Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dybów brak, narazie.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-658488
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 435
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Siatek też.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-658489
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiedzieć czemu, pH podniosło się z 5.55 do 5.63.
Zmierz w innym miejscu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-658568
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zmierz w innym miejscu.

Teraz już nie potrzeba, zaczęło spadać i jest obecnie 5.34, znaczy jest oki.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-658577
Udostępnij na innych stronach

Trzeba moczyć. Bez moczenia jej nie włożysz do niej nic, poprzez moczenie kątnica się uplastycznia i jest lekko rozciągliwa. Ja wkładam do letniej wody na godzinkę lub dwie, płucze je, zmieniam wodę i do lodówki na całą noc.

Przeważnie z rana zasiadam do robienia wyrobów.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-658827
Udostępnij na innych stronach

Mała coppa, lonzino i 2 calabrese :cool:

Zapakowane próżniowo i do lodówki do dalszego dojrzewania na czas jakiś.

 

post-41817-0-14969800-1583647089_thumb.jpg

 

Jak długo powinienem trzymać w zacisku salami (w pęcherzu)?

Pleśń się już zaczęła pojawiać.

 

post-41817-0-47442200-1583647091_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-659388
Udostępnij na innych stronach

Zbóju powiedz mi bo 3 dałem coope 4 popsikałem pleśnią, i cisza nawet jednej kropki, po jakim czasie zacząć się martwic ze nic nie rośnie dobrego. Temperatura utrzymuje miedzy 12 a 13 stopni wilgotność 80 do 87 procent.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-659418
Udostępnij na innych stronach

U mnie jakoś tydzień lub ciut więcej.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-659419
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zbój-madej-wyroby-dojrzewające/?p=659388

Jak długo powinienem trzymać w zacisku salami (w pęcherzu)?

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-659755
Udostępnij na innych stronach

Powinno w dybach wystarczyć 72h

Dlaczego robimy salami.?Bo lubimy.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-659871
Udostępnij na innych stronach

Powoli dojrzewam do wędlin dojrzewających ;)

 

Mój pierwszy wyrób (nie licząc "skarpecianki karniszowej") inspirowany przepisem Nomarta:

https://nomart.pl/wordpress/?p=1690

 

nie jest doskonały, ale dość zachęcający do dalszych prób.

post-68922-0-56708700-1584290341_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-660165
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
A'la Spaniata Romana. różnice: karkówka i słonina, karkówka rozdrobniona przez siatkę 8 mm, słoninka krojona w kostkę. Miałem obawy co do przypraw, ale dodałem tak jak w przepisie stoi. Wyszło bardzo smakowicie, jestem zaskoczony. Na słoność w sam raz :D
Kątnice wołowe nadziałem 1-go Lutego, utrata wagi, ciekawostka, obydwa kawałki miały różną wagę po nadzianiu, a straciły na wadze tyle samo %, znaczy po 39.3 %.
Zapakowane próżniowo i do lodówki na czas nieokreślony.
 
Na 1 kg:
2g czosnek w proszku
2,5g pikantne chili w płatkach
2,5g mielonego kopru włoskiego
2g grubo zmielonego pieprzu
0,5g pyłek kopru włoskiego
25ml wino, białe wytrawne
 
post-41817-0-69961200-1587455436_thumb.jpgpost-41817-0-00848300-1587455439_thumb.jpgpost-41817-0-93834600-1587455440_thumb.jpg

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-664241
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wyszło bardzo smakowicie

Zbójaszku :thumbsup::clap: :clap:. Dawaj następne w kiszke :D.  

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-664256
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dawaj następne w kiszke :D.

Radziu, wiszą u mnie jeszcze dwa rodzaje :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-664259
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałem dopisać.

Ja Spaniata Romana trzymam do spadku pH 5.1.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-664280
Udostępnij na innych stronach

 

 

karkówka i słonina,

 

To jest moim zdaniem najlepszy skład na salami.  :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-664281
Udostępnij na innych stronach

Salami ładnie wygląda. Równiutkie wysuszenie, ciemnego pierścienia prawie nie widach. Wygląda na to, że komora działa bardzo dobrze. :thumbsup: 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-664294
Udostępnij na innych stronach

 

 

o jest moim zdaniem najlepszy skład na salami.

No i od Ciebie to wyczytałem i tak robię.

Chyba dwa rodzaje salami zrobiłem nw wpI i słoninie, teraz karkówkę kupuję własnie.

 

 

Salami ładnie wygląda. Równiutkie wysuszenie, ciemnego pierścienia prawie nie widach.

Dzięki D

 

 

Wygląda na to, że komora działa bardzo dobrze. :thumbsup:

Już prawie nauczyłem się ją obsługiwać i ustawiać. Wędliny staram się wieszać jak najbliżej tylnej ściany komory.

Ale jeszcze dużo dużo nauki przede mną.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-664308
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Mała przegryzka dla siostry i szwagra z Wrocka :D

Coppa, Bresaola, Lonzino, Salami Calabrese, Salami Spaniata Romana.

 

post-41817-0-12338800-1588495438_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-665656
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mała przegryzka dla siostry i szwagra z Wrocka

 

:thumbsup::clap:

 

Szkoda że masz taki krótki zasięg . :yawn:  :)  S5  już jest do samego Poznania  :D  

 

Pozdrawiam majowo 

Ps.

Jutro jak nic się nie wydarzy wysyłam  .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-665662
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.