Skocz do zawartości

Kiełbaski parzone - breja


Boncalski

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

 

potrzebuję porady jak uratować mięsko. Postanowiłem zrobić kiełbaski z samej karkówki. Parzone bez wędzenia. Poszła peklosól + przyprawy. Zmieliłem ją najpierw na 6stce. Później na 2ce. Problem w tym, że przez pomyłkę do 2 kg mięsa dodałem 1,2 L wody. Jak nie trudno się domyślić wyszła z tego breja. Stało się. Macie pomysł co z tego zrobić ? Czy do kosza ?

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj najpierw przepisy.

Peklosól do bezpośredniego spożycia i bez 48h peklowania należało zamienić zwykłą solą. Niepotrzebnie mieliłeś dwójką. Te 1,2l do jakiej ilości mięsa dodałeś? Poczytaj o kiełbasie chłopskiej.

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chciałem uzyskać efekt czegoś zbliżonego do parówki. 1,2 L dałem do 2 kg mięsa. Po sparzeniu we flaku pływa woda. Do chłopskiej dodaje się pół litra wody na 10 kg mięsa. Tu jest jej zdecydowanie więcej.

Edytowane przez Boncalski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A więc już to nabiłeś do jelita i sparzyłeś. Nie mam pomysłu na taki "wyrób".  :facepalm: Jedyny plus, że nie poszedłeś na ilość, dwa kg jesteś w stanie przeboleć, na biedę piesek będzie miał dużo radości. Poczekaj jeszcze, może ktoś coś doradzi.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

chciałem uzyskać efekt czegoś zbliżonego do parówki. 1,2 L dałem do 2 kg mięsa.

Dodałeś 60% wody w stosunku do wsadu mięsnego  :facepalm:

Do parówek dodaje się 20-25% i to przy prawidłowym doborze mięśni i odpowiedniej technologii wykonania (kutrowanie)

 

 

zastanawiam się czy nie dodać żelatyny (tylko jak i ile ? )

To jest jakiś pomysł, dodaj tyle żelatyny aby związać  ten 1,2l wody.

50g żelatyny przewidziane jest na 0,5l wody.

Należy sprawdzić przepis na torebce.

proponuję jeszcze sprawdzić słoność tej pulpy i ostrość.

Żeby się dało zjeść  :laugh:

Część możesz wylać do foremki i sparzyć, na bieżące użycie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zastanawiam się czy nie dodać żelatyny (tylko jak i ile ? ) i nie zrobić kiełbasy w słoiki. Co sądzicie ? 

 

Dokup jeszcze 8 kg mięsa ,zmiel ,ale na 10 mm zapekluj , przypraw,nabij i będziesz miał kiełbasę do zjedzenia.

 

P.S

Czemu Wy pytacie jak już spie......cie a nie przed robotą

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ile masz tego mięsa

 

pisał ze 2 kg + 1,2 litra wody

Czyli 3,2l razem  :)  

 

 

Po prosu wywalić i robić nowe.

 

może dosypać kaszki marnej i zblenderować wszystko, no i zrobić "parówki"

Ale po co, to może kopić w sklepie jako parówki luksusowe, bo zawiera mięso  :laugh:  :facepalm:

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

zastanawiam się czy nie dodać żelatyny (tylko jak i ile ? ) i nie zrobić kiełbasy w słoiki. Co sądzicie ? 

 

Dokup jeszcze 8 kg mięsa ,zmiel ,ale na 10 mm zapekluj , przypraw,nabij i będziesz miał kiełbasę do zjedzenia.

 

P.S

Czemu Wy pytacie jak już spie......cie a nie przed robotą

 

Bo prawie wszystkim wydaje się że wie najlepiej i produkcja wędlin i wędzonek to żadna filozofia. Garść soli trochę pieprzu, czosnek i gotowe.  :facepalm:

Szkoda mięsa, jeżeli dla kogoś ujmą wydaje się pytać to zawsze jest tutejsza lektura. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zastanawiam się czy nie dodać żelatyny (tylko jak i ile ? ) i nie zrobić kiełbasy w słoiki. Co sądzicie ? 

 

Dokup jeszcze 8 kg mięsa ,zmiel ,ale na 10 mm zapekluj , przypraw,nabij i będziesz miał kiełbasę do zjedzenia.

 

P.S

Czemu Wy pytacie jak już spie......cie a nie przed robotą

 

Bo prawie wszystkim wydaje się że wie najlepiej i produkcja wędlin i wędzonek to żadna filozofia. Garść soli trochę pieprzu, czosnek i gotowe.  :facepalm:

Szkoda mięsa, jeżeli dla kogoś ujmą wydaje się pytać to zawsze jest tutejsza lektura. 

 

 

To nie do końca tak w tym przypadku. Trochę wędzenia mam już za sobą i efekty myślę, że są bardzo dobre. Pierwszy raz zabrałem się za coś podobnego do parówek. Źle wczytałem się w przepis który był dość skomplikowany. Zawierał podane ilości dla 10 kg oraz prawie 4 kg (przepis Dziadka na parówki). Postanowiłem się nim posiłkować chcąc stworzyć swoje coś no i źle spojrzałem w pośpiechu :D

[Dodano: 12 lis 2018 - 21:17]

Dodać żelatyny i w słoiki. Będzie ala mortadela.

i tak ostatecznie zrobiłem z większością. Część upiekłem w naczyniu żaroodpornym z ryżem i zrobiłem z 15 mielonych :)

[Dodano: 12 lis 2018 - 21:19]

Ja bym tą breje doprawiła ,dodała sosu pomidorowego ,ugotowała makaron i podała na obiad. :)

 

bałem się sosu pomidorowego z tak drobno mielonego mięsa :) Zresztą.... sos do makaronu z 2 kg mięsa ? :D Nie mam armii w domu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.