Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Mam takie pytanie do szanownego grona.

Czy peklowane na kiełbasę mięso, a następnie osadzane batony mogę trzymać w piwniczce w której są ziemniaki (około 100kg)? Nie przejdzie zapach? Temperatura w piwniczce jest stała 6st.C.

Bez obaw. Nie przejdzie.☺

 

Czy napisałeś to na podstawie własnych doświadczeń, czy też przypuszczeń?

Sama interesuję się takimi możliwościami ze względu na posiadaną piwnicę, w której bywa "wszystko"  :laugh:

Rozumiem, że peklowanie prowadzone jest tradycyjnie, czyli w naczyniach, w solance.

Mięsa zamknięte szczelnie w workach na pewno nie przejdą żadnymi zapachami i jest obojętne, gdzie leżą, byle nie na świetle i w odpowiedniej temperaturze.

Co do batonów długo osadzanych (np. cała noc) to wg mnie na pewno nasiąkną powierzchniowo ziemisto-ziemniaczaną atmosferą takiej piwnicy, złapią przy okazji wszystkie grzybki, jednak wędzenie, a następnie obróbka termiczna unieczynnią, a raczej przykryją tę nutę zapachową jak i biologiczne "wzbogacenie".

Mam znajomych rolników, którzy okresowo peklują w piwnicy ale jest to oddzielne, bielone pomieszczenie (ziemniaki i inne warzywa przetrzymują w kopcach). 

Wszelkie osadzania robione są na strychu, w obecności siana, które dobrze wpływa na trwałość i smak wędlin.

Niemniej jest to ciekawe zagadnienie praktyczne, o którym warto porozmawiać.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-620829
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy napisałeś to na podstawie własnych doświadczeń, czy też przypuszczeń?

Sama interesuję się takimi możliwościami ze względu na posiadaną piwnicę, w której bywa "wszystko"   :laugh:

 

Myślę, że nie w takich miejscach ludzie peklują wyroby. 100 kg ziemniaka nie zaszkodzi. To co ja pekluję pochodzi z obory i nic nie czuć ☺ (ja pekluję w zimę w garażu).

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-620844
Udostępnij na innych stronach

 

 

Myślę, że........
 

Czyli oboje obracamy się w sferze myśli  :cool:

Nadal jednak uważam, że:

 

 

jest to ciekawe zagadnienie praktyczne, o którym warto porozmawiać.

Może odezwą się wędliniarze korzystający z piwnicy z ziemniakami  :hmm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-620848
Udostępnij na innych stronach

Mięso będzie peklowane na sucho (na Lisiecką, świąteczną Halusi i mój autorski przepis :-)), więc będzie zamknięte w pojemnikach. Bardziej boję się o batony i naturalny flak. Nie będę zaryzykował i osadzanie zrobię w pokojowej przez 2-3h.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-620852
Udostępnij na innych stronach

Ja nie wiem czy mieso czy ziemniaki czym przejda ,powoluje sie jedynie na osadzie szwedzkiego  sanepidu  ze trzymanie jakich kolwiek warzyw ktore mialy stycznosc z ziemnia nie wolno przechowywac razem z miesem w tej samej chlodni , taka dostalam reprymende gdy kiedys pracowalam w cateringowej firmie i obok natki pietruszki stala zapakowana szynka w folii  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-620855
Udostępnij na innych stronach

To chyba pytanie z kategorii ile diabłów zmieści się na końcu szpilki. Żaden albo wszystkie .  :) ale równie dobrze pięciu , każda odpowiedź dobra

Bo ja jak mam wiaderko ziemniaków  w spiżarni/piwnicy to nic się nie dzieje , ale kilka worków stęchły zapach, ziemniaki porażone  zgnilizną ,wilgotno to bym nie ryzykował .

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-620856
Udostępnij na innych stronach

ale kilka worków stęchły zapach, ziemniaki porażone zgnilizną ,wilgotno to bym nie ryzykował .

Jeśli te objawy by występowały to bym nawet nie pytał. Ziemniaki są absolutnie zdrowe i trzymane w przewiewnej skrzyni. Wilgoci w piwniczce nie ma (wilgotność jest :-)). Jednak ziemniaki to ziemniaki i swój zapach mają, który niestety czuć w piwniczce...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-620858
Udostępnij na innych stronach

Jeśli możesz osadzać w domu w temperaturze pokojowej przez 1-2 godzin to tak zrób.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-620859
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam ponownie :-) i ponownie mam pytania... Ostatnim razem robiłem trzy kiełbasy. Świąteczna Halusi, Lisiecka wg Kostka i swoją własną. Jeśli chodzi o Lisiecką, to zero zastrzeżeń. Dwie pozostałe smakowo również bez zastrzeżeń jednak degustatorzy stwierdzili, że są za "tępe". Chodzi o to, że nie są kruche, bądź zbyt zwięzłe. Każdą można kroić w milimetrowe plasterki i się nie rozpadają co uznano za wadę. I tutaj pytanie co jest przyczyną?

Świąteczna skład:

Szynka - 2,5kg (szarpak)

Łopatka - 1,5kg (fi 13)

Boczek - 2,5kg (fi 10)

Wp KL.III (z golonki) - 0,8kg (fi 5)

Woda - 0

Mięsa zmielone i wyrabiane razem.

 

Moja skład:

Golonka bez kości - 1kg (fi 3)

Łopatka - 2,5kg (kl.I - szarpak, KL.II fi 5)

Karkówka wołowa - 1kg (fi 3)

Wywar z kości golonki - 0,5l

Wołowina wyrabiana z częścią wywaru, następnie KL.II i znowu wyrabiane i na końcu kl.I i mieszanie.

 

Moje pomysły są takie, że nie umiejętnie wyrobiłem farsze (za bardzo) albo zbyt ciasno nabiłem w jelita. Obydwie nabite w jelita wieprzowe 26-28. Osadzanie 2,5godz w temp. pokojowej, osuszanie bez dymu ok. 45min. Wędzenie w temp. 40-50st. przez 2,5 godz. Parzenie w 80st. przez ok. 25min.

 

Za dwa tygodnie znowu robimy tym razem z wedzonkami dzisiaj zapeklowanymi :-)

Z góry dzięki za wszelką pomoc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-622403
Udostępnij na innych stronach

Dawałeś zbyt chude mięso. Mało tłuszczu jak widzę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-622404
Udostępnij na innych stronach

Dawałeś zbyt chude mięso. Mało tłuszczu jak widzę.

Ta z wołowina poprzednim razem miała jeszcze 0,5kg podgardla (tym razem zapomniałem dodać...), ale konsystencja/kruchość była taka sama.

 

Edit: da się przenieść post? W złym dziale umieściłem...

Edytowane przez Angelos
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-622406
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moja skład: Golonka bez kości - 1kg (fi 3) Łopatka - 2,5kg (kl.I - szarpak, KL.II fi 5) Karkówka wołowa - 1kg (fi 3) Wywar z kości golonki - 0,5l

Wołowina może mocniej kleić niż golonka. Do tego wywar z kości golonki - 50% wsadu.

Do tego malutka ilość tłuszczu (z II łopatkowej), poniżej 10%, jak oceniam.

Przy takim składzie Twoja kiełbasa może występować w roli pały ZOMO  :facepalm:  :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-622407
Udostępnij na innych stronach

Moje pomysły są takie, że nie umiejętnie wyrobiłem farsze (za bardzo) albo zbyt ciasno nabiłem w jelita

 

A moje są takie że skład tej drugiej kiełbasy jest mocno ściegnisty.

 

Golonka bez kości - 1kg (fi 3) Łopatka - 2,5kg (kl.I - szarpak, KL.II fi 5) Karkówka wołowa - 1kg (fi 3)

 

To że brak tłuszczu to swoją drogą , to że mieszane mocno też, ale skład jest idealny na gumową pałę. :laugh:

Chcesz mieć kruchą rób z mięsa z szynki z odpowiednim dodatkiem tłuszczu.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-622408
Udostępnij na innych stronach

Do tego wywar z kości golonki - 50% wsadu.

Skąd takie wyliczenie? W składzie jest podane 0,5l wywaru na 5kg farszu.

Chcesz mieć kruchą rób z mięsa z szynki z odpowiednim dodatkiem tłuszczu.

Przepis Halusi jest z szynki i boczku i efekt ten sam. Czy może boczek jest zbyt mało tłusty?

Macie jakąś sprawdzoną recepture? Najlepiej bez wołowiny.

Edytowane przez Angelos
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-622482
Udostępnij na innych stronach

Czy może boczek jest zbyt mało tłusty?

 

Może być przyczyną , ale jeszcze trzeba odpowiednio słabo mieszać i jak ma być zupełnie krucha to dodawaj gorącą wodę (80º C) to zerwie wiązania kolagenewe .Ja swoją krucha robię w proporcji 60 % I wp z szynki  i 40 % II wp. z 40-50 % zawartości a tłuszczu lub 50 % I wp i 50 % tlustej II wp, ale to jest już dość tłusta .Do tego słabo mieszam jak kabanosy dodaje zimną wodę lub rosół i mam kruchą.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-622485
Udostępnij na innych stronach

Napisano 17 minut temu EAnna, dnia 02 Lut 2019 - 13:46, napisał: Do tego wywar z kości golonki - 50% wsadu.
Skąd takie wyliczenie? W składzie jest podane 0,5l wywaru na 5kg farszu.

Wyliczyłam wsad wybitnie kolagenowy (nawet ten wywar podnosi kleistość farszu):

  1.  golonka - 1kg
  2. wołowina - 1kg
  3. wywar z kości golonki - 0,5l
Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-622486
Udostępnij na innych stronach

Wyliczyłam wsad wybitnie kolagenowy (nawet ten wywar podnosi kleistość farszu)

No ok, ale co z drugą kiełbasą? Tam jest tylko kl.III z golonki i nie ma wołowiny.

Ta z wołowiną i tak nie będzie już produkowana, bo zdecydowanie odbiega smakiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-622488
Udostępnij na innych stronach

 

 

No ok, ale co z drugą kiełbasą? Tam jest tylko kl.III z golonki i nie ma wołowiny

 

A o łopatce zapomniałeś.? 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-622489
Udostępnij na innych stronach

A o łopatce zapomniałeś.?

Szynka - 3,5kg (szarpak)

Łopatka kl. II - 0,5kg (fi 13)

Boczek - 2,5kg (fi 10)

Wp KL.III (z golonki) - 0,8kg (fi 5)

 

Czy w takim składzie wyjdzie krucha?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-622490
Udostępnij na innych stronach

Nie.Za dużo ścięgnistego.Tą ilość ścięgnistego czyli 1,3 kg ( łopatka + golonka) to ja używam do 15 kg krakowskiej a ona nie może być krucha bo się będą cienkie plasterki rozpadać.Wykreśl z tego składu golonkę, lekko mieszaj i ew. użyj 0,5 l gorącej wody jak mięso będzie mocno kleiło przy mieszaniu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-622492
Udostępnij na innych stronach

I użyj bardziej tłustego boczku 50/50 to będzie jeszcze lepiej.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/61/#findComment-622510
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.