wróbel75 Opublikowano 7 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1601 Opublikowano 7 Lutego 2020 Sle trzymanie 3 dni w temp. pokojowej to jakaś nowość. No ja tego nie wymyśliłem Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/65/#findComment-656295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1602 Opublikowano 7 Lutego 2020 "wyskoczył taki rodzynek" Jaki rodzynek? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/65/#findComment-656297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1603 Opublikowano 7 Lutego 2020 To jest jeden ze sposobów peklowania mięsa na sucho stosowany dawniej, opisany w książkach, które znajdziesz na forum. Sposobów peklowania jest bardzo dużo.Trzymanie tak mocno zasolonego mięsa, w temperaturze pokojowej, miało za zadanie nabranie przez nie ostatecznego koloru, gdyż kilkumiesięczne jego przechowywanie w podanej formie powoduje utratę barwy. Czytaj przepisy bardzo dokładnie. Sprawdź ilość soli i poszczególne fazy peklowania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/65/#findComment-656298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 7 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1604 Opublikowano 7 Lutego 2020 (edytowane) Na sucho próżniowa pakowarka Na mokro w zgrzewanych i strunowych Nie ma znaczenia Worki musza być przystosowane do tego celutemperatura musi być zgodna z technologiaHigiena i świeże mięsoTo wszystko A potem wędzić Ociekanie wedzenie do 20 st C Pierwsze 8 h po 3 dniach wedzenia / 4 h dziennie po 1 tygodniu 3 h dziennie od 4 dnia Wedzenie nadal trwa1 h dziennieoczywiście w pełni automatycznie, wędzonki cały czas są w wędzarni, pogoda sprzyja Ja tylko podcinam od dołu, oczywiście tylko i wyłącznie w celach kontrolnych Edytowane 7 Lutego 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/65/#findComment-656300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1605 Opublikowano 7 Lutego 2020 Zaintrygował mnie ten cytat: Mięso trzeba układać ściśle do siebie przylegającymi warstwami, przesypując każdą warstwę mieszaniną przypraw z sola i saletrą. Napełnione do samej góry naczynie pozostawia się w pokojowej temperaturze na 3 dni, przekładając każdego dnia kawałki mięsa z dna na wierzch i odwrotnie. Jest to tradycyjne peklowanie na sucho z saletrą i nadmiarem soli.W przepisie występuje ponad 6dkg soli na kg mięsa.Przetrzymanie 3 dni w temp. pokojowej (mogło być w starych domach ok. 18st. C.) ,miało służyć uaktywnieniu bakterii denitryfikacyjnych, które przetwarzają azotany (saletrę) w azotyny (nitryt).W tym pierwszym okresie wysokie stężenie solanki powierzchniowej (sól + soki z mięsa) skutecznie zapobiega rozwojowi jakichkolwiek patogenów. Przekładanie mięsa służy wyrównaniu stężenia soli na powierzchni poszczególnych kawałków.Uaktywnione bakterie denitryfikacyjne zaczynają wytwarzać nitryt, który przejmuje pałeczkę bakteriostatyczną.w miar jak stężenie solanki powierzchniowej zaczyna maleć na skutek wchłaniania soli przez mięso.Muszą być dodatkowo spełnione inne warunki takie jak:prawidłowe wystudzenie tuszy po ubojuświeże mięsohigiena procesurelatywny brak dostępu powietrza.Tak zapeklowane mięso wymagało będzie niewątpliwie wymoczenia.Współcześnie stosujemy peklowanie na sucho metodą zrównoważoną, czyli dostarczając peklosól (czyli sól z gotowym nitrytem) w ilości docelowej, odcinając dostęp powietrza w opakowaniach vacum.Dobra praktyka wykazała, że nawet przedłużenie czasu peklowania np. do 30 dni nie wpływa negatywnie na jakość mięsa. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/65/#findComment-656303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1606 Opublikowano 7 Lutego 2020 (edytowane) Celem działania naszej strony jest zapoznawanie jej użytkowników z jak największą ilością sposobów technologicznej obróbki mięsa. To jest w końcu naszą tradycją, pozostawioną przez poprzednie pokolenia. Nowoczesne metody peklowania są na bieżąco przedstawiane na forum i nie powinno być kłopotu z ich realizacją. Edytowane 7 Lutego 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/65/#findComment-656304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1607 Opublikowano 7 Lutego 2020 Warto poczytać sobie pozycje zamieszczone w dziale Polska tradycja masarska, gdyż naprawdę wiele rzeczy będzie łatwiej zrozumieć, a przy okazji poznać ówczesne technologie. Wciągająca lektura. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/65/#findComment-656305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1608 Opublikowano 7 Lutego 2020 (edytowane) Jaki rodzynek?Maxell dla mnie to było zaskoczenie bo ciągle rozmawiamy o trzymaniu mięsa w niskiej temp. Nie skojarzyłem z "dawnymi technikami", nawet czytając o trzymaniu w beczkach. To jest jeden ze sposobów peklowania mięsa na sucho stosowany dawniej, opisany w książkach, które znajdziesz na forumNo właśnie jakoś kulawo wychodzi mi to szukanie. A znalazłem to w "Akademii" czyli pomyślałem że dotyczy to "naszych czasów" (bo akademia jest w sumie dla początkujących) A peklowanie sposób II, III itd już tam nie było, dlatego zapytałem (to tak jak z tym gmeraniem w mięsie peklowanym na mokro jedni każą inni ganią ) Na sucho próżniowa pakowarkaToshiba, obecnie właśnie tak robię i w sumie to jest jedyny sposób w jaki pekluję. Alternatywnie znam tylko peklowanie na mokro (na którym się sparzyłem) i chciałem poszukać jeszcze alternatywy na worki i nauczyć się peklować na sucho ale bez nich. Przetrzymanie 3 dni w temp. pokojowej (mogło być w starych domach ok. 18st. C.) ,miało służyć uaktywnieniu bakterii denitryfikacyjnych, które przetwarzają azotany (saletrę) w azotyny (nitryt).Eanno - jak zwykle można liczyć że wytłumaczysz najprościej jak się da. Dziękuję Współcześnie stosujemy peklowanie na sucho metodą zrównoważoną, czyli dostarczając peklosól (czyli sól z gotowym nitrytem) w ilości docelowej, odcinając dostęp powietrza w opakowaniach vacum.Czyli dobrze rozumiem że używając peklosoli nie ma innego wyjścia (oczywiście peklując na sucho) jak peklować w workach bo należy odciąć dopływ powietrza? (ew. w czymś szczelnym) Edytowane 7 Lutego 2020 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/65/#findComment-656308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1609 Opublikowano 7 Lutego 2020 (edytowane) A znalazłem to w "Akademii" czyli pomyślałem że dotyczy to "naszych czasów"??? W JAKIEJ AKADEMII??? Edytowane 7 Lutego 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/65/#findComment-656309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1610 Opublikowano 7 Lutego 2020 ??? (bo akademia jest w sumie dla początkujących) A peklowanie sposób II, III itd już tam nie było, dlatego zapytałem Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/65/#findComment-656310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1611 Opublikowano 7 Lutego 2020 Akademia Dziadka jest jedna i tam są jedynie tematy przerobu świnki opisane przez Dziadka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/65/#findComment-656311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1612 Opublikowano 7 Lutego 2020 (edytowane) Warto poczytać sobie pozycje zamieszczone w dziale Polska tradycja masarska, gdyż naprawdę wiele rzeczy będzie łatwiej zrozumieć, a przy okazji poznać ówczesne technologie. Wciągająca lektura.Maxell wiem i w miarę możliwości "wchodzę tam" i czytam, ale chciałbym oprócz odtwarzania przepisów SiB-ów zrozumieć co,jak i dlaczego robię.Pekluję w workach bo jak już wspomniałem na mokro nie chcę a na sucho bez worka nie umiem (a przynajmniej nie mam wystarczającej wiedzy).Wiem jak peklowali (solili) przodkowie w beczkach, jamach, "sarkofagach" a nie wiem jak to zrobić w XXIw bez worka. I stąd te pytania.[Dodano: 07 lut 2020 - 20:25] Akademia Dziadka jest jedna i tam są jedynie tematy przerobu świnki opisane przez Dziadka.A ja myślałem że całe "menu techniczno-użytkowe" (to po prawej stronie) to wszystko należy do "Akademii Dziadka" Stąd te nieporozumienia.I w sumie bardzo często nowi forumowicze są tam odsyłani aby od tego zacząć, a wciskając na stronie głównej "Akademię", otwiera się to wszystko. Edytowane 7 Lutego 2020 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/65/#findComment-656312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1613 Opublikowano 7 Lutego 2020 (edytowane) Dziadek ma swoją Akademię na głównej, ale także na forum, w temacie dla początkujących i tam odsyłamy ludzi. Edytowane 7 Lutego 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/65/#findComment-656318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1614 Opublikowano 7 Lutego 2020 ale także na forum, w temacie dla początkujących O tej, to nawet nie słyszałem No dobra, Maxell a możesz mi podesłać z jeden-dwa tematy żebym po ich przeczytaniu zrozumiał więcej o peklowaniu na sucho bez worków (może jest to gdzieś wyłożone łopatologicznie)?[Dodano: 07 lut 2020 - 21:15]Wszystko co szukam o "Akademii Dziadka" odsyła mnie na stronę głównąhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6894-akademia-dziadka-gdzie-ja-znalezc-na-forum/?hl=akademia+dziadkahttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/556-pomoc-dla-poczatkujacych-pomocy/?hl=akademia&do=findComment&comment=7647https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6169-chce-sie-nauczyc/?hl=akademia&do=findComment&comment=180462Wiem tylko że nic nie wiem Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/65/#findComment-656320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1615 Opublikowano 7 Lutego 2020 Wpisz w wyszukiwarkę peklowanie i znajdziesz coś. Ot, choćby to https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16647-peklowanie-prezentacja/?hl=peklowaniePoczytaj stare opracowania dot. technologii mięsa itp. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/65/#findComment-656327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1616 Opublikowano 7 Lutego 2020 Już się naczytałem i żeby było śmiesznie to już w 2003-2005 peklowanie na sucho schodziło ...na temat peklowania w workach.Ale zrozumiałem ogólne zagadnienie (chyba). Na razie pozostanę przy workach a w międzyczasie jeszcze poczytam i po praktykuję na mniejszych partiach mięsa peklowanie na sucho w jakimś pojemniku.Jeśli dobrze zrozumiałem to najważniejsze (oprócz oczywiście jakości mięsa) jest wyeliminowanie jak najwięcej powietrza.Dziękuję Wszystkim którzy się udzielali w tym zagadnieniu. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/65/#findComment-656330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 8 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1617 Opublikowano 8 Lutego 2020 Wróbel, według mnie peklowanie na sucho w pojemnikach jest najprostszą metodą peklowania, jedyne co trzeba zapewnić to temperaturę +4 do +6, ciasno układać i codziennie przekładać wsad, a jak raz zapomnisz przełożyć to nic się nie stanie, także pekluj na sucho i będzie OK. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/65/#findComment-656348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 8 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1618 Opublikowano 8 Lutego 2020 (edytowane) Co człowiek , to pewnie będzie różna opinia ...Do wczoraj , od ...15lat ... mięso na wędzonki peklowałem na mokro .Wczoraj ponad 30kg poszło w worki - pomijam koszt worków- i od razu na początku roboty stwierdziłem , że będzie to pierwszy i ostatni raz ..Dla mnie zbyt wiele zamieszania w robocie , 5kg mięsa można zrobić , nie mam miejsca w lodówce - można zrobić ... wygoda przechowywania .Ale kiedy mam chłodnię do peklowania i więcej surowca , wybieram bezapelacyjnie peklowanie mokre .Peklowanie suche w pojemnikach i codzienne przekładanie ... podobnie jak w workach , nie dla mnie taka robota.Kilka kawałków można przekładać , ale w moim przypadku , wolę jechać na mokrym Edytowane 8 Lutego 2020 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/65/#findComment-656360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1619 Opublikowano 8 Lutego 2020 (edytowane) Wczoraj ponad 30kg poszło w worki - pomijam koszt worków- i od razu na początku roboty stwierdziłem , że będzie to pierwszy i ostatni raz . Bo 30 kg nie opłaca się peklować w workach tym bardziej jak masz oddzielną chłodnie do tego celu.Peklowanie w woreczkach, jak dla mnie jest dobre do mniejszych ilości, lub jeżeli chcesz podczas peklowania dodać jakieś przyprawy ale selektywnie, czyli nie do całości 30 kg to samo, tylko cześć przyprawić w taki sposób, a inne cześć inaczej - dla mnie jest to ważne, bo rożne kawałki mięsa przyprawiam w rożny sposób lub/i z rożną intensywnością, można tez dawać rożne stężenia solanki, np cześć mięsa ma być zapeklowana za 3 dni , inna za tydzień a jeszcze inna za 2 tygodnie. Dla mnie tez i to jest ważne, w miarę możliwości nie mrożę wędzonek, tylko robię mniejsze ilości żeby mieć ciągle świeżeDodatkowo. 30 kg na mokro spokojne zalejesz przewidziana technologicznie ilością solanki, przy małych ilościach jest to prawie niemożliwe.W woreczkach można mięso masować cyklicznie nie dotykając go, nie wkładanie żadnych przedmiotów do mieszania itd, a to oznacza większe bezpieczeństwo w warunkach domowych,To samo dotyczy suchego peklowania.Tak ze przy skrajnych przypadkach zawsze idzie inna metodę obalić, nie ma sensu wiec ich podawanie jako argumentu.Stwierdzono fakt jest ze można peklować w workach i teraz, każdy podejmuje sam decyzje która metodę wybrać.W zależności od potrzeb, możliwości, smakowych powodów, wygody, ilości jednorazowo itd.. Edytowane 8 Lutego 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/65/#findComment-656363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 8 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1620 Opublikowano 8 Lutego 2020 Zgadzam się ze wszystkim , co napisałeś i nikomu nie odradzam peklowania w workach .Robiąc to tym razem z taka ilością nie chodzi mi o koszty , nie chciałem zamieszania , bo nie mam na nie czasu .Wędzenie za co najmniej dwa lub trzy tygodnie , poza tym chciałem zaliczyć ten pierwszy raz ... lepiej późno niż wcale .Jestem pewien , że będę robił w workach właśnie dla tego , że mogę zrobić różną słoność i dodawać zioła .W poprzednim poście napisałem , że ostatni raz , ale myśląc o całości produkcji . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/65/#findComment-656365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1621 Opublikowano 8 Lutego 2020 (edytowane) Peklowanie na sucho w pojemniku po mojemu 10 kg mięsa pokrojone w kawałki nie grubsze niż 2 cm Sol peklowa 20g na 1 kg miesa ( w moim przypadku jest to polowa peklosoli i polowa sol zwykłą z koperkiem, mogę mieszać bo mam sol peklową przemysłową, o zawartości nitrytu 2 razy większej od normalnej, w Polsce z tego co wiem nie ma takiej wiec w tym przypadku dodawał bym tylko peklosol,. (dodatek koperku jest moja fanabelią i nie jest konieczny, wręcz odwrotnie nie powinno się dodawać przypraw na tym etapie Pokrojone mięso wsadzić do jakiegoś większego pojemnika i posypując mieszać aż do równomiernego rozprowadzenia peklosoli po mięsieTeraz wszystko wsadzić do mniejszego pojemnika, objętościowo dopasowanego w miarę możliwości do ilości mięsa.na dno dobrze wsadzić kratkę ociekową Jeżeli pojemnik jednak okaże się większy od zawartości położyć na mięsie folie spożywczą, a potem wsunąć pomiędzy mięso a pojemnik.Uniknie się w ten sposób przebarwień mięsa Zamknąć pojemnik i do lodówki Temperatura zgodna z technologia 4 do 6 stC, czas min 24 h max 72 h Jeżeli przedłużacie czas peklowania (więcej niż 24h, dobrze jest co 24h przemieszać i zamknąć jak w ostatnim punkcie) Edytowane 8 Lutego 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/65/#findComment-656406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 8 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1622 Opublikowano 8 Lutego 2020 Wsio OK , to do kiełbas , tylko że wróbelkowi chodzi o peklowanie sztuk to wędzenia , w całości na sucho w pojemniku zamiast w woreczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/65/#findComment-656409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1623 Opublikowano 8 Lutego 2020 Przygoda - z peklowaniem polędwiczek - Polędwiczki pekluję na sucho 17g/kg w wacum.(zwykle od 5-14 dni) Ostatnie 4-5 zapeklowałem tydzień przed Świetami (lodówka 4 st), by po Świetach uwędzić - los chciał inaczej. Po 4,5 tygodnia przyjaciel zabrał do wędzenia - niestety nadawały się tylko do utylizacji. Równolegle zapeklowałem 2 małe szynki po ok kilograma na mokro 7,5% z nastrzykiem, w tej samej lodówce . Po 4,5 tyg szynki dobrze zapeklowane bez jakiegokolwiek zapachu. Wyszły prima. Ot taka mała przygoda...……..opinię pozostawiam bez komentarza..... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/65/#findComment-656412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1624 Opublikowano 8 Lutego 2020 (edytowane) No to niech znajdzie sobie duże pudełko plastikowe, i niech wsadzi tam szynkę natartą peklosolą, dodatkowo może nastrzyknąć solanka kolo kości, swego czasu zamieszczałem relacje z takiego peklowania i wędzenia. W oryginale Hiszpańskim nie robi się nastrzykow i nie wędzi, tylko porządnie naciera solą i całość leży w pojemniku z możliwością ociekania, W oryginale używa się normalnej soli, nie soli z nitrytemhttps://www.youtube.com/watch?v=akUqrS2tIcc Edytowane 8 Lutego 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/65/#findComment-656415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1625 Opublikowano 8 Lutego 2020 Jeśli chodzi o peklowanie na sucho to tylko i wyłącznie boczek, robię metodą EL GREGOR'a . Pakuję do naczynia, lodówką 4-6 stopnie, na 7-10 dni, dawką peklosoli 22-25 g.kg. Natomiast większe kawałki pekluję na mokro i raczej przy tej metodzie zostanę. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/65/#findComment-656416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.