Zbój Madej Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 27 Lutego 2020 Dybów brak, narazie. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-658488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 27 Lutego 2020 Siatek też.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-658489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 27 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 27 Lutego 2020 Dybów brak, narazie. Dyby to w 5 min zrobisz.... sklejka lub deseczki, pręt gwintowany z nakretkami i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-658490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 28 Lutego 2020 Nie wiedzieć czemu, pH podniosło się z 5.55 do 5.63. Zmierz w innym miejscu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-658568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 28 Lutego 2020 Zmierz w innym miejscu. Teraz już nie potrzeba, zaczęło spadać i jest obecnie 5.34, znaczy jest oki. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-658577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 2 Marca 2020 A powiedzcie mi czy kątnice przed włożeniem mięska moczycie, czy bezpośrednio wkładacie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-658826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 2 Marca 2020 Trzeba moczyć. Bez moczenia jej nie włożysz do niej nic, poprzez moczenie kątnica się uplastycznia i jest lekko rozciągliwa. Ja wkładam do letniej wody na godzinkę lub dwie, płucze je, zmieniam wodę i do lodówki na całą noc.Przeważnie z rana zasiadam do robienia wyrobów. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-658827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 8 Marca 2020 Mała coppa, lonzino i 2 calabrese Zapakowane próżniowo i do lodówki do dalszego dojrzewania na czas jakiś. Jak długo powinienem trzymać w zacisku salami (w pęcherzu)?Pleśń się już zaczęła pojawiać. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-659388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 8 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 8 Marca 2020 Zbóju powiedz mi bo 3 dałem coope 4 popsikałem pleśnią, i cisza nawet jednej kropki, po jakim czasie zacząć się martwic ze nic nie rośnie dobrego. Temperatura utrzymuje miedzy 12 a 13 stopni wilgotność 80 do 87 procent. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-659418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 8 Marca 2020 U mnie jakoś tydzień lub ciut więcej. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-659419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 12 Marca 2020 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zbój-madej-wyroby-dojrzewające/?p=659388Jak długo powinienem trzymać w zacisku salami (w pęcherzu)? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-659755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 13 Marca 2020 Ja delj nie kumam dlaczego ludziska salami robia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-659856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 13 Marca 2020 (edytowane) Powinno w dybach wystarczyć 72hDlaczego robimy salami.?Bo lubimy. Edytowane 13 Marca 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-659871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 15 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 15 Marca 2020 Powoli dojrzewam do wędlin dojrzewających Mój pierwszy wyrób (nie licząc "skarpecianki karniszowej") inspirowany przepisem Nomarta:https://nomart.pl/wordpress/?p=1690 nie jest doskonały, ale dość zachęcający do dalszych prób. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-660165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 A'la Spaniata Romana. różnice: karkówka i słonina, karkówka rozdrobniona przez siatkę 8 mm, słoninka krojona w kostkę. Miałem obawy co do przypraw, ale dodałem tak jak w przepisie stoi. Wyszło bardzo smakowicie, jestem zaskoczony. Na słoność w sam raz Kątnice wołowe nadziałem 1-go Lutego, utrata wagi, ciekawostka, obydwa kawałki miały różną wagę po nadzianiu, a straciły na wadze tyle samo %, znaczy po 39.3 %.Zapakowane próżniowo i do lodówki na czas nieokreślony. Na 1 kg:2g czosnek w proszku2,5g pikantne chili w płatkach2,5g mielonego kopru włoskiego2g grubo zmielonego pieprzu0,5g pyłek kopru włoskiego25ml wino, białe wytrawne Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-664241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Wyszło bardzo smakowicie Zbójaszku :clap:. Dawaj następne w kiszke . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-664256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Dawaj następne w kiszke . Radziu, wiszą u mnie jeszcze dwa rodzaje Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-664259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zapomniałem dopisać.Ja Spaniata Romana trzymam do spadku pH 5.1. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-664280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 karkówka i słonina, To jest moim zdaniem najlepszy skład na salami. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-664281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Salami ładnie wygląda. Równiutkie wysuszenie, ciemnego pierścienia prawie nie widach. Wygląda na to, że komora działa bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-664294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 o jest moim zdaniem najlepszy skład na salami. No i od Ciebie to wyczytałem i tak robię.Chyba dwa rodzaje salami zrobiłem nw wpI i słoninie, teraz karkówkę kupuję własnie. Salami ładnie wygląda. Równiutkie wysuszenie, ciemnego pierścienia prawie nie widach. Dzięki D Wygląda na to, że komora działa bardzo dobrze. Już prawie nauczyłem się ją obsługiwać i ustawiać. Wędliny staram się wieszać jak najbliżej tylnej ściany komory.Ale jeszcze dużo dużo nauki przede mną. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-664308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 3 Maja 2020 Mała przegryzka dla siostry i szwagra z Wrocka Coppa, Bresaola, Lonzino, Salami Calabrese, Salami Spaniata Romana. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-665656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rademenespl Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 3 Maja 2020 Pięknie wyglada. Na czym tak ładnie kroisz? Zastanawiam się nad kupnem krajalnicy domowej. Cytuj Rademenespl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-665661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 3 Maja 2020 Mała przegryzka dla siostry i szwagra z Wrocka Szkoda że masz taki krótki zasięg . S5 już jest do samego Poznania Pozdrawiam majowo Ps.Jutro jak nic się nie wydarzy wysyłam . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-665662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 3 Maja 2020 Mała przegryzka dla siostry i szwagra z Wrocka HMMM brat z Nadarzyna już się nie załapie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/17/#findComment-665663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.