Skocz do zawartości

Z domowej dojrzewalni ... i nie tylko


Rekomendowane odpowiedzi

Towar zawisł w komorze po spadku pH do 5,18....teraz najtrudniejszy etap..Czekanie!!!

 

post-46412-0-17711500-1583573729_thumb.jpg

 

Przy okazji, przyjrzałem się swojemu Culatello Qzymello  ;) ...... i chyba znów problemik , ktory juz przerabiałem wcześniej..brak pleśni.

Było włożone do komory 21.02 ,  zaszczepione, 26.02 i powtórzone 29.02......aktualnie po 2 tygodniach spadek wagi 9,2% no ale pleśń nie chce "zakwitnąć".

 

post-46412-0-50342400-1583574212_thumb.jpg

 

 

Pęcherze były moczone ok.12 godz, oczywiście odwrócone wnętrzem na zewnątrz, szynka zapakowana, zaszyta, powiązana i wisi....

 

Być może znów jakiś "felerny" pęcherz??????

 

Inne czynniki (przepływ powietrza, temp/wilg, ) raczej wykluczam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-659324
Udostępnij na innych stronach

"Mini Spaniata Romana " w kilku odsłonach.....

Mielenie, fermentacja, dojrzewanie,nadziewanie i wiązanie.........

post-46412-0-75257100-1584104592_thumb.jpg

post-46412-0-15160000-1584104606_thumb.jpg

post-46412-0-67437300-1584104622_thumb.jpg

post-46412-0-71743400-1584104644_thumb.jpg

post-46412-0-03855600-1584105009_thumb.jpg

post-46412-0-45827500-1584105027_thumb.jpg

 

a po 7- tygodniach...     48% straty wagi.

 

post-46412-0-43194500-1584104782_thumb.jpg

 

Powiem tak- wszytkie dotychczasowe salami były baaaardzo smaczne , ale to deklasuje rywali.

Zdecydowanie jak do tej pory -debeściak !!!!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-659891
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

@Halusiowe kabanoski popełnione.........

Lejek od Jumbo sprawdził się fantastycznie, teraz nadziewanie jelitek baranich to ....prawie bajka  :D

post-46412-0-98385200-1586253356_thumb.jpg

post-46412-0-46581300-1586253389_thumb.jpg

post-46412-0-88464700-1586253425_thumb.jpg


[Dodano: 07 kwi 2020 - 12:01]

Z dojrzewalni też coś tam na święta będzie.........

Na pierwszym planie salami w stylu Calabrese oraz do towarzystwa Lomo i Pancetta "z deseczek" ...........

W czwartek wyciągnę to wstawię przekroje.

post-46412-0-31062900-1586253625_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-662474
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na pierwszym planie salami w stylu Calabrese

Jakich osłonek użyłeś do tych wędlin? 

Kabanoski pięknie uwędzone  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-662545
Udostępnij na innych stronach

 

 

na I planie są w wp/grubym

Dziękuję. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-662548
Udostępnij na innych stronach

Będziesz te kabanosy dojrzewał czy zaplesnaiał? 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-663145
Udostępnij na innych stronach

 

 

Będziesz te kabanosy dojrzewał czy zaplesnaiał? 

 

Są już podsuszone i własnie znikają....... :D 

 

Kiedyś moze się skusze na "kabanosy dojrzewające". 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-663153
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś moze się skusze na "kabanosy dojrzewające". 

 

 

 Własnie dla mnie to był cel główny,

Kiełbasy typu Polska, Kabanosy i Churizo, prawdziwa Metka no i oczywiście steki dojrzewać

 

A pleśniowe to tylko salami i całomiesniowe, i to miał być drugi etap, ale wszystko sie odwróciło 

Po Swietach będę robił druga komorę  :facepalm: albo po prosu kupie bo już sezon na motor i nie będę miał prawdopodobnie czasu ani ochoty samemu dłubać  :)

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-663157
Udostępnij na innych stronach

 

 

jakoś paprykarza jeszcze nie robiłem

Tym się nie przejmuj, masz czas :D Ja do produkcji paprykarzu zbierałem się może jakieś 8 lat :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-663230
Udostępnij na innych stronach

Dopiero teraz zauwazylem ten wpis ---

 

Pęcherze były moczone ok.12 godz, oczywiście odwrócone wnętrzem na zewnątrz,
- jaki cel i sens tej operacji? dodatkowo -swoje mocze tylko 30-60 min. czyli do momentu jak zrobia sie elastyczne i poprzezz lejek moge nalewc wody do srodka w celu "rozciagniecia'... (a moze mam inne pecherze?? :hmm: )

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-663231
Udostępnij na innych stronach

 

 

- jaki cel i sens tej operacji?

 

No co by bardziej elastyczne były.............ja też je wodą pompowałem aby porozciągać a i tak zużyłem 2 szt.

 

Doprawdy, nie wiem jak można w 1 szt zapakować- o jak tu np.......

 

https://www.youtube.com/watch?v=KVMSZHFt51E&feature=emb_logo

 

Chyba ,że to jakiś inny pęcherz....... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-663234
Udostępnij na innych stronach

Pęcherze są różne.Na ogół z 10–ciu wybieram dwa ,trzy.Moczę 12 h dlatego ,że pęcherz niezbyt ładnie pachnie nawt po namoczeniu,ale jeszcze nigdy nie pompowałem go wodą dla rozciagnięcia.Co do kabanosów to jest to kiełbasa suszona o dużej kruchości.Jestem ciekaw jak z tych dojrzewających zdejmiesz osłonkę bo chyba pleśni nie zamierzasz jeść.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-663237
Udostępnij na innych stronach

pęcherz...

 

Ja kupowałem suszone w sklepie z linku poniżej, mniej roboty z nimi. Jakaś promocja teraz.

https://www.domowy-wyrob.pl/pecherz-wieprzowy-suszony.html

 

Tu też są, ale droższe.

https://jelitaiprzyprawy.pl/jelita-naturalne/201-pecherze-wieprzowe-1-szt.html

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-663241
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Pochłoniety innymi bieżącymi zajęciami, prawie całkowicie zapomniałem,że w komorze coś tam wisi... a tu takie cacko....


Pancetta Stecatta- powieszona w komorze w styczniu,najpierw w "dybach" a później w deseczkach. No a dziś się doczekała degustacji. Warto było o niej zapomnieć zapomnieć, oj warto.....


 


 


post-46412-0-36972800-1595013545_thumb.jpg


 


post-46412-0-66578500-1595013572_thumb.jpg


 


post-46412-0-70525400-1595013595_thumb.jpg


 


post-46412-0-44478900-1595013612_thumb.jpg


 


post-46412-0-10083600-1595013681_thumb.jpg


 


 


W smaku RE WE LA CJA....boczek był peklowany 3 tyg. próżniowo EQ z  niewielkim dodatkiem ziół włoskich, pożniej zwiniety w folię kolagenową i w dyby. Po ok. 2 tyg- z dybów wylądowal między deseczkami.


Chyba na początku maja wyjąłem z deseczek i sobie tak wisial w komorze aż do dzisiaj...


 


 


 


Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-671783
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Przy okazji testowania wędzarni gazowej, dzisiaj kiełbaska wiejska, krucha z galaretką........... i to jest to !!!!
 
Przepisów na tą kiełbaskę jest sporo, ja zrobiłem z szynki, schabu, biodrówki, boczku i podgarla. Stosunek wagowy chude/tłuste- 60/40.
Szynka,schab i biodrówka mielona na szarpaku, boczek i podgarle na 8. W zasadzie nie peklowane........po pokrojeniu mięso (każde oddzielnie) zasolilem włoską solą morską ( 17 g/kg). Poleżało wszystko ok. 6 godz, po czym mielenie, z przypraw tylko zacier z czosnku(5g/kg) i pieprz (4 g/kg). Po lekkim przemieszaniu dodatek gorącego rosołu z gotowania skórek i skrawków , przemieszanie do wchłoniecia i nabijanie w jelita.
 
Wędzenie w 110-120 st. do tzw. zakapania, po czym temperatura na 70-80 i dalej jakieś 2,5 godz.
 
To jest co co za mna chodziło od dłuższego czasu.... w smaku rewelka!!!!!
 
Wędzarnia w wersji ekonomicznej/budżetowej. Przenośna, ogrzewanie komory promiennikiem gazowym.Spisała sie na 100%
 

post-46412-0-88898100-1600944428_thumb.jpg

post-46412-0-02788500-1600944452_thumb.jpg

post-46412-0-24261500-1600944469_thumb.jpg

post-46412-0-39622700-1600944492_thumb.jpg

 

 

 

Nie dopisałem wyżej ,że wędzenie czereśnią......

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-678321
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Jakiej wysokości jest Twoja lodówka przerobiona na dojrzewalnię? Sprawdza się czy z czasem uważasz że jest za mała?

 

 

Pierwszą komorę robiłem lodowki Amica (wys.80 cm) i bardzo szybko okazało się,że jest za mała. Aktualnie mam komorę zrobiona na bazie lodówki Bosch DuoSystem  i jak na moje potrzeby jest wystarczająca. 

Wszystko zalezy ile zamierza się robić .......

Temat budowy dojrzewalni jest tu:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16422-budowa-komory-dojrzewalniczej-gzyma-krok-po-kroku/

 

 

W  jakim zakresie temperatur wędzarnia gazowa , da się regulować ?. Pozdrawiam  

 

 

 

Jak do tej pory wedziłem dwukrotnie, nie mam żadnych problemów z utrzymaniem temperatury typowego wedzenia czyli 50-60 st.  Również z podpiekaniem brak problemu- temeratura 90 -100 st - latwo osiągalna.  

W czasie testów rozgrzałem do 140 i dalej pewno by sie dało ale scykałem......

 

No, z zimnym wedzeniem może być problem.......

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16555-z-domowej-dojrzewalni-i-nie-tylko/page/6/#findComment-681907
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.