arkadiusz Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 5 Grudnia 2018 (edytowane) by lepiej przeszło przyprawami. nie wiem czy ja cos inaczej moze rozumoje ale koledze chyba chodzi zeby mieso lepiej przeszlo przyprawami a nie zeby lepiej/ rownomierniej sie rozprowadzily Do tego służy osadzanie Edytowane 5 Grudnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-615598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Do tego służy osadzanie oczywiscie wiem to , odnioslam sie tylko do tego co kolega wczesniej napisal, ja nigdy nie daje przypraw do peklowania. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-615599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 5 Grudnia 2018 by lepiej przeszło przyprawami. nie wiem czy ja cos inaczej moze rozumoje ale koledze chyba chodzi zeby mieso lepiej przeszlo przyprawami a nie zeby lepiej/ rownomierniej sie rozprowadzily Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-615600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 5 Grudnia 2018 (edytowane) Przeczytajcie na czym polega proces osadzania.Przyprawy rozprowadzają się bardzo dobrze wmieszane w III z wodą a później dodane do reszty.Peklowanie z przyprawami może spowodować kiśnięcie gotowego wyrobu P.SBoli prawda oj boli.Mówiłem ,że usuną. Edytowane 5 Grudnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-615601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 5 Grudnia 2018 (edytowane) Rozumiem że wchodzisz na początku fabryki gdzie biegają szczęśliwe prosiaczki, wybierasz - TEN, Nie, tak nie ma ze powiem TEN. Zamawiam mięso, jeżeli zastrzega ze sortowane, przykładowo ze sztuki 75 .77 kg to wtedy pierwsza sztuka jaka się trafi to moja. jeżeli podam poza normalnym zakresie to nie ma na już, l tylko dopiero jak się trafi, jeżeli zbyt mocno podam przedział to znowu może się akurat taka nie trafi Za wszystkie to opcje trzeba oczywiście dopłacić. Jeżeli tylko podam rodzaje mięsa jakie chce to cena normalna.Jeżeli zamówisz calom lub półtusze toNa wejściu w tunel (nie na zakład) dostajesz coś w rodzaju tabletu, na nim jest Twoje zamówienie nazwisko itd. Jak przychodzi Twoja kolej na tablecie pojawia się lina ze twoje zamówienie weszło do realizacjiCzyli świnka która aktualne jest bita jest Twoja i dalej posuwasz się wzdłuż produkcji.wraz ze swoim towarem za szyba.Jeżeli zamówisz mięso sortowane, to lina startuje po podziale na półtuszeMożesz jeszcze zamówić, oczywiście za dopłatą, specjalne ciecie półtuszy. Półtusze tnie maszyna, nie ma tam nawet człowieka, musisz jednak cala kupić\ TOSHIBA, rzuć im pomysł aby jeszcze w tym ciągu dobudowali małą masarnię, to będziesz mógł gotowy wyrób wprost po parzeniu/pieczeniu odebraćMam swoja prace z której żyje, i mam hobby które robię dla przyjemności, nie łącze tego, a oni niech robią co chcą i jak chcą Poza tym tam gdzie bije się świnki, i porcjuje mięsa, nie robi się wyrobów - tak jest w Szwajcarii. Musi być inny zakład który to robi Wiesz, u mnie przywożą świnki na zakład, wwożą je gdzieś tam w głąb gdzie ochrona mnie nie wpuści, po całej linii technologicznej podzielone kawałki mięs trafiają do sklepiku przyzakładowego w plastikowych skrzyniach na wózku, przekładane do chłodziarek (to już często widzę) pani zmieniająca co klient foliowe rękawiczki robi mi paczki (czyt.pakuje w reklamówki) i wychodzę. I wracając do domu przed dalszą obróbką myję zarówno ręce (bo nie pamiętam kogo i co dotykałem) jak i mięso. Nie wszędzie musi być jak u Ciebie, w Szwajcarii jezeli zaklad nie jest "przezroczysty" dla wszystkich, to traci rynek, mogę również iść do ROLEXA i tez przyglądać się produkcji zegarków. Poza ośrodkiem rozwojowym wszystko jest dostępne w podobny sposób To samo w fabryce serów w której tez bylem, nawet fotki zamieściłem z produkcji. W soboty to kolejka stoi przed zakładem i czeka na wejście. Malo z tego, maja oddzielny oddział przy zakładzie, gdzie jako gość możesz sam zrobić swój ser i wsiąść go do domu, oczywiście musisz za ten szol i ser zapłacić, a nie jest to tanie 800CHF i 10 kg blok sera zabierasz do domu Ale to nie jakaś nowość, w zakładach VW Wolfsburg na takiej wycieczce bylem prawie 30 lat temu, co prawda nie było wtedy szklanych tuneli, ale takie wizyty to już wtedy były normalne Edytowane 5 Grudnia 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-615602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Nie, tak nie ma ze powiem TEN. Zamawiam mięso, jeżeli zatrze ze sortowane, przykładowo ze sztuki 75 .77 kg to wtedy pierwsza sztuka jaka się trafi to moja. jeżeli podam poza normalnym zakresie to nie ma na już, ltylko dopieroao jak sie trafi, jezeli zbyt mocno podam przedzial to znowu moze sie akurat taka nie trafc Za wszystkie to opcje trzeba oczywiscie doplacic. Jezeli tylko podam rodzaje miesa jakie chce to cena normalna. Jeżeli zamówisz calom lub półtusze to Na wejściu w tunel (nie na zakład) dostajesz coś w rodzaju tabletu, na nim jest Twoje zamówienie nazwisko itd. Jak przychodzi Twoja kolej na tablecie pojawia się lina ze twoje zamówienie weszło do realizacji Czyli świnka która aktualne jest bita jest Twoja i dalej posuwasz się wzdłuż produkcji.wraz ze swoim towarem za szyba. Jeżeli zamówisz mięso sortowane, to lina startuje po podziale na półtusze Możesz jeszcze zamówić, oczywiście za dopłatą, specjalne ciecie półtuszy. Półtusze tnie maszyna, nie ma tam nawet człowieka, musisz jednak cala kupic A nie, to fajnie jak macie takie możliwości. Ja w "maku" domyślałem się tylko które zamówienie dla mnie szykują po tym co do torby pakowali Tylko jak to pierwszy raz przeczytałem, to pomyślałem "od kolejna opowieść z serii mchu i paproci" i zaczęła moja wyobraźnia pracować... Ja nawet jak kupuję od chłopa to nie wiem którą mi uszykuje Mam swoja prace z której żyje, i mam hobby które robię dla przyjemności, nie łącze tego, a oni niech robią co chcą i jak chcą Poza tym tam gdzie bije się świnki, i porcjuje mięsa, nie robi się wyrobów - tak jest w Szwajcarii. Musi być inny zakład który to robi A to była tylko dalsza "droga" w mojej wyobraźni Nie wszędzie musi być jak u Ciebie Nie twierdziłem nigdzie że to jakiś europejski standard. w Szwajcarii jezeli zaklad nie jest "przezroczysty" dla wszystkich, to traci rynek, mogę również iść do ROLEXA i tez przyglądać się produkcji zegarków. Poza ośrodkiem rozwojowym wszystko jest dostępne w podobny sposób To samo w fabryce serów w której tez bylem, nawet fotki zamieściłem z produkcji. W soboty to kolejka stoi przed zakładem i czeka na wejście. A tu się martwią czy 30cm ściana z betonu wystarczy (cieńsza jest jak już tną koszty na etapie budowy ) Malo z tego, maja oddzielny oddział przy zakładzie, gdzie jako gość możesz sam zrobić swój ser i wsiąść go do domu, oczywiście musisz za ten szol i ser zapłacić, a nie jest to tanie 800CHF i 10 kg blok sera zabierasz do domu Tutaj sanepid by pozamykał Jeszcze raz Cię przepraszam ale musiałem to napisać. Po prostu taka natura Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-615606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 5 Grudnia 2018 (edytowane) Przeczytajcie na czym polega proces osadzania.Przyprawy rozprowadzają się bardzo dobrze wmieszane w III z wodą a później dodane do reszty.Peklowanie z przyprawami może spowodować kiśnięcie gotowego wyrobu P.SBoli prawda oj boli.Mówiłem ,że usuną.Dodawanie przypraw do trójki może powodować brzydki przekrój widoczne przyprawy mi się to nie podoba Mimo dokładnego mieszania na marginesie Ale zgadzam się z tym odnoßnie kiśnięcia mięsa; moźe tak być, jeźeli nie zachowamy odpowiedniego czasu i temperatury .Dobrze prawisz Edytowane 5 Grudnia 2018 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-615607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Przeczytajcie na czym polega proces osadzania.Przyprawy rozprowadzają się bardzo dobrze wmieszane w III z wodą a później dodane do reszty.Peklowanie z przyprawami może spowodować kiśnięcie gotowego wyrobu P.SBoli prawda oj boli.Mówiłem ,że usuną.Dodawanie przypraw do trójki może powodować brzydki przekrój widoczne przyprawy mi się to nie podoba Mimo dokładnego mieszania na marginesie Ale zgadzam się z tym odnoßnie kiśnięcia mięsa; moźe tak być, jeźeli nie zachowamy odpowiedniego czasu i temperatury .Dobrze prawisz Dobrze ,że chociaż z tym drugim się zgadzasz.A co do pierwszego o przekroju to polecam mój kącik i temat kiełbasy.Jak tam znajdziesz kiełbasę o niejednolitym z widocznymi przyprawami przekrój to wszystko odwołam.Oczywiście,że są takie kiełbasy gdzie przyprawy będą mocno widoczne np.biała,mortadela z dodatkiem gorczycy itp.,ale jest to zamierzone. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-615638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Przeczytajcie na czym polega proces osadzania.Przyprawy rozprowadzają się bardzo dobrze wmieszane w III z wodą a później dodane do reszty.Peklowanie z przyprawami może spowodować kiśnięcie gotowego wyrobu P.SBoli prawda oj boli.Mówiłem ,że usuną.Dodawanie przypraw do trójki może powodować brzydki przekrój widoczne przyprawy mi się to nie podoba Mimo dokładnego mieszania na marginesie Ale zgadzam się z tym odnoßnie kiśnięcia mięsa; moźe tak być, jeźeli nie zachowamy odpowiedniego czasu i temperatury .Dobrze prawisz Dobrze ,że chociaż z tym drugim się zgadzasz.A co do pierwszego o przekroju to polecam mój kącik i temat kiełbasy.Jak tam znajdziesz kiełbasę o niejednolitym z widocznymi przyprawami przekrój to wszystko odwołam.Oczywiście,że są takie kiełbasy gdzie przyprawy będą mocno widoczne np.biała,mortadela z dodatkiem gorczycy itp.,ale jest to zamierzone. Ja robię inaczej i jest gitara. A np. gorczycę trudno nie zobaczyć nie musi być to zamierzone Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-615642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Ja odmierzoną wodę którą mam dodać w trakcie wyrabiania farszu mieszam z przyprawami (czosnek , liść bobkowy itp) i miksuję blenderem . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-615644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 5 Grudnia 2018 (edytowane) A ja mam taką prośbę nie cytujcie całych postów. Po zbóju przez cecha jak mawia nasz klasyk ciężko się czyta. Fakt że z telefonu trudno wkleić fragment, ale pracuję w temacie. Ps Jak rozkminicie jak lub wiecie jak wkleić, to się podzielcie wiedzą. Ja skorzystam a i inni mniemam też. ???? Edytowane 5 Grudnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-615656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 5 Grudnia 2018 A ja mam taką prośbę nie cytujcie całych postów. Po zbóju przez cecha jak mawia nasz klasyk ciężko się czyta. Fakt że z telefonu trudno wkleić fragment, ale pracuję w temacie. PsJak rozkminicie jak lub wiecie jak wkleić, to się podzielcie wiedzą. Ja skorzystam a i inni mniemam też. Z telefonu chyba inaczej się nie da Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-615659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Dodawanie przypraw do trójki może powodować brzydki przekrój Dodanie przypraw do I-ki nie spowoduje ich zniknięcia w kiełbasie (przecież nie schowają się we wnętrzu większych kawałków jedynkowych ) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-615681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Ciekawa lektura ???? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-615686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Paweł, mi przyprawy wpadają do "jedynki", najładnieszego mięsa. Zastanawiam się gdzie tak wyczytałeś? Ja robię tak, jak robili fachowcy i wydaje się to być dobrym pomysłem. [Dodano: 09 gru 2018 - 10:35]@jacekw21, skąd ten przepis? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-616258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Paweł, mi przyprawy wpadają do "jedynki", najładnieszego mięsa. Zastanawiam się gdzie tak wyczytałeś? Ja robię tak, jak robili fachowcy i wydaje się to być dobrym pomysłem. [Dodano: 09 gru 2018 - 10:35]@jacekw21, skąd ten przepis? Przepis jest autorsk. Nigdzie tego nie wyczytałem robiłem na rużne sposoby i poprostu wydaje mi się że przyprawy lepiej do 1,2 niż 3 lub tłuszczy jeśli chodzi o kiełbasy . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15654-kie%C5%82basa-wojskowa/page/2/#findComment-616287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.