Skocz do zawartości

Moje pierwsze wędzonki


quadro555

Rekomendowane odpowiedzi

Polędwice i karczki przed parzeniem.

post-95709-0-50977800-1564429438_thumb.jpg

Przekroje po parzeniu gotowe do pakowania.

post-95709-0-31314800-1564429496_thumb.jpg

Peklowanie wg kalkulatora kolegi Miro( http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html)jak dla mnie niski poziom peklosoli ciut za słony. :)

Myślę że następnym razem dam trochę mniej peklosoli.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 304
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Jak na pierwszy raz to mistrzowskie wyroby.Tak trzymać.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przekroje po parzeniu gotowe do pakowania.

Ja osobiście wolę całe kawałki pakować jeżeli już pakuje . 


[Dodano: 29 lip 2019 - 22:14]

Ładnie uwędzone  :clap:  :thumbsup:


[Dodano: 29 lip 2019 - 22:20]

 

 

Kielbasy jednak łatwiej robić, a napewno szybciej

Szybciej na pewno , ale czy łatwiej tego bym nie powiedział.Kiełbaskę  można szybciej schrzanić  lub sprawić że będzie miała jakieś niedociągnięcia. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To dla kolegi. Tak chciał. Dla mnie leżą w chłodziarce. Długo nie poleżą.????

[Dodano: 29 lip 2019 - 22:32]

Dzięki forum popełniłem już kilka rodzajów kiełbasy i jak trzymałem się przepisów to było ok. Jedynie nadziewanie kabanosów okazało się dla mnie za trudne. Po porwaniu pierwszego jelita porzuciłem ten trud i zrobiłem kiełbasę w wieprzowym jelicie. Pomyślę nad osłonkami białkowymi i może wtedy będzie łatwiej. ????

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

. Pomyślę nad osłonkami białkowymi i może wtedy będzie łatwiej.

 

Będzie dużo łatwiej tylko jak będziesz nabijał kabanosy w osłonki białkowe to muszą być suche, lejek suchy i stół też bo jak namokną to zaczną się rwać. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jelita tubowane i życie jest prostsze.
22-24  minimum  - bo z mniejszymi  to juz niekoniecznie prostsze . Jeszcze jedno lejek na zewnątrz 12 mm ! 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Popełnione w niedzielę po "ciężkiej" sobocie

 

Nie popełniaj tylko rób te swoje ładne wyroby. :thumbsup:   :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Popełnione w niedzielę po "ciężkiej" sobocie

 

Nie popełniaj tylko rób te swoje ładne wyroby. :thumbsup:   :D

 

Staram się. Teściowa powiedziała, że wyglądają jak ze sklepu. To chyba komplement. Dzięki że jest to forum, wszystko można wyczytać i dużo się nauczyć. Atmosfera przyjemna i nie ma odsyłania do wujka samo zło GOOGLE  i wyszukiwarki forumowej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

post-95709-0-23997400-1565550113_thumb.jpg

Pierwszy boczek wędzony i trochę udek (lud lubi  :D ).

Boczek sparzyłem w 85*C do temperatury w środku 80* i na ciepło trochę ciągnący. Sprawdzę jutro po wychłodzeniu. 

Trochę upierdliwe to parzenie na kuchence gazowej. Ciekawe czy taki najtańszy cyrkulator nie byłby lepszym rozwiązaniem? Używa ktoś tego ustrojstwa do parzenia wędzonek?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wielu używa.Ja używam garnka elektrycznego do pasteryzacji z elektroniczną a nie mechaniczną regulacją temperatury.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wielu używa.Ja używam garnka elektrycznego do pasteryzacji z elektroniczną a nie mechaniczną regulacją temperatury.

Kolejny garnek? Kuchnia mała więc pomyślałem o cyrkulatorze.  :)

Ciekawe czy bezwładność cieplna jest większa w warniku czy przy użyciu cyrkulatora. Do wędzenia używam grzałki z termostatem on/off i potrafi toto przeciągnąć w górę nawet do 7*C. Przy wędzeniu raczej to nie jest problemem ale przy parzeniu raczej potrzebna chyba jest większa dokładność. 

Arkadiuszu twój garnek to jaki model jeśli to nie jest tajemnica?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe czy bezwładność cieplna jest większa w warniku czy przy użyciu cyrkulatora.

Cyrkulator jest bardzo dokładnym urządzeniem. 

Mieszanie wody sprzyja wyrównaniu temperatur wody w zasadzie w całej objętości garnka.

Napisałam "w zasadzie", ponieważ skuteczność mieszania zależy od wielkości garnka  jak i sposobu jego załadowania.

Sam cyrkulator reaguje na jednostopniowe wahania temperatury ale w pobliżu jego czujnika.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

https://www.lidl-sklep.pl/SILVERCREST-Automat-do-pasteryzacji/p100255026

Są jeszcze z nierdzewki ale nieco droższe

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ilości jakie parzę to około 5 kg jednorazowo. Takie urządzenie jako zajmujące mniej miejsca chyba będzie lepsze? 
 

Sam cyrkulator ma wymiary w cm: 11,5x16,5x43 (w opakowaniu)

Do 5kg wędzonek potrzebujesz garnek co najmniej 15l. Woda między kawałkami mięsa musi się przemieszczać swobodnie.

Poza tym mięso powinno być popakowane w workach bo śmigiełko cyrkulatora jest bardzo delikatne i drobiny tłuszczu oraz białka skutecznie je blokuje. Ja swój cyrkulator wymieniałam 3 razy, bo śmigiełko przestawało pracować. Podobno te, z amerykańskiego rynku są bardziej odporne i nasz kol. @StefanS parzył bez worków.

Przy ew. zakupie garnka proponowanego przez @Arkadiusza należy zwrócić uwagę na to, aby element grzejny znajdował się pod emaliowanym dnem. Są dwie wersje, w jednej dysk grzejnika wystaje ponad dno.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładne wyroby ????????

 

 

 

Dziękuję za podpowiedzi. Chyba jednak będę musiał przekonać małżonkę do zakupu kolejnego garnka ????

Ja używałem cyrkulatora z Lidla i podobnie jak EAnna i swój zajechałem (przegrzewał się - wymienili na gwarancji).

W miedzyczasie kupiłem powystawowy Klarstein Quickstick i jeśli nie będę musiał to nie wrócę do poprzedniego. Tusiaczek pisał o nim tutaj

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8751-tusiaczkowy-sprzęcior/?p=614692

 

Zwykle cena to około 200-300 zł, ale jak jesteś cierpliwy to da się kupić poniżej 100 zł. Ja za swój dałem coś koło 70 zł (powystawowy).

 

Stałem przed podobna decyzją i zdecydowałem się kupić cyrkulator i lodówkę turystyczną, która teraz leży w piwnicy przykryta jak nie jest potrzebna - wyciąłem otwór w pokrywie ????

 

Głównymi argumentami były:

- zajmuje mniej miejsca w kuchni

- dla mnie jest bardziej uniwersalny - filety z kaczki sous vide na obiad rozpływają się w ustach ????

Edytowane przez grim_reefer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.