soliera Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Listopada 2019 Założę swój wątek, ... Oryginalny przepis:https://wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/1476-poledwica-lososiowa-ligawy Zabieram się do przygotowywania polędwic.Usunę warkocze, mizdrę i pokroję na kawałki, mniej więcej 400-500g - to już pierwsze odstępstwo od oryginalnej receptury.Drugie odstępstwo, to ilość soli w solance. 55g/litr wydaje się znaczną ilością. 30-35g/litr wydaje mi się ilością dostateczną, tym bardziej, że robiąc wyroby szynkowarowe, stosuję zazwyczaj niedosolenie (przeciętnie 15g/kg).Drugie odstępstwo - dlaczego nie nsatrzykiwać mięsa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Listopada 2019 (edytowane) 30-35g/litr wydaje mi się ilością dostateczną, tym bardziej, że robiąc wyroby szynkowarowe, stosuję zazwyczaj niedosolenie (przeciętnie 15g/kg).Policzmy: 35gr na 1l, dołożysz do tego 2 kg mięsa - po wyrównaniu stężenia będziesz miał mniej niż 12g/kg. Mało....500gr polędwicy to będzie kawałek około 10 cm - mnie by się nie chciało takich kawałków siatkować, wiązać.Póżniej ani to w całości mrozić ani połówka - ale to Twoja polędwica . --Romii Edytowane 22 Listopada 2019 przez Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-646824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Listopada 2019 Zajrzyj tutaj - moze cos Ci sie przyda - pierwsze kilka postow https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/ Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-646831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 22 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Listopada 2019 30-35g/litr wydaje mi się ilością dostateczną, tym bardziej, że robiąc wyroby szynkowarowe, stosuję zazwyczaj niedosolenie (przeciętnie 15g/kg).Policzmy: 35gr na 1l, dołożysz do tego 2 kg mięsa - po wyrównaniu stężenia będziesz miał mniej niż 12g/kg. Mało.... No, mało.Jak to wyliczyłeś?Planuję zrobić 2L zalewy, więc soli byłoby 70g.Tymczasem po wykrojeniu warkoczy i mizdry, zostały mi 3 kawałki nadające się jako tako na wędlinę. Jutro muszę dokupić ...[Dodano: 22 lis 2019 - 22:17]No proszę, sam StefanS odpowiedział w moim poście ... Dziękuję, pozdrawiam i podziwiam Twoje dokonania! Czytam proponowany wątek i wokół głowy chodzi mi myśl, żeby nie kombinować z przyprawami, bo przedobrzę.Nie wspominałem o owinięciu polędwic słoniną, ale od kilku dni mam 2 kawałki natarte solą w lodówce.Mogę je wykorzystać do owinięcia polędwic, co przydać się może przy pozbyciu się za mocnego zapachu dymu.Usunięta słonina może być wykorzystana do smażenia. Dopisałem się do wątku:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16578-przepis-na-polędwicę-łososiową-wieprzową/page-2#25; polędwica wyszła nadzwyczaj dobrze, a żadnego przepisu się nie trzymałem.Nawet warkocza nie odkroiłem...Z przypraw to tylko czosnek do suchego peklowania poszedł Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-646833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Listopada 2019 (edytowane) Założę swój wątek, ... Oryginalny przepis:https://wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/1476-poledwica-lososiowa-ligawy Zabieram się do przygotowywania polędwic.Usunę warkocze, mizdrę i pokroję na kawałki, mniej więcej 400-500g - to już pierwsze odstępstwo od oryginalnej receptury.Drugie odstępstwo, to ilość soli w solance. 55g/litr wydaje się znaczną ilością. 30-35g/litr wydaje mi się ilością dostateczną, tym bardziej, że robiąc wyroby szynkowarowe, stosuję zazwyczaj niedosolenie (przeciętnie 15g/kg).Drugie odstępstwo - dlaczego nie nsatrzykiwać mięsa?Taką dawką peklosoli to możesz sobie peklować na sucho a nie na mokro.Na mokro stosuj się do przepisu bo inaczej wyrzucisz tą polędwicę.Minimalna moc solanki jak dobrze pamiętam to 6 % bo tu nie chodzi tylko o słaność a przede wszystkim o odpowiednią ilość nitrytu i zabezpieczenie bakteriologiczne mięsa.Tym bardziej ,że nie ma nastrzyku to solanka musi być mocniejsza.Jak po peklowaniu będzie dla Ciebie za słone to możesz ją trochę wymoczyć w zimnej wodzie. Edytowane 22 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-646841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Listopada 2019 No proszę, sam StefanS odpowiedział w moim poście ... Dziękuję, pozdrawiam i podziwiam Twoje dokonania! pozdrawiam rowniez. Jeden kawalek moglbys zrobic w slonince. - warto. przydać się może przy pozbyciu się za mocnego zapachu dymu. moge tylko podejrzewac ze wiem o czym mowisz - tez mialem kiedys podobnie i doszedlem do wniosku ze odcinanie doplywu tlenu/powietrza do komory spalania bylo powodem zbyt intensywnego zapachu wedzonek. (opisali to koledzy w wedzarniczych tematach). Wydaje mi sie ze wydajnosc generatora i dymu probujesz regulowac doplywem powietrza do komory zamiast regulowac to wydajnoscia pompki. MOze tu jest "pies pogrzebany". Nie znam Thermowind i moge sie mylic. Niemniej kiedys gdy probowalem wedzic odcinajac doplyw powietrza do komory spalania w celu zbicia temperatury to wedzonki "pachnialy" wedzeniem na cala ulice. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-646846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 23 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Listopada 2019 ....Na mokro stosuj się do przepisu bo inaczej wyrzucisz tą polędwicę.Minimalna moc solanki jak dobrze pamiętam to 6 % bo tu nie chodzi tylko o słaność a przede wszystkim o odpowiednią ilość nitrytu i zabezpieczenie bakteriologiczne mięsa.Tym bardziej ,że nie ma nastrzyku to solanka musi być mocniejsza.Jak po peklowaniu będzie dla Ciebie za słone to możesz ją trochę wymoczyć w zimnej wodzie. Rzeczywiście, zapomniałem, że peklowanie ma się odbywać w solance o konkretnym stężeniu.Nie ma tematu, robię, jak w przepisie jest podane.[Dodano: 23 lis 2019 - 08:42] No proszę, sam StefanS odpowiedział w moim poście ... Dziękuję, pozdrawiam i podziwiam Twoje dokonania!pozdrawiam rowniez. Jeden kawalek moglbys zrobic w slonince. - warto. przydać się może przy pozbyciu się za mocnego zapachu dymu.moge tylko podejrzewac ze wiem o czym mowisz - tez mialem kiedys podobnie i doszedlem do wniosku ze odcinanie doplywu tlenu/powietrza do komory spalania bylo powodem zbyt intensywnego zapachu wedzonek. (opisali to koledzy w wedzarniczych tematach). Wydaje mi sie ze wydajnosc generatora i dymu probujesz regulowac doplywem powietrza do komory zamiast regulowac to wydajnoscia pompki. MOze tu jest "pies pogrzebany". Nie znam Thermowind i moge sie mylic. Niemniej kiedys gdy probowalem wedzic odcinajac doplyw powietrza do komory spalania w celu zbicia temperatury to wedzonki "pachnialy" wedzeniem na cala ulice. Ja mam tą wędzarenkę:https://thermowind.eu/wedzarnia-elektryczna-thw1901.htmlMogę sterować przepływem powietrza, ale nie znalazłem informacji o sterowaniu DG.Przepływ powietrza na pewno nie był ustawiony na minimum, raczej w pozycji środkowej co zresztą sugeruje producent na naklejce informacyjnej. W DG jest taka blacha wkładana od góry i prawdopodobnie od głębokości jej włożenia zależy intensywność wytwarzanego dymu.https://thermowind.eu/pl/p/Uniwersalny-generator-dymu-THW1900/79 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-646851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 23 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Listopada 2019 Peklowanie - czas start Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-646858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 25 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Listopada 2019 Dobrze, że poszedłem do polędwiczek, bo bym musiał je wywalić - zaczęły intensywnie "pachnieć".Wylałem marynatę, wymyłem, zrobiłem nową i tym razem peklują się w lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-647172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Listopada 2019 A gdzie do tej pory peklowałeś? Temperatura peklowania powinna być 4-6 stopni.Jaką zrobiłeś tą marynate - solankę?--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-647173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 25 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Listopada 2019 Marynata wg przepisu, pekluję w piwnicy wraz z 2 innymi wędlinami. Tamte są OK, tylko polędwice coś zaczęły nieodpowiedni zapach wydawać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-647178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Listopada 2019 pekluję w piwnicy W jakiej temperaturze?To jest niezwykle istotny parametr. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-647185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Listopada 2019 wraz z 2 innymi wędlinami Wędlinami tzn z czym ?? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-647188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Listopada 2019 Jaka powinna być najbardziej odpowiednia temperatura EAnno ? Aktualnie mięsko leży w lodówce, i temp. solanki w której pekluje się polędwiczka wynosi 5 stopi C.czy jest OK ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-647193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Listopada 2019 Aktualnie mięsko leży w lodówce Pytałam @soliery, który peklował w piwnicy i "zaaromatyzował" polędwice.To, że w tych samych warunkach były dwie inne wędliny (domyślam się, że w innym pojemniku/pojemnikach) świadczy o tym, że polędwice startowały z innego poziomu skażenia mikrobiologicznego.@soliera się nie odezwał..... Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-647195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Listopada 2019 (edytowane) A w piwnicy bliżej 10-12 stopni pewnie.Polędwiczki jako mięso droższe i rzadziej wybierane przez konsumentów odleżało swoje w ladzie/ na tacce .Tyle moja szklana kula podpowiada --Romii Edytowane 26 Listopada 2019 przez Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-647200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Listopada 2019 (edytowane) @Romi, możesz mieć racje ... W piwnicy mogło faktycznie być te 10-12*C...Jednak równolegle zapeklowałem kolejny kawałek "schabu", a wczoraj szynkę. Tylko zastanawiam się, jaką rolę spełnia cukier w przepisie ligawy? EDITEAnna, rzeczywiście, te pozostałe mięsiwa pochodzą z innych zakupów. Edytowane 26 Listopada 2019 przez soliera Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-647205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Listopada 2019 To pierwsze mięso to była polędwica - wyrób ze schabu, czy polędwiczki wieprzowe?--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-647206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Listopada 2019 Ech, ta forumowa poprawność ...Cały czas mówię/piszę o "schabie bez kości"... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-647210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Listopada 2019 Ech, ta forumowa poprawność ... Jak widzisz, przydaje się.Przecież mogłeś zapeklować cały schab na wędlinę zwaną kesler. Obecność kości też wpływa na warunki peklowania.Mogłeś zapeklować polędwiczki lub polędwice. Osoby chcące skutecznie pomóc zmuszone są dopytywać się o konkrety. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-647233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Listopada 2019 Sekcja zwłok wykazała, że pacjent zmarł ...Polędwice idą do śmietnika. Zmiana marynaty nic nie pomogła, śmierdzą potwornie ...Jestem tak wk....y, że jadę po następną ... Jaką rolę w marynacie odgrywa cukier? PSEAnna, pierwszy mój post zawiera link do przepisu Ligawy ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-647243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Listopada 2019 Polędwice, czy polędwiczki? Podam Ci mój wypróbowany sposób na polędwiczki i polędwice łososiowe. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-647244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Listopada 2019 Jestem tak wk....y, że jadę po następną ... Jak będziesz peklował w temp. piwnicy to szkoda Twojej kasy. EAnna, pierwszy mój post zawiera link do przepisu Ligawy ... Zmieniłam tytuł wątku bo piszesz w nim o Twojej wersji polędwicy łososiowej.Link może sobie być Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-647250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 26 Listopada 2019 (edytowane) Jestem tak wk....y, że jadę po następną ... 1. kup mięso z dobrego źródła - najlepiej cały kawałek z rozbioru 4-5kg - jak kupisz trefne mięso to żadne peklowanie i najlepsze przepisy go nie naprawią - unikaj tanich dyskontów i mięsa pakowanego w tacki z pampersami.2. oczyść, usuń mizdrę, warkocz etc. - dokładnie - nie zostawiaj resztek mizdry czy tłuszczu jak widać na zdjęciach,3. podziel - z jednego kawałka powinny wyjść 3 zgrabne kawałki około 1kg - zważ to co będziesz peklował dokładnie4. na każdy 1 kg mięsa przygotuj solanke z 0,5l wody i 45g peklosoli - peklosól rozpuszczasz w normalnej zimnej wodzie z kranu,- wodę i peklosól też trzeba odmierzyć/zważyć dokładnie 5. mięso do naczynia, zalewasz solanką tak, żeby nic nie wystawało, przykrywasz i do lodówki - temperatura 5 stopni,6. peklujesz minimum 10 dni, później wędzisz Na początek daruj sobie wszystkie przyprawy dodawane do solanki - będzie wiadomo że przyprawy nie zawiniły.No prościej się już nie da.--Romii Edytowane 26 Listopada 2019 przez Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-647253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 26 Listopada 2019 OK, mam 1.5kg schabu-polędwicy z "normalnego" sklepu.Te, które poszły do kosza też były ze sklepu "normalnego".Niczego w dyskontach nie kupuję, tym bardziej "z pieluchą". Pokrojone na 2 kawałki, mizdra/warkocz usunięte.Czekam aż mi woda wystygnie i robię solankę.@Romii, jedyna róznica między moim, a Twoim przepisem, to ilość soli na 1L solanki.Postępuję wg przepisu Ligawy z linka.Przygotowuję 1L solanki z 55g soli w tym 10g peklosoli.Więc mam solankę mniej więcej 5,5%. Jestem tak wk....y, że jadę po następną ...Jak będziesz peklował w temp. piwnicy to szkoda Twojej kasy.Teraz peklował będę w lodówce.Nauka kosztuje, a ja nie odpuszczam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-647269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.