Witam.
Mój pierwszy wyrób.
Ser Koryciński
Robiony wzorując się na informacjach trzech Sib-ów:
sverige2 post 11 : https://wedlinydomow...rzep-udany-ser/
EAnna post 12 : https://wedlinydomow...rzep-udany-ser/
Perszing post 4 i 6 https://wedlinydomow.../?hl=koryciński
Oraz "zlepku" informacji z kilku innych tematów.
Jako że jestem zielony (nawet nie początkujący) serowar, opiszę jak zrozumiałem te posty i wg nich wykonałem swoje sery.
Na początek zaopatrzyłem się w https://serowar.pl/w podpuszczkę, ABY- bakterie startowe do jogurtu, oraz chlorek wapnia.
Wydoiłem 18 krów (a właściwie to market wydoił mnie )
krowa.jpg 52,13 KB
24 Ilość pobrań
i wykonałem zaczyn wg sugestii sverige2
A żeby sobie go utrwalić (i z racji tego, że nie miałem dużego garnka ), zrobiłem ten zaczyn x 3 i dolałem z osobna do 3 mniejszych garnków
mleko z jogurtem.jpg 42,73 KB
23 Ilość pobrań
W trakcie tej pracy okazało się że zamiast chlorku wapnia otrzymałem mylnie ... podpuszczkę w proszku (dobra rada dla przede wszystkim nowych serowarów czytajcie etykiety bo fiolka była identyczna).
Jako że 18l jogurtu nie wypiję, postanowiłem się nie zrażać brakiem chlorku i dalej kontynuować produkcję sera
Po ok. 2h zacząłem podgrzewanie mleka w kąpieli wodnej do temp. 34'
No i zaczęły się umysłowe schody
W związku z tym że sverige2 i EAnna mieli odmienne zdanie a ja miałem uszykowane 3 garnki postanowiłem poeksperymentować ( a co mi tam) Jedno z mlek zaprawiłem podpuszczką wg sugestii sverige2 (czyli delikatnie), drugie wg. sugestii EAnny (czyli szybko) i trzeci wg. własnego rozumu (czyli pośrednio ) i kolejne czekanie (ok 45min.).
Następnie krojenie skrzepu
Pierwszy delikatnie (sverige2)
skrzep sverige2.jpg 49,2 KB
21 Ilość pobrań
Drugi delikatnie - na raty (EAnna)
skrzep anna.jpg 42,68 KB
21 Ilość pobrań
Trzeci - gdzieś w postach czytałem że skrzep można ciąć rózgą, co też uczyniłem
skrzep ja.jpg 42,97 KB
20 Ilość pobrań
No i kolejne czekanie (ok 1h)
Po godzinie skrzepy wyglądały następująco:
sverige2
skrzep sverige2 (1).jpg 47,05 KB
19 Ilość pobrań
EAnna
skrzep anna 1.jpg 46,16 KB
19 Ilość pobrań
Mój
skrzep ja 1.jpg 43,76 KB
19 Ilość pobrań
I wszystkie trzy razem od lewej sverige2,EAnna i mój
skrzep razem.jpg 53,38 KB
19 Ilość pobrań
Przystąpiłem do przekładania skrzepu do durszlaków. Szczerze, to z dwoma pierwszymi miałem problem aby je zmieścić. Delikatnie uciskałem i dokładałem kolejny skrzep. Niestety na tym etapie sverige2 zakończył opis słowami cyt. : i dalej już zgodnie z procedurą. Jestem prawie pewien sukcesu.
Taaa. Pierwsza myśl wyrzucić całość, zjeść to co jest i nigdy nie wracać do tematu serów itd.
I tutaj na ratunek "przyszedł" Perszing. A właściwie jego temat Dalsza "obróbka" była wykonywana już wg. jego sugestii.
Po kilkukrotnym przekładaniu i soleniu w całym tym galimatiasie ... pomieszałem sery i już nie wiem który był robiony wg którego pomysłu. Wagowo wszystkie sery są zbliżone.
Sery przed soleniem:
sery przed soleniem.jpg 46,83 KB
19 Ilość pobrań
sery przed soleniem (2).jpg 51,14 KB
19 Ilość pobrań
sery przed soleniem (1).jpg 30,61 KB
19 Ilość pobrań
Sery po soleniu
ser po soleniu.jpg 54,71 KB
19 Ilość pobrań
Niestety przy ociekaniu na kratce (z piekarnika) sery były tak delikatne, że zaczęły się uszkadzać (muszę w przyszłości wymyślić coś innego).
Sery popakowane w worki i do lodówki:
sery w folii.jpg 59,85 KB
17 Ilość pobrań
sery w folii (1).jpg 42,47 KB
17 Ilość pobrań
sery w folii (2).jpg 33,55 KB
17 Ilość pobrań
sery w folii (3).jpg 34,79 KB
17 Ilość pobrań
Nie wiem czy przez te uszkodzenia coś z nich wyjdzie, za 3 dni będzie próba pierwszego - zobaczymy.
[Dodano: 30 paź 2019 - 15:35]
Proszę moderatorów o usunięcie ostatniej fotki bo sam nie mogę tego zrobić.
Z góry dziękuję.
Załączone pliki
Użytkownik wróbel75 edytował ten post 30 paź 2019 - 18:14