miro Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #701 Opublikowano 5 Lipca 2014 No tak zapomniałem, że jesteś technologiem ...... Sorki. A oni to głupcy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/29/#findComment-360352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #702 Opublikowano 5 Lipca 2014 (edytowane) Słucham co mi mówią technolodzy przetwórstwa mięsnego ! Których słuchasz - starych czy nowoczesnych wydajnościowych . Miro propnujesz długi cykl peklowania i codziennego przekręcania mięs na wędzonki . Pytam po co, co dzień mam je odwracać , czy przekładać . Edytowane 5 Lipca 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/29/#findComment-360353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #703 Opublikowano 5 Lipca 2014 (edytowane) Miro czasem się zapędzasz ... wypowiadasz się autorytatywnie kwestionując "oczywistości" a potwm próbujesz wybrnąć z twarzą co wypada nieco blado ... Szkoda i tylko tyle i aż tyle Ps Czasem zanim napiszesz pomyśl co piszesz Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edytowane 5 Lipca 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/29/#findComment-360357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 6 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #704 Opublikowano 6 Lipca 2014 Pytam po co, co dzień mam je odwracać , czy przekładać . Przeczytałem tą wyminę wiedzy kilka razy i tu mam pytanie na które proszę odpowiedz " uważasz, że przewracanie w procesie peklowania niczego nie wnosi czyli jest zbędne", czy źle zrozumiałem? Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/29/#findComment-360370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pb34499 Opublikowano 6 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #705 Opublikowano 6 Lipca 2014 Maad dziękuje za link do odpowiedniej lektury, można było bez takiej "wojny" po prostu dać linka. Rozumiem że lepszą opcją jest w takim razie Peklosól z Solą w stosunku 50/50. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/29/#findComment-360448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #706 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 13. Do parzenie wybieramy naczynie, w którym zmieszczą się nasze wędzonki. Naczynie powinno na tyle duże, by móc swobodnie obracać wędzonki w czasie parzenia. Czy można peklować we wszystkim ? Robiłem w glinianym naczyniu ale mi się rozbiło. Czy mogę peklować w starych garnkach ? Czy może kupić wiaderko plastikowe? Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/29/#findComment-364414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #707 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Szkło lub wiaderka z atestem.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/29/#findComment-364421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolusss Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #708 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 skorzystają z naszego zadymiarskiego kalkulatora http://www.wedlinydo...cles.php?id=971 Chciałem dziś sprawdzić kalkulator i niestety link nie działa Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/29/#findComment-366491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukokm Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #709 Opublikowano 5 Września 2014 Witam wszystkich.Mam dwa pytania, czy można peklować trzymając mięso w lodówce żeby utrzymać wymaganą temperaturę 4-8 stopni, i czy boczek nastrzykujemy podczas peklowania i trzymamy w solance razem z szynką. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/29/#findComment-369269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #710 Opublikowano 5 Września 2014 czy można peklować trzymając mięso w lodówce żeby utrzymać wymaganą temperaturę 4-8 stopni Nawet należy czy boczek nastrzykujemy podczas peklowania Raczej nie ma takiej potrzeby. boczek ........... trzymamy w solance razem z szynką Można - chociaż ja robię osobno różne rodzaje elementów. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/29/#findComment-369271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harryon Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #711 Opublikowano 10 Września 2014 Akurat to przeczytałem i znam tabelę Dziaka ale prawie 2kg peklo na 10l mnie przerażapozdrawiam HenrykTo jest tekst Dziadka z naszej strony, nie moge go teraz znaleźć, ale wklejam to co sobie zapisałem, jak ktoś znajdzie link to można to usunąć.Stosuje się do tych zapisów i jest absolutnie OK Cytat:Peklowanie Dziadka z 2008 r. na 1 litr wody"Podsyłam nowe dane do przyśpieszonego peklowania Mam nadzieję że nie wywoła to nowej burzy na naszym forum .Co do mieszanki peklującej robię dla siebie 40-45% sól + 55-60% peklosól jak również jak się zapomnę to samą peklosól ----------------- Po wielu próbach trochę zmodyfikowałem tą tabelę. Moje próby prowadzone były by obniżyć ilość soli,. ze względu na niektóre sugestie że wyroby dla nich są za słone .Zaprezentowane dawki gwarantują przepeklowanie i słoność wędzonek do przyjęcia i dla tych co lubią wyrób mniej słony .pod warunkiem przestrzegania określonych zasad peklowania Nastrzyk określony bardziej przystępnie na strzykawki Elementy na wędzonki o wadze 0,8- 1,2 kg Ilość solanki 0,40 L na 1kg mięsa., Czas ociekania w przypadku tylko bardzo krótkiego płukania możemy doliczyć do czasu peklowania. Stężenia solanki oparte na tabelihttp://www.wedlinydomowe....sze/tabela2.htm . ..Nastrzyku solanką proszę nie wiązać z wydajnością ,chodzi oto by w wszystkie miejsca w środku mięśnia dostała się solanka , która jest solanką czystą bez żadnych dodatków wiążących w związku z tym mięso przyjmie tyle solanki ile potrzeba reszta i tak wypłynie. Czas peklowania 1 dzień – 24 godz.Stężenie solanki ok 16 % według wskazań solomierza tj. ok. 180 - 190 g peklosoli na 1 L wody.- nastrzyk 4 – 5 strzykawek o poj. 60ml. tj. ok.. 30 –35%dodatkowo rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciu.Peklowanie 2 dniStężenie solanki ok. 15% wg. wskazań solomierza. tj. ok.170 – 180 g peklosoli na 1 L wodyNastrzyk 4 strzykawki o poj. 60 ml. tj. ok. . 24 –30%dodatkowo rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciuPeklowanie 3 dniStężenie solanki ok.14% wg .wskazań solomierza tj.ok.150-160 g peklosoli na 1 L wodyNastrzyk 2- 3 strzykawki o poj . 60 ml tj .ok. 15 -20 %dodatkowo można rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciuPeklowanie 4 dniStężenie solanki ok. 12.50 % wg. wskazań solomierza tj. ok.125 - 130 g peklosoli na 1 L wodyNastrzyk około 1,5 - 2 strzykawki o poj. 60 ml tj. ok. 11 -15% do wagi mięsaPeklowanie 5 dniStężenie solanki ok.11,50% według wskazań solomierza tj.ok.115- 120 g peklosoli na 1 L wody,Nastrzyk 1 – 1,5 strzykawki o poj. 60ml tj. ok. 7 - 11% do wagi mięsa Peklowanie 6 dniStężenie solanki ok.11 – %według wskazań solomierza tj ok.110- 115 g peklosoli na 1L wodyNastrzyk 1 – 1,4 strzykawki 60 ml. tj. ok. 7 - 10% do wagi mięsaPeklowanie 7 dniStężenie solanki 10,00 - % według wskazań solomierz tj. 100 – 105 g peklosoli na 1 L wodyNastrzyk 1 - 1,3 strzykawki 60ml. tj. 7 - 8% do wagi mięsaPeklowanie 8 - 10 dniStężenie solanki 9,00 %- według wskazań solomierza tj. ok. 90 – 95 g peklosoli na 1 LNastrzyk 1-1,2 strzykawki 60 ml. tj. ok. 6- 7 % do wagi mięsaPeklowanie 11 - 14 dniStężenie solanki 8,00 %- według wskazań solomierza tj .ok. 80 – 85 g peklosoli na 1 L wodyNastrzyk 1 strzykawka 60ml. tj. około 6-7% do wagi mięsaTemperatura peklowania 4 – 8 stPrzed ociekaniem sprawdzić na słoność w razie potrzeby moczyć w zimnej wodzie od 10 min do 30 minCzas ociekania od 12 do 24 godzDawki mieszanki do peklowania jak i czasy to propozycja dalej do testowaniaPRZY PEKLOWANIU w wyższych temperaturach tj. 9 - 11 st C czas peklowania skraca się o 1/3. peklując w podwyższonej temperaturze należy co 1 – 2 dni przekładać warstwy mięsa i sprawdzać wygląd powierzchni mięsa w przypadku ośluzowacenia ,zmiany zapachu i zmętnienia solanki, należy przygotować świeżą solankę obmyć nią powierzchnię mięsa , pozwolić ocieknąć i ponownie zalać świeżą solanką.. Peklowanie można jeszcze bardziej przyśpieszyć bez tych zawiłości i tylko z jednym typem solanki, ale do tego potrzebne są już wspomagacze – a więc chemia a nie każdy na to się godzi.. a było by to też nie zgodne z ideą tej strony. Pozdrawiam" Właśnie przygotowuję solankę do peklowania. Mam kupione 3 sztuki szynki każda po około 1kg.Zamierzam peklować 8-10 dni i teraz: 1 . W tabeli dziadka jest wskazówka żeby ostrzykiwać 1 strzykawką, nie wiem tylko czy 60 ml mam wstrzyknąć w każdą szynkę? 2 . Rozumiem, że solanka musi mieć 1,4l wody i 140g peklosoli, 3 . Jeżeli ta ilośc solanki nie zakrywa mięsa to dorobić jej więcej o tym samym stężeniu soli? Wydawało mi się, że wszystko jest czytelne ale diabeł tkwi w szczegółach;-) pozdrawiam harryON Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/29/#findComment-370161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #712 Opublikowano 10 Września 2014 dot 3. zmien pojemnik na mniejszy albo wypelnij np plastikowymi butelkami z woda. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/29/#findComment-370163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malagenia Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #713 Opublikowano 10 Września 2014 harryon, jeśli masz dokładnie przepisany tekst, to wystarczy jego fragment wpisać w google, dla ułatwienia podając na początku portal, z którego pochodzi Chyba o to chodziło:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page-4Niestety, nie umiem wklejać konkretnego postu, więc ktoś bardziej oblatany może zechciałby mnie poprawić Cytuj Pięknie Wszystkich pozdrawiam, Iza Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/29/#findComment-370172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #714 Opublikowano 11 Września 2014 Niestety, nie umiem wklejać konkretnego postu, więc ktoś bardziej oblatany może zechciałby mnie poprawić Po prawej stronie znajduje się nr postu, trzeba go kliknąć, skopiować adres i ten adres wkleić. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/29/#findComment-370308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malagenia Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #715 Opublikowano 11 Września 2014 Dzięki Weteranie, postaram się zapamiętać Cytuj Pięknie Wszystkich pozdrawiam, Iza Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/29/#findComment-370378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #716 Opublikowano 7 Października 2014 WitamMam pytanie odnośnie peklowania. Jakiś czas temu brałem udział w dyskusji nt solanki wg Dziadka. Było tam podane, że na 5 kg mięsa należy zastosować 2l solanki i dziwiłem się, jak te 2l solanki mogą przykryć tyle mięsa. Odpowiedz kolegów z forum ( nie pamiętam w jakim temacie, wie pisze tutaj ) była taka, że należy tak to upchać i wybrać naczynie, że przykryje. Robiłem solanke już kilka razy, jednak wg jakiegoś przepisu w internecie ( dodam, że wychodziły OK, tylko że tam wody było dużo więcek, praktycznie mięsko pływało swobodnie ). Pierwszy raz zdecydowałem się na wykorzystanie przepisu wg Dziadka kropka w kropke tak jak w przepisie. Temperatura się zgadza, 2 litry solanki wystarczyły, żeby w garnku przykryć całe mięsko, ale wszystko jest ściśnięte tak " na chama ", że przekładając każdego dnia wędzonki ( zalałem mięsko w piątek wieczorem i w sobote rano mam w planach wędzić ) można zauważyć plamy na mięsie, gdzie solanka zaczeła działać, a gdzie chyba jeszcze nie. Czyli miejscami mięsko intensywnie czerwone, a miejscami takie bardziej blade. Moje pytanie brzmi. CZy przy tak mocnym przyleganiu mięsa do siebie i codziennym przekładaniu to mięso ma szanse upeklować się dobrze w całości? CZy lepiej póki jeszcze 3-4 dni do końca coś z tym pokombinować ? Dodam, że zrobiłem 1,2 nastrzyk wg przepisu, więc od środka powinno być OK. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/29/#findComment-375710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harryon Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #717 Opublikowano 7 Października 2014 Ja jestem tutaj początkujący, ale od długiego czasu dużo czytam i wydaję mi się, że takie peklowanie na jeden dzień trochę mija się z celem. Osobiście pekluję na min.6 dni. Staram się 10;-). Myślę, że jeżeli zastosowałeś stężenie na 1 dzień to nie powinieneś czasu wydłużać. Skoro zrobiłeś wg zaleceń dziadka z ostrzykiwaniem masowaniem itd to ja bym tak zostawił. pozdrawiam harryONWitamMam pytanie odnośnie peklowania. Jakiś czas temu brałem udział w dyskusji nt solanki wg Dziadka. Było tam podane, że na 5 kg mięsa należy zastosować 2l solanki i dziwiłem się, jak te 2l solanki mogą przykryć tyle mięsa. Odpowiedz kolegów z forum ( nie pamiętam w jakim temacie, wie pisze tutaj ) była taka, że należy tak to upchać i wybrać naczynie, że przykryje. Robiłem solanke już kilka razy, jednak wg jakiegoś przepisu w internecie ( dodam, że wychodziły OK, tylko że tam wody było dużo więcek, praktycznie mięsko pływało swobodnie ). Pierwszy raz zdecydowałem się na wykorzystanie przepisu wg Dziadka kropka w kropke tak jak w przepisie. Temperatura się zgadza, 2 litry solanki wystarczyły, żeby w garnku przykryć całe mięsko, ale wszystko jest ściśnięte tak " na chama ", że przekładając każdego dnia wędzonki ( zalałem mięsko w piątek wieczorem i w sobote rano mam w planach wędzić ) można zauważyć plamy na mięsie, gdzie solanka zaczeła działać, a gdzie chyba jeszcze nie. Czyli miejscami mięsko intensywnie czerwone, a miejscami takie bardziej blade. Moje pytanie brzmi. CZy przy tak mocnym przyleganiu mięsa do siebie i codziennym przekładaniu to mięso ma szanse upeklować się dobrze w całości? CZy lepiej póki jeszcze 3-4 dni do końca coś z tym pokombinować ? Dodam, że zrobiłem 1,2 nastrzyk wg przepisu, więc od środka powinno być OK. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/29/#findComment-375712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #718 Opublikowano 7 Października 2014 na pewno się zapekluje (też robię z tego przepisu) tylko nie dotykam mięsa przez 7 dni . Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/29/#findComment-375713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #719 Opublikowano 7 Października 2014 Kolego nie zrozumiałeś mnie. Peklowałem w piątek a wędzenie zaplanowane na najbliższą sobotę. Mięsko już się robi od paru dni a zrobiłem z przepisu peklowanie 8 dniowe na kalkulatorze Skalar'a. dzięki El Gregor. Ja wyczytałem, żeby przekładać, więc się do tego stosuje:) zobaczymy co wyjdzie; Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/29/#findComment-375714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harryon Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #720 Opublikowano 7 Października 2014 ok:-) Myślałem, że tylko z piątku na sobotę;-)Ja w takim czasie dwa razy przekładam. harryON Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/29/#findComment-375717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #721 Opublikowano 7 Października 2014 Ja wczoraj przekładałem drugi raz. Jak za pierwszym nie było tych plam widac ( być może pekla jeszcze nie zdążyła podziałać ), tak wczoraj przy drugim różnica była już dosyć spora. Może pożniej zrobie zdjęcie to wrzuce. P.S. Wy jak z tego przepisu zalewacie to u Was też mięso dosłownie dociskacie talerzem czy czymś z góry, żeby zakryła je pekla ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/29/#findComment-375725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #722 Opublikowano 7 Października 2014 Ja robię po prostu solankę w ilości ok 50% wagi mięsa i zwykle taka ilość mi wystarcza bez żadnych problemów. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/29/#findComment-375727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #723 Opublikowano 14 Października 2014 Witam, Tomasz - początkujący zadymiacz. Wędzarnia drewniana z rurą ok. 1,5 m , wkład od góry. Zdjęcie załączam, Mam do was pytanie odnośnie peklowania. Dużo czytałem na forum. Znalazłem tabele i kalkulator i w 100% się do tego zastosowałem. Niestety wędliny wyszły za słone i musiałem 2 krotnie parzyć (zmienić wodę). Po 2 krotnym parzeniu OK. Na próbę wziąłem szynkę ok 900 gram, polędwicę 400 gram. Czyli sumarycznie 1,3 kg. Początek peklowania - niedziela wieczorem. Koniec peklowania - sobota rano. W sobotę cały dzień ociekanie. Wieczorem pakowanie w siatki i osuszanie całą noc. W niedzielę wędzenie - najpierw osuszanie 1 h a potem 3 -4 h wędzenie w temp. ok. 45-50 stopni. I teraz ilość solanki : woda 0,5 litra, peklosól 75 gram, cukier 8 gram. Wyliczenia na 5 dni peklowania. Temperatura peklowania w lodówce - ok. 8 stopni. Druga rzecz która także mi wyszła za słona i musiałem 2 krotnie parzyć. Pierś z kurczaka : tutaj przepis 50 gram peklosoli i 40 gram soli kamiennej na litr wody. Peklowanie w lodówce w takiej samej temp. jak powyższe przez ok. 24 h. Co było nie tak ????? Wędlinki piekne, nie okopcone - wędziłem na mieszance : buk, olcha i czereśnia.Po 2 krotnym parzeniu - wew. temp. 72 stopnie. - pyszne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/29/#findComment-376871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #724 Opublikowano 14 Października 2014 Co było nie tak ????? Wędlinki piekne, nie okopcone Hmmmm .... no skoro mówisz że piękne Wieczorem pakowanie w siatki i osuszanie całą noc. Raczej ociekanie woda 0,5 litra, peklosól 75 gram, cukier 8 gram. Niestety wędliny wyszły za słone Jeśli stosujesz tabelę to po peklowaniu wymocz wędliny do pożądanego poziomu słoności albo zmień metodę peklowania Do takiej "tygodniówki" na 1 litr wody 100g peklosoli (lub 50/50 sól peklosól), pól litra solanki na 1 kg mięsa, 1 nastrzyk na początku - zrób tak i powinieneś być zadowolony ze słonosci.Co do wędzenia to z tym wynalazkiem nie poszalejesz więc rozważ zmianę paleniska ale podstawy są zawsze te same osuszamy bez dymu z dobrym przepływem powietrza ciepłego przez wędzarnię a potem zaczynamy dymić , Twoje nie były osuszane jak należy co widać. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/29/#findComment-376875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #725 Opublikowano 14 Października 2014 Jak najlepiej sprawdzić czy poziom słoności jest już dobry ??? czytałem , że mam wykroić kawałek ze środka i spróbować - ok. Ale jak bardzo ma być to słone ???? Bo przecież potem i tak podczas parzenia słoność zejdzie trochę.Dzięki za podanie innego stężenie roztworu. Osuszanie było 1 godzinę bez praktycznie dymu (czasami niestety się pojawiał podczas dorzucania nowych szczapek. Temp. jaką miałem to 40-50 stopni. Więc skąd twierdzenie, że źle osuszone ??? Szynka jest w gazie i siatkce więc nie można po zdjęciu stwierdzić. Udka są kacze i wyszły przesuszone. A pierś i polędwiczka są po 2 krotnym parzeniu. Reszta to ser typu włoskiego oraz twaróg. Czemu mam zmienić palenisko ??? Co jest nie tak z tą wędzarnią i czym się niby różni od zwykłej beczki z kanałem w ziemi i paleniskiem w ziemi ???Górną klapę zastąpie podczas wędzenie workiem jutowym, który dopiero teraz mi dosłali. I dla mnie wędlinki nie okopcone - co też było widać po wodzie z parzenia (zero syfu). 1 wędzenie nie jest proste więc proszę bez takich aluzji i czepiania się słów (ociekanie czy suszenie - wiadomo o co KAMAN). I nie zadaje głupich pytań - najpierw wszystko poczytałem a potem starałem się robić wg tego forum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/29/#findComment-376878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.