@halusia@ Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 22 Marca 2012 halusia gdzie jest różnica ? 7kg = 2,8L 3,5 kg= 1,4LMirku ale kolega pisze że .. zalewając pierwszy pojemnik taką ilościa zalewy okazało sie ,że pozostało jej tyle ,żeby zalaći drugiW/g tego co pisze kolega zużył 1,4l zalewy na 7 kg mięsa... a co z resztą ?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-208871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregruda Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 22 Marca 2012 halusia gdzie jest różnica ? 7kg = 2,8L 3,5 kg= 1,4LMirku ale kolega pisze że .. zalewając pierwszy pojemnik taką ilościa zalewy okazało sie ,że pozostało jej tyle ,żeby zalaći drugiW/g tego co pisze kolega zużył 1,4l zalewy na 7 kg mięsa... a co z resztą ?? Zmieniłem . Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-208873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 22 Marca 2012 Teraz doczytałem,jest tak jak Ty piszesz.Wcześniej rozumiałem, że zrobił dwie zalewy po 1,4L.Zwracam honor. :clap: [ Dodano: Czw 22 Mar, 2012 22:37 ]Zmieniłem . Dziękuję za pomocCo zmieniłeś ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-208874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregruda Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 23 Marca 2012 Teraz doczytałem,jest tak jak Ty piszesz.Wcześniej rozumiałem, że zrobił dwie zalewy po 1,4L.Zwracam honor. :clap: [ Dodano: Czw 22 Mar, 2012 22:37 ]Zmieniłem . Dziękuję za pomocCo zmieniłeś ?Przygotowałem zalewę na 7 kg i zalałem oba pojemniki w których było po 3,5 kg mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-208953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boli glowa Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 26 Marca 2012 Jestem początkującym zadymiaczem lecz mam już parę wędzeń za sobą z zadowalającym efektem . Ostatnie wędzenie nie wyszło w pełni dobrze szynki smakowo wyszły rewelacja jak i golonka tylko po przekrojeniu jest coś w rodzaju oczka innego koloru lekko mieniące się i świecące . Nie wiem gdzie popełniłem błąd i jaka może być tego przyczyna proszę o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-209600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 26 Marca 2012 po przekrojeniu jest coś w rodzaju oczka innego koloru lekko mieniące się i świecące . Nie wiem gdzie popełniłem błąd i jaka może być tego przyczyna proszę o poradę Czyli masz szare oczko w środku.Jesli tak to jest objaw nieprzepeklowania mięsa w środku.Zapobiec temu zjawisku można robiąc nastrzyk lub peklując bardzo długi okres i nakłuwając mieso szpikulcem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-209607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boli glowa Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 27 Marca 2012 czyli to wina peklowania a możliwe że mieszanka peklująca jest nie dobra bo kupiłem inną niż zawsze w super markecie o'Sole Sól peklowa na bazie soli morskiej a wcześniej używałem peklosoli na wagę kupowanej w hurtowni sprzętu dla piekarni i przemysłu mięsnego i jak z tego robiłem było ok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-209743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 27 Marca 2012 czyli to wina peklowania a możliwe że mieszanka peklująca jest nie dobra bo kupiłem inną niż zawsze w super markecie o'Sole Sól peklowa na bazie soli morskiej a wcześniej używałem peklosoli na wagę kupowanej w hurtowni sprzętu dla piekarni i przemysłu mięsnego i jak z tego robiłem było okNie wykluczone, że trafiłeś na sól drogową, a nie peklową :lol: :lol: To żart :lol: nie mniej jakość soli też jest ważna. Piszesz, że wcześniej nabywałeś w hurtowni masarskiej i peklowanie było ok. a teraz nie :smile: Łatwo wyciągnąć wnioski co do zakupu następnym razem :lol: :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-209753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmbp Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 27 Marca 2012 WITAM mam pytanie czy sól peklowa może się zepsuć i czy można stosować ją po terminie ważności .Dięki za odpowiedzi.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-209799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 27 Marca 2012 Też mam przeterminowaną i pekluje świetnie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-209816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 27 Marca 2012 Jeszcze się nie spotkałem z przeterminowaną solą peklową tym bardziej, że kupuję luzem na kilogramy w hurtowni :smile: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-209822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 27 Marca 2012 Jeszcze się nie spotkałem z przeterminowaną solą peklową Jeżeli będzie źle przechowywana to ma szansę stracić na mocy - nie na słoności . Powinna być przechowywana w ciemnym , chłodnym i suchym miejscu . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-209843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 27 Marca 2012 Jeżeli będzie źle przechowywana to ma szansę stracić na mocy - nie na słoności . PozdrawiamChyba musiałaby leżeć luzem na stole w komórce :lol: :lol: :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-209854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 28 Marca 2012 czyli to wina peklowania a możliwe że mieszanka peklująca jest nie dobra bo kupiłem inną niż zawsze w super markecie o'Sole Sól peklowa na bazie soli morskiej od jakiegoś czasu też używam tej soli i .... już dwa razy zdarzyła mi się szynka z szarym oczkiem, niedopeklowana w środku, pomimo nastrzyku i 7 dniowego peklowania :devil: może faktycznie coś z tą solą jest nie tak jak być powinno? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-209916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 28 Marca 2012 [quote="Maad" może faktycznie coś z tą solą jest nie tak jak być powinno?Wysyp ją na drogę :smile: :smile: a do wyrobów zakup nową z innego źródła :smile: :smile: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-209918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boli glowa Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 29 Marca 2012 lenistwo nie popłaca muszę przeprosić się z hurtownią choć mam 11kilometrów w jedną stronę i nic tam niema żeby było można przy okazji kupić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-210138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianosco Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Pekluje obecnie schab oraz szynke. Mam mały problem. Podczas ostatniego peklowania w ostatni dniu(6) solanka sciemniala i zrobila sie metna, co prawda mieso nie mialo oznak zepsucia lale woda byla bardzo brzydka. Jutro tez mija 6-sty dzien peklowania i zauwazylem dzisiaj,że woda zaczyna robic szara. Czy to normalny stan, czy po prostu robie cos nie tak? Pekluje nasztrzykowo, wedlug tabeli dziadka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-211543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Gdzie trzymasz mięso ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-211552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 za ciepło ----opłukaj i wędź Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-211555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianosco Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Ostatnio było w piwnicy tem wynosiła okolo 10C, obecnie pekluje w lodowce przy temp. 5C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-211559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Około 10 czyli jak sam widzisz za ciepło.Tabela Dziadka przewiduje 4-8C i tego trzeba się ściśle trzymać. Niestety dla prawidłowego peklowania trzeba przewidzieć miejsce w lodówce, inaczej zamiast zaoszczędzić można nieźle popłynąć. Skoro nie masz oznak zepsucia jak najszybciej przystąpić do dalszej obróbki. Pozdrawiam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-211568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Przygotowywanie mięsa. Nie mogę nawet przedstawić - to Ziemia czy Mars?http://www.youtube.com/watch?v=CiFODa2gKfQ&feature=endscreen Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-212564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Widać mało jeszcze widziałeś. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-212568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan Gromada Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Prosze o porade .Peklowalem boczki i szynki wdg. tabeli Dziadka , wszystko wyszlo dobrze tylko wjednym grubym kawalku boczku jest szare oczko o grub. 3-4 mlm.Czy moze to byc ze solanka tam nie doszla.Z gory dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-212576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 To jest ta przyczyna . W grubsze kawałki mięsa robimy nastrzyk i masujemy by solanka rozeszła się po mięsie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-212577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.