Maxell Opublikowano 20 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Lipca 2019 .dbajmy o wizerunek forum. Marku, to jest właśnie dyskusja mająca doprowadzić do wypracowania konsensusu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/2/#findComment-635400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 20 Lipca 2019 Ja bym chetnie robila to rano przed wedzeniem ..ale wtedy zabrakloby mi dnia na uwedzenie i jeszcze podpieczenie czy parzenie.Blokowi zadymiacze maja pod wiatr na samym rozbiegu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/2/#findComment-635401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurok syn Jarka Opublikowano 20 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 20 Lipca 2019 Witam tu się zgodzę w bloku bez działki tragedia Cytuj Lubię te blondynki... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/2/#findComment-635411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 20 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 20 Lipca 2019 Quadro555, pewnie już pozamiatane ale oczywiście możesz tak zrobić....jest/będzie dobrze... --------Moja opinia po pobieżnym przezwojeniu powyższych wypowiedzi, jako niezwiązanego z "branżą", kiełbasofila prymitywisty piszącego czasem na forum "Wędliny Domowe"...Wynika, że z tym osadzaniem to trochę mit, takie yeti, grubości włosa, co się pojawiło w sezonie ogórkowym...Wypada je podzielić na 8 bo na 4 to już podzielono dawno Nigdy nie byłem farszem kiełbasowym lecz podobno wszystko przed nami....Zadałem se trudu i sprawdziłem w SJP, synonimy też... i odbyt. Osadzanie to naginając "umiejscowienie kogoś/czegoś gdzieś".Nie przekonuje mnie, że jest w recepturach branżowych bo niby jak mieli to określić tą "czynność"?To napisali "osadzanie", wagi nadając- slangowo mięsowo... "Osadzanie" jak ktoś napisał wynika z technologii i jest bo jest, z resztą żaden baton/batonik nie ma tego samego czasu osadzania a wszystkie smakują tak samo...Farszowi to obojętne mieszanie smaków, lepkość osłonki etc...Stawiam np tezę, że kindziuk osadza się cały czas... Mięso surowe z przyprawami... i wisi... Skoro 12godz w niskiej temp, równoważy 2/3godz w temp pokojowej wywnioskować, że w wędzarni 50/60* to poniżej 30 min.Zakładam, że "dymienie" osadzaniu nie szkoduje...raczej.Są rytuały i zabiegi, które mają wpływ na jakość/smak wyrobu. Moim zdaniem "osadzanie" do takich nie należy, przynajmniej pośród asortymentów jakie wykonuje KŻE Macica...domowo z resztą -----Jak robię... różnie.... czasem wieczorem zabatonię i wisi, czasem zabatonię i wędzę.. stosując w obu przypadkach "podcieplanie"- powszechnie definiowane jako "osuszanie", też nietrafnie wg mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/2/#findComment-635419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 20 Lipca 2019 Jak robię... różnie.... czasem wieczorem zabatonię i wisi, czasem zabatonię i wędzę.. stosując w obu przypadkach "podcieplanie"- powszechnie definiowane jako "osuszanie", też nietrafnie wg mnie. No Karolu - pojechałeś po bandzie - gdybym Cie nie znał . Najszybsza moja kiełbasa od skręcenia do degustacji miała 4 godziny , ale były takie co musiały się " osadzac" ( osadzony w celi) i 24 godziny i musiały niestety leżakować w lodówce iii były też smaczne , skórka trochę twarda ale..... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/2/#findComment-635423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurok syn Jarka Opublikowano 20 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 20 Lipca 2019 witam wszystkich , chciał bym troszkę napisać o osadzaniu tylko nie wiem kurcze od czego zacząć .Dobra , robię wyroby z mięsa ciepłego , robię z mięsa wystudzanego , robię z zimnego ,robię z dojrzałego i nigdy nie osadzałem . W pw 16-21 jest w procesie technologicznym osadzanie ,to nie mit , jednakże wszystkie pw są na masarnie przemysłowe gdzie były 3-4 wędzarnie [komory ] do każdej komory co najmniej dwa wózki ,do tego dwa trzy kotły. Co to ma wspólnego z osadzaniem, robiąc kiełbasę na wózek i do osadzania , zanim napełnili drugi, trzeci wózek pierwszy ociekł i nadawał się do wędzenia . jeśli zapełnili następne pierwszy był gotowy do parzenia i tak dalej .Nie którzy nie mają wyobrażenia, a więc wózki w niektórych masarniach miały 150 -200 kg wsadu . teraz sobie zróbcie w domowych warunkach sami u siebie robicie powiedzmy 5-6 rodzajów kiełbasy powiedzmy po 10 kg w jednym dniu gdzie każda zgodnie z normami potrzebuje inny czas osadzania , inną temp wędzenia i inny czas wędzenia pierwsza oki , dacie radę ,druga oki dacie radę a trzecia i czwarta i reszta kiełbas ,na jednej wędzarni gdzie niektórzy piszą że kilka godzin wędzą te ostatnie osadzają się ok 7-10 godzin godz bez chłodni w temp pokojowej . Jedyne wyjście wędzić wszystkie od razu [życzę powodzenia ] . Ja robiąc nie raz 5-6 rodzai nie osadzam ,ale mam do tego warunki nie znaczy to że inni nie mają tego robić . A jeśli chodzi o osadzanie Polskiej kiełbasy to bez celowe ponieważ kiełbasa ta osuszana jest i wędzona w nieco wyższej temp nisz pokojowa . Mam nadzieję że nikogo nie zanudziłem .Mało się odzywam ale dzisiaj mnie poniosło ,pozdrawiam wszystkich Jarek . Cytuj Lubię te blondynki... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/2/#findComment-635434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 20 Lipca 2019 Wczytując się w tą dyskusję przypominają mi się lata sześćdziesiąte i procesy produkcji w tych czasach, które były zgodne z obowiązującymi wtedy z PN, BN i ZN. W tamtym czasie osadzanie to nie był wymysł, to był przymus .Każda partia nadzianych w osłonki kiełbas była sprawdzana na równomierne przepeklowanie farszu - parzona na biało, przed wstawieniem do wędzarni. Gdy spełniała warunki była poddana dalszej obróbce- wędzenie , parzenie. Popatrzmy na skład mieszanki peklującej wtedy a dzisiaj . Staje się jasne że dzisiaj przy niektórych kiełbasach możemy proces osadzania skrócić do np, 20- 40 min. lub nawet pominąć, przeprowadzając osadzanie w wędzarni wraz z osuszaniem w odpowiedniej temperaturze. .Dzisiejsze technologie nastawione na jak największy zysk wprowadziły różne dodatki przyśpieszające peklowanie i zwiększające wydajność. Tak że osadzanie trzeba zrozumieć i stosować je gdy zachodzi potrzeba. . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/2/#findComment-635438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 20 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 20 Lipca 2019 (edytowane) Dziadek, Kurok...dziękuję...cenne...Muski, przecież wiesz...rozmawialiśmy wielokroć... Celowo podkreśliłem "domowo"...W warunkach lokalnych działamy...jak umiemy...Zastanawiam się..jak zczyniam kilka/naście batonów grubej kiełbachy...i z jednej strony są zapętelkowane...a z drugiej jeszcze nie....i leżą poziomo na blacie...to czy one, te batony się już osadzają...poziomo...czy dopiero jak je zapętelkuję z drugiej strony i powieszę to się wtedy osadzanie zaczyna...Takie tam frapki domowego kiełbasofila... Edytowane 20 Lipca 2019 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/2/#findComment-635440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 20 Lipca 2019 (edytowane) Odpowiem krótko - dopiero końcowy proces parzenia przerywa wszystkie procesy występujące w określeniu osadzanie . Edytowane 20 Lipca 2019 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/2/#findComment-635441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 20 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 20 Lipca 2019 No to reasumując mam pytanie: jak brzmi definicja osadzania (co to jest i co ma na celu)? Wysłane przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/2/#findComment-635442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 20 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 20 Lipca 2019 (edytowane) Dziadku, taki właśnie wnioch/wniosek mi się wyzwoił....lub pieczenie Głowę mam dużą lecz pustą...w sam raz na wędzarynkę.... :D ---------- Mlex, zależy kto pyta...Zawodowiec czy Hobbysta Edytowane 20 Lipca 2019 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/2/#findComment-635443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 20 Lipca 2019 @ziezielony myślę że to clou dyskusji. Czy nabity baton krakowskiej leżąc a nie wisząc nie będzie wyrównywać smaków? Jak to jest z wyrównywaniem w pozycji pionowej a horyzontalnej? Śmiem twierdzić że nabity baton w osłonce białkowej nie zdeformuje się przez noc. W pytaniu które zadałem na początku dyskusji chodziło mi tylko o to czy wcześniejsze nabicie nie spowoduje katastrofy typu "kiełbasa jest niejadalna". Mieszkam w bloku i trochę czasu zajmuje mi przemieszczenie się na działkę. Naprawdę szkoda mi niedzieli. W sobotę mam trochę czasu i tylko o to chodziło mi pisząc pierwszy post. Po wypowiedziach wielu autorytetów z tego forum myślę że spróbuję w przyszłym tygodniu wcześniejszego nabijania. Oczywiście w osłonce białkowej a nie w jelicie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/2/#findComment-635447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 20 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 20 Lipca 2019 ---------- Mlex, zależy kto pyta...Zawodowiec czy Hobbysta Zawodowy hobbysta No to jak. Co to jest osadzanie? Bo tyle mądrych słów tu padło, że nadal nie wiem co to jest.. Ale tak po ludzku. Wysłane przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/2/#findComment-635448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 21 Lipca 2019 Ten post na stronie 1 tematu przeczytaj,,Napisano 17 lip 2019 - 00:24'' Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/2/#findComment-635476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 21 Lipca 2019 Nie raz z powodu braku czasu nabijam kiełbasy wieczorem, potem do wiaderka, do lodówki i rano wędzenie, przed którym ze dwie godziny wiszą w domu na kijach. Osadzanie bez względu na położenie pionowe czy poziome trwa.Jedyna wada jaką widzę takiego postępowania, to zniekształcenie kiełbas w jelicie naturalnym i konieczność ponownego nadania im poprawnego kształtu.Kiełbasy dobrze nabite w osłonki białkowe, nie zmieniają kształtu. Jeśli farsz jest przed nabyciem w osłonkę dobrze wymieszany, to jakiegoś cudu wyrównania smaków nie będzie, a osadzanie spełni jedynie funkcje połączenia się mięsa i uformowania w kształt nadany przez osłonkę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/2/#findComment-635481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 21 Lipca 2019 Osadzanie bez względu na położenie pionowe czy poziome trwa. Nie do końca zgoda. W czasie procesu osadzania kiełbasa również ocieka.Ten proces na leżąco jest mocno utrudniony. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/2/#findComment-635482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 21 Lipca 2019 Mieszkam w bloku i trochę czasu zajmuje mi przemieszczenie się na działkę. Naprawdę szkoda mi niedzieli. W sobotę mam trochę czasu i tylko o to chodziło mi pisząc pierwszy post. Też mieszkam w bloku i ten problem z brakiem czasu rozwiązuje czasami inaczej, a mianowicie w sobotę robię wszystko oprócz nabijania w jelita ,a w niedzielę rano nabijam i wiozę na działkę. Jeśli naprawdę nam się spieszy to osadzanie można także przeprowadzić podczas osuszania oczywiście trzeba zachować odpowiednią temp. W ten sposób wyrobisz się z czasem i kiełbaska będzie miała proces osadzania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/2/#findComment-635485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 21 Lipca 2019 Osadzanie bez względu na położenie pionowe czy poziome trwa. Nie do końca zgoda. W czasie procesu osadzania kiełbasa również ocieka.Ten proces na leżąco jest mocno utrudniony.Ociekanie przy kiełbasach?Czegoś takiego nie ma.Za użycie kiedyś tego słowa, dostałem po uszach od EAnny.????Bo niby z czego ociekać ma kiełbasa? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/2/#findComment-635487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 21 Lipca 2019 Miro, nie zawsze ....Jak się więcej kiełbasy robi to ocieka...pot po ja...niespecjalnie opalonych miejscach :D Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/2/#findComment-635488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 21 Lipca 2019 Miro, nie zawsze ....Jak się więcej kiełbasy robi to ocieka...pot po ja...niespecjalnie opalonych miejscach :D W sumie to kiełbasa i tamto nie opalone też kiełbasą nazywają, więc można uznać że proces ociekania ma miejsce.Tylko co jak kiełbasę będzie robiła kobieta?Czy też ociekają????????????? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/2/#findComment-635489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 21 Lipca 2019 (edytowane) Dziadek jeżeli dobrze odczytuje, zwrócił uwagę. Kiedyś peklowano w oparciu o saletrę a teraz peklosolą. Co robi różnicę w czasie peklowanie. Edytowane 21 Lipca 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/2/#findComment-635490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 21 Lipca 2019 Miro....pięty też się słabo opalają... np..pomiędzy innymi......aż osadziłem się pod ścianą, tak mną rzuciło.. :D Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/2/#findComment-635492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 21 Lipca 2019 Ociekanie przy kiełbasach? Czegoś takiego nie ma. Mirek ja nie pisałem ,że to jest oddzielny proces.Ten proces zachodzi w czasie osadzania tak jak proces podniesienia jakości jak i również ułatwienie wędzenia Bo niby z czego ociekać ma kiełbasa? A dodajesz wodę do farszu.?A osłonki w które nabijasz są mokre czy suche.To tak jak z wędzonkami.Wyjmujesz z mokrego środowiska zapeklowane czyli z wchłoniętą solanką.Jak trzymasz batony w pojemniku w czasie osadzania to zauważ ,że te na spodzie są mokre a te na górze już nie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/2/#findComment-635494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 21 Lipca 2019 Ociekanie przy kiełbasach? Czegoś takiego nie ma.Mirek ja nie pisałem ,że to jest oddzielny proces.Ten proces zachodzi w czasie osadzania tak jak proces podniesienia jakości jak i również ułatwienie wędzeniaBo niby z czego ociekać ma kiełbasa? A dodajesz wodę do farszu.?A osłonki w które nabijasz są mokre czy suche.To tak jak z wędzonkami.Wyjmujesz z mokrego środowiska zapeklowane czyli z wchłoniętą solanką.Jak trzymasz batony w pojemniku w czasie osadzania to zauważ ,że te na spodzie są mokre a te na górze już nie.Wytłumaczy to Ani.???? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/2/#findComment-635495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 21 Lipca 2019 (edytowane) OSADZANIE - Kiełbasy poddawane obróbce cieplnej osadza się w temp. 20-30stC . czas osadzania wynosi 0,5 - 2 godz , w zależności od średnicy batonów. Kiełbasy wędzone surowe osadza się w pomieszczeniach chłodzonych o temp. 2 – 6 st C o zalecanej wilgotności względnej powietrza ok. 85 % przez 1-4 dni . aż wszystkie składniki będą widoczne przez osuszoną osłonkę batonu . W przypadku stosowania w produkcji peklowania szybkiego (nitrytowego ) proces osadzania można pominąć.OSADZANIE – ma na celu ocieknięcie i osuszenie powierzchni batonu przed wędzeniem, właściwe wypełnienie osłonek, (ewentualne powietrze zostaje wypchnięte do górnej części batonu ) wyrównanie smaku i koloru w batonach, oraz jest końcowym etapem procesów peklowania. W przypadku kiełbas drobno rozdrobnionych (zwłaszcza cienkich ) proces ten trwa ok. 30 min do 2 godz. , natomiast kiełbas suszonych – od kilkunastu godz. do kilku dni . W tym przypadku proces osadzania jest również pierwszym okresem dojrzewania Edytowane 21 Lipca 2019 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16278-nabijanie-kie%C5%82basy-12-godzin-przed-w%C4%99dzeniem/page/2/#findComment-635498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.