Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

a które zapobiega wieszaniu się zrębków.

Problem polega na tym, że w tego typu generatorach zrębki maja sie zawieszac, wręcz nawet podczas zasypywania kolejne warstwy lekko ubija się, gdyby opadały same generator by wygasł

Zrębki/maczka luźno wsypana po prostu wysypała by się przez oczka siatki. 

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

w tego typu generatorach zrębki maja sie zawieszac

To te moje jakieś głupie są i się nie zawieszają... ;)

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

601-167-051 czynne całą dobę ;)

To te moje jakieś głupie są i się nie zawieszają...

Nie wiem o ktorym piszesz. Pokazywales juz tyle wersji, ze trudno sie polapac  :)

Tu odwrotnie, w tym nie mają się wieszać, wręcz są poruszane.

Różnią się bardzo zasada działania, a na zewnątrz prawie podobne

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

To cały czas ten sam DG, ta sama zasada działania, zmieniam drobne detale, by dojść do najbardziej optymalnego rozwiązania. W swoim DG stosuję zrębki kl 8-10 i praktycznie mi się nie zawieszają. 10-12 godzin pracy z jednego napełnienia bez żadnej ingerencji w DG jest normą. 

Edytowane przez MlKl

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

Zmniejsz podciśnienie, zrębki przestaną się zawieszać. 

:facepalm:  Trzeba zwiększyć a nie zmniejszyć średnicę dymogeneratora i po kłopocie. Jakiś ruszt na dole w zamkniętej komorze nie zaszkodzi żeby popiół miał gdzie spadać. Powiesić pompkę na dymogeneratorze i po kłopocie.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Podstawą jest zrozumienie, że DG podciśnieniowy to nie parowóz, ma wytwarzać dym systematycznie, ale niezbyt gęsty. Ludzie chcą osiągać dym gęsty, podają za dużo powietrza. To wytwarza za duży ciąg, rozdmuchuje żar. W pierwszym etapie dymu jest dużo, ale za duża temperatura w DG odgazowuje szybko zrębki w dość dużej objętości i potem dym robi się bezbarwny, bo spala się już tylko węgiel drzewny. Co robi użytkownik? Zwiększa podciśnienie, bo wydaje się mu, że DG przestał działać. 

W Holandii to działa, więc czemu nie miałoby u nas ;   https://youtu.be/WPGi5caa4ec

W opisie na początku filmu autor pisze że działa z pyłem i z kawałkami drewna.

To chyba niemożliwe. Mączki nie powstrzymałaby siatka o tej średnicy oczek.

Możliwe Arkadiusz ma rację :thumbsup:.

Mam podobny.

Czy próbowałeś w nim palić nie pyłem a bardzo drobnymi zrębkami 1mm ?

Edytowane przez Grzewlod

Czy próbowałeś w nim palić nie pyłem a bardzo drobnymi zrębkami 1mm ?

Próbowałem ,ale się nie da, Nawet borniakowe nie dają rady .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Trociny to inny rodzaj paliwa, i do nich stosuje się DG labiryntowe, albo podgrzewane korytka wstawiane na dno komory wędzarniczej. 

przyjaciel przetestuje go u siebie w niedużej komorze, i wtedy wymienimy się naszymi spostrzeżeniami czy te całe pranie dymu to jest to czego byśmy chcieli
I tak .....dymogenerator działa -pompka dymboxa na maxa i chyba za mało , oczywiście nie zawiesza zrębek zużywa bardzo mało ale i mało daje tego czystego dymu.W Borniaku po 5 godzinach dymienia Hanhi2 w temperaturze 55 st boczki miały marny kolor. My lubimy wprawdzie delikatnie wędzone - ale nie aż tak delikatnie wg. mojego doświadczenie po 5 godzinach byłem w połowie drogi. DG oczywiście bezobsługowy . Być może pompka musi mieć znacznie większą wydajność a( prawie na pewno) również większy otwór  dopływu powietrza .Obecnie jeden otwór ok 10 mm.

Muskie - to ryba 🙃

Obecnie jeden otwór ok 10 mm.

Faktycznie to jest za mało. Zwiększenie wydajności pompki da tylko dużo smoły, octu etc i niedopalonego węgla drzewnego. Przetestowałem taką konfigurację. Obecnie mam po dwa otwory fi 12 po obu stronach komory spalania i to mi się wydaje optymalne na tę wielkość DG 

[Dodano: 20 mar 2021 - 14:06]
Zamiast pompki mam wentylator 5v za 10 złc07451ba4f18f29e426fc47729b8a317.jpg

Zmniejsz podciśnienie, zrębki przestaną się zawieszać. 

Też walczę z oblepianiem rurki dymowej i obniżaniem ilości wytwarzanego dymu. Mam świętego grala wg projektu Rogera. Czy mógłbyś napisać prosto co zwiększyć, zamknąć/otworzyć? Nie byłem orłem z fizyki więc proszę o łopatologiczne wytłumaczenie.

Aktualnie u siebie domknąłem do 3/4 doloto powietrza z dołu pod deflektorem i jest lepiej choć zrębki wewnątrz rury wpustowej bardziej wypalają się w pobliżu otworów a na końcówce dymowej się tworzy górka. Może to normalne i powienienem po prostu w tym momencie dosypać zrębek? Zrębki klasy 8-10 ze sklepu naszego forumowego kolegi. Pompka dymogeneratora ustawiona na minimum. Momentami nawet na początku jak mocno dymiło to dałem powietrze z jednej dziurki, 

Popularny tu DG ma ograniczenia, nie może być zbyt duży, i nie można go zbytnio pogonić. Próby zrobienia analogicznego ale dwa razy większego kończą się klapą. Jeżeli twój DG ma średnicę ok 80 mm i pojemność do dwóch litrów będzie działał, potrzebuje pompki poniżej 300l/h a i to trzeba skręcać na minimum. 

Poczytaj mój watek o beczce elektrycznej, tam opisuję moje boje z DG. Ma średnicę 130 mm, 50 cm wysokości i mieści ok 7 l zrębek. Problem zarastającego zgorzelą wylotu rozwiązałem poszerzeniem go do 2,5 cala, a injektor mam zamontowanyt na końcu za filtrem dymu a nie w wylocie z DG. Smoła mi się prawie nie wytwarza, a to, co się wytworzy wycieka stale otwartym otworem w tej mufie 2,5 cala. Otwory zapałowe mam 4 o średnicy 12 mm. Temperatura w osi DG na wysokości wylotu dymu utrzymuje się u mnie na poziomie 320-350 stopni. 

• Like 1

W opisie na początku filmu autor pisze że działa z pyłem i z kawałkami drewna.

Macie racje. Mój błąd. 

Też walczę z oblepianiem rurki dymowej i obniżaniem ilości wytwarzanego dymu.

Gdy już rozpalisz dymogenerator, spróbuj  ustawić moc pompki na minimum. Bądź cierpliwy i nie denerwuj się, że na początku intensywność dymu zmaleje. Po 2 - 3 minutach dym powinien wrócić do normy.

Kiedy pierwszy raz wędziłem moim nowym elektrykiem, ustawiałem moc pompki blisko maksimum. Kończyło to się za każdym razem po kilkunastu minutach brakiem dymu wędzarniczego, żółtym, śmierdzącym dymem w komorze nasypowej, wyjęciem dymogeneratora, wysypaniem niedopalonych węgielków i ponownym zapaleniem DG, z nowymi zrębkami.

Mam pompkę akwariową z dwoma wylotami. Nawet po nastawieniu mocy na minimum musiałem zaworkiem zamknąć jeden z wylotów, bo DG rozpalał się znacznie i dawał b. dużo dymu. Myk z pompką, w połączeniu z ograniczeniem nawiewu do skrzyni wędzarniczej oraz powiększeniem otworu wylotu dymu w moim przypadku okazał się skuteczny. Wczoraj wędziłem przez trzy godziny i nie ruszałem dymogeneratora. W tej chwili wędzę drugi raz i po dwu godzinach analogiczna sytuacja. Ingerencja w pracę DG to uzupełnienie zrębków.

• 2 tygodnie później...

Nawiązując do tematu smoły zalepiającej rurkę wylotową; zaniedbałem się i nie oczyściłem zaraz po wędzeniu. Smoła stwardniała i nic jej nie rusza - próbowałem różnych rozpuszczalników itp.

Czy znacie może jakiś sposób na wyczyszczenie/rozpuszczenie tej smoły?

pozdrawiam

Marek

www.analizy.biz

Podgrzej, albo wypal

Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez MlKl

Szanowni koledzy po pierwsze :

1. Wysuszyć zrębki

2. DG z popielnikiem

3. Pompka JK Animals

I wędzicie OK.

Ja mam alternatywę Thermowind DG, szczerze powiem, jeżeli wyposażycie się w DG @rogera z popielnikiem @sverige2, dymicie swoje wędzonki wg uznania. Polecam zrębki 8 lub 10.

Cały szacun do Mike, jednak te tzw. długie rurki to konbinacja jest zbędna. I estetyka u mnie bardzo ważna.

Reasumując:

1. Albo DG z rusztem!

2. Albo palenisko bezpośrednie!

Alternatywy nie widzę...

P. S. Jak ktoś w ok. ŻYWCA, bezinteresownie pomogę w budowie DG, spawaniu, popielniku itp. ... Ja taki prawnik, co kończył technikum konstrukcji i budowy maszyn, tak tłumacząc ten mój zmysł techniczny.

Edytowane przez Raf78

Zrębek nie suszę, popielnik mam od początku, injektor w wylocie dymu z DG to pomyłka. ;) Rurek nie musi być dużo faktycznie, choć to dopiero sprawdzę na nowym DG.

Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 05 kwi 2021 - 00:30]

Tu się nigdy nic nie zapcha.fef79969792b4761dd6f4bcb4bb8149d.jpg

[Dodano: 05 kwi 2021 - 00:31]

Wentylator promieniowy na głowę bije wszystkie pompki :)

Nie moczę zrębek, po prostu sypię je wprost z worka w którym przyszły. Żaden z opisywanych na tym forum dymogeneratorów nie będzie działał bez czyszczenia kilka dni non stop. Mój tak.

[Dodano: 05 kwi 2021 - 00:47]

A zrębki się zawieszają, jak się przesadzi z temperaturą w DG.

Soda kaustyczna rozpusci bez problemu.Tylko uzywaj rekawic gumowych i okularow roboczych bo roztwor jest silnie zracy.

Na opakowaniu pisze w jakiej ilosci wody rozpuscic, zrob roztwor troche mocniejszay niz zalecaja,zostaw DG w roztworze na dzien lub dwa. Ja po wedzeniu rozbieram generator dymu,

mam dzieki pomocy Rogera jego GD,i zostawiam w roztworze do nastepnego wedzenia.

Waldek

Edytowane przez walka