Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

by lepiej przeszło przyprawami.
 

nie wiem czy ja cos inaczej moze rozumoje ale koledze chyba chodzi zeby mieso lepiej przeszlo przyprawami a nie zeby lepiej/ rownomierniej  sie rozprowadzily 

 

Do tego służy osadzanie 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-615598
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do tego służy osadzanie 
oczywiscie wiem to , odnioslam sie tylko do tego co kolega wczesniej napisal, ja nigdy nie daje przypraw do peklowania.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-615599
Udostępnij na innych stronach

 

by lepiej przeszło przyprawami.
 

nie wiem czy ja cos inaczej moze rozumoje ale koledze chyba chodzi zeby mieso lepiej przeszlo przyprawami a nie zeby lepiej/ rownomierniej  sie rozprowadzily 

 

 

Dokładnie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-615600
Udostępnij na innych stronach

Przeczytajcie na czym polega proces osadzania.Przyprawy rozprowadzają się bardzo dobrze wmieszane w III z wodą a później dodane do reszty.Peklowanie z przyprawami może spowodować kiśnięcie gotowego wyrobu 

 

P.S

Boli prawda oj boli.Mówiłem ,że usuną.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-615601
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem że wchodzisz na początku fabryki gdzie biegają szczęśliwe prosiaczki, wybierasz - TEN,

 

Nie, tak nie ma ze powiem TEN. Zamawiam mięso, jeżeli zastrzega ze sortowane, przykładowo ze sztuki 75 .77 kg to wtedy pierwsza sztuka jaka się trafi to moja. jeżeli podam poza normalnym zakresie to nie ma na już, l tylko dopiero jak się trafi, jeżeli zbyt mocno podam przedział to znowu może się akurat taka nie trafi

 Za wszystkie to opcje trzeba oczywiście dopłacić. Jeżeli tylko podam rodzaje mięsa jakie chce to cena normalna.

Jeżeli zamówisz calom lub półtusze to

Na wejściu w tunel (nie na zakład) dostajesz coś w rodzaju tabletu, na nim jest Twoje zamówienie nazwisko itd. Jak przychodzi Twoja kolej na tablecie pojawia się lina ze twoje zamówienie weszło do realizacji

Czyli świnka która aktualne jest bita jest Twoja i dalej posuwasz się wzdłuż produkcji.wraz ze swoim towarem za szyba.

Jeżeli zamówisz mięso sortowane, to lina startuje po podziale na półtusze

Możesz jeszcze zamówić, oczywiście za dopłatą, specjalne ciecie półtuszy. Półtusze tnie maszyna, nie ma tam nawet człowieka, musisz jednak cala kupić

\

 

 

TOSHIBA, rzuć im pomysł aby jeszcze w tym ciągu dobudowali małą masarnię, to będziesz mógł gotowy wyrób wprost po parzeniu/pieczeniu odebrać

Mam swoja prace z której żyje, i mam hobby które robię dla przyjemności, nie łącze tego, a oni niech robią co chcą i jak chcą 

Poza tym tam gdzie bije się świnki, i porcjuje mięsa, nie robi się wyrobów - tak jest w Szwajcarii. Musi być inny zakład który to robi

 

 

 

Wiesz, u mnie przywożą świnki na zakład, wwożą je gdzieś tam w głąb gdzie ochrona mnie nie wpuści, po całej linii technologicznej podzielone kawałki mięs trafiają do sklepiku przyzakładowego w plastikowych skrzyniach na wózku, przekładane do chłodziarek (to już często widzę) pani zmieniająca co klient foliowe rękawiczki robi mi paczki   (czyt.pakuje w reklamówki) i wychodzę. I wracając do domu przed dalszą obróbką myję zarówno ręce (bo nie pamiętam kogo i co dotykałem) jak i mięso.

 

Nie wszędzie musi być jak u Ciebie, w Szwajcarii jezeli zaklad nie jest "przezroczysty" dla wszystkich, to traci rynek, mogę również iść do ROLEXA i tez przyglądać się produkcji zegarków. Poza ośrodkiem rozwojowym wszystko jest dostępne w podobny sposób 

 

To samo w fabryce  serów w której tez bylem, nawet fotki zamieściłem z produkcji. W soboty to kolejka stoi przed zakładem i czeka na wejście.

 

Malo z tego, maja oddzielny oddział przy zakładzie, gdzie jako gość możesz sam zrobić swój ser i wsiąść go do domu, oczywiście musisz za ten szol i ser zapłacić, a nie jest to tanie 800CHF i 10 kg blok sera zabierasz do domu  :laugh:

 

 

Ale to nie jakaś nowość, w zakładach VW Wolfsburg na takiej wycieczce bylem prawie 30 lat temu, co prawda nie było wtedy szklanych tuneli, ale takie wizyty to już wtedy były normalne

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-615602
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie, tak nie ma ze powiem TEN. Zamawiam mięso, jeżeli zatrze ze sortowane, przykładowo ze sztuki 75 .77 kg to wtedy pierwsza sztuka jaka się trafi to moja. jeżeli podam poza normalnym zakresie to nie ma na już, ltylko dopieroao jak sie trafi, jezeli zbyt mocno podam przedzial to znowu moze sie akurat taka nie trafc Za wszystkie to opcje trzeba oczywiscie doplacic. Jezeli tylko podam rodzaje miesa jakie chce to cena normalna. Jeżeli zamówisz calom lub półtusze to Na wejściu w tunel (nie na zakład) dostajesz coś w rodzaju tabletu, na nim jest Twoje zamówienie nazwisko itd. Jak przychodzi Twoja kolej na tablecie pojawia się lina ze twoje zamówienie weszło do realizacji Czyli świnka która aktualne jest bita jest Twoja i dalej posuwasz się wzdłuż produkcji.wraz ze swoim towarem za szyba. Jeżeli zamówisz mięso sortowane, to lina startuje po podziale na półtusze Możesz jeszcze zamówić, oczywiście za dopłatą, specjalne ciecie półtuszy. Półtusze tnie maszyna, nie ma tam nawet człowieka, musisz jednak cala kupic

A nie, to fajnie jak macie takie możliwości. Ja w "maku" domyślałem się tylko które zamówienie dla mnie szykują po tym co do torby pakowali :D

Tylko jak to pierwszy raz przeczytałem, to pomyślałem "od kolejna opowieść z serii mchu i paproci" i zaczęła moja wyobraźnia pracować... :facepalm: 

Ja nawet jak kupuję od chłopa to nie wiem którą mi uszykuje :D

 

 

 

Mam swoja prace z której żyje, i mam hobby które robię dla przyjemności, nie łącze tego, a oni niech robią co chcą i jak chcą Poza tym tam gdzie bije się świnki, i porcjuje mięsa, nie robi się wyrobów - tak jest w Szwajcarii. Musi być inny zakład który to robi

A to była tylko dalsza "droga" w mojej wyobraźni ;)

 

 

 

Nie wszędzie musi być jak u Ciebie

Nie twierdziłem nigdzie że to jakiś europejski standard.

 

 

 

w Szwajcarii jezeli zaklad nie jest "przezroczysty" dla wszystkich, to traci rynek, mogę również iść do ROLEXA i tez przyglądać się produkcji zegarków. Poza ośrodkiem rozwojowym wszystko jest dostępne w podobny sposób To samo w fabryce serów w której tez bylem, nawet fotki zamieściłem z produkcji. W soboty to kolejka stoi przed zakładem i czeka na wejście.

A tu się martwią czy 30cm ściana z betonu wystarczy :facepalm:  (cieńsza jest jak już tną koszty na etapie budowy :D )

 

 

 

Malo z tego, maja oddzielny oddział przy zakładzie, gdzie jako gość możesz sam zrobić swój ser i wsiąść go do domu, oczywiście musisz za ten szol i ser zapłacić, a nie jest to tanie 800CHF i 10 kg blok sera zabierasz do domu :laugh:

Tutaj sanepid by pozamykał :facepalm:

Jeszcze raz Cię przepraszam ale musiałem to napisać. Po prostu taka natura :blush:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-615606
Udostępnij na innych stronach

Przeczytajcie na czym polega proces osadzania.Przyprawy rozprowadzają się bardzo dobrze wmieszane w III z wodą a później dodane do reszty.Peklowanie z przyprawami może spowodować kiśnięcie gotowego wyrobu 

 

P.S

Boli prawda oj boli.Mówiłem ,że usuną.

Dodawanie przypraw do trójki może powodować brzydki przekrój widoczne przyprawy mi się to nie podoba

 

Mimo dokładnego mieszania na marginesie

 

Ale zgadzam się z tym odnoßnie kiśnięcia mięsa; moźe tak być, jeźeli nie zachowamy odpowiedniego czasu i temperatury .Dobrze prawisz

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-615607
Udostępnij na innych stronach

 

Przeczytajcie na czym polega proces osadzania.Przyprawy rozprowadzają się bardzo dobrze wmieszane w III z wodą a później dodane do reszty.Peklowanie z przyprawami może spowodować kiśnięcie gotowego wyrobu 

 

P.S

Boli prawda oj boli.Mówiłem ,że usuną.

Dodawanie przypraw do trójki może powodować brzydki przekrój widoczne przyprawy mi się to nie podoba

 

Mimo dokładnego mieszania na marginesie

 

Ale zgadzam się z tym odnoßnie kiśnięcia mięsa; moźe tak być, jeźeli nie zachowamy odpowiedniego czasu i temperatury .Dobrze prawisz

 

Dobrze ,że chociaż z tym drugim się zgadzasz.A co do pierwszego o przekroju to polecam mój kącik i temat kiełbasy.Jak tam znajdziesz kiełbasę o niejednolitym z widocznymi przyprawami przekrój to wszystko odwołam.Oczywiście,że są takie kiełbasy gdzie przyprawy będą mocno widoczne np.biała,mortadela z dodatkiem gorczycy itp.,ale jest to zamierzone.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-615638
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przeczytajcie na czym polega proces osadzania.Przyprawy rozprowadzają się bardzo dobrze wmieszane w III z wodą a później dodane do reszty.Peklowanie z przyprawami może spowodować kiśnięcie gotowego wyrobu 

 

P.S

Boli prawda oj boli.Mówiłem ,że usuną.

Dodawanie przypraw do trójki może powodować brzydki przekrój widoczne przyprawy mi się to nie podoba

 

Mimo dokładnego mieszania na marginesie

 

Ale zgadzam się z tym odnoßnie kiśnięcia mięsa; moźe tak być, jeźeli nie zachowamy odpowiedniego czasu i temperatury .Dobrze prawisz

 

Dobrze ,że chociaż z tym drugim się zgadzasz.A co do pierwszego o przekroju to polecam mój kącik i temat kiełbasy.Jak tam znajdziesz kiełbasę o niejednolitym z widocznymi przyprawami przekrój to wszystko odwołam.Oczywiście,że są takie kiełbasy gdzie przyprawy będą mocno widoczne np.biała,mortadela z dodatkiem gorczycy itp.,ale jest to zamierzone.

 

Ja robię inaczej i jest gitara. A np. gorczycę trudno nie zobaczyć nie musi być to zamierzone  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-615642
Udostępnij na innych stronach

A ja mam taką prośbę nie cytujcie całych postów. Po zbóju przez cecha jak mawia nasz klasyk ciężko się czyta. Fakt że z telefonu trudno wkleić fragment, ale pracuję w temacie.

 

Ps

Jak rozkminicie jak lub wiecie jak wkleić, to się podzielcie wiedzą. Ja skorzystam a i inni mniemam też. ????

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-615656
Udostępnij na innych stronach

A ja mam taką prośbę nie cytujcie całych postów. Po zbóju przez cecha jak mawia nasz klasyk ciężko się czyta. Fakt że z telefonu trudno wkleić fragment, ale pracuję w temacie.

 

Ps

Jak rozkminicie jak lub wiecie jak wkleić, to się podzielcie wiedzą. Ja skorzystam a i inni mniemam też.

Z telefonu chyba inaczej się nie da

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-615659
Udostępnij na innych stronach

 

Dodawanie przypraw do trójki może powodować brzydki przekrój

 

Dodanie przypraw do I-ki nie spowoduje ich zniknięcia  ;) w kiełbasie  (przecież nie schowają się we wnętrzu większych kawałków jedynkowych  :) )

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-615681
Udostępnij na innych stronach

Ciekawa lektura ????

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-615686
Udostępnij na innych stronach

 

 

Paweł, mi przyprawy wpadają do "jedynki", najładnieszego mięsa.

Zastanawiam się gdzie tak wyczytałeś? Ja robię tak, jak robili fachowcy i wydaje się to być dobrym pomysłem.  


[Dodano: 09 gru 2018 - 10:35]

@jacekw21, skąd ten przepis? :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-616258
Udostępnij na innych stronach

 

Paweł, mi przyprawy wpadają do "jedynki", najładnieszego mięsa.

 

Zastanawiam się gdzie tak wyczytałeś? Ja robię tak, jak robili fachowcy i wydaje się to być dobrym pomysłem.  

[Dodano: 09 gru 2018 - 10:35]@jacekw21, skąd ten przepis? :)

Przepis jest autorsk. Nigdzie tego nie wyczytałem robiłem na rużne sposoby i poprostu wydaje mi się że przyprawy lepiej do 1,2 niż 3 lub tłuszczy jeśli chodzi o kiełbasy .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-616287
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.