qzym Opublikowano 7 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 7 Marca 2020 Towar zawisł w komorze po spadku pH do 5,18....teraz najtrudniejszy etap..Czekanie!!! Przy okazji, przyjrzałem się swojemu Culatello Qzymello ...... i chyba znów problemik , ktory juz przerabiałem wcześniej..brak pleśni.Było włożone do komory 21.02 , zaszczepione, 26.02 i powtórzone 29.02......aktualnie po 2 tygodniach spadek wagi 9,2% no ale pleśń nie chce "zakwitnąć". Pęcherze były moczone ok.12 godz, oczywiście odwrócone wnętrzem na zewnątrz, szynka zapakowana, zaszyta, powiązana i wisi.... Być może znów jakiś "felerny" pęcherz?????? Inne czynniki (przepływ powietrza, temp/wilg, ) raczej wykluczam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-659324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 13 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 13 Marca 2020 "Mini Spaniata Romana " w kilku odsłonach.....Mielenie, fermentacja, dojrzewanie,nadziewanie i wiązanie......... a po 7- tygodniach... 48% straty wagi. Powiem tak- wszytkie dotychczasowe salami były baaaardzo smaczne , ale to deklasuje rywali.Zdecydowanie jak do tej pory -debeściak !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-659891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 13 Marca 2020 Bravo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-659903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 @Halusiowe kabanoski popełnione.........Lejek od Jumbo sprawdził się fantastycznie, teraz nadziewanie jelitek baranich to ....prawie bajka [Dodano: 07 kwi 2020 - 12:01]Z dojrzewalni też coś tam na święta będzie.........Na pierwszym planie salami w stylu Calabrese oraz do towarzystwa Lomo i Pancetta "z deseczek" ...........W czwartek wyciągnę to wstawię przekroje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-662474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-662476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Na pierwszym planie salami w stylu Calabrese Jakich osłonek użyłeś do tych wędlin? Kabanoski pięknie uwędzone Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-662545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Te na I planie są w wp/grubym + siatka a te z tyłu wp/proste. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-662547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 na I planie są w wp/grubym Dziękuję. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-662548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Brawo. Wiadomo Szczecińska szkoła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-663142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Będziesz te kabanosy dojrzewał czy zaplesnaiał? Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-663145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Będziesz te kabanosy dojrzewał czy zaplesnaiał? Są już podsuszone i własnie znikają....... Kiedyś moze się skusze na "kabanosy dojrzewające". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-663153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 (edytowane) Kiedyś moze się skusze na "kabanosy dojrzewające". Własnie dla mnie to był cel główny,Kiełbasy typu Polska, Kabanosy i Churizo, prawdziwa Metka no i oczywiście steki dojrzewać A pleśniowe to tylko salami i całomiesniowe, i to miał być drugi etap, ale wszystko sie odwróciło Po Swietach będę robił druga komorę albo po prosu kupie bo już sezon na motor i nie będę miał prawdopodobnie czasu ani ochoty samemu dłubać Edytowane 12 Kwietnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-663157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Brawo. Wiadomo Szczecińska szkoła. Dzięki, tylko jakoś paprykarza jeszcze nie robiłem ........... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-663224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 jakoś paprykarza jeszcze nie robiłem Tym się nie przejmuj, masz czas Ja do produkcji paprykarzu zbierałem się może jakieś 8 lat Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-663230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Dopiero teraz zauwazylem ten wpis --- Pęcherze były moczone ok.12 godz, oczywiście odwrócone wnętrzem na zewnątrz, - jaki cel i sens tej operacji? dodatkowo -swoje mocze tylko 30-60 min. czyli do momentu jak zrobia sie elastyczne i poprzezz lejek moge nalewc wody do srodka w celu "rozciagniecia'... (a moze mam inne pecherze?? ) Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-663231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 - jaki cel i sens tej operacji? No co by bardziej elastyczne były.............ja też je wodą pompowałem aby porozciągać a i tak zużyłem 2 szt. Doprawdy, nie wiem jak można w 1 szt zapakować- o jak tu np....... https://www.youtube.com/watch?v=KVMSZHFt51E&feature=emb_logo Chyba ,że to jakiś inny pęcherz....... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-663234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Pęcherze są różne.Na ogół z 10–ciu wybieram dwa ,trzy.Moczę 12 h dlatego ,że pęcherz niezbyt ładnie pachnie nawt po namoczeniu,ale jeszcze nigdy nie pompowałem go wodą dla rozciagnięcia.Co do kabanosów to jest to kiełbasa suszona o dużej kruchości.Jestem ciekaw jak z tych dojrzewających zdejmiesz osłonkę bo chyba pleśni nie zamierzasz jeść. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-663237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 pęcherz... Ja kupowałem suszone w sklepie z linku poniżej, mniej roboty z nimi. Jakaś promocja teraz.https://www.domowy-wyrob.pl/pecherz-wieprzowy-suszony.html Tu też są, ale droższe.https://jelitaiprzyprawy.pl/jelita-naturalne/201-pecherze-wieprzowe-1-szt.html Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-663241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 17 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 17 Lipca 2020 Pochłoniety innymi bieżącymi zajęciami, prawie całkowicie zapomniałem,że w komorze coś tam wisi... a tu takie cacko....Pancetta Stecatta- powieszona w komorze w styczniu,najpierw w "dybach" a później w deseczkach. No a dziś się doczekała degustacji. Warto było o niej zapomnieć zapomnieć, oj warto..... W smaku RE WE LA CJA....boczek był peklowany 3 tyg. próżniowo EQ z niewielkim dodatkiem ziół włoskich, pożniej zwiniety w folię kolagenową i w dyby. Po ok. 2 tyg- z dybów wylądowal między deseczkami.Chyba na początku maja wyjąłem z deseczek i sobie tak wisial w komorze aż do dzisiaj... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-671783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 24 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 24 Września 2020 Przy okazji testowania wędzarni gazowej, dzisiaj kiełbaska wiejska, krucha z galaretką........... i to jest to !!!! Przepisów na tą kiełbaskę jest sporo, ja zrobiłem z szynki, schabu, biodrówki, boczku i podgarla. Stosunek wagowy chude/tłuste- 60/40.Szynka,schab i biodrówka mielona na szarpaku, boczek i podgarle na 8. W zasadzie nie peklowane........po pokrojeniu mięso (każde oddzielnie) zasolilem włoską solą morską ( 17 g/kg). Poleżało wszystko ok. 6 godz, po czym mielenie, z przypraw tylko zacier z czosnku(5g/kg) i pieprz (4 g/kg). Po lekkim przemieszaniu dodatek gorącego rosołu z gotowania skórek i skrawków , przemieszanie do wchłoniecia i nabijanie w jelita. Wędzenie w 110-120 st. do tzw. zakapania, po czym temperatura na 70-80 i dalej jakieś 2,5 godz. To jest co co za mna chodziło od dłuższego czasu.... w smaku rewelka!!!!! Wędzarnia w wersji ekonomicznej/budżetowej. Przenośna, ogrzewanie komory promiennikiem gazowym.Spisała sie na 100% Nie dopisałem wyżej ,że wędzenie czereśnią...... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-678321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 26 Września 2020 Pięknie ta kiełba wygląda. O dojrzewających się nie wypowiem, bo to już w ogóle kosmos. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-678526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 26 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 26 Września 2020 Dziękuję, wyglada jak wygląda, ale smakuje wybornie..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-678529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 25 Października 2020 Jakiej wysokości jest Twoja lodówka przerobiona na dojrzewalnię?Sprawdza się czy z czasem uważasz że jest za mała? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-681842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 25 Października 2020 W jakim zakresie temperatur wędzarnia gazowa , da się regulować ?. Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-681883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 25 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 25 Października 2020 Jakiej wysokości jest Twoja lodówka przerobiona na dojrzewalnię? Sprawdza się czy z czasem uważasz że jest za mała? Pierwszą komorę robiłem lodowki Amica (wys.80 cm) i bardzo szybko okazało się,że jest za mała. Aktualnie mam komorę zrobiona na bazie lodówki Bosch DuoSystem i jak na moje potrzeby jest wystarczająca. Wszystko zalezy ile zamierza się robić .......Temat budowy dojrzewalni jest tu:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16422-budowa-komory-dojrzewalniczej-gzyma-krok-po-kroku/ W jakim zakresie temperatur wędzarnia gazowa , da się regulować ?. Pozdrawiam Jak do tej pory wedziłem dwukrotnie, nie mam żadnych problemów z utrzymaniem temperatury typowego wedzenia czyli 50-60 st. Również z podpiekaniem brak problemu- temeratura 90 -100 st - latwo osiągalna. W czasie testów rozgrzałem do 140 i dalej pewno by sie dało ale scykałem...... No, z zimnym wedzeniem może być problem....... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-681907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.