego boczku 50/50 to będzie jeszcze lepiej.A gdyby tak zastąpić 50% boczku podgardlem? Wtedy jest pewność, że będzie tłuszcz :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-622517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.