Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Coś do lodówki

I miłe dla oka  :thumbsup: 

Intensywny kolor wędzonek korzystnie się wybija na pastelowych kolorach tła  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-708733
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup:  :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-708734
Udostępnij na innych stronach

:clap: :clap: :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-708735
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

 

Kolejne wyroby
 

Smakowicie wyglądają Twoje wyroby. :clap:

Ta cieńka to z przepisu wyżej?

Pozdrowienia

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-712867
Udostępnij na innych stronach

Skład i przyprawy inne. Co było to dałem. Pieprz czarny,pieprz ziołowy prymat,gorczyca biała ziarna i czosnek granulowany. Jedynka i dwójka na siatce 10 maszynka nr 22 trójka na makówce elektryczna piątka. Jak interesują cię proporcje przypraw to jak znajdę w notatkach to napiszę. Kiełbasa oczywiście podpiekana.

edit przyprawy:

pieprz czarny 2gr/kg

pieprz ziołowy niecałe 4gr/kg (tyle miałem w kuchni a kiełbasa była przyprawiana na biegu i przepis taki trochę z czapy)

cukier 0,6 gr/kg

gorczyca 3 gr/kg

czosnek granulowany 2 gr/kg

Edytowane przez quadro555
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-712917
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co było to dałem

Dobrze że tak mało przypraw było w zasięgu ręki :laugh:

 

Kiełbasa/wędzonki wyglądają na jakby luksusowe :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-712954
Udostępnij na innych stronach

Żebyś wiedział Piotrze ile moja wątroba musiała przejść. Nie robiłem tylko dla siebie. Kolega chciał zobaczyć jak się wędzi i przy okazji jemu też wędzidłem. Odwdzięczyć się umiał.????
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-712957
Udostępnij na innych stronach

Taki los zadymiacza :laugh:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-712958
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wolałbym sprzedawać.

Masz na myśli wyroby?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-713003
Udostępnij na innych stronach

Ciężki kawałek chleba.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-713009
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Cytując klasyka  :) , piękne boczęta.

Daj znać jak wyszło takie parzenie, ja tak długo i w niskiej temp wędzonek jeszcze nie parzyłem. Moim zdaniem powino na być ok. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-715112
Udostępnij na innych stronach

Karkówka przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Mięciutka i soczysta. Rozpływa się na podniebieniu. Sparzyłem również piersi z kurczaka. Temperatura też 58 czas 2 godziny. Jeszcze nie próbowałem. Czekam aż żona otworzy. Ona jest amatorką chudego mięsa. Jeżeli mięso będzie choć w połowie tak soczyste jak filet drobiowy który został zrobiony dziś na obiad to będzie 1_sza klasa.

Reasumując pierwsze koty za płoty. Następne wędzonki już będę parzył tylko w woreczku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-715117
Udostępnij na innych stronach

Karczek to raczej do wyższej temperatury przy parzeniu tradycyjnym. Ja swój parzyłem metodą sous vide. Niska temperatura ale długi czas. Edytowane przez quadro555
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-715129
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

post-95709-0-64416300-1628014908_thumb.jpg

Zbyt długie dymienie.  :D

Na żądanie kolegi u którego wędziłem. Chciał mocno wędzoną kiełbasę. Niestety przy okazji dymiłem swoją eksperymentalną polędwicę i zapomniałem jej wcześniej wyjąć. Efekt jak widać,

Eksperyment z polędwicą mimo wszystko uważam za udany. Parzona sous vide jest wyjątkowo soczysta.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-717311
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Leniwe kiełbasy* i szynka przed parzeniem souis vide. 8 godzin w temp. 59 stopni.

post-95709-0-18572100-1629402257_thumb.jpg

* leniwe ponieważ pokręciłem wszystko domową maszynką piątką  klasa pierwsza i druga siatka fi7 klasa trzecia tzw. makówka.

Edytowane przez quadro555
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-719270
Udostępnij na innych stronach

Kolorek super :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-719276
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.