Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Założę swój wątek, ...

 

Oryginalny przepis:

https://wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/1476-poledwica-lososiowa-ligawy

 

Zabieram się do przygotowywania polędwic.

Usunę warkocze, mizdrę i pokroję na kawałki, mniej więcej 400-500g - to już pierwsze odstępstwo od oryginalnej receptury.

Drugie odstępstwo, to ilość soli w solance. 

55g/litr wydaje się znaczną ilością. 

30-35g/litr wydaje mi się ilością dostateczną, tym bardziej, że robiąc wyroby szynkowarowe, stosuję zazwyczaj niedosolenie (przeciętnie 15g/kg).

Drugie odstępstwo - dlaczego nie nsatrzykiwać mięsa?

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/
Udostępnij na innych stronach

30-35g/litr wydaje mi się ilością dostateczną, tym bardziej, że robiąc wyroby szynkowarowe, stosuję zazwyczaj niedosolenie (przeciętnie 15g/kg).

Policzmy: 35gr na 1l, dołożysz do tego 2 kg mięsa - po wyrównaniu stężenia będziesz miał mniej niż 12g/kg. Mało....

500gr polędwicy to będzie kawałek około 10 cm - mnie by się nie chciało takich kawałków siatkować, wiązać.

Póżniej ani to w całości mrozić ani połówka - ale to Twoja polędwica :).

 

--

Romii 

Edytowane przez Romii
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-646824
Udostępnij na innych stronach

Zajrzyj tutaj - moze cos Ci sie przyda - pierwsze kilka postow https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-646831
Udostępnij na innych stronach

 

30-35g/litr wydaje mi się ilością dostateczną, tym bardziej, że robiąc wyroby szynkowarowe, stosuję zazwyczaj niedosolenie (przeciętnie 15g/kg).

Policzmy: 35gr na 1l, dołożysz do tego 2 kg mięsa - po wyrównaniu stężenia będziesz miał mniej niż 12g/kg. Mało....

 

No, mało.

Jak to wyliczyłeś?

Planuję zrobić 2L zalewy, więc soli byłoby 70g.

Tymczasem po wykrojeniu warkoczy i mizdry, zostały mi 3 kawałki nadające się jako tako na wędlinę. 

Jutro muszę dokupić ...

[Dodano: 22 lis 2019 - 22:17]

No proszę, sam StefanS odpowiedział w moim poście ... :)

Dziękuję, pozdrawiam i podziwiam Twoje dokonania!

 

Czytam proponowany wątek i wokół głowy chodzi mi myśl, żeby nie kombinować z przyprawami, bo przedobrzę.

Nie wspominałem o owinięciu polędwic słoniną, ale od kilku dni mam 2 kawałki natarte solą w lodówce.

Mogę je wykorzystać do owinięcia polędwic, co przydać się może przy pozbyciu się za mocnego zapachu dymu.

Usunięta słonina może być wykorzystana do smażenia.

 

Dopisałem się do wątku:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16578-przepis-na-polędwicę-łososiową-wieprzową/page-2

#25; 

polędwica wyszła nadzwyczaj dobrze, a żadnego przepisu się nie trzymałem.

Nawet warkocza nie odkroiłem...

Z przypraw to tylko czosnek do suchego peklowania poszedł

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-646833
Udostępnij na innych stronach

Założę swój wątek, ...

 

Oryginalny przepis:

https://wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/1476-poledwica-lososiowa-ligawy

 

Zabieram się do przygotowywania polędwic.

Usunę warkocze, mizdrę i pokroję na kawałki, mniej więcej 400-500g - to już pierwsze odstępstwo od oryginalnej receptury.

Drugie odstępstwo, to ilość soli w solance.

55g/litr wydaje się znaczną ilością.

30-35g/litr wydaje mi się ilością dostateczną, tym bardziej, że robiąc wyroby szynkowarowe, stosuję zazwyczaj niedosolenie (przeciętnie 15g/kg).

Drugie odstępstwo - dlaczego nie nsatrzykiwać mięsa?

Taką dawką peklosoli to możesz sobie peklować na sucho a nie na mokro.Na mokro stosuj się do przepisu bo inaczej wyrzucisz tą polędwicę.Minimalna moc solanki jak dobrze pamiętam to 6 % bo tu nie chodzi tylko o słaność a przede wszystkim o odpowiednią ilość nitrytu i zabezpieczenie bakteriologiczne mięsa.Tym bardziej ,że nie ma nastrzyku to solanka musi być mocniejsza.

Jak po peklowaniu będzie dla Ciebie za słone to możesz ją trochę wymoczyć w zimnej wodzie.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-646841
Udostępnij na innych stronach

 

 

No proszę, sam StefanS odpowiedział w moim poście ... Dziękuję, pozdrawiam i podziwiam Twoje dokonania!
pozdrawiam rowniez. Jeden kawalek moglbys zrobic w slonince. - warto.

 

 

przydać się może przy pozbyciu się za mocnego zapachu dymu.
moge tylko podejrzewac ze wiem o czym mowisz - tez mialem kiedys podobnie i doszedlem do wniosku ze odcinanie doplywu tlenu/powietrza do komory spalania bylo powodem  zbyt intensywnego zapachu wedzonek. (opisali to koledzy w wedzarniczych tematach). Wydaje mi sie ze wydajnosc generatora i dymu probujesz regulowac doplywem powietrza do komory zamiast regulowac to wydajnoscia pompki. MOze tu jest "pies pogrzebany". Nie znam Thermowind i moge sie mylic. Niemniej kiedys gdy probowalem wedzic odcinajac doplyw powietrza  do komory spalania w celu zbicia temperatury to wedzonki "pachnialy" wedzeniem na cala ulice.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-646846
Udostępnij na innych stronach

....Na mokro stosuj się do przepisu bo inaczej wyrzucisz tą polędwicę.Minimalna moc solanki jak dobrze pamiętam to 6 % bo tu nie chodzi tylko o słaność a przede wszystkim o odpowiednią ilość nitrytu i zabezpieczenie bakteriologiczne mięsa.Tym bardziej ,że nie ma nastrzyku to solanka musi być mocniejsza.

Jak po peklowaniu będzie dla Ciebie za słone to możesz ją trochę wymoczyć w zimnej wodzie.

 

Rzeczywiście, zapomniałem, że peklowanie ma się odbywać w solance o konkretnym stężeniu.

Nie ma tematu, robię, jak w przepisie jest podane.

[Dodano: 23 lis 2019 - 08:42]

 

No proszę, sam StefanS odpowiedział w moim poście ... Dziękuję, pozdrawiam i podziwiam Twoje dokonania!
pozdrawiam rowniez. Jeden kawalek moglbys zrobic w slonince. - warto.

 

 

przydać się może przy pozbyciu się za mocnego zapachu dymu.
moge tylko podejrzewac ze wiem o czym mowisz - tez mialem kiedys podobnie i doszedlem do wniosku ze odcinanie doplywu tlenu/powietrza do komory spalania bylo powodem  zbyt intensywnego zapachu wedzonek. (opisali to koledzy w wedzarniczych tematach). Wydaje mi sie ze wydajnosc generatora i dymu probujesz regulowac doplywem powietrza do komory zamiast regulowac to wydajnoscia pompki. MOze tu jest "pies pogrzebany". Nie znam Thermowind i moge sie mylic. Niemniej kiedys gdy probowalem wedzic odcinajac doplyw powietrza  do komory spalania w celu zbicia temperatury to wedzonki "pachnialy" wedzeniem na cala ulice.

 

Ja mam tą wędzarenkę:

https://thermowind.eu/wedzarnia-elektryczna-thw1901.html

Mogę sterować przepływem powietrza, ale nie znalazłem informacji o sterowaniu DG.

Przepływ powietrza na pewno nie był ustawiony na minimum, raczej w pozycji środkowej co zresztą sugeruje producent na naklejce informacyjnej.

 

W DG jest taka blacha wkładana od góry i prawdopodobnie od głębokości jej włożenia zależy intensywność wytwarzanego dymu.

https://thermowind.eu/pl/p/Uniwersalny-generator-dymu-THW1900/79

post-68922-0-94443600-1574494970_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-646851
Udostępnij na innych stronach

Dobrze, że poszedłem do polędwiczek, bo bym musiał je wywalić - zaczęły intensywnie "pachnieć".

Wylałem marynatę, wymyłem, zrobiłem nową i tym razem peklują się w lodówce.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-647172
Udostępnij na innych stronach

 

 

pekluję w piwnicy

W jakiej temperaturze?

To jest niezwykle istotny parametr. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-647185
Udostępnij na innych stronach

 

 

wraz z 2 innymi wędlinami

 

Wędlinami :cry:  tzn z czym ??

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-647188
Udostępnij na innych stronach

Jaka powinna być najbardziej odpowiednia temperatura EAnno ? Aktualnie mięsko leży w lodówce, i temp. solanki w której pekluje się polędwiczka wynosi 5 stopi C.czy jest OK :D ?

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-647193
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aktualnie mięsko leży w lodówce

Pytałam @soliery, który peklował w piwnicy i "zaaromatyzował" polędwice.

To, że w tych samych warunkach były dwie inne wędliny (domyślam się, że w innym pojemniku/pojemnikach) świadczy o tym, że polędwice startowały z innego poziomu skażenia mikrobiologicznego.

@soliera się nie odezwał..... 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-647195
Udostępnij na innych stronach

A w piwnicy bliżej 10-12 stopni pewnie.

Polędwiczki jako mięso droższe i rzadziej wybierane przez konsumentów odleżało swoje w ladzie/ na tacce :).

Tyle moja szklana kula podpowiada  :D

--

Romii

Edytowane przez Romii
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-647200
Udostępnij na innych stronach

@Romi, możesz mieć racje ...

 

W piwnicy mogło faktycznie być te 10-12*C...

Jednak równolegle zapeklowałem kolejny kawałek "schabu", a wczoraj szynkę.

 

Tylko zastanawiam się, jaką rolę spełnia cukier w przepisie ligawy?

 

 

EDIT
EAnna, rzeczywiście, te pozostałe mięsiwa pochodzą z innych zakupów.

Edytowane przez soliera
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-647205
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ech, ta forumowa poprawność ...

Jak widzisz, przydaje się.

Przecież mogłeś zapeklować cały schab na wędlinę zwaną kesler. 

Obecność kości też wpływa na warunki peklowania.

Mogłeś zapeklować polędwiczki lub polędwice. Osoby chcące skutecznie pomóc zmuszone są dopytywać się o konkrety.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-647233
Udostępnij na innych stronach

Sekcja zwłok wykazała, że pacjent zmarł ...

Polędwice idą do śmietnika. Zmiana marynaty nic nie pomogła, śmierdzą potwornie ...

Jestem tak wk....y, że jadę po następną ...

 

Jaką rolę w marynacie odgrywa cukier?

 

PS

EAnna, pierwszy mój post zawiera link do przepisu Ligawy ...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-647243
Udostępnij na innych stronach

Polędwice, czy polędwiczki? Podam Ci mój wypróbowany sposób na polędwiczki i polędwice łososiowe.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-647244
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jestem tak wk....y, że jadę po następną ...

Jak będziesz peklował w temp. piwnicy to szkoda Twojej kasy.

 

 

EAnna, pierwszy mój post zawiera link do przepisu Ligawy ...

Zmieniłam tytuł wątku bo piszesz w nim o Twojej wersji polędwicy łososiowej.

Link może sobie być :D  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-647250
Udostępnij na innych stronach

Jestem tak wk....y, że jadę po następną ...

 

1. kup mięso z dobrego źródła - najlepiej cały kawałek z rozbioru 4-5kg - jak kupisz trefne mięso to żadne peklowanie i najlepsze przepisy 

go nie naprawią - unikaj tanich dyskontów i mięsa pakowanego w tacki z pampersami.

2. oczyść, usuń mizdrę, warkocz etc. - dokładnie - nie zostawiaj resztek mizdry czy tłuszczu jak widać na zdjęciach,

3. podziel - z jednego kawałka powinny wyjść 3 zgrabne kawałki około 1kg - zważ to co będziesz peklował dokładnie

4. na każdy 1 kg mięsa przygotuj solanke z 0,5l wody i 45g peklosoli - peklosól rozpuszczasz w normalnej zimnej wodzie z kranu,

- wodę i peklosól też trzeba odmierzyć/zważyć dokładnie  :)

5. mięso do naczynia, zalewasz solanką tak, żeby nic nie wystawało, przykrywasz i do lodówki - temperatura 5 stopni,

6. peklujesz minimum 10 dni, później wędzisz

 

Na początek daruj sobie wszystkie przyprawy dodawane do solanki - będzie wiadomo że przyprawy nie zawiniły.

No prościej się już nie da.

--

Romii

Edytowane przez Romii
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-647253
Udostępnij na innych stronach

OK, mam 1.5kg schabu-polędwicy z "normalnego" sklepu.

Te, które poszły do kosza też były ze sklepu "normalnego".

Niczego w dyskontach nie kupuję, tym bardziej "z pieluchą".

 

Pokrojone na 2 kawałki, mizdra/warkocz usunięte.

Czekam aż mi woda wystygnie i robię solankę.

@Romii, jedyna róznica między moim, a Twoim przepisem, to ilość soli na 1L solanki.

Postępuję wg przepisu Ligawy z linka.

Przygotowuję 1L solanki z 55g soli w tym 10g peklosoli.

Więc mam solankę mniej więcej 5,5%.

 

 

Jestem tak wk....y, że jadę po następną ...

Jak będziesz peklował w temp. piwnicy to szkoda Twojej kasy.

Teraz peklował będę w lodówce.

Nauka kosztuje, a ja nie odpuszczam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/#findComment-647269
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.