Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

halusia gdzie jest różnica ?

7kg = 2,8L

3,5 kg= 1,4L

Mirku ale kolega pisze że ..

 

zalewając pierwszy pojemnik taką ilościa zalewy okazało sie ,że pozostało jej tyle ,żeby zalaći drugi

W/g tego co pisze kolega zużył 1,4l zalewy na 7 kg mięsa... a co z resztą ??

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-208871
Udostępnij na innych stronach

 

halusia gdzie jest różnica ?

7kg = 2,8L

3,5 kg= 1,4L

Mirku ale kolega pisze że ..

 

zalewając pierwszy pojemnik taką ilościa zalewy okazało sie ,że pozostało jej tyle ,żeby zalaći drugi

W/g tego co pisze kolega zużył 1,4l zalewy na 7 kg mięsa... a co z resztą ??
Zmieniłem . Dziękuję za pomoc
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-208873
Udostępnij na innych stronach

Teraz doczytałem,jest tak jak Ty piszesz.

Wcześniej rozumiałem, że zrobił dwie zalewy po 1,4L.

Zwracam honor. :clap:

 

[ Dodano: Czw 22 Mar, 2012 22:37 ]

Zmieniłem . Dziękuję za pomoc

Co zmieniłeś ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-208874
Udostępnij na innych stronach

Teraz doczytałem,jest tak jak Ty piszesz.

Wcześniej rozumiałem, że zrobił dwie zalewy po 1,4L.

Zwracam honor. :clap:

 

[ Dodano: Czw 22 Mar, 2012 22:37 ]

Zmieniłem . Dziękuję za pomoc

Co zmieniłeś ?
Przygotowałem zalewę na 7 kg i zalałem oba pojemniki w których było po 3,5 kg mięsa.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-208953
Udostępnij na innych stronach

Jestem początkującym zadymiaczem lecz mam już parę wędzeń za sobą z zadowalającym efektem . Ostatnie wędzenie nie wyszło w pełni dobrze szynki smakowo wyszły rewelacja jak i golonka tylko po przekrojeniu jest coś w rodzaju oczka innego koloru lekko mieniące się i świecące . Nie wiem gdzie popełniłem błąd i jaka może być tego przyczyna proszę o poradę
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-209600
Udostępnij na innych stronach

po przekrojeniu jest coś w rodzaju oczka innego koloru lekko mieniące się i świecące . Nie wiem gdzie popełniłem błąd i jaka może być tego przyczyna proszę o poradę

Czyli masz szare oczko w środku.Jesli tak to jest objaw nieprzepeklowania mięsa w środku.Zapobiec temu zjawisku można robiąc nastrzyk lub peklując bardzo długi okres i nakłuwając mieso szpikulcem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-209607
Udostępnij na innych stronach

czyli to wina peklowania a możliwe że mieszanka peklująca jest nie dobra bo kupiłem inną niż zawsze w super markecie o'Sole Sól peklowa na bazie soli morskiej a wcześniej używałem peklosoli na wagę kupowanej w hurtowni sprzętu dla piekarni i przemysłu mięsnego i jak z tego robiłem było ok
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-209743
Udostępnij na innych stronach

czyli to wina peklowania a możliwe że mieszanka peklująca jest nie dobra bo kupiłem inną niż zawsze w super markecie o'Sole Sól peklowa na bazie soli morskiej a wcześniej używałem peklosoli na wagę kupowanej w hurtowni sprzętu dla piekarni i przemysłu mięsnego i jak z tego robiłem było ok

Nie wykluczone, że trafiłeś na sól drogową, a nie peklową :lol: :lol:

To żart :lol: nie mniej jakość soli też jest ważna. Piszesz, że wcześniej nabywałeś w hurtowni masarskiej i peklowanie było ok. a teraz nie :smile: Łatwo wyciągnąć wnioski co do zakupu następnym razem :lol: :lol:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-209753
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze się nie spotkałem z przeterminowaną solą peklową tym bardziej, że kupuję luzem na kilogramy w hurtowni :smile:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-209822
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze się nie spotkałem z przeterminowaną solą peklową

Jeżeli będzie źle przechowywana to ma szansę stracić na mocy - nie na słoności . Powinna być przechowywana w ciemnym , chłodnym i suchym miejscu .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-209843
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli będzie źle przechowywana to ma szansę stracić na mocy - nie na słoności .

 

 

Pozdrawiam

Chyba musiałaby leżeć luzem na stole w komórce :lol: :lol: :lol:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-209854
Udostępnij na innych stronach

czyli to wina peklowania a możliwe że mieszanka peklująca jest nie dobra bo kupiłem inną niż zawsze w super markecie o'Sole Sól peklowa na bazie soli morskiej

od jakiegoś czasu też używam tej soli i .... już dwa razy zdarzyła mi się szynka z szarym oczkiem, niedopeklowana w środku, pomimo nastrzyku i 7 dniowego peklowania :devil:

 

może faktycznie coś z tą solą jest nie tak jak być powinno?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-209916
Udostępnij na innych stronach

[quote="Maad"

 

może faktycznie coś z tą solą jest nie tak jak być powinno?

Wysyp ją na drogę :smile: :smile: a do wyrobów zakup nową z innego źródła :smile: :smile:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-209918
Udostępnij na innych stronach

Pekluje obecnie schab oraz szynke. Mam mały problem. Podczas ostatniego peklowania w ostatni dniu(6) solanka sciemniala i zrobila sie metna, co prawda mieso nie mialo oznak zepsucia lale woda byla bardzo brzydka. Jutro tez mija 6-sty dzien peklowania i zauwazylem dzisiaj,że woda zaczyna robic szara. Czy to normalny stan, czy po prostu robie cos nie tak? Pekluje nasztrzykowo, wedlug tabeli dziadka.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-211543
Udostępnij na innych stronach

Gdzie trzymasz mięso ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-211552
Udostępnij na innych stronach

za ciepło ----opłukaj i wędź

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-211555
Udostępnij na innych stronach

Około 10 czyli jak sam widzisz za ciepło.

Tabela Dziadka przewiduje 4-8C i tego trzeba się ściśle trzymać.

 

Niestety dla prawidłowego peklowania trzeba przewidzieć miejsce w lodówce, inaczej zamiast zaoszczędzić można nieźle popłynąć.

 

Skoro nie masz oznak zepsucia jak najszybciej przystąpić do dalszej obróbki.

 

Pozdrawiam.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-211568
Udostępnij na innych stronach

Przygotowywanie mięsa. Nie mogę nawet przedstawić - to Ziemia czy Mars?

http://www.youtube.com/watch?v=CiFODa2gKfQ&feature=endscreen

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-212564
Udostępnij na innych stronach

Widać mało jeszcze widziałeś. :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-212568
Udostępnij na innych stronach

Prosze o porade .Peklowalem boczki i szynki wdg. tabeli Dziadka , wszystko wyszlo

dobrze tylko wjednym grubym kawalku boczku jest szare oczko o grub. 3-4 mlm.

Czy moze to byc ze solanka tam nie doszla.Z gory dziekuje za odpowiedz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/7/#findComment-212576
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.