quadro555 Opublikowano 29 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Lipca 2019 Polędwice i karczki przed parzeniem.Przekroje po parzeniu gotowe do pakowania.Peklowanie wg kalkulatora kolegi Miro( http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html)jak dla mnie niski poziom peklosoli ciut za słony. Myślę że następnym razem dam trochę mniej peklosoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Lipca 2019 Jak na pierwszy raz to mistrzowskie wyroby.Tak trzymać. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 29 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Lipca 2019 Dziękuję za słowa uznania ze strony takiego autorytetu.???? Kielbasy jednak łatwiej robić, a napewno szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 29 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Lipca 2019 Przekroje po parzeniu gotowe do pakowania. Ja osobiście wolę całe kawałki pakować jeżeli już pakuje . [Dodano: 29 lip 2019 - 22:14]Ładnie uwędzone [Dodano: 29 lip 2019 - 22:20] Kielbasy jednak łatwiej robić, a napewno szybciej Szybciej na pewno , ale czy łatwiej tego bym nie powiedział.Kiełbaskę można szybciej schrzanić lub sprawić że będzie miała jakieś niedociągnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 29 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Lipca 2019 To dla kolegi. Tak chciał. Dla mnie leżą w chłodziarce. Długo nie poleżą.???? [Dodano: 29 lip 2019 - 22:32] Dzięki forum popełniłem już kilka rodzajów kiełbasy i jak trzymałem się przepisów to było ok. Jedynie nadziewanie kabanosów okazało się dla mnie za trudne. Po porwaniu pierwszego jelita porzuciłem ten trud i zrobiłem kiełbasę w wieprzowym jelicie. Pomyślę nad osłonkami białkowymi i może wtedy będzie łatwiej. ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 29 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Lipca 2019 Bardzo ladne :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Lipca 2019 . Pomyślę nad osłonkami białkowymi i może wtedy będzie łatwiej. Będzie dużo łatwiej tylko jak będziesz nabijał kabanosy w osłonki białkowe to muszą być suche, lejek suchy i stół też bo jak namokną to zaczną się rwać. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 30 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Lipca 2019 (edytowane) Do kabanosów kup jelita tubowane i życie jest prostsze. Edytowane 30 Lipca 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Lipca 2019 jelita tubowane i życie jest prostsze. 22-24 minimum - bo z mniejszymi to juz niekoniecznie prostsze . Jeszcze jedno lejek na zewnątrz 12 mm ! Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Popełnione w niedzielę po "ciężkiej" sobocie. Trochę kiełbasy i udek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Witam, Ładnie wyglądają Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 No no... Pełen podziwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Dziękuję za dobre słowa.???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Popełnione w niedzielę po "ciężkiej" sobocie Nie popełniaj tylko rób te swoje ładne wyroby. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Popełnione w niedzielę po "ciężkiej" sobocie Nie popełniaj tylko rób te swoje ładne wyroby. Staram się. Teściowa powiedziała, że wyglądają jak ze sklepu. To chyba komplement. Dzięki że jest to forum, wszystko można wyczytać i dużo się nauczyć. Atmosfera przyjemna i nie ma odsyłania do wujka samo zło GOOGLE i wyszukiwarki forumowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Pierwszy boczek wędzony i trochę udek (lud lubi ).Boczek sparzyłem w 85*C do temperatury w środku 80* i na ciepło trochę ciągnący. Sprawdzę jutro po wychłodzeniu. Trochę upierdliwe to parzenie na kuchence gazowej. Ciekawe czy taki najtańszy cyrkulator nie byłby lepszym rozwiązaniem? Używa ktoś tego ustrojstwa do parzenia wędzonek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Wielu używa.Ja używam garnka elektrycznego do pasteryzacji z elektroniczną a nie mechaniczną regulacją temperatury. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Wielu używa.Ja używam garnka elektrycznego do pasteryzacji z elektroniczną a nie mechaniczną regulacją temperatury.Kolejny garnek? Kuchnia mała więc pomyślałem o cyrkulatorze. Ciekawe czy bezwładność cieplna jest większa w warniku czy przy użyciu cyrkulatora. Do wędzenia używam grzałki z termostatem on/off i potrafi toto przeciągnąć w górę nawet do 7*C. Przy wędzeniu raczej to nie jest problemem ale przy parzeniu raczej potrzebna chyba jest większa dokładność. Arkadiuszu twój garnek to jaki model jeśli to nie jest tajemnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) Ciekawe czy bezwładność cieplna jest większa w warniku czy przy użyciu cyrkulatora.Cyrkulator jest bardzo dokładnym urządzeniem. Mieszanie wody sprzyja wyrównaniu temperatur wody w zasadzie w całej objętości garnka.Napisałam "w zasadzie", ponieważ skuteczność mieszania zależy od wielkości garnka jak i sposobu jego załadowania.Sam cyrkulator reaguje na jednostopniowe wahania temperatury ale w pobliżu jego czujnika. Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Cyrkulator jest bardzo dokładnym urządzeniem. O to mi chodzi. Ilości jakie parzę to około 5 kg jednorazowo. Takie urządzenie jako zajmujące mniej miejsca chyba będzie lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) https://www.lidl-sklep.pl/SILVERCREST-Automat-do-pasteryzacji/p100255026Są jeszcze z nierdzewki ale nieco droższe Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Ilości jakie parzę to około 5 kg jednorazowo. Takie urządzenie jako zajmujące mniej miejsca chyba będzie lepsze? Sam cyrkulator ma wymiary w cm: 11,5x16,5x43 (w opakowaniu)Do 5kg wędzonek potrzebujesz garnek co najmniej 15l. Woda między kawałkami mięsa musi się przemieszczać swobodnie.Poza tym mięso powinno być popakowane w workach bo śmigiełko cyrkulatora jest bardzo delikatne i drobiny tłuszczu oraz białka skutecznie je blokuje. Ja swój cyrkulator wymieniałam 3 razy, bo śmigiełko przestawało pracować. Podobno te, z amerykańskiego rynku są bardziej odporne i nasz kol. @StefanS parzył bez worków.Przy ew. zakupie garnka proponowanego przez @Arkadiusza należy zwrócić uwagę na to, aby element grzejny znajdował się pod emaliowanym dnem. Są dwie wersje, w jednej dysk grzejnika wystaje ponad dno. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Dziękuję za podpowiedzi. Chyba jednak będę musiał przekonać małżonkę do zakupu kolejnego garnka ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Miala być krakowska a wyszła szynkowa w małym flaku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 (edytowane) Bardzo ładne wyroby ???????? Dziękuję za podpowiedzi. Chyba jednak będę musiał przekonać małżonkę do zakupu kolejnego garnka ????Ja używałem cyrkulatora z Lidla i podobnie jak EAnna i swój zajechałem (przegrzewał się - wymienili na gwarancji). W miedzyczasie kupiłem powystawowy Klarstein Quickstick i jeśli nie będę musiał to nie wrócę do poprzedniego. Tusiaczek pisał o nim tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8751-tusiaczkowy-sprzęcior/?p=614692 Zwykle cena to około 200-300 zł, ale jak jesteś cierpliwy to da się kupić poniżej 100 zł. Ja za swój dałem coś koło 70 zł (powystawowy). Stałem przed podobna decyzją i zdecydowałem się kupić cyrkulator i lodówkę turystyczną, która teraz leży w piwnicy przykryta jak nie jest potrzebna - wyciąłem otwór w pokrywie ???? Głównymi argumentami były:- zajmuje mniej miejsca w kuchni- dla mnie jest bardziej uniwersalny - filety z kaczki sous vide na obiad rozpływają się w ustach ???? Edytowane 19 Sierpnia 2019 przez grim_reefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.